Wim Bartels

Voor veel accountants is duurzaamheid nog een nieuw terrein met veel onzekerheden. Wat doet dat met de verschillende typen accountants, vraagt Wim Bartels zich af.

Discussie Column

Kleur bekennen

Bij de NBA staat sinds enige tijd het onderwerp cultuur nadrukkelijk en hoog op de agenda, met de opzet van een programma hiervoor en de benoeming van een senior programmaleider, voormalig directeur Berry Wammes. Met hem sprak ik over de effectiviteit van teams en de invloed van persoonlijkheden op de uiteindelijke kwaliteit van een project of, voor accountants, het oordeel.

In de firma waarvoor ik werk, hebben we het in vele onderzoeken aangetoonde gedachtengoed omarmd dat de psychologische verschillen tussen onze professionals erkend moeten worden (ook wel: psychologische veiligheid) én dat aandacht voor die verschillen in teams zorgt voor betere uitkomsten komen. Dat gaat aan de hand van vier kleuren - een vereenvoudigde vorm van het denken van met name Carl Jung:

De 'rode mensen' (drivers) zijn degenen die zijn gericht op actie en het realiseren van doelstellingen. De 'groene mensen' (integrators) zijn professionals die zorgen dat connecties worden gemaakt tussen en met mensen. De 'blauwe mensen' (guardians) richten zich op structuur, zijn risico-avers en zorgen dat processen en procedures robuust worden uitgevoerd. En ten slotte, de 'gele mensen' (pioneers) zijn gericht op de nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden.
Uiteraard hebben de meeste mensen van iedere kleur wel iets. Iedereen heeft echter wel één of twee voorkeur(en). Voor mij zijn die 'pioneer' en 'driver'.

Het merendeel van de accountants is - gelukkig - 'blauw': gericht op het zorgvuldig volgen van processen en procedures en in staat om gestructureerd te werken met geldende regels. Dat past goed bij financiële controles. De grenzen van het gebied (balans/V&W-rekening) zijn helder afgebakend en het meeste is goed vastgelegd in regelgeving voor rapportage en controle. De informatie op zichzelf is ook gestructureerd: vastlegging van transacties gaat via dubbel boekhouden en het gaat om kwantitatieve informatie. 

Het denken over cultuur bracht me echter specifiek op de aankomende verplichting om duurzaamheidsrapportage van assurance te voorzien. En ik vroeg me af: Hoe zou dát zijn voor de verschillende typen accountants?

Om daar een reflectie op te geven eerst een select (onvolledig!) aantal kenmerken van duurzaamheidsverslagen. Allereerst is de data van een heel andere orde dan financiële data: Het gaat om data die uit verschillende grootheden bestaat en die over het algemeen geïsoleerd (niet via een systeem van dubbel boekhouden) wordt geregistreerd.
Het gaat in duurzaamheidsverslaggeving ook net zo hard om de vaak uitgebreide tekst als om de data. De toelichting op de ontwikkelingen, de plannen en de doelstellingen is van even groot belang als de data, want daar geeft het bedrijf feitelijk de boodschap aan de lezer over hoe goed of minder goed het gaat.
Verder kan een bedrijf in beginsel over een oneindig aantal onderwerpen (moeten) rapporteren.
De onderwerpen waarvoor een bedrijf een belangrijke impact op mens en milieu heeft, verschillen per sector en zelfs per bedrijf. En die lijst van onderwerpen ontwikkelt zich ook nog in de loop der tijd. Ter illustratie: In 2006 stond water bij een bedrijf als BASF nog niet op de radar als belangrijk onderwerp, inmiddels rapporteren steeds meer bedrijven hierover vanwege toenemende waterschaarste. Het komende decennium kunnen we verwachten dat belastingen en mensenrechten sterker op de agenda komen. Maar wanneer - en hoe weet je dan dat je volledig bent?

Voor mij is een duurzaamheidsverslag vanuit mijn 'voorkeurskleuren' een comfortabele omgeving. Ik houd van nieuwe ontwikkelingen en om vanuit de doelstelling van het verslag te denken. Ik zie het als een uitdaging een oplossing te bedenken voor problemen die je tegenkomt in een verslag (zoals voor "we hebben slechts data voor een beperkt deel van het bedrijf, de rest schatten we": hoe zouden we dat transparant kunnen maken en de informatie toch betekenisvol?), niet gehinderd door specifieke regelgeving.

