Pieter de Kok

We rollen over elkaar heen, om ons maar vooral zorgen te maken over van alles en nog wat. Maar we praten te weinig over het tekort aan managers in de sector, aldus Pieter de Kok.

Discussie Column

Waar zijn de managers?

Als ik een sentiment-analyse zou loslaten op deze website, dan staan we er heel slecht voor. Al jaren overigens. Een beroep vol studiefraudeurs, koekenbakkers het als het gaat om innovatie (nee, AI neemt ons niet over, wilde ik toch even gezegd hebben), lammen helpen de blinden rondom fraude, ESG is een brug te ver, private equity past niet echt lekker in een lerend beroep (vind ik), kwaliteit is nog steeds een uitdaging en bij de NBA werken alleen maar clowns. Heel veel uitdagingen. En niet echt een goednieuws-show.

Ik lees echt al jarenlang over dezelfde onderwerpen. Ik lees ook al jaren dezelfde reacties. En dat is ook de kracht van deze website; ongelofelijk uniek, kritiek hoort erbij, we zijn een lerend beroep. Goed dat er criticasters zijn. Ik denk dat we wel eens onderschatten hoe bijzonder het is dat iedereen hier zijn mening kan en mag geven over ons mooie beroep. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik daar een klein steentje aan mag bijdragen.

Praat ik met mijn collega-kantooreigenaren die een beetje in dezelfde competitie meespelen, dan is niet iedereen even blij met de negatieve teneur. Ik hoor vaak dat we "de beste mensen het beroep uitjagen". Dat kan, soms denk ik dat ook wel eens.

Wat ik ook denk, is dat er inmiddels wel een ander groot probleem is waar we juist weinig publiekelijk over praten: er is een gat ontstaan, een groot gat, bijna een sink hole, waar jonge accountants in dreigen te verdwijnen: waar zijn de managers?

De manager is de vrouw, man, of hoe we dit tegenwoordig ook aanduiden, het motorblok of de accu van een team. Jong genoeg om zich verbonden te voelen met de jeugd, oud genoeg om senioriteit naar besturen en raden van commissarissen (advies) uit te dragen en medior genoeg om te doen waar ze tussen hun veertigste en vijftigste het allerbeste in zijn: kwaliteit leveren.

We missen de managers, ze lijken uitgestorven, verdwenen uit het beroep. Ik zie ze langs de zijlijn staan. Als trainers, compliance officers, kwaliteitsadviseurs, kritische geesten, cfo's en business controllers. Weg uit het hart van de audit. Ze worden enorm gemist. De geweldige veertig-tot-vijftig-generatie.

Niet alleen wij, ik, heb deze zorg; met mij meerdere mensen om me heen. De teamopbouw bij een gemiddeld kantoor is een soort kinderspeeltuin met een paar opa’s en oma’s die knikkebollend op de bankjes hun grut zien opgroeien. Hoofdschuddend, wenkbrauw fronsend, maar zo trots als een pauw. Die jonge gasten doen het toch maar! Ik heb ze ook in mijn team. 25, 26 of 27, maar ze acteren alsof ze al ruim tien jaar rond hobbelen in auditland. Is natuurlijk niet zo. Wel knap.

Niet alleen de oude garde maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, zeker ook de nieuwe generatie. Het gat is vaak te groot, de afstand overbruggen wordt steeds zwaarder. Dat merk ik soms zelf ook. Ik begrijp millennials de ene dag wel en de andere dag niet. Dat ik op de meeste enorm trots ben, doet niet onder voor mijn zorg: Het gat is te groot.

De managers moeten terug in ons beroep. We moeten ze omarmen en liefhebben. De jonge generatie wil terecht nog beter begeleidt en getraind worden. Daar hebben we zeker ook coachende managers voor nodig. De kwaliteit staat onder druk en de bal vooral bij de jonge generatie neerleggen is niet eerlijk. Daar zijn de kwaliteitgedreven managers voor nodig.

