Marcel Pheijffer

Nu de druk van kritische commissies en kwartiermakers is weggevallen, keert de zelfgenoegzaamheid weer terug binnen de accountantssector, zo vreest Marcel Pheijffer.

Discussie Column

Gebrek aan daadwerkelijke cultuurverandering

Bij verschillende bijeenkomsten kreeg ik onlangs de vraag of ik er spijt van had dat ik mezelf heb uitgeschreven en de accountantstitel niet meer mag voeren. "Nee", was het korte antwoord, waarna ik een stilte liet vallen. Om te vervolgen met "nu heb ik in ieder geval geen last meer van plaatsvervangende schaamte". Het langere antwoord ligt wat genuanceerder, maar daar gaat het mij nu niet om. Wel om die schaamte.

Schaamte die niet slaat op de vele hardwerkende enthousiastelingen die het accountantsvak rijk is. Die met het hart op de goede plaats, met 'oog en oor' voor cliënten en collega's, op integere wijze hun werk doen. Voor de Young Professionals die initiatiefrijk zijn en een positieve wind door het beroep laten waaien. Voor het deel van de oudere garde die het beste beentje voortzet en zich niets aantrekt van negatief gedoe.

Schaamte die wel slaat op de bestuurlijke inertie. Met name bij de grote kantoren en de beroepsorganisatie. 'Inertie' in de zin van luiheid en traagheid. Gecombineerd met een gebrek aan daadkracht, transparantie, zichtbaarheid, oplossingsgerichtheid en de bereidheid om beestjes bij de juiste naam te noemen. Ik noem een paar voorbeelden.

Examenfraude

Ik erger me bijvoorbeeld mateloos aan de traagheid van de interne onderzoeken naar de examenfraude, het gebrek aan duidelijke communicatie over (tussentijdse) uitkomsten en maatregelen, alsmede aan het spelen van woordspelletjes.

Traag. Het is immers bijna twee jaar nadat de AFM de grote kantoren opdrachten gaf om onderzoeken naar examenfraude in te stellen. Maar het is al meer dan vijf jaar geleden dat KPMG in de Verenigde Staten een forse sanctie kreeg opgelegd voor een dergelijk in de pers breed uitgemeten vergrijp. Zouden de Nederlandse kantoren naar aanleiding daarvan niet al stiekem eerder wat onderzoek hebben gedaan? Hebben moeten doen, al is het alleen maar uit risicobeheersing en het direct stopzetten van ongewenste praktijken. Hoe dan ook, als de onderzoeken een indicatie zijn van de voortvarendheid waarmee kantoren forensische onderzoeken doen, kunnen potentiële cliënten beter een andere oplossing zoeken.

Gebrek aan duidelijke communicatie. Bestuurders en anderen vertrokken met de staart tussen de benen bij enkele kantoren. Over het waarom zijn nauwelijks mededelingen gedaan. We lezen er te zijner tijd vast over in de schikkingen die in de maak zijn. Maar waarom geen transparantie in een persbericht of het ook daarvoor bedoelde transparantieverslag? Waarom wel voorzieningen treffen, maar geen duidelijkheid scheppen over de hoogte daarvan? Waarom geen overzicht van tussentijdse onderzoeksresultaten?

Interne onderzoeken. Wat mij betreft hadden dit externe onderzoeken door onafhankelijke derden moeten zijn. Dat de interne onderzoeken zijn begeleid door advocatenkantoren doet daaraan niets af. Integendeel: hun verschoningsrecht is een welbewust gekozen extra drempel in het geheel.

Woordspelletjes. De kantoren weigeren het woord 'examenfraude' in de mond te nemen, laat staan op schrift te hanteren. Terwijl toezichthouders in deze van meet af aan duidelijke taal hebben gesproken. Waarom kinderachtige woordspelletjes spelen en spreken over zaken als 'leercultuur', 'academic integrity ', of 'improper answer sharing'? Ook als je rotte vis mooi verpakt, blijft het stinken.

Strategie achter de schermen. In dit soort processen speelt achter de schermen veel meer. Natuurlijk zijn de belangrijkste onderzoeksresultaten al lang en breed bekend. Gedeeld met commissarissen, AFM en PCAOB. En zo nodig met (potentiële) cliënten. Aan hen wel. Want daaraan deelden diverse opdrachtpartners, bijvoorbeeld op aandeelhoudersvergaderingen, mee dat zij 'schoon' uit het onderzoek zijn gekomen en niet betrokken zijn bij verkeerde zaken.

