Joris Joppe

Joris Joppe werd blij van een leergang voor accountants, maar dat gevoel verdween de dag erna bij het lezen van de krant.

Discussie Column

Iets minder dominee, iets meer koopman

Bubble, was het woord dat werd gebruikt. Door de roergangers van de Nest Academie voor accountants. Ik had het voorrecht om bij de afsluitende sessie van deze leergang te zijn. Een leergang die is bedoeld om de best and brightest van Neerlands overwegend grote accountantsorganisaties andere vaardigheden te leren. En om ze "uit hun bubble te halen".

De laatste inhoudelijke sessie van de dag ging over de verwachtingskloof. Licht verteerbare kost voor laat op de vrijdagmiddag. De sessie werd geleid door voomalig Nest-studenten en was doordrenkt met het ideaalbeeld van accountants. De termen algemeen belang en maatschappelijk verkeer werden veelvuldig en vol overtuiging gebruikt. Het voelde lekker, gewoon even net doen alsof. In een andere bubble. De middag werd afgesloten door Soufiane Touzani, succesvol ondernemer en een beroemd balkunstenaar met zijn roots in Rotterdam Zuid. Goed verhaal. Niks meer aan doen.

Hoe groot was het contrast met zaterdagochtend. Koffietje, iPad op schoot om het FD van de afgelopen week in te halen. Helaas kregen we als beroepsgroep weer volop aandacht. Bij het meest elementaire onderdeel van onze professie, integriteit, worden serieuze vraagtekens gezet. Of dat terecht is, mag je zelf bepalen. Zaterdagmiddag loop ik in de stad door Donner en valt mijn oog op een boek van 'The Rebel Accountant'. Ongezien gekocht. Om bij thuiskomst te ontdekken dat het gaat over hoe accountants en fiscalisten helpen bij belastingontwijking (en soms ontduiking).

Het lekkere gevoel van de vrijdagmiddag was inmiddels wel verdwenen. Mijn voorzichtige conclusie: Ik denk dat het maatschappelijk verkeer het zelf maar uit moet zoeken. Met zo'n vertrouwenspersoon heb je geen vijanden meer nodig. Daar gaan we met geen eed iets aan veranderen. Om mijn eigen cynisme te ontkrachten, heb ik de tekst er nog maar eens bijgepakt.

"Ik ben mij ervan bewust dat ik als accountant dien te handelen in het algemeen belang."

Het probleem zit natuurlijk bij de term 'algemeen belang'. Het klinkt als een soort absolute waarheid, die je maar op één manier kunt interpreteren. Niets is minder waar. Net als dat we heel makkelijk roepen dat we de 'vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer' zijn. Termen die duiden op een soort nutsvoorziening die je alleen maar met heel veel woorden uit kunt leggen. 

Als ik dat aan mijn vader, een overtuigd communist, later afgezakt naar hardcore socialist, had moeten vertellen, zou hij denk ik even stil zijn. Hij had me dan op gedecideerde toon uitgelegd dat we niets anders doen dan de aandeelhoudersklasse beschermen. Om vervolgens het volgende hoofdstuk van Das Kapital hardop voor te lezen. En zolang we luisteren naar partijen als de VEB en Eumedion en onderwerpen als continuïteit en fraude hoger op de agenda staan dan echte maatschappelijke thema's, heeft hij denk ik nog gelijk ook. 

We kunnen onszelf de vraag stellen of dat erg is (dat van die aandeelhoudersklasse bedoel ik dan hè). Accountants vervullen een waardevolle rol in een kapitalistisch systeem. Daar wordt voor betaald. Niks mis mee. Dat kapitalisme beter werkt voor de een en minder goed voor de ander (of de planeet), kun je natuurlijk accountants niet aanrekenen. Maar dan moeten we het ook wel zo verkopen. Gelukkig helpt het FD een handje, maar we moeten zelf ook wel consistent zijn. Tijd om die eed aan te passen. Iets minder dominee en iets meer koopman. De markt is er inmiddels denk ik wel klaar voor. 