We willen en moeten als beroep van alles, maar op deze manier zie ik het niet vliegen. Ik zou het geweldig vinden als we niet alleen campagnes voeren voor nieuwe talenten, maar als beroep banenmarkten, ronde tafels, speeddates, billboards en welke andere middelen gaan inzetten om weer in verbinding te komen met de managers aan de zijlijn en ze kunnen overtuigen terug te keren in een geweldig beroep. Uitleggen dat we ze missen, dat we aan de vooravond staan van nieuwe technologie, net zijn begonnen met nieuwe maatschappelijke uitdagingen (ESG) en dat we ze nodig hebben.

Hoewel ik zelf ook wel van mening ben dat een volgende technologiegolf een deel van ons werk verder kan ondersteunen, de productiviteit gaat verhogen, is dat niet genoeg en raakt dat maar een deel van onze taken. Het coachen, het overdragen van kennis, het bewaken van kwaliteit, het communiceren, het schakelen, het doen wat gedaan moet worden staat grotendeels los van technologie.

Kom terug, doe mee en samen komen we verder.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

14 reacties

Pieter de Kok

Jammer dat je geen perspectief ziet Marc!. Er gaat zoveel goed!

Het beroep heeft al prachtige managers en ik heb nav mijn oproep positieve reacties gehad van mensen die (recent) ook zijn teruggekeerd in het beroep als manager en juist de passie halen uit werken met nieuwe generatie .

Dichten van de sinkhole. Inspiratie. Blij van.

Nu dus doorpakken!

Managers bij groot en klein.

Salaris geen idee, kan, kan ook niet, lijkt mij oplosbaar, dat dit bespottelijk is is dan aan de reactie van Jules.

Root cause analyse? Ik lees als vijftien jaar de cultuur kaart, de opleiding, de life balance etc, zelfde onderwerpen in opeenvolgende rapporten.

Tegelijkertijd zien we de verandering, los hiervan mogen best wel beetje meer blij zijn met alles wat in beweging is of juist al goed gaat.

Ik denk dat we een hele goede opleiding hebben, internationaal gezien wellicht zeer goed en life balance en ontwikkeling, welk kantoor is er niet mee bezig? Fraude en continuïteit? Natuurlijk wordt hier op de werkvloer heel veel over gesproken en leven die onderwerpen.

Dan de cultuurkaart… De cultuurkaart zijn wij zelf. Lastig oordelen over DNA kantoren, maar er is zoveel keuze, zoveel kleuren.

Ik sluit mij aan bij reacties Albert. Zo kan het ook!

Marc Cator

De inhoud van deze column is opmerkelijk, omdat het gevolg van de bewuste danwel onbewuste acties van partners/ kantoor eigenaren nu het resultaat laat zien.
Sinkholes ontstaan niet van de een op het andere moment, maar zijn het gevolg van acties (of gebrek daaraan) over een langere periode. Dat is bij het gebrek aan managers in de accountancy niet anders.
Ik sluit mij aan bij de reactie van Jules Muis over de rol en de beloning van de managers.
En volgens mij is er voldoende root cause informatie beschikbaar, zoals in de rapportages van de ingestelde kwartiermakers. Alleen de mensen op de werkvloer (t/m manager) zien dat met die aanbevelingen onvoldoende gedaan wordt. Het idee dat het alleen met de beloning te maken heeft is bespottelijk. Er is simpelweg geen perspectief op verbetering, dus dan kijk je verder buiten de sector. En kom je niet meer terug.

Pieter de Kok

Dank zover voor de reacties, de vragen via Linkedin en de emails.

Dus zoals ik schrijf: we willen van alles.

We delen de observatie: waar zijn de managers die hier een sleutelrol in kunnen spelen?

Gek dat niemand dit zo uitgesproken benoemd in alle rapporten en analyses rondom de ambities.

Best wel zorgelijk.