Daarnaast is het waarschijnlijk dat de eerste overleggen tussen individuele kantoren en de toezichthouders over de onderzoeksresultaten en de wijze van afdoening al lange tijd lopen. Accountantsorganisaties nemen niet voor niets voorzieningen op: ze weten welke bui er boven hun hoofd hangt. Nu KPMG de eerste forse klappen heeft opgevangen, willen ze niet de eerstvolgende zijn. Hoe later je volgt, des te minder indringend zal de publiciteit zijn.

Samenvattend: de strategie is primair gericht op damage control. De traagheid, communicatie en woordspelletjes tonen perfect dat de gepretendeerde cultuurverandering die de afgelopen tien jaar is ingezet, op bestuurlijk niveau is mislukt.

ESG/CSRD

Waar de kantoren wel snelheid betrachten, daadkracht tonen en veel communiceren is op het terrein van ESG en CSRD. Een terrein dat inmiddels een speeltuin is geworden van over elkaar heen buitelende consultants en (schijn)deskundigen. Een terrein waarop intrinsieke motivatie de boventoon zou moeten voeren, maar wat een compliance-walhalla aan het worden is. Een terrein waarop eveneens woordspelletjes worden gespeeld, om de boel zo mooi mogelijk te verkopen. Een terrein waar nog veel 'knollen voor citroenen' worden verkocht. Door ondernemingen die verantwoording afleggen, waarbij accountants vervolgens zekerheid verstrekken. Althans een beetje zekerheid, maar wat begrijpt de buitenwereld nou eigenlijk van een dergelijke nuance? Door die buitenwereld wordt vertrouwd op de handtekening van de accountant. Daar gaat het om.

Ik ben de afgelopen twee jaar door meerdere organisaties, waaronder beursgenoteerde ondernemingen in het topsegment, gevraagd om in sessies hun niet-financiële informatie van commentaar te voorzien. Met mijn gehoor kwam ik telkens tot de conclusie dat - laat ik het vriendelijk zeggen - de verslaggeving nog voor verbetering vatbaar is.

Mijn ergernis zit er niet in dat dat zo is, maar dat de accountant dat niet duidelijk tot uitdrukking brengt. Anders gezegd: de accountant zou minstens zo kritisch moeten zijn op wat er niet in de verslaggeving van de cliënt staat, als wat er wel staat. Zeker als door een incomplete weergave een misleidende voorstelling van zaken wordt gegeven.

Inmiddels hebben we in de controleverklaring bij de financiële verslaggeving een paragraaf over frauderisico's opgenomen. Ik pleit ervoor om bij de verklaring over niet-financiële informatie - zeker in de beginjaren - een specifieke paragraaf op te nemen over (1) verbeterpunten in de verslaggeving en (2) greenwashing.

Private equity

Private equity is bij de reguliere vergunninghouders de talk of the town. Discussies worden gevoerd met eurotekens in de ogen. Ook bij kantoren die op hun website verkondigen te staan voor het leveren van kwaliteit aan cliënten en voor goed werkgeverschap. Het is maar de vraag of en zo ja hoe, die onderwerpen hand in hand gaan.

Toezichthouders in binnen- en buitenland uiten hun zorgen over de opkomst van private equity. Maar welke discussie wordt er binnen de accountancysector gevoerd? Zijn we ons voldoende bewust van de risico’s en gewenste randvoorwaarden? Van de effecten op kwaliteit, voor cliënten en medewerkers?

NBA: je hoort en ziet ze nauwelijks

Naar mijn mening zien en horen we te weinig van de beroepsorganisatie. De voorzitter van de NBA doet weliswaar zijn best om nog iets van daadkracht in het examenfraudedossier uit te stralen. Maar hij wordt niet geholpen en gesteund door de kantoren. Het maakt zijn oproepen in deze tot nog toe krachteloos.

Bovendien wordt juist geen daadkracht getoond als het gaat om de evaluatie van de regelgeving en de uitvoering daarvan op het gebied van permanente educatie. Laat staan dat de NBA al is gekomen met voorstellen tot aanpassingen en verbeteringen. Waar gaan we naartoe, als het stof van de examenfraude is neergedaald?

De NBA gaat mee in de positieve vibe binnen de sector op het gebied van ESG/CSRD. Maar juist van de beroepsorganisatie zou je ook aandacht mogen verwachten ten aanzien van vraagstukken waar accountantsorganisaties minder of geen aandacht voor hebben. Die aandacht is er slechts mondjesmaat. De recente paper over ESG-fraude en greenwashing is te vrijblijvend, obligaat, theoretisch en 'hoog over'.