Maar dan voor accountants met andere kleuren. Ik kan me voorstellen dat voor veel accountants dit duurzaamheidsterrein niet alleen nieuw is qua onderwerp, maar ook onontgonnen en niet in de comfortzone door de vele onzekerheden vanwege de kenmerken hierboven.
Als dat zo is, dan kan het zijn dat we als accountants vanuit onze eigen professionele veiligheid veel detail aanbrengen in ons werk en houvast zoeken in wat we zijn gewend uit financiële controles. Dat heeft dan het risico dat de verslagen niet bijdragen aan het doel waarvoor we nu de regels in Europa bedenken, te gedetailleerd worden én dat de juiste balans in het grote plaatje wordt gemist. Niet goed voor duurzame ontwikkeling, ook niet goed voor het beeld over de maatschappelijke toegevoegde waarde van accountants. 
Het kan ook betekenen dat accountants zich oncomfortabel voelen om bij deze informatie assurance te verstrekken en hun professionele plezier en veiligheid verliezen.

Meer nog dan bij financiële controles, is het zo belangrijk om de juiste mix van mensen aan te trekken en in te zetten in de teams: de 'blauwe mensen' voor de juiste structuur, vastlegging et cetera, de 'rode mensen' om te zorgen dat het assurance-project efficiënt en op tijd wordt uitgevoerd. Maar juist ook de 'groene mensen' om de verbinding met de klant te maken en de gecontroleerde zo volledig mogelijk informatie te laten geven. En de 'gele mensen' om te ondersteunen in 'creatieve oplossingen', het 'grotere plaatje' en de omgang met nieuwe ontwikkelingen en onzekerheden. Dan leveren we de beste maatschappelijke kwaliteit en is het voor ieder teamlid een plezier om te doen. Want diversiteit, dat is leuk!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Wim Bartels is Senior Sustainability Partner bij Deloitte.

Gerelateerd

8 reacties

Joost Kelderman

Ben (zoals wel vaker) het met de strekking van je verhaal eens. Als je de titel van het stukje "Kwaliteit door diversiteit" had genoemd, dan had je de reageerders denk ik erg geholpen om de echter strekking van je artikel te ontdekken in plaats van aan de haal te gaan met cultuur en al dan niet wetenschappelijke onderbouwing.

Alexander Vissers

@ San Crooneneberg: Wat betreft de noodzaak van een functionerende bedrijfscultuur met name communicatie ben ik het volledig met je eens. Gestructureerd, duidelijk en open communiceren is een voorwaarde voor professioneel samenwerken. Wat betreft de op kleuren gebaseerde psychosystematiek, het in hokjes plaatsen, ook geheel met je eens. De kleurenreferentie van Wim Bartels is prominent uitgedragen door Thomas Erikson in "Omringd door idioten" die daarmee de onderscheiding als Charlatan van het jaar 2018 wegens pseudowetenschappelijke nonsense van de Zweedse sceptische vereniging heeft ontvangen. De aangehaalde Carl Jung wordt alleen nog als historisch relevant gezien. Weg ermee.
Met betrekking tot het thema "cultuur" dat ook in de kern van deze column besloten ligt: de NBA is een publiekrechtelijk lichaam. De bevoegdheden van de NBA zijn beperkt tot haar leden tenzij bij wet anders bepaald. Het waterschap bemoeit zich ook niet met de cultuur van private ondernemingen. ongeacht de relevantie van cultuur valt het niet binnen het bevoegdhedenbereik van de NBA. Dit nog maar afgezien van de op niets gebaseerde stelling dat de bedrijfscultuur van accountantskantoren dient te veranderen. De onlangs gepubliceerde opvattingen van de leden van de interne toezichtsorganen bevestigen het tegendeel. Al meer dan twintig jaar worden projecten opgestart gebaseerd op ondeugdelijke rapporten die de mythe in stand houden dat er een structureel probleem bestaat met betrekking tot de wettelijke controle van de jaarrekening. Het rapport van de kwartiermakers is daar geen uitzondering op.

Ron Heinen

@San Croonenberg

Mocht je interesse hebben hoe wetenschap, wetgeving en economie in deze context samenhangen dan kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen op:

https://photos.app.goo.gl/ntXBFfwXUJ4Vos1p6

De referentie Economic Modeling with System Dynamics geeft een integrale analyse.