Kunnen het ook blijven negeren en maar roepen het moet anders. Tegen al die mensen zeg ik, kom eens een weekje meelopen, dagje vto, dagje sira, dagje 315/fraude discussies, dagje machine learning, dagje beoordeling en feedforward gesprekken, dagje cliënten opvoeden, oeps week al voorbij.

Alexander Vissers

Wie wel eens door heeft gezapt op tv kent het programma "Dirty Jobs" van Mike Rowe mogelijk. Het beroep van accountant past prima binnen deze categorie. Wie wil niet liever profvoetballer, rockster, producer, marineofficier of burgemeester zijn? Feit is dat dei voor de meeste mensen niet is weggelegd en de realiteit hen in het accountantsberoep doet belanden. Traditioneel in Nederland een beroep waar academici de neus voor ophaalden en waar slimme ijverige kinderen uit minder kapitaalkrachtige families een goedbetaalde maatschappelijke carrière op konden bouwen met beroepstitel en enig aanzien. In films zijn de saaiste mensen altijd accountants, op een feestje is het gesprek meteen ten einde als je maar zegt dat je accountant bent dus daar hoef je het niet voor te doen. Nu zijn titels en het nastreven van maatschappelijk aanzien veel minder belangrijk dan 30 jaar geleden, dus waarom zou je het dan nog doen?
Zoals Jules Muis het terecht opmerkt de ratio treedt op de voorgrond, veel inspanning, weinig beloning in een overigens sterke arbeidsmarkt, waarom zou je dan blijven en minimaal drie maanden per jaar geen leven hebben? Dan kies je al gauw eieren voor je geld.

Albert Bosch

@Martijn, je geeft aan dat je echt razend benieuwd bent als je leest dat er een grote diversiteit bestaat in accountantsorganisaties. Met diversiteit van accountantsorganisaties bedoel ik er grote verschillen zijn in kantoren qua:

- omvang
- klantenportefeuille
- type werkzaamheden/soorten opdrachten
- ambitieniveau/winststreven
- cultuur, omgangsnormen, onderlinge samenwerking en communicatie, mate waarin overwerken voorkomt of gevraagd wordt, etc.
- ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
- ruimte voor privé-werk balans zoals jij dat wilt
- ruimte/aandacht voor innovatie
- etc.

Wat bij de ene accountant goed past, past bij de andere niet, en vice versa. Veel accountants starten bij een kantoor dat ze enigszins kennen, maar na een x-aantal jaar komen ze erachter dat het kantoor toch minder goed bij hen past, met als aanname dat ‘hun’ kantoor representatief is voor de accountancysector. Ze knappen daarmee af op de sector (i.p.v. het kantoor) en een veel gemaakte ‘move’ is dan een baan buiten de accountancy. Hoewel ik dat begrijp, denk ik* dat er binnen de accountancy, met een grote diversiteit in accountantsorganisaties, ook veel mogelijkheden liggen om een werkomgeving en werkgebied te vinden dat bij je past. Niet iedere accountant zal gelukkig worden in de accountancysector. Er is alleen binnen de accountancysector meer mogelijk dan menig ‘kantoor-verlater’ denkt. Daarom juich ik de oproep van Pieter toe.

* Conservatief ingeschat: ik heb bij meer dan 50 kantoren van piepklein tot big-4 in de keuken mogen kijken

Martijn de Kuiper

@ron heinen

Dat kan wel, ik heb gezocht. Maar helaas dus geen hits.

Maar ook geen root cause analysis tot zo ver.

Ron Heinen

@jules muis

Volgens Richard Knops (in de opinie ratrace, zie de reacties hieronder):

In het accountantskantoor anno nu vinden aan de lopende band fusies plaats en doen private-equity-partijen hun intrede. Daar waar winst maken, organisatie verandering en machtsverdeling de boventoon voeren.

