Wim Bartels

De nieuwe Europese standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving bieden accountants de kans om weer eens goed na te denken en een eigen professioneel oordeel te vormen, in plaats van alleen processtappen af te vinken, aldus Wim Bartels.

Discussie Column

Yes, we moeten weer nadenken

De eerste finale set standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving in de Europese Unie is uit. Op 31 juli heeft de Europese Commissie de standaarden uitgebracht. Nu is het nog aan het Europees Parlement en de Europese Raad om deze integraal goed te keuren of integraal af te wijzen; daar staan twee maanden voor (of maximaal vier, als een van deze gremia uitstel vraagt).

De kans dat de standaarden worden afgewezen is behoorlijk klein, zo is te beluisteren in het Brusselse. We kunnen er dus van uitgaan dat vanaf 2024 voor de oob's, maar belangrijker vanaf 2025 voor alle grote bedrijven in Nederland, de regelgeving verplicht wordt. En die verplichting komt ook met een assurance-verplichting, zoals ongetwijfeld bekend.

Een kernconcept in de standaarden is het begrip 'dubbele materialiteit'. Beetje verwarrende term, maar het betekent dat bedrijven vanuit twee perspectieven moeten kijken naar de duurzaamheidsonderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Enerzijds is dat het inside-out of impact-perspectief: Op welke aspecten heeft een bedrijf belangrijke effecten op het milieu, sociale omstandigheden (inclusief mensenrechten) en/of aspecten van goed ondernemingsbestuur (zoals corruptie en privacy). Anderzijds worden bedrijven verplicht te rapporteren over de verwachte financiële effecten van deze zaken op de korte, middellange en lange termijn. Dat is het outside-in of 'risico en kansen'-perspectief: Wat kan er gebeuren met cash flows, financiële prestaties en financiële positie?

Elk bedrijf zal moeten bepalen wat voor haar de belangrijke (materiële) onderwerpen zijn en die gebruiken als basis om vervolgens te rapporteren over beleid, actieplannen, doelstellingen en prestatie-indicatoren om de voortgang te meten. Maar hoe doe je dat? De standaarden bevatten de juiste woorden, maar geven geen richting aan hoe een bedrijf die onderwerpen moet bepalen. Ze spreken slechts over (onder andere) 'het beoordelen van de waardeketen', 'het bepalen van drempelwaarden' waarboven een onderwerp als materieel wordt bestempeld op basis van de ernst en/of de kans dat een bepaalde impact zich voordoet en 'het betrekken van de stakeholder-perspectieven'. 
Inmiddels werken we in de EFRAG Sustainability Reporting Board (SRB) op verzoek van de Europese Commissie aan een verdere leidraad hoe een bedrijf dubbele materialiteit kan invullen. Die zal echter hét antwoord niet geven. Het is niet aan de SRB om te bepalen hoeveel stakeholders je moet betrekken en hoe je dat doet. En ook het zetten van drempelwaardes zal niet tot strikte aanbevelingen leiden. Elk bedrijf heeft zijn eigen karakteristieken en er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. In een recente boardmeeting hebben we nog eens bevestigd dat de leidraad puur illustratief zal zijn en dus niet moet (mag) worden gelezen als 'pseudo waarheid'.

Ik krijg enige weemoed, als ik denk aan wat dat voor de accountants betekent die straks moeten beoordelen of een verslag aan de eisen voldoet. Weemoed vooral naar de tijd vóór IFRS en AFM; toen we nog met alleen gezond verstand en business understanding naar de jaarrekening keken (uiteraard ondersteund door een Audit Manual, dat toen echter nog niet zo dik was).
Niet alleen omdat we destijds niet meer hadden en dus wel moesten, maar ook omdat het betekende dat we konden steunen op een inhoudelijk professioneel oordeel: "Is het nu redelijk wat hier staat vanuit het gewenste getrouwe beeld van de jaarrekening?"

En daar komen we nu weer in terecht met de Europese standaarden. Er zal geen handboek zijn dat omschrijft hoeveel onderwerpen een bedrijf moet rapporteren, welke stappen exact  moeten worden gezet om de materiële onderwerpen te bepalen, wat de exacte criteria zijn voor 'ernst en kans', noch voor financiële materialiteit noch hoeveel stakeholders je exact moet hebben betrokken om tot je uiteindelijke lijst van materiële onderwerpen te komen.