Vrolijker word je er wellicht niet van (ik ook niet). Dan is het altijd goed om even uit je jaarrekening bubble te stappen. Mijn advies: Check gewoon wat YouTube-video's van Soufiane. Op zijn manier succesvol en toch nog steeds een gewone jongen van Rotterdam Zuid.

Net als mijn vader.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

Gerelateerd

12 reacties

Arnout van Kempen

Ik snap de voorliefde voor de rol van dominee wel. Het voelt veel betekenisvoller en daarmee waardevoller om vanuit "deugen" te kijken in plaats van vanuit "kloppen".

Het diepere probleem is, mij dunkt, dat te weinig studenten en wellicht zelfs te weinig accountants, de enorme waarde van "kloppen" nog zien.

Om te bepalen of "iets" deugt, moet je wel eerst zeker weten wat dat "iets" is, en dat dus de informatie die je over dat "iets" krijgt klopt.

Onze sector bestaat niet om beslissingen te nemen, ook niet over wat deugt. Onze sector is van eminent belang als we ons bezig houden met wat klopt, zodat degenen die gaan over "deugen" hun taak goed kunnen vervullen.

Deugen is immers zo subjectief als maar kan. In Nederland hebben we het graag over de dominee. Maar als katholiek kan ik u melden dat ik persoonlijk soms bepaald anders kijk naar "deugen" dan de gemiddelde dominee. En als we toch bezig zijn, hebt u het over een PKN-dominee, een GKv-dominee, een HHK-dominee, een gereformeerde bonder, een gekrookte rieter, een CGK dominee? Laten we ook eens aan een sjiiet, een soenniet, een hindoe, een boeddhist, een spaghettiist, een Kantiaan, een Nietzschiaan, etc etc etc vragen wat "deugt"?

De accountant ontkomt wellicht niet altijd aan morele oordelen, maar haar of zijn primaire taak ligt toch echt bij wat klopt. De feiten zijn al ingewikkeld genoeg, en oh zo belangrijk.

Alexander Vissers

@Frans Kersten: bull's eye! En hoe is het daartoe gekomen? Door de som der misverstanden. Ten eerste de oorsprong van het publiek belang: dit is uitsluitend het publiek belang bij de verklaring. Niet het belang van de cliënt/onderneming staat op de voorgrond maar het bredere belang van het vertrouwen op deugdelijke verslaggeving. Iedere illusie over bredere maatschappelijke belangen ontbeert een wettelijke grondslag. Dan de omstandigheid dat het openbare accountantsberoep in Nederland voor een zeer aanzienlijk deel controles van overheidsinstellingen en zelfs openbare lichamen uitvoert. Dat is inderdaad in het publiek belang. De verklaring omtrent corporate governance: Ook hier hoort de accountant zich te beperken tot een oordeel over de inrichting van het interne controle systeem met betrekking tot de financiële verslaggeving. Het is dan ook absurd dat de NBA zich op de borst klopt over de verklaring inzake risicobeheersing die in de code is opgenomen. De code gaat niet over het verslag inzake corporate governance. Wel is er nu sprake van een paradigmawisseling in verband met de CSRD, die een sterk ideologische inslag heeft en indruist tegen de vrije markteconomie en dat werkt door op de accountantsfunctie. Verordening 2014/537/EU spreekt niet voor niets van de grondwaarde van vrij ondernemerschap, accountants en accountantskantoren zijn gewoon ondernemingen die door de overheid zo veel mogelijk met rust gelaten moeten worden.

Frans Kersten

De accountant is zich op glad ijs gaan begeven toen maatschappelijke verantwoordelijkheid in beeld kwam. De cijfers kunnen kloppen, maar dat hoeft niet maatschappelijk te kloppen. Zoals de bevoordeling van aandeelhouders boven klanten en (onderbetaald) personeel. Of aan duurzaamheidsrapportages willen doen terwijl de energietransitie hopeloos uit de kauwen loopt door enerzijds te laat acteren en anderzijds steeds weer verkeerde keuzes te maken
Wordt weer nederig of besef dat sprake is van een beroep dat zijn relevantie voor de maatschappij verloren heeft.

