Jan Bouwens

De werkelijkheid rondom duurzaamheidsinformatie is te complex om in een ongenuanceerde ESG-maatstaf te vangen, meent Jan Bouwens.

Discussie Column

ESG aggregeren in een maatstaf is als het recht praten van een banaan

Recent meldde de Financial Times in het artikel 'S&P drops ESG ratings from credit scores', dat S&P stopt met geaggregeerde ESG-ratings te publiceren. NRC berichtte soortgelijk: 'Kredietbeoordelaar S&P geeft bedrijven geen cijfers meer voor duurzaamheid'. Deze beslissing van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's is niet verrassend, aangezien de constructie van een algemene ESG-maatstaf een taak met zich meebrengt die gelijk is aan de stelling dat een banaan recht is. Als we vast zouden houden aan de geaggregeerde maatstaven, gaan we de Parijse klimaatdoelen niet halen.

Zelfs oppervlakkige lezing van de economische literatuur zou onthullen dat het creëren van geaggregeerde ESG-scores niet kan werken, aangezien het onmogelijk is om zinvolle gewichten toe te kennen aan de individuele elementen waaruit zo'n geaggregeerde maatstaf is opgebouwd. Zie bijvoorbeeld het werk van Srikant Datar, Susan Kulp en Richard Lambert en van Paul Milgrom en John Roberts. Als je je doel A in maatstaf 1 (zeg koolstofemissie) niet haalt, dan kan het niet zo zijn dat dit wordt gecompenseerd door een topprestatie in maatstaf 2 (zeg winst). We zien in onderzoek terug dat bedrijven die heel slecht presteren in emissie, toch een goede overall ESG-evaluatie ten deel valt, zo berichtte ook de Financial Times onlangs: 'Companies with good ESG scores pollute as much as low-rated rivals'.

Als koolstofemissieprestaties belangrijk zijn, dan moet het zo zijn dat elke ESG-geaggregeerde maatstaf niet positief kan zijn, tenzij de koolstofemissieprestaties positief zijn. De reden is dat ongunstige prestaties op het gebied van koolstofemissie niet kunnen worden gecompenseerd door positieve prestaties op andere meetwaarden. Dit zou erop kunnen wijzen dat ongunstige prestaties in elke maatstaf die is opgenomen in de 'geaggregeerde ESG-maatstaf' die een belangrijk prestatiegebied weergeeft (bijvoorbeeld koolstofemissie), een negatieve algehele prestatiebeoordeling zou moeten inhouden.

Het lijkt een beetje op de veiligheidsprestaties in chemische fabrieken, waar de fabrieksdirectie geen positieve prestatie-evaluatie krijgt als een veiligheidsdoelstelling wordt gemist. De fabrieksdirectie kan misschien een uitzonderlijk hoge winst rapporteren, maar deze prestatie kan niet compenseren voor het veiligheidsrisico dat het bedrijf loopt als de veiligheidsdoelstellingen worden gemist.

Toepassing van dit idee houdt in dat we doelen (targets) moeten ontwikkelen voor elke specifieke maatstaf, om te beslissen wanneer de prestaties op geaggregeerd niveau het gewenste niveau bereiken. Het stellen van dergelijke doelen is een zeer zware taak, aangezien ze enerzijds medewerkers moeten motiveren om ESG-prestaties te verbeteren, terwijl de doelen tegelijkertijd consistent moeten zijn met externe vereisten (bijvoorbeeld het Akkoord van Parijs).

Voor zover werknemers niet in staat zijn om ESG-prestatieniveaus te halen in overeenstemming met de extern opgelegde eisen, is het vanuit een motiverend oogpunt beter om voor deze werknemers beter haalbare doelen te stellen, dan in extern opgelegde doelen is vastgelegd. Honderden onderzoeken laten zien dat mensen pas echt aan het werk gaan als het doel dat zij moeten bereiken ook voor hen haalbaar is.  Als de buitenwacht ontdekt dat het doel niet wordt gehaald, begeeft het bedrijf zich in een lastige positie, waarin het uit moet leggen waarom doelen lager werden gesteld dan ze volgens de externe eisen moeten zijn.

De werkelijkheid is te complex om deze in een (ESG) maatstaf te vangen. We ontkomen er niet aan om meer te doen dan eenvoudig gewichten toe te kennen aan de onderliggende doelen en aan te geven hoe snel we als bedrijf menen dat we de doelen halen. Het gebruik van een ongenuanceerde overall ESG-maatstaf gaat ons niet helpen, in tegendeel: het verwijdert ons van het uiteindelijke net-zero doel.

Hopelijk zien de grote beleggers in de wereld het voorbeeld van Standard & Poor’s en vervangen ze de huidige overall maatstaf voor een die recht doet aan de complexiteit van prestatiemeting!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jan Bouwens is hoogleraar accounting UvA en research fellow University of Cambridge.

