Wim Bartels

Wat doe je als accountant, als een onderneming weigert om beleid, actieplannen en doelstellingen rondom ESG op te stellen?

Discussie Column

Wanneer het genoeg is

De afgelopen tijd hoorde ik weer geregeld dat we de nodige assurance-rapporten met beperkingen zullen zien. Vaktechnisch misschien interessant, maar niet waar het naar toe moet. Ik had ook een boeiend gesprek dat erover ging dat accountants moeten kijken naar de inbedding in de organisatie - en als die niet goed genoeg is, dat de accountant dan zelfs moet afkeuren. Voer voor een column.

Toch eerst weer even hoe het zit en waar het ook alweer voor is. De CSRD verplicht grote bedrijven in de EU om te rapporteren over hun belangrijke milieu- en sociale onderwerpen. Wat zij daarover moeten rapporteren is in de basis redelijk eenvoudig en ook logisch: Hoe worden die onderwerpen gemanaged, wat is de governance en hoe zijn ze gekoppeld aan de strategie, wat is het beleid voor ieder onderwerp, wat zijn de doelstellingen, hoe worden die gemeten en wat zijn de actieplannen om de doelstellingen te bereiken? Daarnaast overigens ook wat de belangrijke verwachte financiële effecten zijn op de onderneming.

Wat nu als een bedrijf de informatie niet heeft - geen beleid, geen actieplan, geen doelstelling, geen data? De ESRS-standaarden zeggen dan dat ook dit eenvoudig is (hoewel voor data enigszins onduidelijk): Als een bedrijf deze niet heeft, dan volstaat het om dit gegeven te rapporteren. Is dat de bedoeling van de standaarden? Nee. De CSRD en de ESRS zijn geïmplementeerd als onderdeel van de Green Deal, bedoeld om gebruikers inzicht te verschaffen in de prestaties en voortgang voor de belangrijke ESG-onderwerpen, zowel qua impact als qua financiële risico’s en kansen. Het is dus nadrukkelijk erop gericht om voortgang te ondersteunen.

Dus wat dan als een onderneming geen voortgang maakt en trouw blijft rapporteren geen beleid, actieplannen en doelstellingen te hebben? Is het dan de verantwoordelijkheid van de accountant om daaraan iets te doen? 
Daarover had ik onlangs een interessante discussie met een internal auditor. Hij stelde dat de accountant zou moeten beginnen bij de strategie en de inbedding. Als die niet op orde is, dan moet de accountant geen goedkeurend assurance-rapport afgeven, zo stelde hij, want het is allemaal bedoeld om naar een duurzame economie te komen. Het beroep is anders geen knip voor de neus waard en levert dan (wederom) geen toegevoegde waarde.

Hij heeft een punt dat alle regelgeving is bedoeld om de EU naar een duurzame economie te bewegen. Als we naar deze nieuwe rol kijken als een kans om een daadwerkelijke bijdrage te leveren aan voortgang op het gebied van duurzaamheid, dan is dat volledig in lijn met het doel van de EU. Tegelijkertijd kunnen wij accountants niet verantwoordelijk worden gemaakt voor de prestaties en strategie van de onderneming. Dat is niet de taak die ons is gegeven. Wij moeten verklaren of de duurzaamheidsinformatie klopt (ik weet het, met een beperkte mate van zekerheid en dubbele ontkenning).

En toch zit er een punt in om de handschoen op te pakken en voorbij strikte compliance te kijken. Allereerst door niet alleen te kijken hoe de rapportage transparant is, maar ook in het kader van diezelfde transparantie ons te richten op wat de onderneming gaat doen om het gat te dichten - voortgang in de rapportage dus.
Ten tweede door met de ondernemingsleiding in gesprek te gaan over de wereld achter de informatie: uiteraard over zwakheden in de interne beheersing, maar ook over de koppeling met de strategie (vereist volgens de standaarden) en de inbedding in risico- en prestatiemanagement. Omdat de uiteindelijke bedoeling voortgang is.