De NBA is eveneens een opvallende afwezige als het gaat om de discussie over de (on)wenselijkheden van private equity, over de risico's en kansen, over de grenzen van wat wel en niet kan.

Kortom

De examenfraude, de omgang met ESG/CSRD en private equity tonen dat de pretenties over een vanaf 2014 ingezette cultuurverandering binnen de sector in de praktijk onvoldoende worden waargemaakt. De Werkgroep toekomst accountantsberoep wees in 2014 op het belang van cultuur en gedrag, schetste een voedingsbodem voor incidenten en sprak over economische meewind die resulteerde in een cultuur van zelfgenoegzaamheid. De Cta en MCA constateerden dat de accountancysector tegendruk nodig had om in beweging te komen.

De examenfraude is hét symbool van een gebrek aan cultuurverandering, zeker ook aan de top, gegeven de wijze waarop met dit onderwerp wordt omgegaan. ESG/CSRD zorgen voor economische meewind voor accountants. In de discussie over private equity binnen kantoren gaat het onder partners primair over de financiële consequenties en daarna pas over kwaliteit, cliënten en werknemers.

Nu de tegendruk van Cta, MCA en kwartiermakers is weggevallen, keert de zelfgenoegzaamheid weer terug binnen de sector. Ik mis daarbij bovendien een duidelijke stem en visie van de NBA, als het gaat om de vraagstukken die actueel zijn.  

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

13 reacties

Frank van Veen

Top, goed geschreven en de spijker op zijn kop, alleen de vraag is of er überhaupt ooit wat gaat veranderen in de wereld van meestal hele 'blauwe' accountants. Bij menig klein kantoor bestaat een 'debiteuren-crediteuren' mentaliteit. Broodtrommels mee en de radio aan. Mijn god wat schrik ik hier iedere keer weer van. Het lijkt soms net 1954.

Ron Heinen

Aansluitend op dit thema is op

https://www.accountant.nl/opinie/2008/11/the-accounting-establishment/

een eerder artikeltje te vinden van Marcel met daarin interessante referenties.

Zoals blijkt zijn sommige van deze fenomenen vrij hardnekkig.

Gelukkig kunnen ook mensen in de wetenschap buiten de accountancy onderzoek doen naar allerlei fenomenen in de accountancy.

Marcel Pheijffer

Dank Pieter. We blijven observeren. Morgen weer een stukje in het FD. Zelfde verhaal, nu Accountantsdag als aanleiding.

Ik zou graag anders schrijven. De sector is echter zelf weer telkens in staat dit over zich af te roepen.

Bestuurders die hun accountantsorganisatie of de beroepsgroep vertegenwoordigen en met (te) simpele oplossingen komen voor zelf gecreëerde problemen.

Maar we blijven voortgaan. Er is gelukkig ook veel moois, zowel binnen als buiten het vak.

Tot gauw en groet!

Ron Heinen

Natuurlijk is er ook onderzoek naar dit thema, zie bijvoorbeeld Max Visser Radboud,

https://www.ru.nl/personen/visser-m

Een voorbeeld van een Master Thesis onder zijn begeleiding is te vinden op:

https://theses.ubn.ru.nl/handle/123456789/10154

Je ziet echter dat dit soort onderzoek onder permanent embargo valt.

Pieter de Kok

Hear hear

Het gaat weer om groot, groter, wie is het grootst, over omzet en omzet per medewerker , rendement, de feestjes moeten weer gevierd worden, het gaat over veel geld, over PE en mooie (AI en ESG) verhalen.

Er is nul kritisch geluid, het oude denken is weer volop terug. De moeilijke thema’s blijven liggen. De Young Profs praten binnenkort over (gebrek) integriteit. Lichtpuntje.

Best bizar dat jij in die honderd jaar dat ik op deze website kom, jij als enige, letterlijk, gewoon open en nuchter blijft observeren en delen. Ik probeer ook mijn bijdragen te doen, vanuit het veld, maar dank Marcel voor deze observatie.

Ongekend. Een kritiekloos beroep zijn we. Onzichtbaar.

Arnout van Kempen

@Alexander, ik weet hoe je denkt over de wettelijke regeling in Nederland, en ik geloof direct dat je gelijk hebt. Dat laat onverlet dat wat ik aanwijs er wel staat en dat dat wel degelijk betrekking heeft op alle wettelijke controles zoals benoemd in bijlage 1 van de Wta. Terecht of onterecht, het is vooralsnog wat het is.

Maar dat is het punt ook niet. Het punt is dat de leden van de NBA, of ze een AA-titel of een RA-titel dragen, veel minder vanzelfsprekend een wettelijk geregelde positie hebben dan ze vaak lijken te denken. De wetgever moet wellicht meer rekening houden met de EU, maar de wetgever is allerminst gebonden aan de huidige wettelijke status van accountants.

