Joris Joppe

De slotrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector had beter een andere titel kunnen krijgen, meent Joris Joppe.

Discussie Column

Wat voor druk hebben we het eigenlijk over?

Ik heb het slotrapport van de kwartiermakers uiteindelijk ook maar gelezen. Kundig stuk werk, met ongetwijfeld een goede onderbouwing (de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het hoofdstuk 'Verantwoording' niet helemaal heb gelezen). Bij mij laat het een smaak na die het best werd verwoord door de ongeëvenaarde Hans RoslingBad but better.

Het rapport geeft ongetwijfeld antwoord op de gestelde vragen. Of het de juiste vragen waren, is voor mij niet duidelijk. De titel van het rapport (en de uitleg daarbij) doet suggereren dat er tegendruk nodig is om kwaliteit te laten prevaleren boven de commerciële motieven van partners van kantoren. Die overigens volgens de overleveringen minder erg zijn dan de winstmotieven van private equity-partijen. Of dat ook echt zo is, zal de toekomst ons moeten leren. 

Terug naar de tegendruk. Wat het rapport onvermeld laat, is de niet aflatende krapte in de arbeidsmarkt voor accountants. Cijfers over de assurancepraktijk heb ik niet, maar als ik de recent gepubliceerde AV-Top 50 erbij haal, dan zie ik de omzet van de top vijftig kantoren in totaal met circa twaalf procent stijgen. Het aantal medewerkers lijkt met circa vier procent te groeien. Het verschil zal vooral te danken zijn aan een stijging van tarieven en niet van productiviteit. Gelukkig maar, want als de verhalen over werkdruk van de young profs van de afgelopen jaren op waarheid berusten, is de laatste druppel wel uit de onderste laag van de piramide geperst. Als je het mij vraagt, zijn er simpelweg niet voldoende mensen om de gewenste kwaliteit te leveren (lees: de regeltjes na te leven).

Met de demografische ontwikkelingen en de beperkte instroom in de accountantsopleiding, gaat dat tekort voorlopig niet veranderen. Maar dat is dan weer het probleem van de sector. Net als overigens de ondernemingen die geen accountant kunnen krijgen; of de aanwijsbevoegdheid van de NBA dat gaat oplossen is ook nog maar de vraag. Alsof die gelijk een konijn uit de hoge hoed van accountants tevoorschijn kan toveren. Die dan ook nog een hoog-risico kwakkelend midkap fonds of Noord-Hollandse gemeente in hun portefeuille op willen nemen. No problem!

Gelukkig is de handreiking in het rapport duidelijk. Er hoeven geen regels bij te komen. Dat zou ook wat zijn; als je de bestaande regels al niet goed naleeft, hebben nieuwe regels natuurlijk ook geen zin. En passant worden natuurlijk wel de AQI's op de sector losgelaten (want ja, die had je toch al moeten hebben en by the way, doe ze ook maar voor de vrijwillige controles) en krijg je hier en daar een extra toezichthouder in de vorm van een raad van commissarissen (geloof me, ook dat is extra werk).

En wij ons maar verbazen dat het vak zijn glans verliest. De beloningen op de hogere niveaus zijn goed genoeg om te blijven hangen. Een wettelijke verplichting in een te krappe, zwaar gereguleerde markt zorgt vanzelf voor hoge tarieven. Maar het is inmiddels gevoeglijk bekend dat de jeugd van tegenwoordig zich door de wortel van het partnerschap en daarbij horende beloningen niet laat verleiden. Met een voortijdige exit tot gevolg.

De titel van het rapport had wat mij betreft dan ook beter 'werkdruk en tegendruk' kunnen zijn. Je ogen daarvoor sluiten is het probleem voor je uit schuiven. De politiek en haar toezichthouders moeten kiezen. Een controle die niet helemaal volgens de regels wordt uitgevoerd, lijkt me nog altijd beter dan helemaal geen controle.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

Gerelateerd

3 reacties

Alexander Vissers

De eerste vraag die beantwoord moet worden is waarom is er überhaupt een slotrapport van de kwartiermakers? Waarom is er een verbeteragenda audit? Waarom heeft Nederland niet gewoon de Richtlijnen bona fide omgezet in nationaal recht en de respecteert Nederland de verordening 2014/537/EU niet? Waarom staat er niet in de wet cf. art. 25a Richtlijn 2006/43/EG zoals gewijzigd door Richtlijn 2014/56/EU dat wettelijke controle van de jaarrekening geen betrekking heeft op de continuïteit van de onderneming zoals beschaafde landen dat wel in de wet hebben opgenomen? Waarom respecteert Nederland art. 3 van Richtlijn 2006/43/EG niet en stelt het eisen aan een vergunning in strijd met het Unierecht? Waarom staat er nog steeds in de Wta dat de door de commissie goedgekeurde ISA toe te passen zijn terwijl de afgelopen 17 jaar de commissie geen ISA heeft goedgekeurd en dat ook niet gaat gebeuren? Hoe kan het dat het rapport van de werkgroep "In het publiek belang" uit september 2014 geheel voorbij gaat aan de Verordening 2014/537/EU die voor de hele Unie de eisen aan wettelijke controle en de eisen aan de wettelijk auditor en het auditkantoor regelt en aan de bevoegdheid van de nationale wetgever onttrekt? Inmiddels negen jaar volstrekt absurde discussie die geheel aan het Unierecht voorbij gaat. Je zou denken dat de Kwartiermaker wakker zijn geschud door de Portugal route maar neen ze gaan er gewoon aan voorbij. De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven inzake de controle van de jaarrekening van Imtech 2012 wordt genegeerd. Hoe kunnen de kwartiermaker gemist henne dat de NBA geen deel is van de oplossing maar de kern van het probleem? Hoe kunnen ze gemist hebben dat de voorzitter volstrekt ongeschikt ongekwalificeerd en schadelijk is? Dit rapport moet onmiddellijk in de papiervernietiger, al was het maar omdat er zelfs niet de opdracht woordelijk in is opgenomen.

Joris Joppe

@tjibbe - Terechte vraag over headcount verschuivingen binnen kantoren. Overigens ook interessant om naar de headcount te kijken bij fusie-kantoren. Niet perse positief.

Tjibbe Bosman

Helemaal met je eens Joris! Interessant genoeg lijkt de FTE telling van de AV-Top-5o over alle lines-of-services te gaan. Hier zou dus een verschuiving van medewerkers vanuit audit naar advisory (of andersom) in kunnen zitten of een hogere instroom in advisory dan audit / samenstel.

In het rapport van de kwartiermakers mis ik twee dingen:
1. Wil men meer concurrentie in het OOB-segment? Verbied of beperk dan bij wet het concurrentiebeding van accountants in dit segment. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er op korte termijn succesvolle concurrenten van de OOB-kantoren van buiten dit segment zullen komen. Dat ambitieuze partners met de benodigde expertise zich van de huidige OOB-kantoren willen afsplitsen lijkt mij waarschijnlijker, echter mag dit nu niet door het concurrentiebeding (waarmee de huidige OOB-kantoren hun marktmacht behouden).
2. Gooi de KVK open en handhaaf op het naleven van de deponeringsplicht. Reputatie is een uitstekende kwaliteitsprikkel, echter moet reputatie wel eenvoudig vanuit openbare data herleidbaar zijn, wie tekent wat en zijn daar problemen uit ontstaan? Dan zullen veel van de AQIs niet nodig blijken. Bovendien heeft de werkgroep continuïteit van de NBA hier expliciet voor gepleit.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.