Marcel Pheijffer

Marcel Pheijffer mijmert rondom de feestdagen over de opzet van een stevig boek over fraude, boekhoudschandalen, witwassen en meer.

Discussie Column

Een boek over fraude: suggesties?

Nog een paar dagen en dan is het Kerst, tien vrije dagen in het verschiet. Fijn om even afstand te nemen van werk en andere bezigheden. Tijd voor ontspanning en contemplatie. Nadenken over de toekomst, in plaats van het aanpakken van een nieuw dossier, het uitvoeren van commissiewerkzaamheden, het voorbereiden van een college, het schrijven van een column of het deelnemen aan een rechtszitting. Het is niet dat ik dat alles niet leuk meer vind, integendeel: Ik haal daar (gelukkig!) nog steeds voldoening uit.

Maar nu de jaren gaan tellen, ik ben net verjaard en 56 geworden, wordt het wel steeds meer zaak te bepalen waar de prioriteiten moeten worden gelegd. Ik heb namelijk niet de ambitie om tot mijn 67ste in de hoogste versnelling te blijven opereren, dat doe ik namelijk al vanaf mijn zeventiende, toen ik bij de Belastingdienst werd aangenomen. Dat heeft mij veel gegeven: prachtig werk, leuke collega's, eervolle benoemingen, spannende momenten, spraakmakende publicaties, hoogtepunten en een enkel dieptepunt, maar bovenal veel plezier.

De keuze voor het accountantsberoep heeft mij veel gebracht, de combinatie met een juridische opleiding nog meer. Met het schrijven van een proefschrift verdiepte ik het academisch spoor en begon ik te publiceren. Veel artikelen, een enkel boek en inmiddels meer dan achthonderd columns. Die laatste vaak gebaseerd op actuele kwesties en ontwikkelingen. Dat wil en zal ik graag blijven doen. Maar er knaagt daarbij iets…

Legacy

Ik zou namelijk graag iets nalaten. Voor het accountantsberoep, collega's en studenten. Want door hetgeen waarover ik schreef en schrijf loopt een belangrijke rode draad, namelijk aandacht voor onderwerpen zoals: fraude, boekhoudschandalen, witwassen en andere integriteitsinbreuken/onregelmatigheden. Onderwerpen waarover in het buitenland veel meer wordt geschreven dan in Nederland. Als mijn legacy zie ik een (stevig) boek voor me dat aan de genoemde thematiek is gewijd. Wellicht kan het boek uitgroeien tot iets dat in de accountantsopleiding kan worden gebruikt, wat voor mij de mooiste nalatenschap zou zijn.

Via deze column wil ik wat reacties uitlokken over de vraag of daar enige behoefte aan is en zo ja, wat potentiële lezers (maar ook de NBA) dan als vraagstukken zien. Zelf denk ik aan de volgende opzet.

  1. Bespreking casuïstiek staat centraal.
  2. Indeling in diverse categorieën:
    a. verslaggevings-/boekhoudfraude;
    b.  corruptie;
    c.  witwassen;
    d. greenwashing;
    e. crypto;
    f. kartelvorming;
    g. fiscaliteit;
    h. integriteitsonderzoeken;
    i. accountancysector (bijvoorbeeld: accon AVM, Baker Tilly en examenfraude);
    j. overig.
  3. Aanvullend ook een hoofdstuk waarin het onderwerp discontinuïteit en bijpassende casuïstiek centraal staat.
  4. Merendeels Nederlandse casuïstiek, maar internationale klassiekers kunnen niet ontbreken (niet-limitatief): Enron, Worldcom, Parmalat, Lehman Brothers, Madoff, Siemens en Wirecard.
  5. Focus op de grotere kwesties, met een apart hoofdstuk voor zaken die vanuit het mkb bekend zijn.
  6. Ambitie om ten minste dertig verschillende casussen te beschrijven.
  7. Bespreking casuïstiek volgens een vast patroon:
    a. Beschrijving casus.
    b. Hoe is de casus aan het licht gekomen?
    c. Wat is het belangrijkste bewijsmateriaal (smoking gun)?
    d. Welke red flags waren er te signaleren?
    e. Welke rol had de accountant?
    f. Welke wet- en regelgeving speelt een rol?
    g. Wat is het oordeel van de rechter?
    h. Wat kunnen accountants van de casus leren?
    i. Overig.
  8. Een theoretisch hoofdstuk, bijvoorbeeld gericht op: beschrijving fraude(vormen), de fraudedriehoek, frauderisico-analyse, witwassen, corruptie, forensische accountancy, witteboordencriminaliteit en organisatiecriminaliteit.
  9. Een beschrijvend hoofdstuk aangaande wet- en regelgeving ten aanzien van fraude, corruptie en witwassen.
  10. Een hoofdstuk over de meldplichten van de accountant, inclusief jurisprudentie.
  11. Een beschouwend slothoofdstuk, waarin de lessen voor accountants worden opgenomen.

