Jan-Pieter Bos

Als accountants trotser zijn op hun beroep, wordt het vak ook aantrekkelijker voor anderen, meent Jan-Pieter Bos, in zijn eerste column op Accountant.nl.

Discussie Column

Maidenspeech

Mijn eerste column op Accountant.nl voelt als een maidenspeech. Een maidenspeech is de eerste openbare redevoering van een volksvertegenwoordiger. Nou ben ik geen volksvertegenwoordiger, ook al vertegenwoordig ik wel een groep mensen als Young Prof, maar toch wil ik mijn eerste column zo noemen. Bij een maidenspeech druk je meteen je stempel als vertegenwoordiger. Je wilt je standpunten die het dichtst bij je kernwaarden staan uitdragen. Ik zal mijn mening dan maar duidelijk laten horen: accountants moeten trotser zijn op het beroep van accountant!

Een korte introductie. Ik werk bij een regionaal kantoor in Sliedrecht waar ik met fijne collega's voor leuke cliënten werk in de mkb-adviespraktijk. Sinds 14 mei 2024 ben ik ingeschreven in het accountantsregister en mag ik met trots de letters AA achter mijn naam voeren. Sinds 1 januari 2024 ben ik lid van de commissie NBA Young Profs, waar ik met enthousiaste jonge professionals een bijdrage lever bij verbeteringen aan het beroep en de trots op dit mooie beroep uitdraag.

Waarom moeten accountants trotser zijn op hun beroep? Onlangs stond in een artikel in het FD dat er meer advocaten zijn dan ooit tevoren. Waar andere dienstverleners te kampen hebben met tekorten, stijgt het aantal nieuwe advocaten. Ik vroeg me af wat zij beter doen dan wij. Komt het doordat onze beroepsgroep schandalen kent waardoor potentiële studenten worden weggejaagd? Dat lijkt me niet, want schandalen heb je in de advocatuur ook. Ik hoef de voorbeelden niet te noemen, iedereen die het nieuws een beetje volgt weet dat het ook in de advocatuur behoorlijk mis kan gaan. En dat is dan meteen landelijk nieuws, waar de talkshows hun rubrieken naar hartenlust mee vullen. Waarom wil men dan toch advocaat worden? Ik denk omdat de gemiddelde advocaat de trots op het beroep veel beter uitdraagt dan de gemiddelde accountant. Als je een advocaat op televisie ziet, dan zie je een professional die gepassioneerd vertelt over zijn of haar vakgebied. Ik vind dat wij als accountants veel te bescheiden zijn. Wellicht is dat ook de aard van het beestje. Bescheidenheid siert de mens, maar dat verkoopt ons beroep niet. We mogen arroganter zijn, benadrukken waarin we goed zijn en tonen wat onze toegevoegde waarde is. Waartoe zijn accountants op aarde? Draag het antwoord op deze vraag met trots en enthousiasme uit, want wij hebben het maatschappelijk verkeer iets te bieden.

Dit collegejaar doe ik mee aan de derde jaargang van Nest Accountants Academie. Bij de eerste bijeenkomst vroeg een spreker ons om een brief te schrijven met de vraag Wie wil je zijn om te excelleren als accountant? Een prachtige vraag, een vraag die dicht bij mijn kernwaarden kwam. En omdat het zo dicht bij mezelf kwam, kwam dit ook bij hetgeen waarop ik trots ben. Deze vraag zou je ieder jaar opnieuw moeten beantwoorden. Het zou zelfs niet misstaan in je PE-portfolio. Ik adviseer de NBA om deze vraag centraal te stellen in het nieuwe PE-portfolio. Als we nou toch de permanente educatie aan het herzien zijn, laten we dit dan nog opnemen.

Terug naar de vraag, stel deze vraag aan jezelf en schrijf het antwoord op. Ik heb deze vraag beantwoord en het volgende antwoord opgeschreven: "Ik wil mijn sociale vaardigheden ontwikkelen, zodat ik een betere sparringpartner ben voor mijn cliënten en collega's. Ik wil als sparringpartner zoeken naar de juiste beslissingen en oplossingen op vraagstukken van mijn gesprekspartner, of een luisterend oor bieden voor de zaken die hem of haar bezig houden."

Wie wil je zijn om te excelleren als accountant? Ik daag je uit om over die vraag na te denken en het antwoord op te schrijven, bij voorkeur in je PE-portfolio. Ga met je antwoord aan de slag. Wie je ook wilt zijn, draag dit uit met trots. Ik ben ervan overtuigd dat als wij met trots uitdragen wie we als beroepsgroep zijn, ons mooie beroep aantrekkelijker wordt voor iedereen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jan-Pieter Bos is sinds 1 december 2018 in dienst bij Hak + Baak Accountants, een mkb-kantoor gevestigd in Sliedrecht. Sinds 1 januari 2024 is Jan-Pieter lid van het bestuur van de NBA Young Profs.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.