Omar El Messaoudi

Integriteit is geen jas die je af en toe aandoet, het is de ruggengraat van de accountant, meent Omar El Messaoudi.

Discussie Column

Integriteit is geen jas

"Integriteit is het juiste doen terwijl niemand kijkt."

Iedere accountant kent de fundamentele beginselen, genoemd in de VGBA. Artikel 2 stelt: Om invulling te geven aan zijn verantwoordelijkheid als accountant om te handelen in het algemeen belang, houdt de accountant zich aan de fundamentele beginselen: professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid.

Ik wil met name stilstaan bij het beginsel integriteit. Ik zie dat beginsel namelijk als de ruggengraat van een accountant. Eigenlijk van elk mens. Zonder integriteit wordt het een puinhoop. Ieder mens met verstand en het hart op de goede plek kan dat beamen. Artikel 6 geeft aan dat integriteit voornamelijk betekent dat de accountant eerlijk en oprecht handelt. Twee prachtige karaktereigenschappen. Je bent eerlijk en oprecht in elke situatie. Het kan niet zo zijn dat je op kantoor of bij de klant eerlijk en oprecht bent, om vervolgens in het weekend alles overboord te gooien. Het kan ook niet zo zijn dat je de integriteit van een klant toetst, terwijl je zelf aan examenfraude deelneemt. Dat is gek toch? Integriteit is niet een jas die je af en toe aandoet naar gelang het weer. Integriteit is je ruggengraat. Je kunt niet zonder. Verlies je je integriteit, dan verlies je ruggengraat. En wij weten allemaal wat dat betekent. Toch?

In de standaarden is netjes uitgewerkt hoe een accountant moet handelen wanneer zich niet-integere casussen voordoen in zijn of haar werk. Wij erkennen en weten ook allemaal dat diezelfde integriteit wordt nagestreefd buiten de kantoormuren om. Daarvoor hoef je geen standaarden te hebben. Of je nu thuis bent, in de supermarkt staat of een potje gaat padellen: Integriteit neem je overal met je mee. Vertrouwen, had Limperg het altijd over, vergaar je door eerlijk en oprecht te handelen.

Tot zover helder, denk ik. Waarvan je dan stijf achterover valt, is de houding die wordt aangenomen wanneer zich een oorlog, conflict of catastrofe voordoet. Het gaat dan even niet om cijfertjes, maar om mensenlevens. Het morele kompas lijkt plots een error te hebben. Ik behandel in dit stuk geen politieke kanten, noch ga ik diep op details in. Ik wil ook niet een bepaald beeld erdoorheen duwen. Iedereen weet wat er nu gaande is in de wereld. De een heeft wat meer meegekregen dan de ander. Wat ik wel wil behandelen, is de eerder aangehaalde houding die wordt aangenomen wanneer zich een oorlog, conflict of catastrofe voordoet. Ik begin daarbij met de volgende vraag, die ieder voor zichzelf kan beantwoorden: Ben je integer, als feiten en geverifieerde bronnen aantonen dat beeld A van een oorlog, conflict of catastrofe de waarheid is en je tóch bewust kiest voor beeld B?

Hier is logischerwijs maar één antwoord op en dat is nee. Je bent dan niet eerlijk en oprecht bezig. Je ziet en voelt aan alles dat beeld A correct is en tóch kies je voor beeld B. Dat betekent dat integriteit door zo'n persoon niet als ruggengraat wordt gezien, maar als een jas. Die jas wordt aangetrokken wanneer de betrokken persoon zich comfortabel wil voelen. Hoe comfortabel zit een jas als je geen ruggengraat hebt?

Wij hebben met zijn allen voor dit mooie beroep gekozen vanwege de vertrouwensrol die wij kunnen vervullen. We kennen allemaal de eerder genoemde fundamentele beginselen en leven deze na. In elke situatie! We hebben scherpe standaarden, mooie dialogen en grootschalige evenementen en campagnes, om die beginselen hoog in het vaandel te houden. Als het om cijfers, protocollen, bedrijfsculturen en processen gaat, dan ademen wij de fundamentele beginselen. Wij zijn één met integriteit.

Hoe zit het als het om mensenlevens gaat? Wat vind je ervan als een accountant integer optreedt bij een klant door een frauduleuze handeling niet te accepteren, terwijl diezelfde accountant bewust een onwaar beeld van een oorlog, conflict of catastrofe aanhangt?