Hoofdstuk 10 is een wereldwijde integrale analyse hoe de wereld zich zal ontwikkelen.

Tulay Dilsiz-Gedik

Mooie blog weer Wim. Ik ben de kleuren Geel (pioneer) en rood (driver), daarna Groen en tot slot nog een beetje blauw. Niet perse de meest logische kleuren voor een accountant, maar gelukkig werk ik met diverse teams waarin iedereen zijn of haar kracht kan inbrengen. Dit komt de kwaliteit van ons werk zeer ten goede.

Duurzaamheid en de rol van de accountant is een uitdaging, maar ik geniet er juist van dat de kaders nog niet zo hard zijn als bij financial audits.

Een mooie nieuwe kans om als accountant onze toegevoegde waarde voor het maatschappelijk verkeer te herwinnen en onze waardeketen met onze toezichthouders, klanten, specialisten, universiteiten en collega accountants te verbeteren. Let’s do this!

San Croonenberg

In Nederland zijn we kampioen in het plaatsen van mensen in hokjes en een stempel op hun hoofd te zetten, het liefst met onuitwisbare inkt. Dan kun je ze kenmerken aanmeten, ze veroordelen of ze de rol van dader of slachtoffer geven. Dat is m.i. een onwenselijke situatie.
Een accountant die een jaarverslag mét zowel niet-financiële als financiële informatie controleert dient een kameleon te zijn en exact de juiste rol te nemen die de situatie vraagt, ook naar zijn collega's van welke soort of aard dan ook. Zonder vooroordeel elkaar accepteren.

@Alexander: cultuur is onlosmakelijk aan de werkzaamheden van accountants verbonden, ook aan diegenen die verantwoordingen controleren. Een goede cultuur van de controleteams, de organisaties waar ze werken en de klanten is in mijn visie een kpi voor het slagen van een audit. Dat de NBA cultuur op de agenda heeft staan is daarom zeker acceptabel. Uiteraard te beginnen met hun eigen cultuur.
@Ron: helemaal met je eens.

Marcus Looijenga

Leuke reflectie, zelf overwegend groen met ook wat blauw, zie ik een belangrijke onderliggende boodschap. Ik merk ook dat veel accountants houvast zoeken bij wat we in de financiële controle doen, terwijl de beperkte mate van zekerheid op duurzaamheidsinformatie echt anders is. Dus ik herken de risico's om er samen tijdig, goed en met de juiste blik doorheen te komen, en die van het werkplezier. Tegelijkertijd hebben we onze 'blauwe collega's' hard nodig om het minimale niveau van compliance te behalen. De mix is dan inderdaad belangrijk.

Ron Heinen

Natuurwetten, zoals die welke de klimaatverandering sturen, vormen de basis voor ons begrip van hoe de wereld werkt.

Deze wetten kunnen niet worden gewijzigd door menselijke interventie.

Echter, ons begrip van deze wetten moet worden gebruikt om effectieve juridische wetten en beleid te vormen.

Deze juridische wetten beïnvloeden op hun beurt de geldstromen, bijvoorbeeld door het stimuleren van investeringen in klimaatvriendelijke technologieën en praktijken, of door het opleggen van kosten aan activiteiten die bijdragen aan klimaatverandering.

Dus natuurwetten beïnvloeden juridische wetten, die op hun beurt de geldstromen beïnvloeden, vooral als het gaat om klimaatverandering.

Dit is een voorbeeld van hoe wetenschap, wetgeving en economie met elkaar verweven zijn in de aanpak van klimaatverandering.

Hierbij zijn de keuzes van een accountant zeer beperkt.

Alexander Vissers

Het is onaanvaardbaar dat de NBA een programma "Cultuur" heeft, de NBA is een publiekrechtelijk lichaam en er is geen wettelijke basis voor bemoeienis met de "cultuur" van private ondernemingen. Als Deloitte of Wim Bartels zich bezig willen houden met cultuur, met groene blauwe paarse of gele mensen moeten ze dat vooral niet laten maar voor de NBA is het taboe, accountantsorganisaties vallen niet onder de NBA. Kan de ernst niet gewoon terugkeren? Accountants zijn traditioneel serieuze rationele mensen, waar is het misgegaan?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.