Marjan Heemskerk

Heeft het straks nog zin om te starten als zzp'er, ook in de accountancy? Marjan Heemskerk denkt van wel.

Discussie Column

Het einde van zzp'ers in de accountancy?

De aanpak van de schijnzelfstandigheid blijft ook zzp'ers in de accountancy bezighouden. Onlangs was ik te gast bij de podcast van BusySeasonTalks, die geheel in het teken stond van de Wet DBA en de handhaving hiervan per 1 januari 2025.

Sinds begin dit jaar bekend werd dat de Belastingdienst weer gaat handhaven op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025, heeft dit tot grote onrust geleid. Zzp'ers weten niet waar ze aan toe zijn. Maar ook opdrachtgevers houden de boot af. Dat wordt ook nog eens versterkt door wisselende geluiden vanuit politiek en media. De onduidelijkheid sijpelt daarin door, waardoor het voor betrokken partijen alleen maar lastiger wordt om zich hierop voor te bereiden.

Op dit moment zijn er in Nederland 1,6 miljoen zzp'ers. Dat zijn significante cijfers. Ook in de accountancy neemt de zzp'er een steeds groter deel van de werkzame accountants in. Deze zzp'ers zijn niet meer weg te denken uit de sector. Ze zijn hard nodig, want de personeelstekorten in de accountancy zijn er ook nog steeds.

Geldwolven of wederzijdse belangen?

Zzp'ers worden in de media vaker afgeschilderd als geldwolven, die een hoog tarief vragen en veel belastingvoordeel krijgen. Nu valt dat met die belastingvoordelen wel mee. De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd en zal in 2027 nog maar 900 euro bedragen. Ook de mkb-winstvrijstelling wordt steeds verder verlaagd. En over hun winst dragen ze netjes Inkomstenbelasting af. Worden ze echter ziek, dan hebben ze in feite nergens recht op.

Het is voor opdrachtgevers ook een groot voordeel. Zij hebben wel de handjes, maar geen werkgeverslasten. En de mogelijkheid om de zzp'er als een flexibele schil in te zetten en snel af te kunnen schakelen indien nodig. Dus het is zeker niet alleen de zzp'er die profiteert. Ik vind dat dit in de hele discussie vaak onderbelicht is.

Moeten zzp'ers in de accountancy beschermd worden?

De Wet DGA is in het leven geroepen om zzp'ers te beschermen. Aan de ene kant vind ik dat ook ontzettend nodig, zoals ik ook in de podcast beaam. Er zijn namelijk zzp'ers waar veel misbruik van wordt gemaakt. Zij worden ingezet als een reguliere werknemer, tegen een uurtarief waarvan ze nauwelijks belasting, pensioen en verzekering kunnen betalen. Deze zzp'ers zijn beter af in loondienst.

Maar is dat in de accountancy dan ook het geval? Dat denk ik wat minder. Zzp'ers in sectoren zoals de accountancy hebben veel meer mogelijkheden om een goed uurtarief af te spreken en hun werk op zo'n manier in te richten dat het geen verkapt dienstverband is.

Heeft zzp'en nog wel zin?

De vraag die me veel wordt gesteld, niet alleen gesteld door zzp'ers in de accountancy, maar door zzp'ers in alle sectoren, is: "Heeft het nog wel zin om te starten als zzp'er in 2025?"

Mijn antwoord daarop is heel duidelijk: "Jazeker heeft het nog zin om te starten als zzp'er in 2025. Mits je het goed voor jezelf regelt." Daar hoort een fatsoenlijk uurtarief bij, waarin je alles meerekent. Dus je pensioen, verzekeringen, belastingen en alle kosten die je maakt. Voor de gemiddelde zzp'er in de accountancy zal dit geen probleem zijn. Maar er zijn zoals gezegd genoeg sectoren, denk aan de beveiliging, zorg. logistiek en bouw, waar dit wel degelijk een belangrijk aandachtspunt is.

Daarnaast is het belangrijk om goed je opdracht te bespreken met je opdrachtgever. Hoe ga je deze inkleden en uitvoeren? Hierbij is de daadwerkelijke uitvoering belangrijker dan wat je op papier hebt staan.

Lees als zzp'er overeenkomsten ook goed door. Tijdens de podcast werd ook gesproken over clausules die opdrachtgevers in overeenkomsten met zzp'ers laten opnemen die eventuele naheffingsboetes volledig bij de zzp'er leggen. Wees hier dus bedacht op.

Als het goed is, zijn dit zaken die je nu ook al doet als zzp'er. In feite verandert er dus niet veel. Maar ik merk wel dat alle partijen door de handhaving meer op scherp komen te staan.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiƫn en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.