Reacties, suggesties, aanbevelingen

Als gezegd ontvang ik graag reacties op mijn vraag of er behoefte is aan dergelijk boek. Maar ook andere reacties, suggesties en aanbevelingen zijn welkom. Als reactie op deze site of naar mij per mail (m.pheijffer@nyenrode.nl). Het zal mij helpen bij het verder vormen van mijn eigen gedachten over een dergelijk boek, waarop ik mij tijdens de verlofperiode verder wil bezinnen.

Rest mij de lezers alvast fijne feestdagen, maar bovenal een goed, gelukkig en gezond 2024 toe te wensen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

17 reacties

Adri Bloem

Een boek over fraude prima plan. Maar dan graag wel met een goede redactie zodat een gnuivende toon en betweterigheid zoveel mogelijk beperkt wordt.

PP van Besouw

Doen, ik heb veel geleerd van het (te)oude Brugman boek.

Wim Bartels

Hi Marcel, aanvullend op alles wat al is geschreven zou het heel interessant zijn ook een blik op preventie en/of ontdekking te geven: hoe herken je de red flags, welke ‘kleine dingen’ leiden tot grote gevolgen etcetera?
En dan ook: hoe is dit te voorkomen, ook (juist) vanuit cultuur en psychologie? Succes met je boek!

Marcel Pheijffer

Beste allen,

mooi al die positieve reacties. Per mail kreeg ik nog ruim 20 toegezonden, overwegend positief.

Ik haal er genoeg bruikbaars uit dat het boek beter gaat maken dan in mijn eigen opzet. Veel dank dus aan allen die hebben gereageerd (en ik hoop dat er nog veel meer reacties mijn kant op gaan komen!).

Ik kan - gegeven de beperkte ruimte (2.000 tekens) - hier niet op alle suggesties reageren. Maar weet dat ik alle reacties laat meewegen.

Tot slot: het is niet zo dat ik per direct aan het boek kan beginnen en al mijn tijd er voor vrij kan maken. Integendeel: ik heb nog genoeg andere drukte. Het boek gaat er hoe dan ook komen, maar reken er niet op dat het binnen 2/3 jaar helemaal af kan zijn. Daarvoor is het een te groot project.

Fijne dagen en nogmaals veel dank!

Henri van Horn

Beste Marcel: lijkt mij een uitstekend initiatief.
Wel een suggestie.
Je opzet lezend zou ik ook aandacht besteden aan minder operationele onderwerpen met name hoe richt ik een organisatie preventief in:
- waarborgen voor kwalitatief leiderschap / tone at the top
- good governance / internal control
- transparante strategie / integer business model.
Overigens veel succes met de realisatie!

Arjan Vellekoop

Hoi Marcel,

Top idee. Misschien een suggestie om de Engelstalige boeken over fraude te verkennen. Zelf ben ik erg te spreken over:

Creative accounting, fraud and international accounting scandals, Michael Jones (Editor).

Meer gefocust op de inhoudelijke behandeling van fraude zaken, maar zeer leerzaam.

Alexander Vissers

Beste Marcel, fraude is in Nederland natuurlijk een verwaarloosbaar probleem, vergeleken met de drugscriminaliteit en de daaraan gerelateerde criminaliteit. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de wettelijke controle al rd. 1,1 mird euro kost. Nederland heeft een BTW kloof van ca. 4,4%, voor Duitsland is dat al het dubbele 8,8% en voor België 12, 3. Dit is een heel goede graadmeter op macro niveau over de kwaliteit van financiële verslaglegging. Nederland heeft daarentegen een enorm probleem door de drugshandel met gerelateerde financiële criminaliteit. Deze speelt zich met name buiten de gecontroleerde ondernemingen af. Daarom, als je over fraude schrijft, probeer het dan vooral in perspectief te plaatsen. Fraude is altijd en overal, een natuurverschijnsel, maar in Nederland zelden groot. Ik denk dat dat de kern van de boodschap moet zijn. Nu wordt er ook binnen het beroep veel nadruk op fraude gelegd, daar kleven meerdere bezwaren aan: in het kader van de wettelijke controle van de jaarrekening mag de accountant alleen onderzoek doen of de jaarrekening vrij is van materiële afwijkingen onder meer door fraude, dus alleen risico's op materiële fraude onderzoeken anders komt hij in conflict met art. 6 en 8 EVRM. Anderzijds wordt ten onrechte de indruk gewekt dat fraude een belangrijke oorzaak is van materiële afwijkingen van te controleren jaarrekeningen. Daar is geen enkele indicatie voor. Fraude gevallen krijgen veel publiciteit en springen daardoor in het oog. Ze zijn echter heel zeldzaam en, voor zover het in Nederland genoteerde beursfondsen betreft, werden ze in het het buitenland gepleegd.

