Marjan Heemskerk

Accountants, probeer die klok eens los te laten en maak je even geen zorgen om ieder kwartiertje, zo bepleit Marjan Heemskerk.

Discussie Column

Kijk eens niet op de klok en praat met andere mensen

Een tijdje terug had ik een afspraak. Vooraf had ik al zo'n gevoel dat die langer zou duren dan nodig was. Ik had gelijk: De afspraak duurde in totaal drie uur. Terwijl de inhoud in mijn ogen ook in dertig minuten afgehandeld had kunnen zijn. Toch was het een van de meest productieve meetings die ik de afgelopen tijd heb gehad. 

Altijd maar productief zijn

Als accountant ben ik opgeleid dat productiviteit heel belangrijk is. Geïndoctrineerd, is eigenlijk een beter woord. Registreren van uren, ieder kwartier moet verantwoord worden. Natuurlijk is dat logisch, omdat we als accountants voor klanten werken. En die gaan niet betalen voor niet-productief ingestoken uren. Dus als een bespreking in een kort halfuurtje kan worden gedaan, waarom zouden we er dan ruim drie uur over doen?

Nou, daar denk ik nu dus anders over. Eerlijk: Dat ben ik ook pas gaan zien toen ik geen uren meer hoefde te schrijven. Op het moment dat ik niet meer hoefde na te denken waar ik dat kwartier op ging schrijven. Of dat dat koffiekwartiertje er dan ook voor zorgde dat ik een kwartier langer op kantoor zat. Je bent er, bewust of onbewust, altijd mee bezig.

Andere mensen, andere ideeën

Maar wat vooral hieraan heeft bijgedragen, is dat ik ook met andere disciplines ben gaan samenwerken. In mijn geval zijn dat mensen werkzaam in de marketing of creatieve sector bijvoorbeeld. Zij hebben een hele andere kijk op onderwerpen. Belangrijker nog: ze kijken niet zoveel op de klok. En juist dan komen de mooie, nieuwe dingen.

Als accountant hebben we toch de neiging om te denken dat we alles beter weten. We worden breed opgeleid. Waardoor we de illusie hebben dat we over alles wat weten. Als je die instelling blijft houden, leer je nooit om de zaken eens van een andere kant te bekijken.

Is drie uur echt nodig? 

Even terug naar die drie uur durende meeting die ik een tijdje terug had. Ik ging die bespreking ook in met het idee: Laten we maar de tijd nemen. Ik had de ruimte in mijn agenda gereserveerd en liet het een beetje gebeuren. Drie uur later waren we veel verder dan als ik vast had gehouden aan mijn 'tijd moet productief zijn'-principe. We waren veel verder dan wanneer we een meeting hadden gehouden van een halfuur en vervolgens zelf twee-en-half uur zelfstandig had zitten uitwerken. Bovendien had ik er aan het eind van deze drie uur ook nog eens een veel beter gevoel bij.

Dat kun je alleen doen als je ervoor openstaat. Dus accountants, probeer eens om die klok los te laten. Maak je even geen zorgen om ieder kwartiertje. Maar sta ook open voor andere ideeën. Mensen met een andere achtergrond. Je zult versteld staan hoeveel je daarvan kunt leren.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiën en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

2 reacties

Pieter Peelen

Ik denk dat je de woorden 'productief' en 'declarabel' door elkaar haalt.

Een overfocus op declarabel zijn leidt tot minder productiviteit. Als je doorslaat in declarabiliteit, uit het zich gecontroleerd voelen van medewerkers door het feit dat ze elke 5 minuten moeten verantwoorden. Op een gegeven moment praat je dan alleen nog maar over input, in plaats van output en nog belangrijker de toegevoegde waarde van de output. Dat doet wat met mensen, en uiteindelijk met resultaten.
Daarnaast moet je in een veranderende wereld ruimte nemen om die verandering op te kunnen nemen. Dat kost tijd, die je niet 1 op 1 kan verantwoorden. Terwijl die tijd juist heel veel kan opleveren (in werkgeluk van mensen, maar ook in harde euro's voor een bedrijf).

De focus op productief zijn kan dus heel veel brengen en je echt anders naar alles laten kijken. In hoeverre heb jij hier een dialoog over op kantoor of met klanten?

Ron Heinen

Er zijn een aantal negatieve gevolgen van urenregistratie door accountants:

1. Tijdrovend

Het nauwkeurig bijhouden van de uren kan tijdrovend zijn. Dit is vooral het geval wanneer de urenregistratie handmatig moet worden bijgehouden. De werknemers krijgen extra administratieve taken, dat kan dan als belastend worden ervaren [1].

2. Verlies van flexibiliteit

Urenregistratie kan als beperkend worden gezien voor werknemers die gewend zijn aan flexibele werkuren. Het kan een gevoel van micromanagement geven. Hierdoor kan de werktevredenheid en het gevoel van autonomie negatief beïnvloeden [1].

3. Privacykwestie

Het bijhouden van uren kan leiden tot een privacykwestie. Zeker wanneer persoonlijke activiteiten tijdens werkuren moeten worden geregistreerd. Werknemers kunnen daardoor terughoudend zijn om deze informatie te delen. Hierdoor kan er zelfs spanning ontstaan tussen werkgevers en werknemers [1].

Daarnaast, als de urenregistratie niet goed gaat, loopt het bedrijf geld mis of brengt het bedrijf te veel in rekening [2]. Het onjuist registreren van gewerkte uren kan ook juridische gevolgen hebben, zoals verlies van salaris of andere arbeidsrechtelijke geschillen [3].

Referenties:

[1] https://zakelijk-dagblad.nl/binnenland/de-voor-en-nadelen-van-urenregistratie/

[2] https://keeping.nl/accountants-urenverantwoording

[3] https://www.timechimp.com/nieuws/5-fouten-bij-urenregistratie-door-werknemers/

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.