Als accountants die status graag willen behouden doen ze er goed aan zich te realiseren wie die status regelt, of kan intrekken.

Alexander Vissers

@Arnout van Kempen: Je verwijst naar art. 28 Wta. Nederland gaat niet over het accountantsberoep voor zover het de wettelijke controle naar Unierecht betreft. Art 28 kan dan ook alleen betrekking hebben andere wettelijke controles er staat in art. 28 Wta de publieke functie van de accountantsverklaring. Nog maar afgezien dat er helemaal geen alternatief bestaat.
Dan waar komt de cultuurdiscussie vandaan? Cultuur gebruik je als je geen steekhoudende argumenten hebt. Kwartiermakers die in het IAK stellen dat het op te lossen probleem is dat er geregeld rapporten verschijnen waar in staat dat er een probleem bestaat hebben hun werk niet goed gedaan. De AFM stelt gebreken vast? Nou en? Zolang er niet structureel slechte jaarrekeningen worden goedgekeurd en gepubliceerd is dat een derde orde probleem zonder betekenis. De EU garandeert vrijheid van beroep en onderneming als grondrecht, daar heeft de staat zich dus niet zonder dringende noodzaak in te mengen. Het is met name de NBA die de mythe in stand houdt dat er een structureel probleem bestaat ten aanzien van de kwaliteit van de wettelijke controle en die aanstuur op nog meer bureaucratie met de kwaliteitsindicatoren, een idee dat ind e VS als van tafel is en verder in strijd is met EU recht. Als er een cultuurverandering wenselijk is dan is dat een verandering van de bestuurscultuur. Misschien dat het huidige kabinet daarin slaagt.

Arnout van Kempen

@Marion Govaarts,

Het lijkt me relevant om drie zaken te memoreren die weliswaar alweer een tijdje geleden zijn, maar wel vrij veelzeggend:

1. Toen tijdens de parlementaire enquete bouwnijverheid (2002) accountants hadden uitgelegd dat zij niets hadden gedaan of gezegd over zaken waar ze nu eenmaal geen opdracht voor hadden, sprak Marijke Vos, de voorzitter, als ik het me goed herinner de historische woorden "maar waar hebben we dan accountants voor???"

2. In de Wet toezicht accountantsorganisaties staat al sinds het begin van die wet de bepaling dat de externe accountant een bevoegde AA of RA moet zijn (huidige nummering, tekst is wat aangevuld tegenwoordig, artikel 27). Direct gevolgd door een bepaling (huidige nummering artikel 28) dat met slechts een algemene maatregel van bestuur de voorgaande bepaling buiten werking kan worden gesteld. Anders gezegd, de wetgever heeft vanaf de dag van invoering van de Wta gezegd: controles door accountants, maar als accountants hun werk niet naar behoren doen zit in de wet een vrij eenvoudige "kill switch" om die titelhouders er uit te gooien.

3. De wetgever wilde het tuchtrecht oorspronkelijk zuiver richten op de wettelijke controles. De politiek zag niet in waarom accountants, net als makelaars indertijd, niet gewoon als private partijen konden functioneren, buiten de wettelijke controle. Door lobby vanuit het NIVRA is dat voorkomen, maar de denkrichting was wel duidelijk.

Deze zaken zouden de vraag mede kunnen beantwoorden hoe anker-vast de wettelijke regeling is.

Het valt me al heel lang op dat accountants, het beroep, de sector, de beroepsorganisatie(s), totaal blind lijken te varen op hun onaantastbare wettelijke status. Terwijl in werkelijkheid de wetgever al heel lang signalen afgeeft dat die status bepaald niet vast staat.

Marc Schweppe, Accountant.nl

De redactie heeft een reactie verwijderd op basis van regel 5 van de spelregels voor het debat op deze website: Accountant.nl is geen schandpaal en niet de plek voor het uitvechten van specifieke conflicten door betrokken personen of het bewust uitlokken van emotionele reacties.

