Arjan Brouwer

Terwijl de implementatie van de CSRD in Nederland met vertraging kampt, wordt in Brussel gewerkt aan een nieuwe versie. Arjan Brouwer vraagt zich af of ze elkaar in de wielen gaan rijden.

Discussie Column

Den Haag Centraal

Als ik voor vergaderingen in Brussel of Parijs moet zijn, neem ik altijd de trein. Het is een milieuvriendelijke en comfortabele optie. Een groot deel van die vergaderingen gaat de laatste jaren over de ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving.

Na een lange aanloopperiode zijn die ontwikkelingen vanaf 2021 met een sneltreinvaart gegaan. De CSRD-trein is in korte tijd in elkaar gezet en vertrok eind 2022 met donderend geraas uit Brussel. Niets of niemand leek hem te kunnen tegenhouden. Na een geplande tussenstop op station Den Haag zou hij uiterlijk 6 juli 2024 doordenderen en zonder vertraging zorgen voor de verspreiding van hoogwaardige duurzaamheidsinformatie in heel Nederland.

Maar net als bij de Eurostar is de snelheid er bij de CSRD-trein er ergens bij de Nederlandse grens behoorlijk uit gegaan. Het is nu februari 2025 en van het splinternieuwe, glimmende prestigeobject lijkt de glans behoorlijk af te zijn. Het gerucht gaat dat mensen hem hebben zien aankomen op Den Haag Centraal, maar dat station heeft hij nog steeds niet verlaten. Zou hij staan weg te roesten op het rangeerterrein De Binckhorst?

Bij een vertraging van meer dan een halfjaar zou de NS op stevige kritiek vanuit Den Haag kunnen rekenen. Maar voor de CSRD-trein lijkt dit geen bezwaar. Sterker nog, in Den Haag is hiervoor een unieke oplossing bedacht. Het maakt niet uit wanneer de trein Den Haag verlaat, zodra hij vertrekt moet iedereen net doen alsof hij al lang geleden voorbijkwam en er nooit sprake was van enige vertraging.

De grote beursfondsen maken over 2024 hun jaarverslag op, terwijl er geen Nederlandse wet is die voorschrijft dat dit een duurzaamheidsverslag op basis van de ESRSs moet bevatten. Maar ze moeten er rekening mee houden dat er op enig moment in 2025 een wet wordt aangenomen waarin wordt bepaald dat dat wel had gemoeten. Wat daarvan de praktische implicatie is? Niemand die het weet. Je zou toch raar staan te kijken als de NS een nieuw traject opent in de loop van 2025 en je vervolgens een brief op de mat krijgt met een boete, omdat je in 2024 geen kaartje hebt gekocht voor de trein die toen niet reed.

Niet alleen in Den Haag lijkt het eerste exemplaar van de CSRD-trein met problemen te kampen. In Brussel wordt met dezelfde snelheid gewerkt aan een nieuwe versie. De werktitel suggereert dat het deze keer een wat minder indrukwekkende (omni)bus wordt. Het zal waarschijnlijk minder rapportagevereisten bevatten en voor een deel van de ondernemingen zorgen voor vertraging (uitstel) van de eerste duurzaamheidsrapportage. Eind februari zullen we hierover meer weten.

Het lijkt erop dat dit alternatief in Brussel eerder het licht gaat zien dan dat de CSRD-trein Den Haag verlaat. En het is de vraag of en hoe ze elkaar in de wielen gaan rijden. Zou de Brusselse omnibus de CSRD-trein inhalen? Of zal de CSRD-trein Den Haag toch nog verlaten? En als dat zo is, hoe lang zal de omnibus dan in Den Haag moeten wachten voordat hij zijn reis kan vervolgen? Een situatie dat Europa de CSRD al lang heeft afgeschaald en uitgesteld, maar Nederlandse ondernemingen onder het originele regime blijven vallen – omdat het in Den Haag erg lang duurt voordat de wissel wordt omgezet – is zo mogelijk nog ongelukkiger dan de situatie die nu is gecreëerd.

Over de vraag of duurzaamheidsrapportages van de omvang van CSRD/ESRS versie 1 voor alle ondernemingen wenselijk zijn en of afslanking en uitstel voor een bepaalde groep een goed idee is, verschillen de meningen. Wat me wel een mooie gedachte lijkt, is een overheid die hierbij vooroploopt, een relevant duurzaamheidsverslag publiceert en hierin tijdige, goede, consistente en uitvoerbare wetgeving hoog in de dubbele materialiteitsanalyse opneemt. Dat is ook het mooie van reizen met de trein. Je kunt je ogen dicht doen en lekker wegdromen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Arjan Brouwer is partner bij PwC en hoogleraar externe verslaggeving aan de VU Amsterdam.

