Arjan Brouwer

De op basis van de CSRD te rapporteren duurzaamheidsinformatie zal de komende jaren, door verbeteringen van processen en systemen en verfijningen van schattingen, regelmatig herzien moeten worden. Dat vraagt om een grote mate van transparantie over methodes, schattingen en wijzigingen daarin, aldus Arjan Brouwer.

Discussie Column

Niet evident fout

Het bepalen van de winst van een onderneming is geen exacte wetenschap. Ondanks een omvangrijke set verslaggevingsstandaarden kunnen ook bij een juiste toepassing daarvan verschillende uitkomsten mogelijk en aanvaardbaar zijn. Ondernemingen kunnen verschillende grondslagen kiezen en moeten allerlei schattingen maken bij het opstellen van de jaarrekening. Het is mogelijk dat ze schattingen in de loop van de tijd verfijnen of schattingsmethodes herzien. Er zullen ondernemingen zijn die dat te goeder trouw doen met als doel om de informatie te verbeteren, maar er zijn ook ondernemingen die de beleidsvrijheid gebruiken om de uitkomst een beetje in de gewenste richting te sturen; jaarrekeningbeleid of earnings management. In de literatuur worden diverse earnings management-strategieën belicht en vinden wetenschappers aanwijzingen dat deze in de praktijk worden toegepast. Er is dan ook alle reden om kritisch te zijn, als een onderneming schattingsmethodes of veronderstellingen herziet.

In juni kwam een opvallend bericht voorbij. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de inflatiecijfers op basis van een nieuwe methode berekend. In het cijfer werden nu niet de energieprijzen van nieuwe contracten meegenomen, maar de prijzen die consumenten daadwerkelijk betalen. Dat scheelde nogal een slok op een borrel bij het bepalen van de inflatie. Naar verluidt zou de inflatie over 2022 op basis van de nieuwe methodiek uitkomen op 6,8 procent, in plaats van de eerder gerapporteerde 10 procent. Partijen die geconfronteerd zijn met looneisen, huurverhogingen of andere prijsaanpassingen op basis van het over 2022 door het CBS gepubliceerde inflatiecijfer, zullen wellicht een wenkbrauw (of twee) hebben gefronst toen ze dit nieuws lazen. Het CBS wist te vertellen dat de nieuwe methode een getrouwer beeld geeft, maar dat de oude methode niet evident fout was en de cijfers uit het verleden derhalve niet herzien hoefden te worden. Getrouwer, maar niet evident fout. Een interessante duiding.

Met de invoering van de CSRD zullen vergelijkbare vraagstukken zich vaker voor gaan doen. Allerlei informatie zal in 2024 of 2025 voor het eerst gemeten of geschat gaan worden. Meetsystemen en de kwaliteit van de data zullen in de loop van de tijd verbeteren en dat zal onherroepelijk leiden tot aanpassingen in de gerapporteerde informatie.

Neem een belangrijk datapunt als (scope 3) broeikasgasemissie. Deze emissie kan niet direct worden gemeten, geteld of aangesloten met broninformatie. Denk bijvoorbeeld aan de emissie die gepaard is gegaan met de productie van alle producten die in de supermarkt worden verkocht, of die gepaard zal gaan met het gebruik van verkochte elektrische apparatuur gedurende de levensduur ervan. De scope 3-emissie moet worden geschat, waarbij het identificeren van de relevante activiteiten en het vervolgens inschatten  van de emissie die gepaard gaat met die activiteiten een complex proces is. Voor bepaalde activiteiten zullen ondernemingen kiezen voor directe bepaling en bijvoorbeeld leveranciers laten rapporteren over de (geschatte) emissie die gepaard gaat met de productie van geleverde materialen. Andere ondernemingen zullen emissiefactoren loslaten op activiteiten om zo de emissie in te schatten. De geschatte scope 3-emissie kan wijzigen doordat emissiefactoren worden verfijnd, of doordat een onderneming voor bepaalde activiteiten overgaat van deze indirecte bepaling naar directe bepaling.