En wat dan, als de onderneming voor haar ESG-onderwerpen het laat bij minimale compliance en dus weigert beleid, actieplannen en doelstellingen op te stellen? Daar zit ik volledig op één lijn met de internal auditor die ik sprak. Een dergelijke onderneming leeft de geest van de regelgeving niet na, de standaarden bevatten niet voor niets de eisen voor beleid, actieplannen en doelstellingen en de koppeling aan strategie en governance. Kortom: Dit valt naar de geest onder NOCLAR – en betekent naar onze ethische normen dus uiteindelijk: afscheid nemen.

Zo hebben we als beroepsgroep een stevig middel in handen om via de weg van rapportage de wereld een klein beetje beter te maken. Gaan de accountants toch nog de wereld redden wanneer het genoeg is.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Wim Bartels is Senior Sustainability Partner bij Deloitte.

Gerelateerd

4 reacties

Dennis Serberie

Als de “reporting standard”, die de status heeft van wet- en regelgeving, zelf de ruimte geeft om een non-compliance te rapporteren, voelt de inzet van NOCLAR door de accountant wel als een brug te ver.

Dick de Waard

Ik ben het met je eens Wim. De accountant moet vaststellen of het verslag een getrouw beeld geeft van de werkelijkheid. En als de werkelijkheid is, dat de ondernemingsleiding geen strategie en omringende processen heeft ingericht, dan is dat de werkelijkheid die moet worden gerapporteerd.
Het moment waarop de accountant de opdracht moet teruggeven, daar zit ik nog op te broeden. Daar heb ik een paar zaken die ik tegen elkaar moet afwegen.
(1) Er is ook nog een jaarrekening die moet worden gecontroleerd.
(2) Voor de inzet van NOCLAR moet sprake zijn van (vermoeden van) wetsovertreding.
(3) Aan de andere kant hebben we het vraagstuk van de rationele opdracht.
(4) De accountant hanteert zelf criteria voor de acceptatie van een opdracht (de repeterende acceptatie en continueringsprocedure).
(5) Nog een overweging over het hoofd gezien.
Kortom: het is nog even een puzzel.

Alexander Vissers

Verder zowel voor de wettelijke controle van de jaarrekening als voor de wettelijke assurance bij duurzaamheidsverslaggeving: accountants hebben zich gewoon aan de wet en het recht te houden. Er wordt hen verder niets gevraagd. De wet beschermt ook de cliënt tegen onbevoegd optreden door de accountant. voor een subjectieve taakopvatting laat de wet geen ruimte. Zoals ik al zo vaak heb betoogd is Nederland het enige land in Europa dat de wettelijke controle van de jaarrekening en nu ook van de duurzaamheidsassurance niet begrijpt. En ook de het EU recht niet "nauwkeurig en volledig" heeft omgezet. De accountant voert een wettelijk taak uit, die in de eerste instantie publiekrechtelijk ingrijpen is en pas in de tweede instantie een privaatrechtelijke overeenkomst van opdracht.
Verder @ Wim Bartels: "The European Commission adopted on 21 April 2021 an ambitious and comprehensive package of measures to help improve the flow of money towards sustainable activities across the European Union." Het gaat over de financiering van ondernemingen.

Alexander Vissers

Beste Wim Bartels, de stelling dat CSRD verplichtingen oplegt aan ondernemingen is onjuist. Het is een Richtlijn en die richt zich tot de lidstaten niet tot ondernemingen of burgers. Er is geen wet, de wetsvoorstellen moeten nog naar de Raad van State. Behoorlijk bestuur vereist een redelijke termijn voor het voldoen aan de wettelijke norm. Dan ten tweede: het is een "reporting" standaard. Het is geen verplichting tot beleid, stel je voor, het is een verplichting tot verslaggeving. De stelling dat de geest van de regelgeving op beleid is gericht ontbeert feitelijke grondslag, het is gericht op het verstrekken van bruikbare informatie aan beleggers. Accountant moeten vooral heel bescheiden blijven en hun rop begrijpen, het verschaffen van een gefundeerd oordeel.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.