Fantastisch. Wat een kans. Om ons als accountants weer echt bezig te houden met waar de activiteiten van de gecontroleerde maatschappelijk gezien toe leiden. Om goed na te denken en een eigen professioneel oordeel te vormen op basis van de inhoud (met hulp van specialisten, uiteraard). Om niet de juiste vinken te zetten bij de processtappen, maar een daadwerkelijk gesprek met het bestuur van de organisatie te hebben over de effecten die ze hebben op het milieu - en wat het milieu omgekeerd voor hun kan betekenen. Kortom, om relevant te zijn, weg te blijven van nitty-gritty en gezond verstand te gebruiken.

Maar hoe dan? Hoe doe je dat als je geen 'normen' hebt, zullen sommigen vragen? Die normen zijn er wel. Ze staan in de krant. Ze worden gevormd door NGO's (en in toenemende mate via de rechter). Ze blijken uit dat waar de industrie en concurrenten zich naar toe bewegen. En ze zullen blijken uit de informatie die stakeholders geven aan het bedrijf. 
Maar wat is dan het belangrijkste? Eerlijk gezegd niet of waterschaarste een materieel onderwerp is voor een bedrijf in de voedselsector. Of klimaatverandering een financieel risico vormt voor een bedrijf in de energiesector. En ook niet of de bijdrage aan de maatschappij via een foundation het verschil maakt (in negen van de tien gevallen: niet). Het zal gaan om de enkele onderwerpen waar er twijfel is of ze (al) materieel zijn. En daar kan de accountant toegevoegde waarde bieden. Door de klant constructief uit te dagen op basis van inhoudelijke inzichten. En zo nodig te waarschuwen op basis van wat zij of hij elders in de industrie of het bedrijfsleven ziet.

Yes, we moeten weer nadenken. Ik zit er bijna aan te denken om weer terug te gaan in het assurancevak!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Wim Bartels is Senior Sustainability Partner bij Deloitte.

Gerelateerd

14 reacties

Albert Bosch

Beste Wim,

Dank voor je reactie, wordt gewaardeerd. Zo zie je maar weer, prikkelende stellingen en een prikkelende reactie brengen een discussie op gang ;)

Ik begreep je punt dat het (altijd) goed is voor accountants om (meer) vanuit principes te werken en een goed begrip van het bedrijf verkrijgen, zeker in relatie tot ESG. Ik denk dat de wijze waarop je dat punt motiveert, in casu door af te geven op de AFM en IFRS, wat ongelukkig is gekozen. Maar wellicht dat je vanuit jouw zitting in de AFM-commissie Financiële verslaggeving & Accountancy een wat betere kijk op het geheel hebt.

Met oprechte nieuwsgierigheid kijk ik uit naar je vervolgbijdragen.

Wim Bartels

Beste medediscussianten, dank voor de reacties.

Ik zal beknopt reageren, eerst op Albert Bosch:
Ik bedoelde (ook wel wat prikkelend) dat het goed is als we weer meer vanuit principes en goed begrip van het bedrijf kunnen controleren - uiteraard wel op basis van een manual, maar niet dichtgetimmerd waardoor we verzanden in details zonder naar het grote plaatje te kijken. Net als in andere verslaggeving ligt de primaire verantwoordelijkheid voor ESG-rapportage bij de onderneming. De accountant kan mét de juiste kennis waarde toevoegen voor de gebruikers – en soms ook voor de onderneming weet ik uit ervaring.
Ik bedoelde zeker een assurance-proces te beschrijven: de accountant moet goed begrijpen waar hij naar kijkt en wat daar achter zit – en daarvoor is ook een inhoudelijke beoordeling nodig, niet alleen ‘proces review’. En ja, er komen zeker nog meer bijdragen hierover.

Gaat dit dan wel goed allemaal, gaan we niet te snel? Hm, laat ik daar op zeggen dat de accountantsinstituten als IAASB al 10 jaar geleden erop werden gewezen dat ze een standaard moesten ontwikkelen en dat het voorstel van de EU uiteraard niet binnen twee maanden ontstond. Ja, het zal betekenen dat we nu met de riemen die we hebben moeten roeien – net als bedrijven – en dat zal tot oordeelsonthoudingen maar ook tot fouten leiden. Het is nu wat het is.

Ten slotte: het inspelen op veranderingen is inderdaad een kenmerk van goed ondernemen. En die veranderingen zijn er: we zien dat bedrijven (ook) negatieve effecten hebben op het milieu en sociale omstandigheden en daar willen we als samenleving blijkbaar wat aan doen. Dat is waarom politici nu onder andere hebben besloten tot deze directive – want de overheid volgt eigenlijk altijd dat wat in de maatschappij speelt.