Ron Heinen

@Joris Joppe

Aansluitend op mijn eerdere reacties op jou reacties in deze column en

https://www.accountant.nl/achtergrond/2024/4/datasnipper-excel-on-steroids/

is het je denk ik ook bekend dat ook googlemail meedoet aan bijvoorbeeld het PRISM programma. Op de links

https://www.ndax.eu/5i6u+GLFfweiI+SZFksK.pdf

https://www.ndax.eu/
uhqYRBDMEmOVepaRMVki.pdf

kun je ook wat achtergrond info vinden bij het PRISM programma.

Aansluitend op je juridische insteek in je eerdere reactie kun je op

https://www.ndax.eu/Cloud+Act+Memo+Final.pdf

ook een juridische toelichting vinden.

Peter van der Borgt

Is het praktische effect van "iets minder dominee, iets meer koopman" dat een accountant alleen hoeft te beoordelen of iets "klopt" en niet of iets "deugt" of dat we accountant op zoek gaan naar een "pleitbaar stadpunt" voor iets wat zeker "niet deugt", maar mogelijk ook "niet klopt". Dan kies ik, als agnost, toch maar voor de dominee.

Ron Heinen

@Joris Joppe

In de rechtszaal kunnen ook feiten en waarheden door de rechter als bewijs geweigerd worden.

Gelukkig zijn de spelregels van de wetenschap wat anders: Als je iets als waarheid geaccepteerd wilt krijgen dan moet je met controleerbare feiten en bewijzen komen.

Ik heb hierover wel eens eerder uitleg gegeven in reacties op dit platform.

In de wetenschap "overrulen" de formele- en de natuurwetten de juridische wetten.

Op https://www.math4sci.com is dit mooi weergegeven in het plaatje map-of-science.

In bijvoorbeeld de wetenschappelijke artikelen "The pattern of the global map of science: A matter of contingency? " en "Toward a Consensus Map of Science" is hiervan een uitleg te vinden.

Joris Joppe

@Ron - ik heb het maar gewoon gekocht.... wist niet zeker hoe ik de onderstaande passage moest interpreteren....

All rights reserved. No part of this work may be reproduced or utilized in any form or by any means, electronic or mechanical, including photocopying, recording or by any information storage and retrieval system, without the prior written permission of the publisher.

Ron Heinen

"...en valt mijn oog op een boek van 'The Rebel Accountant'..."

Liefhebbers kunnen 'The Rebel Accountant' bekijken op:

https://www.ndax.eu/TwG8uDPo0sUH25nbAoOD.pdf

Joris Joppe

Goed volk van Rotterdam-Zuid!

@Alexander - ook voor mijn vader was het denk ik een utopie (hij had het boek denk ik ook geërfd). De opmerking over menselijke zwakheden spreekt me aan (overigens vinden sommigen het wellicht juist een kracht maar dat terzijde).

Arnout van Kempen

Zou de Rotterdamse school dan eindelijk de Amsterdamse school inhalen? Het heeft een eeuw mogen duren…

Alexander Vissers

Ook vanuit Limburg complimenten met het realisme. Voor iemand die met "Das Kapital" is grootgebracht ben je nog aardig op je poten terecht gekomen, en wie van die utopie eenmaal genezen is heeft meteen een goed gevoel voor de realiteit. De eenvoudige waarheid is natuurlijk dat het met accountants heel aardig functioneert en zonder accountants de menselijke zwakten te zeer op de proef worden gesteld. Overigesn ben ik van mening dat een beroepseed alleen in de wet kan worden vastgelegd en dat de Wet op het accountantsberoep geen ruimte biedt voor het opleggen van een beroepseed.

Marcel Pheijffer

Mooie reflectie, met twee gezichten.

Groet Marcel (ook van Rotterdam-Zuid, geboren nabij De Kuip. Oftewel: niet lullen, maar poetsen)

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.