Omar El Messaoudi

Welke rol gaat de accountant innemen rondom duurzaamheid? Zijn accountants vooral bezig met de regeltjes, of écht bezig met onze planeet, vraagt Omar El Messaoudi zich af.

Discussie Column

Zaaien en oogsten

Hé jij! Wist jij dat er ook andere specialisten volop bezig zijn met duurzaamheid? Het is niet iets dat vanzelfsprekend de accountant toekomt. Sterker nog, het is een open markt. De snelste en slimste spelers zullen er profijt van hebben en de rest kan al snel in het stof bijten. Het komt niet vanzelf als een mooie maaltijd op het bordje van de accountant. De accountant is niet per definitie dé aangewezen specialist om het te doen. Die illusie moet even de wereld uitgeholpen worden.

Nu dat helder geworden is, wil ik het er toch nog even met je over hebben. Die duurzaamheid, hoe gaan we daar eigenlijk mee om als accountant? Gaan we weer de focus leggen op de achterkant, lees verantwoording, en aan welke verslaggevingsregeltjes deze allemaal moet gaan voldoen? Of gaan wij het dit keer anders doen? Even geen assurance op de eerste plek. Laten wij de achterkant even vergeten en beginnen bij de voorkant. Klinkt logischer toch? We beginnen vooraan. We komen de achterkant dan vanzelf wel tegen. Laten wij dus niet kijken aan welke regeltjes de externe verslaggeving allemaal moet gaan voldoen en hoe wij zekerheid hieromtrent gaan verschaffen, maar laten wij de vraag beantwoorden hoe wij de klant kunnen helpen om de aansturing op duurzaamheid, het presenteren van goede PKI's en het innoveren van processen en verbetering van de cultuur omtrent duurzaamheid te kunnen versterken.

Laten wij onze kennis en kunde daarop loslaten. Samen optrekken met de klant. De klant echt begrijpen. De mogelijkheden echt begrijpen. In de praktijk ervaren wat wel en niet werkt. Een sparringpartner en adviseur. In een later stadium kan er vervolgens gekeken worden welke rapportage stakeholders graag willen zien en hoe de accountant hier zekerheid over kan geven. Dit lijkt mij een logischer volgorde dan andersom.

Als accountant zijn wij geneigd om al snel in toetsingskaders te denken. Dat is niet altijd de beste manier om met een nieuw fenomeen om te gaan. Soms moet je de informatie eerst leven en beleven en wie weet past die rol ons zó goed dat wij de andere rol met betrekking tot duurzaamheid niet eens hoeven te vervullen of niet eens willen vervullen. Laat dat maar aan andere specialisten over. Wellicht willen wij ons nu weer in allerlei gekke bochten gaan wringen om maar als dé aangewezen persoon erkend te worden die de duurzaamheidsverslaggeving toetst en van zekerheid voorziet.

Ik zeg niet dat dit laatste per definitie van de baan moet, het is zeker een mooie kans. Als wij het waar kunnen maken en een duidelijke boodschap hebben richting het maatschappelijk verkeer. Wat controleren wij wel en wat niet? Wat kunnen wij wel en wat niet? Ook accountants hebben twee handen. Als die vol zitten kun je maar beter genoegen nemen met wat je hebt. Zie duurzaamheid als een rivier. Je kunt er volop induiken met een emmer bij de hand en proberen om de gehele rivier in de emmer te krijgen, of je kunt rustig langs de rivier zitten en stapsgewijs de emmer vullen tot deze de gewenste hoeveelheid bevat. Sta daar even bij stil en laat je gedachten stromen.

Laten we nu even verder lopen. Geen tijd om stil te staan. De aarde draait met een snelheid van ruim 107 duizend kilometer per uur om zijn as heen. De tijd tikt door, de kwaliteit van onze planeet neemt af. Er komen miljoenen organisaties bij en de bronnen raken uitgeput. Bomen worden gekapt, bepaalde dieren sterven uit en het weer is gedesoriënteerd. Wat is de rol die wij hier als accountant in gaan nemen? Zijn wij vooral bezig met de regeltjes, of zijn wij écht bezig met onze planeet?