Gerelateerd

6 reacties

Jan Bouwens

Dank voor jullie reacties en mijn excuses voor mijn late poging tot antwoord.
Op de vraag van Wim zou het volgende. Het is goed om als bedrijf een net-zero doel te hebben. De vraag is hoe kom je daar uit. Hier kan onderzoek goede guidance geven. We weten dat mensen het meert hun best doen als een doel specifiek, moeilijk maar haalbaar is. Net zero is specifiek maar te moeilijk. Je zult daarom tussenliggende doelen moeten stellen die aan de drie kriteria. Verder moet je de doelen naar de juiste mensen brengen. Het is onwaarschijnlijk dat de huidige beslissers in bedirjven ok alleemaal het talent hebben de beste klimaatmaatregelen te bedenken. Dan is er nog het verschil in tijdoriëntatie dat ik in een recente studie geaccepteerd voor JAR waarneem tussen “middelmanagement” en top management. De mensen in het midden willen snel resultaat laten zien (kortetermijnoriëntatie) en de top is meer op lange termijn gesptitst. Ik zal in mijn volgende column deze punten meer kleur geven.

Ron Heinen

Aanvullend op de vorige reactie:

Liefhebbers van een geintegreerde wetenschappelijke kijk op de wereld kunnen ook de uitleg bekijken op:

https://drive.google.com/file/d/1aAe-d_TDTiSdPDBj5Cchzka6KmWV_fqw/view?usp=drive_link

Een videolecture over het verschil tussen een wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke kijk op de wereld is te vinden op:

https://drive.google.com/file/d/16EE2pkYIzFWl_V1NcwEE6TQqpRb4Xm8W/view?usp=drive_link

Wil je het later nog eens rustig kunnen nalezen dan kun je op

https://drive.google.com/file/d/1KpqBKWE-8pGhKTWx1SV77beONC43fl0H/view

een kijkje nemen.

Ron Heinen

Wanneer we met een geintregreerde blik kijken naar de samenhang van alle wetenschappelijke disciplines dan is wiskunde het fundament van alle andere wetenschappelijke disciplines, zie bijvoorbeeld fig.2 in

http://www.scirp.org/journal/PaperDownload.aspx?paperID=92289

De geldigheid van wiskunde is voor altijd, zie bijvoorbeeld

https://drive.google.com/file/d/1dxqrGR5bzDnhD-6x_8D5-IQrQLEdmCgY voor een videouitleg.

Als je deze uitleg en figuur 2 hierboven op je in hebt laten werken dan zie je dat de zekerheden welke wetenschappelijke disciplines bieden groter worden naarmate ze fundamenteler zijn.

De zekerheden van de natuurwetten overrulen daarbij de (on)zekerheden van de sociale wetenschappen waaronder de juridische wetenschappen vallen.

Dat zien we ook in de context van dit artikel.

Marcus Looijenga

Helemaal eens dat het aggregeren van ESG onderwerpen niet gaat. We voelen allemaal dat mensenrechtenschendingen niet kunnen worden gecompenseerd met circulaire producten. Er zal meer informatie moeten worden geanalyseerd om tot een beeld te komen van hoe ondernemingen het op deze aspecten doet. De CSRD gaat helpen om die informatie beter te ontsluiten. Ik zie de eerste ondernemingen hun algehele doelstellingen ('in lijn met Parijs') al cascaderen naar specifieke doelstellingen per business unit en afdeling, lastig, maar zeker te doen.

Alexander Vissers

Credit ratings zijn nu precies dat, het aggregeren van een berg aan heterogene gegevens, financieel en niet financieel en vertalen naar een letter of een cijfer om een kredietwaardigheidsoordeel tot uitdrukking te brengen. Kennelijk bestond er bij S&P de opvatting dat kredietwaardigheid gecorreleerd was aan een ESG oordeel, een opvatting die in het licht van nader onderzoek niet meer gedragen wordt. Als beleggers of kredietverleners een andere mening zijn toegedaan staat het hen vrij daarvan af te wijken. En inderdaad lijkt het een weinig zinvolle bezigheid meerdere ongerelateerde aspecten van bedrijfsvoering te vertalen naar een puntenwaardering. Welk zinnig doel is daarmee gediend kun je je inderdaad afvragen. Sterker nog je kunt je afvragen welk zinnig doel gediend is met het publiceren van "duurzaamheidsinformatie". Ook is de volharding onbegrijpelijk waarmee "Parijs" wordt nagestreefd terwijl de twee partijen die er echt toe doen, China en India zich er niets aan gelegen laten liggen. Geruisloos is een politieke ideologie, ESG, het bedrijfsleven ingeloodst en niemand die brand schreeuwt. Natuurlijk zijn er strenge milieuwetten nodig, natuurlijk moeten werknemers beschermd worden en natuurlijk moet er sprake zijn van verantwoording en toezicht binnen het ondernemingsbestuur maar daar hoort geen publieke verantwoording van te worden afgelegd. Als beleggers en kredietverleners daar prijs op stellen moeten ze er vooral om vragen maar een wettelijke plicht verantwoording af te leggen over beleid past niet in een vrije markteconomie. We glijden af.

Wim Bartels

Beste Jan, zeer eens met je analyse over de mogelijkheid tot aggregatie. In dat kader hoop ik van harte dat ook investeerders slimmer worden en zich niet meer beperken tot data in de vorm van een ESG score om te zeggen dat ze de risico's afdekken en 'groen' investeren.
Je punt over onhaalbare doelstellingen is een interessante: hoe kijk je in dat kader aan tegen de net zero doelstellingen die veel bedrijven hebben gezet? En wat zou dat voor de accountant betekenen - moet die iets met de haalbaarheid van die doelstellingen, dat wil zeggen denk je dat de accountant moet eisen dat daar ook transparantie over wordt betracht?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.