Het is ook goed denkbaar, en misschien wel de bedoeling, dat de CSRD een positief effect zal hebben op processen en systemen waarmee andere duurzaamheidsinformatie wordt gemeten. Denk hierbij aan registratie van klachten, ongevallen, waterverbruik, plastic verbruik, voedselverspilling en noem maar op. Aanpassing van meetmethodes en schattingen zullen zich dan ook regelmatig voordoen en mogelijk tot ophef leiden. Er zullen kritische stukjes worden geschreven over aanpassingen in eerder gerapporteerde informatie of het effect van wijzigingen van methodes. Er zullen partijen zijn die als eerste de vraag stellen waar de accountant was en waarom hij of zij de eerder gerapporteerde cijfers heeft 'goedgekeurd'.

De vraag is hoe ondernemingen en accountants hier mee omgaan. Het is makkelijk om te verkrampen en er op een defensieve manier mee om te gaan. Maar het eerlijke verhaal is dat de informatie in de eerste jaren niet allemaal perfect zal zijn en dat herziening van schattingen min of meer een inherent verschijnsel zal zijn bij duurzaamheidsinformatie. Het is ook niet voor niets dat in de eerste jaren limited assurance wordt vereist en nog geen reasonable assurance.

Kunnen we iets leren van het Centraal Bureau voor de Statistiek? Gezien de ophef die is ontstaan naar aanleiding van de herziening van de berekeningsmethodiek voor de inflatie, zou een eerste reactie misschien negatief zijn. Maar dat is wat mij betreft niet terecht. Dat informatie over de aanpassing door veel partijen is opgepikt en belicht, zorgt ervoor dat de gebruikers van deze informatie goed zijn geïnformeerd, de aanpassingen kunnen doorgronden en daar vervolgens hun eigen conclusies uit kunnen trekken ten behoeve van hun gebruik van het inflatiecijfer. In een toegankelijk filmpje legt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in begrijpelijke taal uit wat en waarom er is gewijzigd en op de site van het CBS is veel aanvullende informatie te vinden om de impact te begrijpen.

Hier kunnen ondernemingen en accountants wat mij betreft ook iets van leren. De rapportage van duurzaamheidsinformatie op basis van de CSRD vraagt om een goede uitleg van gehanteerde methodes en veronderstellingen, alsmede transparantie over de impact van verfijningen en aanpassingen. Veel jaarrekeningen laten wat mij betreft zien dat ondernemingen daarin nog sterk kunnen verbeteren en meer kwetsbaarheid mogen durven tonen. Dat stakeholders die zich in de informatie verdiepen dat vervolgens zien en expliciet meenemen in hun oordeelsvorming is geen slecht nieuws, maar juist 'evident goed'.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Arjan Brouwer is partner bij PwC en hoogleraar externe verslaggeving aan de VU Amsterdam.

Gerelateerd

10 reacties

Henk Uunk

Van limited assurance naar reasonable assurance is een lange weg. Van niet evident fout naar evident goed een nog veel langere.
Het einddoel is een betere wereld op basis van de akkoorden van Parijs. De focus moet dus toekomstgericht zijn. Dat betekent, dat oordelen over het verleden, laat staan veroordelen, geen toegevoegde waarde heeft: het gaat over de verbeteringen op weg naar …
Enige (extra) onzekerheid is dan geen zonde; het dichttimmeren tot zekerheid mag niet het hoogste doel zijn. Maar ‘forward looking’ is helaas niet de sterkste eigenschap van de beroepsgroep: toch maar andere IASPs in hun waarde laten?

Rik Blijham

@ Alexander Vissers in één adem klagen over pure retoriek en zelf beginnen over Marxistisch Leninistische surrealiteit.
Tja.

Het door jou beweende vrije ondernemerschap heeft ook minder wenselijke gevolgen gehad. De tijd begint te dringen daar iets aan te doen.

Verabsolutering van het vrije ondernemerschap kun je net zo goed ideologie noemen. Ik geloof niet dat dit type framing ons verder helpt.