Bakken met geld, tijd en energie worden verslonden om uiteindelijk tot een toetsingskader en standaarden te komen, waardoor de accountant met limited assurance kan aangeven of organisaties 'groen' zijn of niet. De accountant is blij. Het werk is gestructureerd en conform de standaarden gedaan. Het toetsingskader vinden wij duidelijk. De toezichthouder is akkoord. Iedereen blij. Er ligt een jaarrapport dikker dan het eerste deel van Harry Potter en de broodjes kunnen uit de oven. Reden om te vieren dat duurzaamheid beetgepakt is.

Ondertussen stort de kwaliteit van onze planeet verder in, ontstaat een scheefgroei bij organisaties tussen het jaarrapport en de daadwerkelijke business, rapportages worden groener maar de werkelijkheid grauwer, standaarden en regels worden nog scherper gemaakt vanwege toezichtrapportages en het aantal bladzijdes van het jaarrapport stijgt en het aantal bomen daalt, er ontstaat geen cultuurshift bij organisaties om groener te handelen zolang het rapport maar groen is en voorzien van een stempel van de accountant, kleinere organisaties vallen tussen wal en schip omdat deze niet aan toenemende eisen kunnen voldoen, accountants missen een enorme kans om samen met organisaties aan de voorkant op te trekken, de verwachtingskloof stijgt en de focus komt te liggen op het snoeien en niet op het zaaien en oogsten.

Hoe ga je van blauw naar groen? Voeg daar geel aan toe. Exact datgene wat ontbreekt. Zoek maar even op waar geel voor staat.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

Gerelateerd

15 reacties

M el mess

Heel interessante perspectieven.

Gerard Caresse de Soleil

Groene beloften, gouden business
Terwijl de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan evidenter is, bloeit de markt voor vergroening op. Wie verdient er aan de wens voor een groenere wereld? Follow the Money onderzoekt of vergroening en verduurzaming uitpakken zoals ze bedoeld zijn, of dat het enkel leidt tot nieuwe verdienmodellen.

John Weerdenburg

Beste Omar, een pracht staaltje van omdenken. En gezien de vele reactie die op opinies binnenkomen wordt het flink tijd om de echte 'blauwen' kleur te laten bekennen. Volgens tradities te blijven denken aan opleidingen en audits moeten we niet vergeten dat accountants niet alleen hun audit-toolkit hebben, maar ook door ondernemers worden gezien als sparringparter. Een partner die er toe doet. Duurzaamheid kan wel een mode verschijnsel zijn, maar deze mode blijft echt wel. Kijk rustig om je heen en vraag je klant wat hem bezighoudt en als je goed luistert dan moeten we aan de slag met de uitdagingen van de toekomst. Hoe spannend dat dan ook is..........

Jan Wietsma

Goed dat je hier aandacht voor vraagt Omar. Met achteraf vaststellen dat een onderneming niet aan zijn duurzaamheidsverplichtingen heeft voldaan maken we als accountant geen impact.

Impact realiseer je door nu als kantoor aan de slag te gaan met je eigen duurzaamheidsstrategie en maatregelen en tegelijkertijd het gesprek te voeren met je klanten.


Ron Heinen

Voor de grondlegger van het Nederlandse openbaar accountantsberoep
zie bijvoorbeeld

https://nl.wikipedia.org/wiki/Barend_Moret

Jan Bouwens

Naar mijn beste kennis was het Moret dat in 1883 werd opgericht met het doel onafhankelijke controles aan te bieden aan vermogensverschaffers. Er was destijds geen wettelijk kader maar we een duidelijk behoefte die ook werd ingevuld. Eerdere pogingen tot invulling -VOC_sneuvelden. Zie daartoe onder meer Van Helleman, 2011.

Robert Flinterman

Bij mijn beste weten ontstond de behoefte aan een onafhankelijke controle op 'de boeken' zo ongeveer tijdens de industriële revolutie doordat een scheiding ontstond tussen de kapitaalverschaffers en de bedrijfsleiding. Die noodzaak van een onafhankelijke controle van financiële gegevens leidde in 1895 tot het NIvA. Het duurde wel nog tot 1962 voordat de taak van de accountant ook wettelijk was vastgelegd; daar vroeg u meen ik om.

Aldus wat geschiedschrijving. Pas sinds de jaren (19)70 is het beroep zoals dat het gaan diversificeren leidende tot discussies als deze waarbij we kennelijk moeten gaan uitvinden waartoe we op aarde zijn.

Arnout van Kempen

Altijd handig, alvast beweren dat je vast veel tegenstand zal krijgen en dat je daar niet mee zit.