Jan van Koningsveld

Beste Marcel, dank voor je inspirerende kolom en het delen van je gedachten. Voor mij is het idee om iets tastbaars achter te laten heel herkenbaar. Ik denk ook dat het ons plicht is om de opgedane kennis en ervaring te delen. Ik ben ook druk bezig met een handboek over de offshore wereld. Gelet op het grote belang voor accountants om kennis te hebben van de offshore wereld geef ik je in overweging om hier ook aandacht aan te schenken. Bijvoorbeeld in relatie met de BTB casus. Groet en hele fijne kerstdagen

Joan Zielhuis Vos

Beste Marcel, wat een geweldig idee, dat geeft ons contemplatie en biedt inspiratie. Mooie opbouw, ik denk hierbij (zoals door de opkomst en gebruik van van AI) ook aan een onderwerp over t gebruik en impact van sjoemelsoftware, zoals bij Volkswagen. Vereist een andere blik op fraude en integriteit en (regel)druk.
Ik zou me daar ook graag meer in verdiepen, welke juridische opleiding raad je aan? Veel inspiratie gewenst, groet en geniet van een nieuw dubbele nieuwe (levens)jaar.

Jan Bouwens

Beste Marcel. Dit is een mooi streven. Ik zou echt denken aan kennisoverdracht aangaande waar de accountant impact heeft bij een fraude en de rol van de accountant bij het voorkomen daarvan! Hoe voorkom je als accountant dat overconfident managers eenvoudig de waarheid kapen? ziehttps://on.ft.com/3tkM4bN

Peter Schimmel

Beste Marcel, Nooit te laat om iets nieuws op te pakken. Ik ben dit boek ook al een paar keer begonnen, maar dan haalt de waan van de dag mij weer in. Ik heb één onderwerp dat ik zelf graag nog een keer zou willen teruglezen, dat ontbreekt in de huidige literatuur. Dat is een verdieping op de aard van het frauderisico. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat we het hebben overeen complex adaptief risico, dat reageert/muteert ter omzeiling van mitigerende maatregelen; zoiets als een virus, maar dan toch anders. Het gaat om een menselijk risico, dat wordt gedreven vanuit een denkend/calculerend wezen (daarom geen virus). Dat blijkt al uit de 'extra' elementen van de fraudedriehoek rationalisatie en druk, die bij niet menselijke risico's ontbreken. Het gevolg is dat een 'simpele' bruto/netto risicoanalyse suboptimaal werkt, omdat het risico zelf reageert/muteert (vergelijk de strijd tegen cyberbedreigingen). Ik vrees dat de onbekendheid met de werkelijke aard, bijdraagt aan de niet toereikende risico analyses door accountants. Voorts ben ik daardoor niet overtuigd van de zware focus op AO/IB als belangrijkste verdedigingslinie tegen (vooral personeels-) fraude en het gewicht dat ik toeken aan de responsvoorbereiding. Misschien moeten we het er een keer over hebben. Succes met je boek!

Jan-Willem Wits

Top idee, Marcel! Misschien in combinatie met een podcast serie over casussen? Zullen we Marc S vragen of de NBA daar belangstelling voor heeft?! Ik ben overigens ook wel benieuwd: er zou toch een soort onderzoeksinstituut komen naar 'bedrijfsongelukken' in de accountancy? Nooit meer iets van gehoord...

Sander van Duinen

Beste Marcel,
Dat klinkt als een prachtig dee! Naar mijn mening is er zeker behoefte aan een beschouwing vanuit accountants-oogpunt. Eerdere boeken omtrent fraude werden veelal geschreven door journalisten of juristen (ik noem bijvoorbeeld Jeroen Smit, Joris Luyendijk, Vasco van der Boon & Gerben van der Marel, Hans Verbraeken, Siem Eikelenboom, Pieter Lakeman en Kees van der Hof). Allen hebben ze een duidelijke link met het bedrijfsleven c.q. de accountancy sector. Desondanks vermoed ik dat weinigen zo’n uitgebreide (en terugkerende) scholing krijgen omtrent de verschillende facetten van fraude als de gemiddelde accountant. Dat lijkt mij een USP voor een boek als deze.

Bij het zien van jouw initiële opzet gaat mijn aandacht in het bijzonder uit naar hoofdstuk 7: ‘Bespreking casuïstiek volgens een vast patroon’. Volgens mij is een accountantsvisie uitermate geschikt voor het systematisch bespreken en analyseren van fraudezaken. Dat de accountant in kwestie ‘hoogleraar Forensische Accountancy’ is, lijkt de kers op de taart. Ik ben erg benieuwd waar deze column toe leidt!