Albert Bosch

Beste Wim,

Je bent helaas niet in de gelegenheid geweest te reageren op mijn vragen, die ik stelde op dag dat jouw bijdrage werd gepubliceerd. Of je kiest ervoor om niet te reageren.

Indien het uitblijven van een reactie een bewuste keuze is, vind ik dit eerlijk gezegd wel een beetje onprofessioneel. Of om Nassim Taleb te citeren: “If you do not take risks for your opinion, you are nothing.”

Bovenstaande mag je uiteraard geheel negeren als je niet in de gelegenheid bent geweest te reageren. Als dat het geval is, dan zie ik reactie vanzelf wel tegemoet. Maar mocht een reactie uitblijven, dan denk ik met weemoed terug aan de tijd dat Wim Bartels inhoudelijke bijdragen schreef voor Jaarboek Fraudebestrijding…

Willem Buijink

@ Vissers: ik weet dat hij niet meer kan reageren, maar toch dit.

Drie algemene punten naar aanleiding van zijn opmerkingen: "... deze vorm van staatsbemoeienis [de CSR Richtlijn] gaat duidelijk te ver, het middel staat in geen verhouding tot het doel.", en die staatsbemoeienis zal de werking van de "vrije markt" niet "bevorderen". In zijn eerdere reactie zegt hij: "Deze absurditeit [van de CSR Richtlijn] is bedacht door sociologen, dat kan niet anders.".

1) Economen waarderen de 'vrije markt' inderdaad, maar onderkennen ook asymmetrische informatie problemen en negatieve externe effecten problemen. Als die zich voordoen kan de samenleving, via de overheid, ingrijpen. Dat gebeurt dus, in deze context, met een CSR Richtlijn: na andere mogelijkheden van, bv direct, ingrijpen te hebben bezien. Precies daarover gaat dit recente overzichtsartikel van Hans Christensen et. al., 'Mandatory CSR and sustainability reporting: economic analysis and literature review', in de Review of Accounting Studies. Zoals meestal in discussies op deze NBA website wordt ook deze keer weer niet verwezen (@ Bouwens doet het overigens wel) naar relevante wetenschappelijke literatuur. Het Christensen et al artikel is vrij te 'downloaden'.

Dit moet echt veel beter.

@ Vissers lijkt ook sociologische literatuur te kennen. Een referentie zou nuttig zijn.

2) De NFR en de CSR Richtlijnen, en de onderliggende Accounting Richtlijn zijn 'ontworpen/geschreven' door Commissie ambtenaren. Maar het Europese Parlement en de Europese Raad, en de implementerende nationale parlementen (allemaal verkozenen) zijn natuurlijk verantwoordelijk voor de uiteindelijke versies: niet die ambtenaren (sociologen of niet).

3) De EU CSR Richtlijn komt voort uit de EU NFR Richtlijn. Discussies daarover gaan zeker 10 jaar terug. Aan die discussies hadden tegenstanders van beide richtlijnen makkelijk mee kunnen doen. @ Vissers vertelt niet of hij dat deed.

Martijn de Kuiper

Even los van het inhoudelijke (moet het wel of niet): er is helemaal geen probleem voor de accountant, wel voor het bedrijf. De accountant hoeft alleen maar zijn skills los te laten op een ander setje data. Niks meer en niks minder. Ergo, de komende 20 jaar zal het percentage oordeelonthoudingen significant zijn. Of in ieder geval de periode dat informatiesystemen opnieuw ingericht zijn.

Bedrijven en hun adviseurs daarentegen, die krijgen het potentieel moeilijk. Maar ook dat gaat gewoon een periode van 20 jaar zijn, waarin de genoemde infosystemen en modellen zijn geupdate.

Adviseurs die zich gaan richten op vaststellen van normen en aanvaardbaar geachte schattingsmethoden, die kunnen straks vervroegd met pensioen.