Maar vertel eens, wie heeft “de accountant ingesteld” en waarom precies? Wat is de kernfunctie van de accountant echt? En waar ligt dat vast?

Robert Flinterman

De accountant is ooit ingesteld om de getrouwheid van de jaarrekening te controleren. Velen lijken te denken dat het woord 'controleren' op werkelijk alles betrekking heeft. Zo te lezen ook weer eens omzet gedreven. Het enige dat ik constateer is dat het beroep weer een stukje afdrijft van zijn oorspronkelijke taak. Ongetwijfeld zal met zich ooit afvragen hoe het beroep ooit zo ver is weggeraakt van zijn oorspronkelijke taak en verzand is geraakt in alles en nog wat. Overwegend zaken waarvan hij/zij in het geheel geen verstand heeft. Dit is ongetwijfeld een visie die bij velen verkeerd zal vallen. Daar kan ik best mee leven :)

Jan Bouwens

Ik zou sterke twijfel aan de orde willen stellen over de noodzaak om een groot aantal regels te introduceren aangaande ESG waar. Een tekort aan E(SG) prestaties vormen een belangrijke risicofactor die op de balans tot uitdrukking komen en welke ook verdere toelichting behoeven. De accountant moet zich gaan toeleggen op het ontwikkelen van een instrumentarium dat kwantificering van de risks mogelijk maakt. Greenwashing of geen greenwashing, de accountant moet gaan over de werkelijke prestaties en het effect daarvan op de fundamentele waarde van de gecontroleerde onderneming

Ger Koestering

Nu accountants zich laatstelijk richtten op actuele onderwerpen als fraude en nu weer duurzaamheid is het wachten op de volgende fase. Duurzaamheid is namelijk een interessant verdienmodel geworden en daarmee aantrekkelijk voor criminelen. Het volgende aandachtspunt voor accountants wordt dus: de fraude in de duurzaamheids sector.

Marcus Looijenga

Heel mooi geschreven, vooral het ‘geel’ spreekt mij aan. Je kan als accountant geen zekerheid geven als je de inhoud niet goed begrijpt en dat vraagt op duurzaamheid om een andere houding. Dat zie je nu ook al in de jaarrekening terug waar klimaatverandering de waarderingen raakt. Dus we moeten dit echt gaan doorleven en begrijpen. De oogkleppen af…
Mijn nuance is wel dat juist de rol die wij spelen maatschappelijk heel belangrijk is – het verschaffen van zekerheid. De wereld moet erop kunnen vertrouwen dat het dikke jaarverslag het juiste beeld geeft (overigens maakt het misschien niet zo uit dat ze dik zijn, de voor de lezer interessante stukjes worden gewoon gezocht, het verslag wordt allang niet meer integraal gelezen, net als de krant). Dat we die rol spelen moeten we juist niet bagatelliseren, het is iets om trots op te zijn. Dat trekt ook nieuw talent aan, dat talent kan zich ontwikkelen als de accountant die je zo mooi opschrijft.

Fouk Tsang

Omar, wijze column! Inderdaad Integrated reporting is het eindstation het begint met integrated thinking. Ik zie inderdaad veel accountantskantoren zich heel erg focussen op de rapportagekant en veel minder op waar het echt om draait het verduurzamen van organisaties.

Marcel Scholte

Precies een van mijn gedachtes, even kort door de bocht, met alleen verslaggevingsregels wordt het geen duurzaamheid. Vermoedelijk komt er wel meer druk vanuit de maatschappij voor organisaties die in hun verslaggeving laten zien dat zij 'achter' lopen, en minder relevant worden.
Voor dé uitdaging, klant helpen te verduurzamen, vraag ik mij af of de (controlerend?) accountant voldoende kennis en kunde heeft, naast de vraag of dit gaat schuren met onafhankelijkheid.
De normale reflex van de (controlerend?) accountant is toch vooral normenkader, toetsen aan de norm is toch zijn ding.
Of dat de wereld redt, tja.
Veel te doen....

Azzedine Karrat

Ik ben gen accountant, maar dit zijn wel interessante perspectieven! Mijn persoonlijke mening is dat dit een integraal onderdeel zou moeten vormen van het curriculum. Ik doel hierbij niet alleen op duurzaamheid, maar ook op alle ethische kwesties die naar mijn mening aan bod zouden moeten komen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.