P.s. In mijn optiek ‘verplichte kost’ voor een dergelijk boek zijn:
- Pieter Lakeman, Accountants in de fout; en
- Kees van der Hof, Boekhoudschandalen.

René J.A.M. Vromans

Een meer dan prima idee,

de vraag is wel of slechts één boek voldoende is dan dat meer gedacht moet worden, ter lering en vermaak, aan een boekenreeks (met misschien meerdere co-acteurs).

Waar nu nog vaak sprake is van de accountant stond erbij en keek ernaar, zou met een mooi nieuw boek in de hand, de accountant een betere bijdrage kunnen leveren aan zijn relevantie ten behoeve van het maatschappelijke verkeer. In het kader van ik stond erbij en deed er actief iets aan.

Mark Dongor

Ik moet zeggen dat dit iets is waar ik al heel lang op zat te wachten. Ik begrijp dat je met je columns en opinies een bijdrage wil leveren aan het verbeteren van het accountantsberoep, maar vanwege de toonzetting en het feit dat het soms erg op de man wordt gespeeld i.p.v. op de bal, komt het in ieder geval bij mij ( en vele anderen) niet altijd aan. Ik heb me zodoende altijd afgevraagd waarom je juist niet actief je kennis deelt op het gebied van fraude. Je weet zoveel hierover en het beroep kan er alleen maar van leren. Plus het absolute voordeel hierbij is dat je niet gelieerd bent aan enig kantoor of enig subjectief wetenschappelijk instituut (zoals foundation auditing research of iets dergelijks). Je hoeft geen blad voor de mond te nemen en kan elke casus objectief uitbenen op de manier zoals hoe je dat wilt. En je profiel als accountant en jurist maakt dat je het kan schrijven vanuit meerdere invalshoeken.

Voorts vind ik de timing ook perfect want er is simpelweg voor zover ik weet geen actuele (wetenschappelijke) gebundelde uitgave op het gebied van fraude in relatie tot audit & assurance (waaronder ook assurance related services). Niet alleen het accountancy-onderwijs zal er baat bij hebben maar ook de praktijk. Dit draagt absoluut bij aan je legacy. Dus hulde!

Ron Heinen

Dat casuïstiek centraal staat lijkt mij een uitstekend idee. Dat maakt het concreet en begrijpelijk.

Zoals je weet is bijvoorbeeld in "TEXT MINING TO DETECT INDICATIONS OF FRAUD IN ANNUAL REPORTS WORLDWIDE", zie

https://photos.app.goo.gl/8ZCBDvBBRZqSoEVy9

een grote database van meer dan 3 GBytes opgenomen met casuïstiek, zie pagina 24.

In deze database zijn ook vele Nederlandse gevallen opgenomen.

Alexander Vissers

Beste Marcel, vooral doen! En dan voor het grote publiek, weinig is leuker dan een goede fraude. Maar ook een corporatiebestuurder in een Maserati is al een verhaal voor het brede publiek. Al zul je merken dat de gevallen in Nederland, Mitra, Accon, Vestia, kruimelwerk zijn in vergelijking met wat in het buitenland gebeurt inclusief Steinhoff, American Food Service, Imtech..... Fraude met materiële invloed op de jaarrekening is uiterst zeldzaam, en grote fraude met materiële uitwerking op de jaarrekening nog veel zeldzamer. Voor Nederland moet je al terug naar de Tilburgse Hypotheekbank in 1983 voor een spannend verhaal. Fraude speelt zich meestal op het huis tuin en keukenniveau af, zelden boven een paar ton of hooguit enkele miljoenen (Vestia). Niets om lang wakker van te liggen. Examenfraude heeft in Nederland niet plaatsgevonden: verplichte interne toetsen bestaan niet, voor de "kennistoets" ontbreekt een wettelijke basis en het besluit was zelfs niet bekendgemaakt in de Staatscourant. We zullen zien wat de onderzoeken aantonen. En bij kartelvorming maar ook bij de dieselfraude, illegale emissies etc. zie je hoe beperkt accountantscontrole is. Niet-naleving van wetten levert belangrijke risico's voor de jaarverslaggeving vanwege de hoge boetes en schadevergoedingen maar deze onttrekken zich in de breedte aan de waarneming door de accountant. En vergeet Comroad niet. Vergeet niet duidelijk te maken dat het doel van de wettelijke controle van de jaarrekening niet is zo veel mogelijk fraudes te vinden maar om vast te stellen dat de jaarrekening vrij is materiële fouten, onder andere door fraude.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.