Marjan Heemskerk

Marjan Heemskerk schrijft over werken op afstand, terwijl ze zelf voor langere tijd in het buitenland zit.

Discussie Column

Remote werken; ook iets voor accountants?

Voor mij werkt remote werken. In de ochtend werken en in de middag naar het strand. Maar ik heb nu eenmaal de meest relaxte werkgever ter wereld: mezelf. Op deze locatie zie ik ook genoeg andere mensen die remote werken. Gisteren zag ik in een lunchcafé iemand aan het werk, met uitzicht op een blauwe oceaan. Wij waren zelf 'gewoon' aan het lunchen en toen wij onze lunch op hadden, waren we zo'n twee uur verder.

Hoe productief ben je?

Nu kon ik natuurlijk niet zien wat die persoon aan het doen was, maar ik zag een Word-document op haar scherm. In onze lunchtijd had ze een A-viertje van twee opmerkingen voorzien. Zonder af te doen aan de inhoud van haar werk, leek me dat toch niet de meest productieve middag. Natuurlijk zouden het twee hele belangrijke en moeilijke opmerkingen kunnen zijn. Maar als je in de accountancy twee uur doet over twee opmerkingen, heb je toch snel je manager op je dak.

Hoe efficiënt en productief ben je eigenlijk, als je vanuit het buitenland werkt? Want het klinkt heel leuk, werken en zwemmen, maar hoe werkt dat in de praktijk? En zou dit iets voor in de accountancy zijn? Misschien is het iets dat juist jonge accountants aantrekt en dat ervoor zou kunnen zorgen dat het personeelstekort iets minder wordt.  

 Let op: Er is een belangrijk onderscheid tussen hybride werken en remote werken. Bij hybride werken werk je gedeeltelijk op kantoor en gedeeltelijk thuis. Ga je remote werken, dan werk je vanaf een heel andere plek, op afstand. In veel gevallen is dit het buitenland waar je een langere periode zit, bijvoorbeeld voor een maand.
Het merendeel van deze remote workers kiest dan voor een zonnige locatie. Maar het kan natuurlijk ook gaan om een prachtige plek op de Veluwe.

Voor- en nadelen

De voordelen die ik hoor van remote workers, en die ik eerlijk gezegd zelf ook ervaar, zijn dat je energieker en productiever wordt van zo'n periode. De verandering van omgeving is goed voor je creativiteit. Nu is het wel zo dat de een daaraan meer behoefte heeft dan de ander. Ik ben iemand die bijvoorbeeld heel slecht tegen eentonigheid kan en die verandering iets vaker dan gemiddeld nodig heeft.

Ook de nadelen liggen voor de hand. Je bent letterlijk op afstand. In een periode waarin iedereen weer meer naar kantoor gaat, kan dat minder goed zijn voor de band met je team. Ik denk zelf echter dat een maandje afwezigheid daaraan geen blijvende schade zal brengen.

Een ander veelgehoord nadeel is dat je werkplek niet de gemakken heeft die je op kantoor wel hebt. Nu wil ik daarbij als kanttekening plaatsen dat ik als accountant heb geleerd om overal te kunnen werken. Een laptop en wifi is voldoende. Wat wij bij sommige klanten meemaken als accountants... Dan ben je blij met een tafel in een lunchtentje op het strand.

Ook voor accountants?

Maar is het dan iets voor de accountancy, een tijdje op afstand werken, bijvoorbeeld in het buitenland? Niet ieder kantoor zal er om staan te springen dat werknemers vanaf een balkon in Valencia een dossier dichttikken.

Maar zeg ook niet meteen 'nee'. Want dat werd ook gezegd over thuiswerken en hybride werken, tot aan maart 2020. Ontdek de mogelijkheden. Probeer het eens uit. Laat werknemers eens vanaf een plek werken die voor hen werkt. Maak natuurlijk wel goede afspraken aan de voorkant. Omdat het een nieuw concept is, is er vaak nog geen beleid. Door open te zijn in de communicatie, kun je verwachtingen over en weer goed bespreken. En kun je de risico's in kaart brengen.

Natuurlijk zijn er al kantoren die hierin vooroplopen, door bijvoorbeeld een kantoor in Spanje te openen. Of die een keer een workation organiseren, waarbij je met een groep collega's in het buitenland gaat werken, gecombineerd met teamactiviteiten. Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe dit er de komende tijd uit gaat zien in de accountancy.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiën en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

5 reacties

Ron Heinen

Aanvullend op m'n eerdere reactie is

https://www.agconnect.nl/artikel/nederlandse-overheden-en-bedrijven-krijgen-handboek-kwantumcommunicatie

ook informatief.

Jan Bouwens

Onderzoek geeft aan dat zo gauw samenwerking en creativiteit nodig zijn, thuis werken minder voor de hand ligt. Voor audit teams ligt remote werken niet zo zee voor de hand als samenwerking nodig is.

Ron Heinen

@Arnout van Kempen

Dank voor de verwijzing.

Veel bedrijven en organisaties realiseren zich niet dat door de komst van Quantum Computers op dit moment veel "store now, decrypt later" aanvallen gaande zijn op hun data.

Een toelichting hierop kun je bijvoorbeeld vinden op

https://drive.google.com/file/d/1RCZ1SBNtO7UKJ586UwhqDVeJ386Pj-w2

De AIVD geeft ook tips hoe je je kunt wapenen voor deze aanvallen, zie de link hierboven.

Arnout van Kempen

Ik zou de oproep van Peter Koeman graag van harte ondersteunen, en meteen praktisch maken: https://veiliginternetten.nl/thema/mobiel/openbare-wifi-netwerken/hoe-maak-ik-veilig-gebruik-van-openbare-wifi/

Een VPN kan een oplossing bieden. Pas wel op met gratis of goedkope VPN’s. Wil je echt veilig zitten, verdiep je dan in de uitkomsten van onafhankelijke testen. Je ontdekt dan al snel dat de relatief dure VPN’s de endogeen snelheid en veiligheid bieden.

Snelheid is van belang, al was het maar om te voorkomen dat je je VPN uit irritatie uit zet.

En duur is ook weer relatief. Ik heb zelf een jaar-abonnement bij een van de duurdere VPN’s, voor iets meer dan 100,- per jaar.

VPN is overigens nuttig, maar niet het enige. Zaken als 2FA, end-to-end encryptie, etc, zijn aanvullend van belang.

Ik verwijs ook graag naar Ron Heinen die op deze sita regelmatig reageert en verwijst naar zeer grondige bronnen over security.

Peter Koeman

Mevrouw Heemskerk suggereert tussen de regels door dat we ons werk ook vanaf een terrasje van een lunchroom in een zonnig oord kunnen verrichten, als er maar een goed werkende WiFi verbinding is. Daar schuilt echter m.i. een gevaar in, want de meeste WiFi verbindingen op openbare terrassen zijn Free-WiFi verbindingen, die zich mijns inziens niet lenen voor het werken met vertrouwelijke informatie, wat de basis is van het accountantswerk. Remote werken vanaf het balkon van je eigen (of gehuurd) appartement met een beveiligde internetverbinding zal wel kunnen en ook de aantrekkelijkheid van het beroep wellicht verhogen, maar de beveiligde omgeving is wat mij betreft wel een must.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.