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

Gerelateerd

7 reacties

Alexander Vissers

@René Vromans : Inderdaad en dit geeft aanleiding tot een herbezinning op deze website, de website van een openbaar lichaam een staatsorgaan. Dit is geen incident maar structureel. Niet alleen worden beschuldigingen aan het adres van accountants ,met grote regelmaat geventileerd ook politieke stellingnames en zelfs stemadviezen (CU) worden op deze site gepubliceerd. Het is te absurd voor woorden. Daarnaast ademt alles een gebrek aan kwaliteit en diepgang. Meer dan 10 jaar roepen dat het beter moet terwijl er niets aan de hand is. En als de politiek ook maar een zier om het accountantsberoep had gegeven had zij wel voor een deugdelijke wetgeving gezorgd. Ik wed dat geen enkel kamerlid de memorie van toelichting bij de Wet op het accountantsberoep heeft gelezen. Misschien zelfs niemand op het Ministerie. Ik dwaal af, gewoon onaanvaardbaar dit soort opiniebijdragen.

René J.A.M. Vromans

Het bewaken & bevorderen van het integer zijn van (Nederlandse) accountants is mijns inziens iets geheel anders dan onder die noemer politiek bedrijven.

Het eerste is een nobel streven het tweede hoort niet thuis op dit platform.

Hans van Ommen

Ik heb moeite met deze publicatie.
Was blij verrast met het begin daarvan.
"Zou het nog interessanter worden?", zo vroeg ik mij af. Beschrijft Omar één of meer voorvallen waarbij zijn integriteit moest toetsen? Ik heb mijn kinderen altijd voorgehouden dat zij bij twijfel altijd de eerzame weg moeten kiezen.
Zelf werkzaam in de verzekeringsbranche en om mij heen jaar in jaar uit heel wat gesjoemel gezien dat het daglicht niet kan velen.
Ik raakte zelfs geïnspireerd zelf een vergelijkbare publicatie te doen. En dan flipt het artikel naar de waarheid rond oorlogen. Een oud spreekwoord is "De eerste die sneuveld in een oorlog is de waarheid".
De Romeinen zeiden al : "Panem et circenses" of "brood en spelen" is een uitdrukking die slaat op de praktijk om de gunst van het volk te winnen door oppervlakkige behoeften van het volk te lenigen, namelijk met eten en vermaak. De uitdrukking stamt van Satire X van de Romeinse dichter Juvenalis.
En het volk wordt niet blij van waarheden.
Dat weten Poetin en Wilders ook.
Maar wat heeft dat allemaal van doen met integriteit van een accountant?
Wellicht schijf ik toch een vergelijkbare publicatie, want het begin is prima.

Alexander Vissers

Kan iedereen ophouden met het bezigen van het begrip "examenfraude". In de VS was sprake van fraude met CPA examens. Dat is examenfraude. In Nederland is er helemaal geen sprake geweest van een examen en ook niet van fraude. Dan de gestelde inconsequentie ten aanzien van oorlog conflict of catastrofe: deze stelling ontbeert feitelijke grondslag, daar is geen sprake van. Geen enkele accountant in Nederland ziet liever bloedvergieten dan een vreedzame oplossing, te meer omdat die er toch moet komen. Accountants oordelen verder niet beroepshalve over oorlogen conflicten en catastrofen en niemand kiest voor een zwart-wit beeld, indachtig het adagium "in een oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer". Niemand is voor de oorlog in Oekraïne, niemand voor de terreurdaden van Hamas of de IDF acties in Gaza. Maar toch een uiterst nuttig artikel want hier worden we met de neus op de feiten gedrukt over de relativiteit van ons werk. Het gaat maar over ideeën die door mensen zijn verzonnen, jaarrekeningen, accountantsverklaringen, ze bestaan alleen op papier. Het is zelfs niet "only money".

Tjibbe Bosman

Het fenomeen “motivated reasoning” verklaard veel van de vragen die je stelt (http://www.craiganderson.org/wp-content/uploads/caa/Classes/~SupplementalReadings/Attribu-Decision-Explanation/90Kunda-motivated-reasoning.pdf ). Als men belang heeft bij een bepaalde uitkomst (bijvoorbeeld een conflictpartij) is men geneigd nieuwe informatie uit te leggen in het voordeel van die uitkomst, zonder dat men hier bewust van is. Dit is een grote uitdaging voor accountants om hun rol in het objectief vaststellen van de (economische) getrouwheid.

Mücahit Çavdar

Heel scherp en duidelijk geschreven Omar! Als accountants moeten we altijd eerlijk en oprecht, lees integer, handelen. Ook als het gaat om niet-financiële zaken.

Jan Bouwens

Profciat met de publikatie van je boek Omar. Succes vanmiddag bij de presentatie.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.