Richard Knops onderbouwd het bovenstaande met vele situaties veroorzaakt door gedrag van het management in accountantskantoren.

jules muis

Ik denk als je een job- spanningsmeter zou kunnen zetten op een manager positie,
gesandwiched als het is tussen de professioneel-politiek-‘pragmatische’ rol in besluitneming van queen bee-partners enerzijds; en de fris van school, technisch-alert, hoopvol idealistische bijdragen van worker bees annex staf medewerkers anderzijds;
en de resultaten zou projecteren op de bestaande beloningsstructuur, zul je gauw tot de conclusie komen dat managers chronisch zwaar onderbetaald worden.

Daar doet de verwachting van eventueel partnerschap niets aan af; versterkt de spanning zelfs.

Geld is niet alles, maar het telt wel mee.

Ron Heinen

@Marc Schweppe, Accountant.nl

Wanneer je richard knops intypt in zoekmachine Google.com krijg je automatisch de aanvulling ratrace.

Martijn de Kuiper

Mooie oproep, en tegelijk roept het de constatering de vraag op: waarom dan? Is dat alleen de roep van het 'grote geld' om als accountant in business te werken? Of gaat er echt iets mis in het business model van of de cultuur in de accountantsorganisaties? Wat wordt er gehoord in het veld, als mensen het vak verlaten? Of vragen we het niet eens meer?

Ik ben echt razend benieuwd als ik lees dat er een grote diversiteit bestaat in accountantsorganisaties, maar het gemis blijkbaar over de gehele linie wordt gevoeld. Is het het onvermogen van de managers om de managers te managen? Onvoldoende zichtbaar dat het (wat 'het' dan ook mag zijn) anders kan bij andere organisaties?

Heeft de accountancy een echte root cause analysis klaar, zodat ze weten wat ze moeten doen om mensen terug te halen en te behouden? Want het klinkt nu een beetje alsof het ze 'overkomt'....

Marc Schweppe, Accountant.nl

@Ron Heinen: Voor de duidelijkheid, het geval waar je aan refereert ging nadrukkelijk niet om belemmeringen vanuit de redactie, maar betrof een verzoek van de auteur zelf.

Ron Heinen

Citaat: "En dat is ook de kracht van deze website; ongelofelijk uniek, kritiek hoort erbij, we zijn een lerend beroep. Goed dat er criticasters zijn. Ik denk dat we wel eens onderschatten hoe bijzonder het is dat iedereen hier zijn mening kan en mag geven over ons mooie beroep. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik daar een klein steentje aan mag bijdragen."

Niet altijd mag iedereen op deze website zijn mening geven.

Vraag het bijvoorbeeld maar eens aan Richard Knops over zijn opninie "Ratrace".

Alle Bergsma

Dag Pieter, als manager van 45 snap ik je oproep zeker. Weliswaar uit de samenstelpraktijk. Het is ongelooflijk lastig om een goede coach te zijn en de kwaliteit op orde te houden zonder een middenlaag die ook tijd kan vrijmaken om mensen te laten groeien. Hopelijk vinden we binnenkort een collega die ons mooie team verder kan brengen. Door zelf te groeien en anderen te laten groeien.

Albert Bosch

Een mooie oproep Pieter, die ik van harte toejuich. Vanaf de zijlijn, dat moet ik wel bekennen… Maar vanaf die zijlijn zie ik veel verschillende accountantsorganisaties. Voor de toekomstige beroepsverlaters en potentiële herintreders: de groep accountantsorganisaties is een zeer pluriforme groep. Als je overweegt weg te gaan of wegging bij ‘jouw’ kantoor en je heil zoekt / zocht buiten de accountancy sector, weet dat er zeer waarschijnlijk een accountantsorganisatie is die wel bij jou past. Als je bent afgeknapt op het werk zelf, tja, dan houdt het op. Maar als je bent afgeknapt op de sfeer, cultuur, werkwijze, klantenkring, collega’s, etc. bij ‘jouw’ kantoor, kijk dan vooral verder binnen de sector.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.