Jan Bouwens

Accountantsopleidingen moeten zorgen voor een toekomstbestendige opleiding. De kantoren en de NBA moeten tegelijk hun best doen om junior accountants binnen te halen en te houden, meent Jan Bouwens.

Discussie Column

Accountants gaan wat anders doen

De accountancyprofessie is in beroering, omdat junior accountants te vroeg de kantoren verlaten en het ook in toenemende mate moeilijk is om nieuwe junior accountants te werven. Omdat iemand de schuld moet dragen, zijn de opleidingen aangewezen als hoofdschuldigen. Onlangs werd het als volgt opgetekend in het Financieele Dagblad, bij een interview met de Kwartiermakers toekomst accountancysector: "Wij constateerden al eerder dat de beroepsopleiding anders moet, die zit nu bommetjevol en maakt het vak onaantrekkelijk." Als eind november hun eindrapport klaar is, moet een groep deskundigen ook over de opleiding advies gegeven hebben, aldus het FD. "En niet alleen over de opleiding tot registeraccountant, ook de doorlopende opleidingsverplichtingen moeten er in mee worden genomen."

Wat is er aan de hand? Het object van de accountant is onveranderd: attestatie van de cijfers die de gecontroleerde entiteit presenteert. Die controle bevordert de productie van kwalitatief hoogstaande jaarrekeningen, waarmee belanghebbenden - financiers, leveranciers, klanten etc. - hun voordeel kunnen doen, als zij besluiten wel of geen zaken te (gaan) doen met het desbetreffende bedrijf. Maar de wijze waarop de controlerend accountant 'bewijs' verzamelt en van een oordeel voorziet, verandert dramatisch.

We zien nu dat de aantrekkelijkheid van het beroep allerlei gremia aanleiding geeft om de opleiding te veranderen. Zo hebben de kwartiermakers een commissie ingesteld die moet gaan kijken naar de opleiding. Als onderzoeker en opleider zie ik geen been in deze benadering, omdat de afname in het aantal accountants slechts een symptoom is van het onderliggende probleem. Namelijk dat we niet hebben beschreven wat het werk van de accountant nu, of toch zeker in de nabije toekomst is. Hiertoe is een gedegen herziening van het bestaande beroepsprofiel van de accountant van groot belang. Dat is een taak voor de beroepsorganisatie van accountants.

Wat nodig is, is een herdefinitie van het werk van de accountant in termen van hoe deze bewijs verzamelt, verwerkt en van een conclusie voorziet. Pas als dat is gedaan, weten we hoe de opleiding er uit moet zien en ook hoe we het beroep aantrekkelijk kunnen maken. Ik ben op dit moment hard in de weer met kantoren en academici om de nieuwe wijzen van ‘bewijsverzameling’ vorm te geven. En ja, ook de audit van AI is hierin vervlochten.

Nu is het een feit dat een groeiende groep junior accountants (na afronding van de basisopleiding) de praktijkopleiding niet afmaakt. Zo'n trend zie ik niet bij de basisopleiding die de universiteiten verzorgen. Het betekent dat zij eerder dan voorzien hun accountingfirma verlaten en dus niet kiezen voor een gooi naar het partnerschap, maar liever een plek kiezen waar geen stress is over de vraag of een fout werd gemaakt die de krant gaat halen vanwege zijn smeuïge karakter. Consultants hoeven zich hierover niet of nauwelijks druk te maken en als financial in business heb je ook veel minder druk in dit verband.

Laten we dus op twee fronten aan de slag gaan. De opleidingen zorgen voor een toekomstbestendige opleiding, die recht doet aan het type werk dat de accountant in de toekomst moet doen. En de kantoren en beroepsorganisatie doen hun best om junior accountants binnen te halen en te houden. In het verlengde van het rapport Stip aan de Horizon ben ik van mening dat: (1) opleiders vrijheid moeten krijgen bij de invulling van het programma en niet in het harnas moeten lopen van zes jaar in detail beschreven curricula, (2) het praktijkdeel wordt geïntegreerd in de opleiding, in plaats van aansluitend aan de opleiding  en (3) accountingfirma's vervolgens hun junior accountants binnen weten te houden.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jan Bouwens is hoogleraar accounting UvA en research fellow University of Cambridge.

Gerelateerd

8 reacties

Willem Buijink

Toch nog dit.

@ Dekkers: er kunnen 2 problemen zijn: de opleiding en het personeelsbeleid van de accountantsorganisatie.

Zoals ook gesuggereerd in de Opinie.

Opleiding: die kan (moet) nog interessanter, vergelijkend met de alternatieve opleidingen die de studenten kunnen kiezen (Financiering, Marketing, Management, Fiscale Economie, Economie, etc.). Daartoe zie Opninie (1): 'opleiders ... moeten [vrijheid] krijgen bij de invulling van het programma en niet in het harnas ... lopen van zes jaar in detail beschreven curricula ...'. En het is ook, voeg ik hier toe, een harnas van een teveel beroepsgericht curriculum. Het programma kan ook korter als dat 'harnas' er niet meer is. Vier jaar: net als bij Financiering, Marketing, Management, Fiscale Economie, Economie, etc..

Personeelsbeleid: zie Opinie (3): 'de accountingfirma's [moeten] ... hun junior accountants binnen weten te [halen en] houden.'. Dat laatste, binnenhouden, opnieuw, in concurrentie met andere carriere mogelijkheden.