Alexander Vissers

Het wordt een beetje stil qua reacties daarom deze mijn laatste reactie. Volgens mij had de titel moeten luiden: Oh no! we hadden beter moeten nadenken!. Wat is er gebeurt? Eenvoud is kenmerk van het ware en naar die maat gemeten klopt er helemaal niets van de EU Richtlijn en standaarden, hersenspinsels van bureaucraten. De EU heeft de perverse gewoonte maatregelen die haaks staan op de doeleinden althans de vrije markt te presenteren al maatregelen gericht op het bevorderen van die vrije markt. Ik kan eenieder slechts adviseren er een nietszeggend verhaal van te maken net zo hol en ideologisch als de Richtlijn en de standaarden zelf.Maar daar is mijn advies niet voor nodig, want de kans dat het iets anders wordt is verwaarloosbaar, enkelvoudige of dubbele materialiteit. Van mij geen kwaad word over duurzaamheid, al weet niemand precies wat er mee bedoeld wordt, maar deze vorm van staatsbemoeienis gaat duidelijk te ver, het middel staat in geen verhouding tot het doel.

Richard Overweg

Ik heb het idee dat dit gedelegeerde overheidscontrole is. Overheidsinstellingen horen toezicht te houden op bijvoorbeeld maximum uitstoot van bepaalde chemische stoffen. Je ziet het steeds meer gebeuren dat allerlei overheidszaken op het bordje van de accountant neergelegd worden. Ik vraag me af of dit de juiste weg is. Mede gezien het feit dat het allemaal heel onduidelijk is. Als je hier überhaupt over wilt rapporteren dan zou ik me tot objectief vast te stellen feiten beperken. Want iedereen heeft weer een ander idee bij wat nu duurzaam is of niet. Je komt steeds meer in de wereld van paradigma's terecht dan objectief vast te stellen meetwaarden bijvoorbeeld.

Marcus Looijenga

Mooi geluid om te laten horen vanuit de beroepsgroep. En natuurlijk zijn de standaarden imperfect, natuurlijk zijn niet alle NGO-uitspraken normstellend, maar dat ontslaat ons niet van onze rol. Die is er wel degelijk, we snappen informatie en betrouwbaarheid en de maatschappij vraagt onze inzet hierop. Niet verschuilen achter bezwaren maar onderdeel proberen te zijn van de oplossing vind ik.
En ik laat me toch even verleiden om te reageren op de eerdere comment “Elk bedrijf zal moeten bepalen wat voor haar de belangrijke elementen zijn in de winst”. Daar zou ik de analogie anders toepassen. De ESRS zeggen dat een bedrijf moet bepalen welke posten (materiële thema's als klimaatverandering) in de jaarrekening (ESG informatie in het bestuursverslag) moet komen, de post 'winst' (of in ESRS E1 'CO2') is wel degelijk in detail voorgeschreven. De keuze vrijheid op materiële thema's is beperkt omdat deze wordt gedreven door stakeholders, industrie en peer/societal pressure. Ik reageer hierop omdat we de analogie naar de jaarrekeningcontrole vaak misbruiken. We zijn wel verder, maar alsof we daar alles weten, alsof daar alles is ingekaderd en de normen compleet helder zijn. Als ik denk aan de waardering van immateriële vaste activa, fraude en schattingen is dat helemaal niet zo. En ook in de jaarrekeningcontrole wordt vaak relevante informatie achterwege gelaten, zoals de impact van klimaatverandering op waarderingen, daar vinden Eumedion en de VEB ook wat van.
De grootste uitdaging is dat het zo snel gaat, maar dat is juist ook de kans die in dit artikel terugkomt.

Alexander Vissers

Deze absurditeit is bedacht door sociologen, dat kan niet anders. Marxisitsch-Leninistische Brusselse bureaucraten die geen enkele notie hebben van ondernemen. Het einde van de vrije markt. De absurditeit is niet te bevatten. Je moet dus gaan beschrijven wat het gevolg is als het klimaat afkoelt of wanneer het klimaat opwarmt, het natter of droger wordt, of je wel of geen genocide pleegt, de vrijheid van godsdienst, vrouwenrechten homoseksualiteit in je onderneming respecteert, en hoe je met de milieuwetgeving omgaat, in alle landen waar je actief bent. Alle scenarioś doorrekenen, dus een eigen planbureau oprichten. Het betrekken van stakeholderperspectieven en beoordelen van de waardeketen: kan het betekenislozer? Op de korte middellange en lange termijn? Goed ondernemen is inspelen op veranderingen niet je uitputten in theoretische scenario's niet op de korte middellange en lange termijn. Ik herinner me een IT-ciënt waar het verboden was een planning van meer dan een jaar te maken, gewoon omdat die geen enkele waarde heeft. Pure ideologische retoriek. Nederland kan nog aan de noodrem trekken en moet dat ook doen, geeft de Brusselse bureaucraten de deksel op de neus. Veto het onaanvaardbare. Laat ondernemingen ondernemen, dat is de kern van de vrije markt die aan de EU ten grondslag ligt.

