Kris Douma

Kris Douma kijkt bij de start van zijn laatste jaar als NBA-voorzitter even terug, maar vooral vooruit.

Discussie Column

Motto 2025? Doorpakken!

Tijdens de afgelopen ledenvergadering van 9 december 2024 ben ik voor een (laatste) jaar opnieuw benoemd als voorzitter van de NBA. Samen met de jaarwisseling naar 2025 een mooi moment om even achterom en vooruit te kijken.

Eind 2022 publiceerde het NBA-bestuur een strategische update. Thema's waren vertrouwen in het maatschappelijk verkeer als kern van het beroep, aantrekkelijkheid van beroep en opleiding, een antwoord op de veranderde opdracht voor de NBA, met name vanwege maatschappelijk verwachte maatregelen gericht op accountantsorganisaties, een levendige beroepsorganisatie en de governance van de NBA. Waar staan we en wat moet er nog gebeuren?

De samenleving is overwegend positief over de rol die accountants spelen bij de controle van jaarrekeningen, de uitvoering van de NOW, subsidieregelingen en de Rusland-sancties. Belastingdienst en banken maken veelvuldig gebruik van het werk van accountants, juist ook in het mkb. Meldingen door accountants leveren een belangrijke bijdrage aan het werk van de FIU en FIOD. Accountants zijn actiever op aandeelhoudersvergaderingen en het werd duidelijk dat geheimhouding geen belemmeringen oplevert om het maatschappelijk verkeer van de noodzakelijke informatie te voorzien, ook als sprake is van fraudevermoedens of andere materiële issues. De komende tijd zal ook de Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR) een impuls geven aan het 'vertrouwen in het maatschappelijk verkeer'. We zijn op de goede weg! Hopelijk kunnen we de komende tijd ook de maatschappelijke verwachtingen waarmaken rondom CSRD en duurzaamheid.

Dat er werk aan de winkel is om het beroep en de opleiding aantrekkelijk te houden, was niet alleen de opvatting van het NBA-bestuur maar ook van de kwartiermakers en de expertgroep. Ondertussen wordt daar heel hard aan gewerkt. Hopelijk stellen we in juni van dit jaar een nieuw beroepsprofiel vast, om snel daarna te komen tot een studeerbare opleiding; korter, met meer integratie van theorie en praktijk. Vanzelfsprekend zal er daarbij aandacht moeten zijn voor perspectief voor de mkb-praktijk en de positie van accountants in business. Tegelijk hopen we in 2025 het vermaledijde dossier 'examenfraude' af te ronden en concrete stappen te zetten naar herziening van de permanente educatie.

Op het gebied van governance maak ik even onderscheid tussen kleine stappen voor de korte termijn en forse stappen (hopelijk) kort daarna. Naast een al langer bestaand, succesvol stakeholderforum hebben we in 2024 het Belanghebbendenorgaan beroepsreglementering (BOB) ingericht, dat ondertussen op stoom begint te komen. Er is een mkb-toets op regelgeving gekomen. In het kader van het programma 'levendige beroepsorganisatie' organiseerden we, naast circa vijfhonderd actieve leden in allerlei NBA-verbanden, in 2024 een geslaagde ledenconferentie. Daar gaan we in 2025 mee door.

Hopelijk wordt het voorstel voor de Wijzigingswet accountancysector snel behandeld. Gelukkig vroeg de Tweede Kamer om meer prioriteit voor dit al (te) lang lopend proces. Maar een fundamentele herziening  is nodig. De kwartiermakers hebben zorgen geuit over onafhankelijkheid en slagvaardigheid van de NBA in het proces van beroepsreglementering. De minister kondigde nader onderzoek aan. Terecht! Al meer dan tien jaar worden van de NBA acties verwacht die niet zijn gericht op de individuele accountant, maar op accountantsorganisaties. Dat gebeurde met twintig van de 53 maatregelen in het publiek belang, het voorliggende wetsvoorstel (onder andere AQI's en aanwijsbevoegdheid) en het rapport van de kwartiermakers (onder andere gescheiden winst-en-verliesrekening, beloningsbeleid en expertisecentrum fraude, lees uitzendbureau forensische expertise). In al deze gevallen krijgt de NBA verantwoordelijkheden zonder bijbehorende bevoegdheden. Natuurlijk gaat dat ten koste van onafhankelijkheid en slagvaardigheid. Bevoegdheden moeten in overeenstemming worden gebracht met de gevraagde verantwoordelijkheden en acties.

Als we vooruit kijken, komt er een forse uitdaging bij. Van ondernemingen wordt gevraagd dat ze transparant zijn, niet alleen over de financiële situatie, maar ook over IT, cybersecurity en privacy, over duurzaamheid en over risicobeheersing. In toenemende mate doen ze dat in een proces van integrated thinking, strategy en reporting. Daar past geen model bij waarin er voor al die onderwerpen separate audits plaatsvinden. Dat leidt tot veel onnodig extra werk (zowel bij ondernemingen als auditors), hoge kosten en mogelijk tot verwarring bij het maatschappelijk verkeer. De toekomst is voor integrated audit. Ook in het proces richting het toekomstige beroepsprofiel is dit een belangrijk issue. De NBA is daarover ook in open gesprek met andere beroepsorganisaties, zoals NOREA, IIA en VRC. Een lastige puzzel, maar niet onoplosbaar.

