Omar El Messaoudi

Het is weer het drukke seizoen voor accountants. Hoe kan het toch dat zoveel slimme mensen en zoveel kapitaal de 'busy season curve' niet wegkrijgen, vraagt Omar El Messaoudi zich af.

Discussie Column

Flatten the curve, poging 2024

Toen ik meer dan tien jaar terug de auditwereld binnenstapte, werd al gesmeten met woorden als dynamiseren, busy-season-curve, dual-purpose tests en ga zo maar door. Allemaal gekoppeld aan het idee om het werk van een auditor te spreiden over het jaar. Het is natuurlijk vreemd dat een auditor een lange tijd vanuit de zijlijn toekijkt, af en toe een kreet het veld inroept, om vervolgens in januari pas het veld binnen te treden. Het ligt wat genuanceerder dan ik hier schets, maar het plaatje is voor eenieder herkenbaar. Door de jaren heen zijn er talloze pogingen gewaagd om het werk te spreiden en die vervelende curve vlak te krijgen. Het spreiden van het werk lukt steeds beter, maar die vervelende curve blijft overeind staan. Als een stokstaart loert hij rond de decemberdagen onze kant weer op. De curve lijkt het keer op keer van de sector te winnen.

Op elk event worden mooie ideeën tentoongesteld en galmen woorden als blockchain, continues auditing en proces mining door de gangen. Als je vervolgens de diepte ingaat, merk je dat die curve er gewoon weer bovenuit steekt. Ook dit jaar weer. Collega's die ik in november en december gemakkelijk aan de telefoon kreeg, lijken vanaf januari van de radar te zijn verdwenen. Ik draai zelf geen jaarrekeningcontrole dit jaar, maar zit aan de andere kant van de tafel. Daar leeft de curve naar mijn beleving wat minder dan bij de auditors. Het werk van de auditors stapelt op, er worden weer allerlei deadlines bedacht en de bekende sushi-avonden bij de klant zijn er weer, terwijl die klant al thuis bij het gezin zit om te genieten van een ovenschotel. Er lijkt niets te zijn veranderd. Mijn scriptie, die ik meer dan tien jaar terug schreef, is nog steeds toepasbaar. Ik had dat liever anders gezien.

Hoe kan het toch dat zoveel pientere mensen en zoveel kapitaal die 'busy season curve' niet wegkrijgen? De meeste accountants die ik spreek zijn het beu, maar bewandelen gewoon weer het bekende pad. Moeten wij echt wachten op een externe partij die alles omgooit, of komt er iemand vanuit de sector met een briljante oplossing?

Ik kreeg een gevoel van deja vu, toen ik het bericht van 8 januari jl. over KPMG las. De titel 'KPMG probeert controlewerk beter te spreiden' moest ik echt even een paar keer lezen. Ik struikelde over het woordje 'probeert' en over de zin 'beter te spreiden'. Ik ging weer meer dan tien jaar terug in de tijd. Ik richt mij hier niet op KPMG of een ander kantoor. Ik richt mij hier op ons, de gehele sector. Gaan wij die curve nog een keer vlak krijgen? Wie komt met 'flatten the curve, poging 2024'?

Moet de focus wel liggen op die curve? Is dat niet een bijwerking van een diepere wond? Een wond die een oorzaak kent. Wat is die oorzaak? Moet de gehele controlemethodiek niet weer een keer op de tekentafel? Het beroepsprofiel is onder een vergrootglas gelegd. De opleiding is tegen het licht gehouden. Hoe zit het dan met de controlemethodiek? Je kunt straks een prachtige opleiding hebben en een prachtig beroepsprofiel, maar wat nu als de controlemethodiek (het werk) achterblijft? Waar komt die in het verhaal voor? Ondertussen lijkt de NV COS steeds dikker te worden. Het voelt soms alsof je een klaargestoomde tuinier een vork meegeeft om de tuin te gaan bewerken.

Ik wil de huidige controlemethodiek niet vergelijken met een vork, maar dit is wel hoe de vork in de steel zit momenteel. Zijn wij niet te veel bezig met het willen ontwikkelen van een medicijn tegen bijwerkingen, in plaats van een medicijn tegen de oorzaak van de wond en de bijwerkingen? Zien we binnenkort 'flatten the curve, poging 2024' of wordt dit keer de kan 'controlemethodiek' geopend?

Ik sluit af met de waarschuwing van auteur Stephen Covey om vol overtuiging een ladder te beklimmen, om er vervolgens pas achter te komen dat deze al die tijd tegen een verkeerde muur aan stond. 

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

5 reacties

Tjibbe Bosman

Een deel van de piekbelasting is inherent aan het vak, net zoals de garages die winterbanden wisselen en oogartsen tijdens de jaarwisseling... Mijn hypothese is dat we wel heel erg voorzichtig zijn geworden met het steunen op de interne beheersing, waarbij bepaalde accountantsorganisaties het testen van de werking van de interne beheersing inmiddels compleet overslaan en zich beperken tot opzet en bestaan van de processen die significante risico's afdekken. Ik ben bang dat we hier, door de zeer kritische AFM rapporten, wellicht te ver in zijn gegaan. Dit maakt het vak niet aantrekkelijker en beperkt ook de toegevoegde waarde voor belanghebbenden bij het accountantsberoep.

Jan Wietsma

Er is meer mogelijk dan gedacht. Maar dat vraagt om moed om uit gestaalde denkkaders te stappen.

Dus goed dat je de eerste stap zet @Omar en de dialoog aanzwengelt.

Nu komt het aan op het organiseren van een platform om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan met een veranderingsproces. Dus organiseer een werkbijeenkomst en ga aan de slag. Kortom toon leiderschap en zet woorden om in daden.

René J.A.M. Vromans

Ik denk niet dat de werkende in de accountancy, in de wintersportgebieden en aan de Noordzeestranden er blij mee zullen zijn als the curve minder zal worden door het aantal te werken uren per dag in het busy season te verminderen. Mooie gedachte om een seizoenpatroon te willen doorbreken maar realistisch gezien gaat het in deze branches dan wel ten koste van de omzet op jaarbasis (lees: de inkomsten van de werkende).

Jan Borger

Recent kreeg ik een presentatie doorgestuurd die ook over de ‘curve’ ging. Maar dan in relatie tot de interne organisatie en de vraag waar het werk terecht komt. Die sushi avonden laten denk ik met name zien hoe veel kantoren zijn georganiseerd, maar het kan echt ander! Voor wat betreft de piek van onze werkzaamheden…. Daar is wellicht optimalisatie mogelijk, maar ik vrees dat @Alexander Vissers daar een punt heeft.

Alexander Vissers

Het is nu eenmaal niet mogelijk een jaarrekening op te stellen en te controleren voor het jaar voorbij is. En grote beursfondsen willen hun gecontroleerde cijfers binnen drie maximaal vier maanden publiceren. Wat wil je daar aan veranderen? Alleen met afwijkende boekjaren is dat werkelijk mogelijk en dat gaat niet gebeuren, sterker nog, er zijn nog amper ondernemingen met een boekjaar dat van het kalenderjaar afwijkt in Nederland. Beter spreiding zal dus altijd marginaal zijn. Wen er maar aan.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.