Albert Bosch

Beste Wim,

Voordat ik blijf hangen in een wellicht verkeerde interpretatie van een bepaalde passage in jouw bijdrage kan ik beter vragen wat je daar mee bedoelt. Het gaat om de volgende passage, dat een bouwsteen is van de titel van je bijdrage:

“Ik krijg enige weemoed, als ik denk aan wat dat voor de accountants betekent die straks moeten beoordelen of een verslag aan de eisen voldoet. Weemoed vooral naar de tijd vóór IFRS en AFM; toen we nog met alleen gezond verstand en business understanding naar de jaarrekening keken (uiteraard ondersteund door een Audit Manual, dat toen echter nog niet zo dik was).”

Wil je toelichten wat je hiermee bedoelt? Ik ben daar nieuwsgierig naar, maar wellicht dat jouw collega’s in de assurance afdeling en de AFM daar ook wel nieuwsgierig naar zijn.

Hoe zie jij verder het verschil in verantwoordelijkheden van de onderneming en haar accountant? In jouw bijdrage ga je bijna geruisloos over van de ene naar de andere.

Tot slot, het kan mijn (wederom onjuiste?) interpretatie zijn, maar je lijkt meer een advies proces te bespreken dan een assurance proces. Of is deze bijdrage een eerste bijdrage en volgen nog vele bijdragen waarin je nader ingaat op het assurance proces?

Jan Bouwens

De invoering van IFRS is een voorbeeld van hoe verdere uniformering gunstig uitwerkt op de gebruiker van de jaarrekening. Diversiteit brengt de gebruiker in verwarring. IFRS invoering is uitgebried onderzocht door onder meer Hans Bond Christensen, Christian Leuz en Luzi Hail, Zie:
Mandatory IFRS reporting and changes in enforcement
Journal of Accounting and Economics
(2013)

Arnout van Kempen

Ik weet niet met wie ik het exact wel of niet eens ben. En ik heb van duurzaamheidsverslaggeving ook rustgevend weinig verstand.

Maar ik denk dat accountants (ok, en ik ook best een beetje) vrij veel verstand hebben, en behoren te hebben, van informatie, verantwoording, meten en waarderen, controleren, van getrouwheid en vergelijkbaarheid.

We hebben in vele eeuwen (!!) het dubbel boekhouden geperfectioneerd voor de weergave van alles wat we financieel kunnen maken, en dat werkt heel redelijk. Daarbij zijn zowel de gebruikers als de producenten van verantwoordingen, en de controleurs/accountants (!!!) nauw betrokken geweest.

Ik zeg niet dat er geen acute situatie is, maar mag ik me wel zorgen maken om de haast waarmee nu zaken ontwikkeld worden waar allerlei controle-mechanismes ontbreken? Waarbij “de politiek”, “de NGO’s”, een wel erg zware stem krijgen, niet gehinderd door veel verstand van verslaggeving, controle, etc?

Stel je eens voor dat we over beursfondsen zouden schrijven “Elk bedrijf zal moeten bepalen wat voor haar de belangrijke elementen zijn in de winst”, zouden de VEB, Eumedion en de Japanse pensioenbeheerder GPI, daar blij van worden? Maar bij ESG doen we het dus zo.

Mooi, dat we weer moeten nadenken. Echt, echt, echt. Mooi.

Maar mag ik er toch op wijzen dat het de schildpad was die de race won, niet de haas?

Jan Bouwens

Ik weet niet of ik het met je eens ben Alexander. Ik maak me wel zorgen om de baaierd aan maatsaven maar dat we de belasting van het mielieu willen weten en dus moeten meten lijkt me evident. Zie ook dit paper dat net in Science verscheen onder de titel Mandatory disclosure would reveal corporate carbon damages door Michael Greenstone, Christian Leuz and Patricia Breuer https://www.science.org/doi/epdf/10.1126/science.add6815

Alexander Vissers

Dit kan alleen maar leiden tot vrijblijvende filosofische bespiegelingen over wat er allemaal kan gebeuren in de wereld. Veel afschuwelijker is echter dat hier NGO's als normbepalend worden geïdentificeerd, deze organisaties zonder democratische legitimatie en zonder transparantie zijn het probleem niet de oplossing. Deze bemoeienis door de staat in private ondernemingen is precies wat de EU volgens haat statuut moet bestrijden niet bevorderen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En welk zinnig doel is gediend met deze excersitie?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.