Marion Govaarts

Een landelijk icoon heeft zich laten uitschrijven uit het accountantsberoep vanwege uitblijvende cultuurverandering bij de toonaangevende organisaties in het accountantsberoep. Deze hoogleraar somt relevante misstanden op en de maatregelen toetst hij aan een norm. Met zijn uitschrijving uit het register geeft hij een afkeurende verklaring af aan het beroep. Als registeraccountant trek ik mij dat aan. En het wordt me gewoon nog niet duidelijk. Gaat de discussie hier over zichtbaar gedrag dat nog niet is aangepast aan de norm? (maatregelen die uitblijven) Gaat het nu juist over die norm? Als je immers andere waarden en normen hebt, dan zie je de genoemde voorbeelden niet echt als een probleem, dus waarom zou je dan veranderen? Staat de identiteitsbeleving van de accountant ter discussie, of doet dat helemaal niet meer terzake? Zijn we nog van mening dat we de “vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer” (moeten) zijn, die ook in eigen huis de zaken voor elkaar heeft? Hoe anker-vast is de wettelijke grondslag onder het accountantsberoep? Zou het mogelijk zijn dat de goegemeente het straks wel gehad heeft met die dure accountants, die toch niks toevoegen en rollebollend over onbegrijpelijke regeltjes over straat gaan en de schandalen zich opstapelen? Just saying.

Jasper van Hoeven

Ik ben het op alle fronten eens met Marcel. Erg goed beschreven, de passie op de werkvloer, de deskundigheid van de meeste accountants die zeer wordt gewaardeerd in het bedrijfsleven en bestuurlijke onmacht, het omzetgedreven beleid, de omfloerste woordkeuzes bij heikele punten en het duikgedrag wanneer fouten worden gemaakt. Als voormalig NBA bestuurder met meer dan 650 accountants en steeds meer ex-accountants in mijn interim bestand en onder mijn zakelijke relaties vind ik dit een hele mooie weergave van wat ik ook van hen hoor.

Roy Gorter

Marcel, dank voor de specifieke adressering van de kritiek! Meest pijnlijke in het hele verhaal vind ik wel de rol van de NBA. Of beter: het gebrek aan een rol van de NBA. De traagheid bij kantoren en het gebrek aan communicatie zou geen verrassing moeten zijn. Natuurlijk hoop je dat men vooral "het goede" wil doen, maar als je serieus kijkt naar de belangen dan is het ook wel voorspelbaar en vind ik het wat naïef van de NBA om hier heel lang te wachten / hopen op acties van de kantoren. Wat ESG/CSRD betreft zou de NBA ook wel signalen mogen afgeven. Bijvoorbeeld als kantoren zélf een duurzaamheidsverslag opstellen en daarbij bewust informatie weglaten die ze écht wel inzichtelijk hebben. Zou goed zijn als de NBA hier ook af en toe een beetje "bijt" door wat - desnoods geanonimiseerde - uitingen om kantoren te bewegen die verslagen niet als "reclame" te gebruiken. Wat betreft PE vraag ik me ook af of in de discussie bij de "verkochte" kantoren het belang van klanten en medewerkers bovenaan heeft gestaan. Maar vergeet niet dat bij zo'n beetje ieder kantoor wel op de deur geklopt zal worden, en dat dan kennelijk tóch in veel gevallen die eurotekens niet doorslaggevend zijn...

Alexander Vissers

Het zal wel niemand verbazen dat ik het op alle fronten oneens ben Marcel Pheijffer. Het rapport van de Kwartiermakers moet worden ingetrokken net als de rapporten van de Commissie Toekomst Accountancysector en het rapport In het publiek belang alleen al omdat ze impliceren dat er regelbehoefte ne regelbevoegdheid voor Nederland bestaat en het Unierecht volledig negeren. Dan: de NBA is geen toezichthouder, wie daar aan twijfelt leze art. 57a van de Gerechtsdeurwaarderswet en de uitspraak van het CBb ECLI:NL:CBB:2006:AY8684. De NBA is in feite een vertaalbureau en een toelatings- en examenbureau dat een enorme berg onwettige lariekoek als beroepsreglementering heeft vastgesteld. Het belang van jaarverslaggeving en accountantscontrole wordt mateloos opgeblazen. Nederland heeft er niet om gevraagd en er is nooit gehandhaafd, zelfs de NBA spant zich in voor het beperken ervan door de drempelverhoging. Private equity is het logische gevolg van de decennialange EU inspanningen een interne martk tot stand te brengen voor accountantsdiensten. Goed dat Nederland door de Portugalroute eindelijk met de neus op de feiten wordt gedrukt. Het enige aanvaardbare streven voor de nabije toekomst kan zijn het eindelijk bona fide omzetten van het Unierecht. Het hanteren van het begrip examenfraude door de NBA haar bestuur en de AFM beide bestuursorganen daar waar noch sprake is van en examen noch van fraude is klachtwaardig, maar ook het gebruik van het woord door derden kan lasterlijk zijn. Wat nodig is een herstel van de rechtsstaat.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.