Gerelateerd

6 reacties

Alexander Vissers

Nederland heeft Richtlijn 1984/253/EEG tot op heden niet omgezet: een vertraging van 41 jaar. In 1985 lag al een voorstel op tafel maar het zou tot 1993 duren tot de Richtlijn ten minste ten dele was omgezet. En nog weigeren wetgever NBA en CEA de Richtlijnen om te zetten!
CSRD is een product uit de groene ideologie die de ogen sluit voor de realiteit dat de EU had moet strijden voor behoud van een beetje relevantie in de wereld en dat 95% procent van de kolencentrales in aanbouw in China worden gebouwd.. En inmiddels is het een verdienmodel met banen en opdrachten die er van afhangen. Vandaar ook dat "investeerders" er om vragen, nee natuurlijk niet alleen fondsen die zogenaamd duurzame beleggingen aanbieden hebben er belangstelling voor, de gemiddelde belegger leest geen jaarverslagen. Nu Blackrock er mee gestopt is is het een achterhoedegevecht. Afstel en uitstel. Een standaard is overigens prima zodat duurzaamheidsverslagen begrijpelijk en vergelijkbaar zijn voor wie het niet laten kan. CSRD is een exponent van een overheid die haar verantwoordelijkheid afschuift naar private ondernemingen. Verslagen die vrijwel niemand zal lezen ingrijpen in de bedrijfsvoeren en hoge kosten veroorzaken. Dit alles in het kader van de new green deal een utopische ideologie. En accountants hebben er hard aan meegewerkt in plaats van brand te roepen. Ook op beleidsniveau past het accountants om professioneel kritisch te zijn, en daarin hebben ze verzaakt.

Martijn de Kuiper

Mwah

Ik denk dat de pijn met dit soort projecten vooral zit in:

- De gebrekkige veranderkracht van de mens (in dit geval de bedrijven en de accountants). Het gros van de mensen kan dat helemaal niet, ook niet als ze zeggen van wel. Op het moment dat een grens van onzekerheden wordt gepasseerd gaan de hakken in het zand.
- Verandering vaak wordt gezien als iets wat te managen is volgens een project. Is deels waar, maar de hierboven genoemde mensinvloeden worden daar vaak niet in meegenomen.

Er bestaat geen goede manier waarop dit proces gaat lopen. Het gaat met vallen en opstaan en over 15 jaar weten we niet beter. Of we kijken er over 15 jaar op terug en zeggen: het was een mooi idee, maar we waren nog niet zover (mijn visie trouwens, we sturen namelijk op een resultaat terwijl we niet weten hoe dat resultaat er moet komen).

En trouwens, dat is voor de accountants een goede zaak! 15 jaar kunnen roepen dat iets er aan gaat komen zal, net als AI, de opdrachtportefeuilles gevuld houden!

-

Menno Bouma

Mooi opgeschreven! Moest vooral erg gniffelen om de zin "Het maakt niet uit wanneer de trein Den Haag verlaat, zodra hij vertrekt moet iedereen net doen alsof hij al lang geleden voorbijkwam en er nooit sprake was van enige vertraging.". Erg benieuwd hoe dit verhaal gaat aflopen en of bijvoorbeeld de 'wegdroom' realiteit gaat worden :-)

A van der Meulen

Net op www.esg-executive.nl het SRA standpunt gelezen als update van het overzicht chaos in duurzaamheidsland: De CSDR leidt inderdaad tot hogere kosten, zo bleek uit Belgisch onderzoek. Vervolgens vroegen Duitsland en Frankrijk om uitstel van de regelgeving. In Amerika is ESG sinds Trump bijna een vloekwoord, en zes grote Amerikaanse banken hebben hun lidmaatschap van de NZBA opgezegd. Om de concurrentiestrijd met Trump aan te gaan, kondigt Europa aan de CSDR te vereenvoudigen in een zogenoemde Omnibus-variant. Dat stuit weer op bezwaren van multinationals en investeerders, die liever een matige regeling hebben, dan telkens een nieuwe. En als klap op de vuurpijl pleit de NBA te elfder ure, alsnog voor uitstel—terwijl haar eigen accountants de laatste loodjes leggen aan het jaarverslag.
Zelf ben ik niet zo bang dat de implementatie van de CSRD problemen geeft. Europa heeft meerdere uitdagingen overwonnen en zal binnen kort grote problemen moeten oplossen. Uitstel is niet nodig, maar wel stabiliteit. Tussen alle regels lees je dat het beter is een slecht/matig beleid te hebben, dan elk jaar een nieuwe regelgeving. Niet eens zo gek als je beseft dat duurzaamheid een lange termijn aangelegenheid is.

Ron Heinen

Gelukkig zijn de wiskundige wetten en de natuurwetten alleen te ontdekken en gebruiken maar niet te veranderen door mensen, zie bijvoorbeeld ook:

https://photos.app.goo.gl/fy1rHpHSufG3aAnbA

Wetenschappelijke en filosofische toelichting hierbij is bijvoorbeeld te vinden op:

https://www.youtube.com/@hakobbarseghyan9533/videos

René J.A.M. Vromans

Gevalletje foute wissel, als accountants zouden wij niet meer verwachtingen mogen opwekken dan waar te maken zijn!

Volgende keer maar eerst even proefrijden op een stukje doodspoor.

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.