Alexander Vissers

@René J.A.M. Vromans : Zoals u het schrijft is het inderdaad nogal absurd. Ik geloof echter dat de NBA eerder doelde op het toezicht dat voor accountantsorganisaties wel al geregeld is en voor derden niet. Een dergelijk toezicht opzetten lijkt mij ook hoogst kostbaar en onwenselijk, voor de accountant zijn het gewoon een aantal extra items die hij zelfs niet echt hoeft te controleren.
@ Jules Muis: Zoals als altijd mooi verwoord. Maar goed een relatief betekenisloze verklaring voor een dubieuze rapportageplicht, dat past eigenlijk wel. Lees de Richtlijn 2022/2464/EU: Als er een preambule van 26 pagina's nodig is met een prominente tekst: "behoefte aan een duurzaam, inclusief en eerlijk herstel" weet je dat je de wereld van de Marxisitsch Leninistische surrealiteit bent binnengetreden. Pure retoriek. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid voor ondernemingen te rapporteren dat ze geen beleid voeren op de te rapporteren punten en ik heb wel daaromtrent wel een aantal adviezen. Nederland heeft liggen slapen terwijl Timmermans en zijn ideologen brutaal het vrije ondernemerschap hebben afgeschaft en de concurrentiepositie van Europa onderuit hebben gehaald. Nu aan de noodrem trekken!

René J.A.M. Vromans

??? “De NBA ziet nog teveel kwaliteitsrisico's bij de inschakeling van andere 'independent assurance services providers' dan accountants voor het toetsen van duurzaamheidsinformatie.” ???

In plaats van dat de NBA zich onthoudt van een mening over andere 'independent assurance services providers' had men beter kunnen stellen dat: de NBA ziet nog teveel kwaliteitsrisico's bij het nu al inschakelen van accountants/accountantskantoren in een leidende rol voor het toetsen van duurzaamheidsinformatie.

Misschien wel een goede reden voor accountantskantoren om de eerstkomende jaren hun goede naam niet te verbinden aan verklaringen op dit gebied. Het maatschappelijk verkeer heeft veelal geen kennis van de verschillen tussen de verschillende soorten af te geven assurance en gaat vaak ten onrechte uit van afgeven zekerheid op het het hoogste niveau. Laat eerst maar andere 'independent assurance services providers' enige jaren ervaring opdoen en tegen de tijd dat een en ander gemeengoed is geworden kunnen accountants als dat dan nog noodzakelijk is het stokje mogelijk (deels) overnemen. Dat voorkomt mijns inziens bij voorbaat veel reputatieschade door limited assurance af te geven bij iets wat nog in de kinderschoenen staat.

Het maatschappelijk verkeer is hierbij meer bij gebaat en accountants/accountantskantoren blijven in een leidende rol voorlopig mooi weg bij iets wat zij veelal (nog) niet kunnen maar blijkbaar wel goed is voor de omzet. Overigens is het ondersteunen van alle partijen in het ontwikkelingsproces uiteraard geen probleem.

Jules Muis

Negative assurance zonder oordeelonhouding
op het geheel is een stiekem fentanyl laced accountantsverklaring fopspeen.

Alexander Vissers

@Marcel Pheijffer : De onderkant van wat mag is bij de wettelijke assurance van de duurzaamheidsverantwoording ook meteen de bovengrens. De accountant mag net als bij de wettelijke controle van de jaarrekening niet buiten zijn mandaat treden. Net zo min als de accountant lukraak op zoek mag gaan naar niet-materiële fraude corruptie of andere onregelmatigheden in het kader van de wettelijke controle van de jaarrekening net zo min mag hij een andere norm voor de assurance van de duurzaamheidsverantwoording hanteren. "Niet evident fout" is door de EU-Wetgever vastgelegd en daar moeten we het mee doen accountants die zich daar niet aan houden, overtreden de wet. Overigens kan ik me niet voorstellen dat iemand na het lezen van de 66 pagina's van de Richtlijn nog gelooft dat dit een goed idee is. Ik denk in ieder geval dat het een onzalig idee is.

Marcel Pheijffer

Indien je op zoek gaat naar ‘niet evident fout’, zit je aan de onderkant van wat kan en mag.

Ik heb daarom een beter gevoel bij mensen (waaronder accountants) die op zoek gaan naar ‘evident goed’.