Hopelijk draagt het door de minister aangekondigde onderzoek bij aan het vinden van oplossingen voor deze dringende kwesties. De NBA draagt daaraan graag bij. Medio 2025 worden waarschijnlijk de resultaten gepresenteerd. Vanzelfsprekend zitten daar ook governanceveranderingen bij. Prima! Ondertussen is er natuurlijk ook voor onze sector sprake van going concern; permanent gefocust op het bieden van 'vertrouwen in het maatschappelijk verkeer'. Zeker weten: 2025 wordt opnieuw een spannend jaar; de blik vooruit, doorpakken en 'veel succes'!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Kris Douma is voorzitter van de NBA. Hij is oud-lid Tweede Kamer, voormalig director UN Principles for Responsible Investment en was onder andere director corporate engagement bij Sustainalytics en toezichthouder NV schade en Oxfam Novib. In 2015 was hij als programmamanager bij de NBA actief rondom kwaliteitsverbetering.

Gerelateerd

3 reacties

Alexander Vissers

Het schaamteloos hengelen naar taken en bevoegdheden door de voorzitter is stuitend. De NBA gaat op alle fronten nodeloos haar bevoegdheden te buiten en probeert daar ex post een wettelijke basis voor te scheppen. Nog steeds verwijzen naar de 53 maatregelen uit een volstrekt ondeugdelijk rapport is verwijtbaar.De NBA is een openbaar lichaam dat zo ver mogelijk afstand van de markt dient te houden en zich tot haar wettelijke taak moet beperken. De NBA heeft de Kwartiermakers bij de neus gevoerd en deze ertoe verleid ver buiten hun opdracht te treden en een absurd rapport uit de brengen. De NBA is het probleem en van het ministeriële toezicht is nooit enige sprake geweest. Met betrekking tot de "examenfraude" waar Marcel Pheiiffer nog herhaaldelijk op hamert hoop ik niet zozeer dat de tuchtrechter zich er over buigt maar dat de burgerrechter en strafrechter zich zullen buigen over de beschuldigingen, daar waar geen sprake is van een examen noch van fraude. Er zijn zeker uitdagingen deze betreffen ondernemingen en accountants, de enige uitdaging waar de NBA zich op zou moeten richten is het zich beperken tot de wettelijke taken en het realiseren van de noodzakelijke krimp van de organisatie waaraan vrijwel alle taken zijn ontnomen. De NBA is de jure en vertaal- toelatings- en examebureau. Daar past geen organisatie met 100 personen geen zevenhoofdig bestuur bij en geen uitgaven van meer dan 25 miljoen bij.

Alexander Vissers

@ Paul Stoele: Inderdaad wordt het na 41 jaar tijd dat Nederland het EU recht (Richtlijn 1984/253/EEG en Richtlijn 2006/43/EG) bona fide omzet en het beroep van wettelijk auditor deugdelijk regelt. Een wettelijke regeling van een beroep zonder bevoegdheid is in strijd met Richtlijn 2018/958/EU.
Eigenlijk deugt er helemaal niets van deze column: een openbaar lichaam heeft geen motto, alleen een wettelijk taak. En bij die van de NBA hoort geen toezicht. Het rapport in het publiek belang (net al het CTA rapport en het rapport van de Kwartiermakers) negeert het Unierecht volledig en de maatregelen zijn grotendeels onverenigbaar met het Unierecht. Beroepsprofielen zijn de exponent van de wetgevingssabotage: als art. 46 Wab duidelijk stelt dat de opleiding tot accountant gericht is op de (impliciet wettelijke) controle van financiële verantwoordingen (expliciet) waar is een beroepsprofiel dan nog voor? De NBA heeft geen enkele ruchtbaarheid gegeven aan Richtlijn 2018/958/EU beroep en hem evenmin gerespecteerd. Zonder examen en fraude geen examenfraude. In de VS is al de aanval ingezet op reglementering en bureaucratie de EU zal mee moeten wil er nog iets van de economie overblijven. De onzinnige verklaring omtrent risicobeheersing kan al worden geschrapt voordat hij is ingevoerd, ook al omdat de corporate governance code niet gaat over inhoud van de verklaring inzake corporate governance. De enige grote uitdaging voor de NBA die ik zie is zich te beperken tot haar wettelijke taken, deze volledig en conform het recht uit te voeren en zich niet te bemoeien met andermans zaken. Als 26 EU-lidstaten het wel kunnen waarom Nederland dan niet?

Paul Stoele

Het zou inderdaad mooi zijn, wanneer op korte termijn wordt doorgepakt en doorgehakt. Immers, het ware te wensen, dat er op korte termijn een splitsing komt tussen de diverse categorieën van personen die vanwege de gemeenschappelijkheid van hun opleiding/diploma aangesloten zijn bij de NBA. Auditors, die de wettelijke controles verzorgen hebben vanzelfsprekend een geheel andere attitude dan MKB-accountants die een ondersteunende rol vervullen en al helemaal anders dan al diegenen die (financieel-economische) managementfuncties vervullen.
In aansluiting hierop verschillen ook de eisen waaraan die (totaal) verschillende beroepsbeoefenaren dienen te voldoen.
Kennelijk is er nu "moment" voor aanpassing van de wetgeving.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.