De 3 jarige RA praktijkopleiding, een eis uit de Auditing Richtlijn kan moeilijk verdwijnen. De Opinie stelt voor: (2) 'de praktijkopleiding [te] integreren in de opleiding'. Maar dat gebeurt al. De praktijkopleiding start bij het begin van de post-master. De eis maakt de opleiding nominaal een jaar langer. Een andere mogelijkheid is de praktijkopleiding af te sluiten met 'evaluatie' Die 'evaluatie' is dan ook onderdeel van een normale personeelsbeleid.

Jan Bouwens

@Joël
Het is een internationaal verschijnsel dat er ongekende verschuivingen bestaan in arbeid, ook accountancy wordt hierdoor geraakt. Opleidingen verschillen wereldwijd hetgeen niet wijst op problemen met de opleiding. Er is een andere oorzaak en die moet boven tafel komen. Zonder controle op de boeken kunnen kapitaalmarkten niet functioneren en zullen we dus minder economische activiteiten zien. In the Washington Post werd in dat verband in november jl. gesproken van een bedreiging voor het kapitalistische systeem. Dat lijkt overdreven maar is het niet. Focus op de opleiding leidt slechts af van een fundamentele analyse en het vinden van een oplossingsrichting.

Joël Dekkers

Ik verbaas me over het feit dat het (voornamelijk) aan de opleiding zou liggen. Ja, die is taai en pittig - maar de hoofdreden lijkt me dat (beginnende) accountants aantrekkelijkere opties buiten het accountantskantoor hebben.

Echter het model zoals de kantoren dat hanteren is al sinds jaar en dag hetzelfde terwijl de tijdsgeest m.i. om ander type model vraagt. (Wil men aan de vraag kunnen blijven voldoen)

Redactie Accountant.nl

De redactie heeft een reactie verwijderd omdat niet was voldaan aan spelregel 2: Voor het plaatsen van reacties is vermelding van voor- en achternaam vereist.

Willem Buijink

@ Bouwens: Jan, twee aanvullingen.

1) Hogescholen leiden AAs op en universiteiten RAs. Dat gebeurt aan de hogescholen met een Bachelorprogramma en aan de universiteiten met BSc en MSc programma's. Die programma's worden individueel geaccrediteerd, en gevisiteerd, door de NVAO. Het is de taak van de individuele hogescholen en universiteiten om die programma's te ontwerpen en actueel te houden. Aanvullend bieden de hogescholen een Post-Bachelor aan en de universiteiten een Post-Master. Daarvoor zijn de individuele hogescholen en universiteiten ook verantwoordelijk. (Voor deze opleidingen is er nog geen NVAO accreditatie: dat zou best wel gebeuren).

Aan de universiteiten en aan de hogescholen behoort de accountantsopleiding tot de 'groep' van de bedrijfseconomische opleidingen. In plaats van 'bedrijf' kan, ruimer, ook 'organisatie' gebruikt worden: het zijn 'organisatie-economische' opleidingen.

Wachten op een nieuw ontwerp door anderen is dus niet nodig en niet wenselijk. De opleidingen moeten het zelf doen. Bij het (her)ontwerpen van deze opleidingen kijken de hogescholen en universiteiten natúúrlijk naar het accountantswerk, naar wat de beroepsverenigingen (NBA en VRC) daarover denken en naar de Auditing Richtlijn (WTA en BTA in Nederland), en naar elkaars opleidingen.

Ze moeten ook nog 'letten' op de CEA. Maar, zoals ik al eerder betoogde, in deze context is een CEA niet nodig. Zoals @ Vissers eveneens opmerkt.

2) Hogescholen en universiteiten leiden accountants op. Een deel van hen werkt 'controlerend': extern aan, en intern in, organisaties. De Opinie gaat over het opleiden van externe accountants. Maar, belangrijk, een groter deel van de accountants die we opleiden werkt aan de 'opstellende' kant in organisaties. De accountantsopleidingen zijn er voor beide groepen. Bijvoorbeeld: niet alleen de externe accountant moet aan de slag met de CSRD Richtlijn, de controller ook.

Jan Bouwens

Dank je Wim. Je hebt gelijk, heil was hier op zijn plaats ter vervanging van been.

Wim Blom

Geen been moet zijn geen heil.

Alexander Vissers

Roerend eens, de Kwartiermakers moeten hun opdracht niet alleen om deze reden teruggeven. Een openbaar lichaam in stand houden dat zogenaamd voor de zelfregulering verantwoordelijk is, vervolgens alle van belang zijnde normen buiten dat lichaam in EU verband vastleggen (GBA en NVCOS) en vervolgens er een duo buitenstaanders op af sturen dat met allerlei ideeën gebaseerd op een ongeldige premisse, namelijk dat er een structureel probleem bestaat ten aanzien van de kwaliteit, komt is absurd. Vorig jaar is in welgeteld 12 tuchtklachten met betrekking tot de controle, wettelijke en vrijwillige uitspraak gedaan door de accountantskamer. En inderdaad, zolang aan de EU Richtlijn en Verordening wordt voldaan is er geen noodzaak de eindtermen in detail te specificeren, maar ja dat krijg je als je een commissie eindtermen in het leven roept. Overigens is er een enorm verborgen potentieel arbeidsaanbod, slechts een fractie van de Registeraccountants werkt in de wettelijke controle van de jaarrekening en daarnaast genereert de overheid een berg aan werk voor accountants door haar controletaak met betrekking tot gesubsidieerde instellingen uit de besteden aan het vrije beroep. En ten aanzien van binnen houden, misschien ook terughalen van ervaren accountants valt te overwegen. Er lopen er genoeg rond.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.