Alexander Vissers

Als de EU standaarden definitief zijn kan de IAASB aan de slag met definitieve standaarden. Welke status die zullen krijgen moet nog blijken. Vooralsnog is inderdaad negative assurance voorzien, "niet evident fout" dus dat maakt een en ander wel wat gemakkelijker. Of een en ander ook een zinnig doel dient zal nog moeten blijken, ik zelf sta afwijzend tegen deze overheidsbemoeienis maar wie ben ik? Rapporteren over de activiteiten van derden, wie zit daar op te wachten.
En dan hier ook maar mijn gerelateerde reactie op @ Willem Buijink: de opinieartikelen op deze site zijn opinieartikelen, geen wetenschappelijke uiteenzettingen, daar is het MAB voor en natuurlijk is onderzoek veel nuttiger dan alleen maar meningen. Politieke keuzes ook van de EU kunnen niet gerechtvaardigd worden door wetenschappelijke onderzoeken of artikelen, het zijn politieke en tevens ideologische keuzes, vandaag prima op zijn plaats in een reactie op een opinieartikel. Ten aanzien van de sociologie en sociologen , verwijzend naar hetgeen W.F. Hermans meedogenloos heeft beschreven in zijn "Uit talloos veel miljoenen" en Karel van het Reve in zijn columns doe ik er vol ontzag en deemoed het zwijgen toe.

Arnout van Kempen

Niet het prachtige zelfcontrolerende systeem van dubbel-boekhouden, inclusief haar controlerende tussenrekeningen. Geen verbandscontroles. Data die gebracht wordt als informatie, zonder dat echt duidelijk is welke gebruikers welke beslissingen op welke data gaan nemen. Informatie, pardon data, die niet eens direct meetbaar is, maar berekend moet worden op basis van nog bepaald onbewezen modellen.

Lekker, als je daar als accountant assurance bij moet gaan geven EN je vaktechnische kennis serieus moet nemen.

Ik voorzie boeiende discussies in de pers, de politiek en de rechtbanken. En ik ben oprecht benieuwd of dan zal blijken dat accountants hun normale vaktechnische prudentie hebben bewaard, of deze hebben ingeruild voor een wat al te enthousiast mee gaan met politiek en pr-gedreven activisme.

In ieder geval hou ik nog wel even werk :)

Ron Heinen

Volgens de NBA schrijft de CSRD voor dat grote ondernemingen verplicht worden in hun bestuursverslag te rapporteren over hun impact op milieu-aspecten en HR- en sociale aspecten, oftewel mens en milieu [1]

Dit zijn leiden tot de “dubbele materialiteit”. De CSRD zal deze ondernemingen verplichten om te rapporteren over enerzijds de impact van duurzaamheidsfactoren op de onderneming zelf en anderzijds over de impact van de onderneming op het milieu en de maatschappij. [2].

De CSRD en de ESRS-openbaarmakingsvereisten zijn ontworpen om duurzaamheidsrapportage in de loop van de tijd op één lijn te brengen met financiële rapportage [3]

Dit betekent dat bedrijven hun processen en systemen zullen moeten verbeteren en verfijnen om aan de vereisten van de CSRD te voldoen. Dit kan leiden tot regelmatige herzieningen van de gerapporteerde duurzaamheidsinformatie, omdat bedrijven hun methodes, schattingen en wijzigingen daarin verbeteren.

Het is daarbij belangrijk voor bedrijven om transparant te zijn over hun methodes, schattingen en wijzigingen daarin, zodat gebruikers van duurzaamheidsinformatie deze informatie op een juiste manier kunnen interpreteren.

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld toelichten hoe ze hun methodes hebben verbeterd of welke veranderingen ze hebben aangebracht in hun schattingen.

Dit kan helpen om het vertrouwen van gebruikers in de gerapporteerde duurzaamheidsinformatie te vergroten.

Referenties:

[1] https://www.nba.nl/themas/duurzaamheid/subthemas/csrd-rapporteren-over-duurzaamheid/

[2] https://www.moore.be/nl/nieuws/csrd-verplichte-duurzaamheidsrapportage

[3] https://www.pwc.nl/nl/themas/sustainability/esg/corporate-sustainability-reporting-directive/nieuwe-esrs-gepubliceerd.html

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.