Marcel Pheijffer

Bijna tien jaar na het rapport 'In het publiek belang' wordt het accountantsberoep geconfronteerd met herhaalde berichtgeving over examenfraude. Uiterst kwalijk, aldus Marcel Pheijffer.

Discussie Column

Examenfraude: om je dood te schamen

Begin deze eeuw speelden wereldwijd een serie boekhoudschandalen waarbij sprake was van accountantsfalen. Tijdens de financiële crisis in 2008 speelden accountants evenmin een heldenrol. In 2013-2014 werden we opgeschrikt door diverse schandalen bij onder meer KPMG Nederland. De accountancysector kreeg toen van de politiek een laatste kans. Diverse commissies werden ingesteld, er verschenen lijvige rapporten. De sector beloofde beterschap en zette schoorvoetend stapjes vooruit.

Maar telkens slaagt de sector er weer in die teniet te doen en de (voor)pagina's te bekladden met slecht nieuws. Ik bericht daar regelmatig over en word door deze en gene - ook vanuit de jonge garde - soms aangesproken dat ik te negatief ben. Dat ben ik niet. Ik heb hart voor de zaak en geef tegenwicht tegen eenzijdige, (te) positieve verhalen vanuit de sector. Omdat ik de jonge garde een betere toekomst in een op zich mooi, nuttig en noodzakelijk beroep gun. Dus verwar de boodschapper niet met de boodschap.

Examenfraude*

Nu, in 2023, bijna een decennium na de publicatie van de 53 maatregelen uit het rapport In het publiek belang (Werkgroep Toekomst Accountantsberoep, 2014) worden we geconfronteerd met herhaalde berichtgeving over examenfraude. Uiterst kwalijk. Om meerdere redenen, laat ik de belangrijkste noemen.

Ten eerste het feit dat fraude gepleegd door accountants haaks staat op dat waar de accountancy voor zou moeten staan: integriteit. Derden moeten kunnen vertrouwen op de werkzaamheden van accountants, zij moeten daaraan zekerheid kunnen ontlenen. Maar wat is een accountant op dat punt waard, als deze bereid is om examenfraude te plegen of daar niet tegen op te treden?

Ten tweede staat het haaks op de normen inzake professionaliteit en professioneel gedrag. Zo is in de VGBA bepaald dat de accountant zich dient te onthouden van elk handelen of nalaten waarvan de accountant weet of behoort te weten dat dit het accountantsberoep in diskrediet brengt of kan brengen. Dat het accountantsberoep door examenfraude in diskrediet wordt gebracht is een understatement.

Ten derde staat het haaks op de norm van vakbekwaamheid. Ook hier is de VGBA leidend. Daarin is immers bepaald dat de accountant de eigen vakbekwaamheid op het niveau houdt dat is vereist om een professionele dienst op een adequate wijze te kunnen verlenen. Het niet (correct) voldoen aan PE-verplichtingen betreft een inbreuk op dit beginsel.

Ten vierde zijn de betrokken accountantsorganisaties bij wet gebonden aan de eis van een "beheerste en integere uitoefening van haar bedrijf". Het is evident dat daar ten aanzien van het bedrijfsproces (interne) opleidingen geen sprake van is.

Ten vijfde noem ik het feit dat de fraude zich op meerdere lagen binnen accountantsorganisaties heeft afgespeeld. De internationale kwesties (Australië-KPMG, Canada-PwC en de Verenigde Staten-KPMG/EY) waarover inmiddels meer bekend is, maken duidelijk dat het probleem zich van laag tot hoog binnen de organisatie voordeed. Wat betreft Nederland lijkt dat ook het geval. Bij KPMG ging het om honderden gevallen

Ten zesde noem ik het feit dat de eindverantwoordelijken boegbeelden van de sector waren. Bij KPMG ging het om een KPMG-bestuurder en voormalig NBA-bestuurder. Bij Deloitte ging het ook om een bestuurder en was hij in de NBA-Stuurgroep Publiek Belang nota bene verantwoordelijk voor het onderwerp fraude.

Ten zevende wijs ik erop dat het zeer waarschijnlijk is dat we nu slechts het topje van de ijsberg kennen. Naast KPMG en Deloitte lopen er onderzoeken bij vier andere oob-vergunninghouders. De bestuursvoorzitter van PwC stelde daarover recent het volgende in het FD: "Het zou heel raar zijn als het in de hele maatschappij gebeurt en bij ons niet." Met zulke woorden wordt meestal voorgesorteerd op nu reeds bekende feiten.

Ten achtste merk ik op dat de internationale kwesties al van ver voor dit jaar dateren en bekend waren. Als ik bestuurder van een Nederlandse accountantsorganisatie zou zijn geweest, had ik op basis van de internationale casuïstiek het systeem van interne cursussen en toetsingen diepgaand tegen het licht gehouden en zelf de AFM als toezichthouder (proactief) over de uitkomsten geïnformeerd. Opvallend is echter dat bij KPMG Nederland de kwestie door een interne klokkenluider aan het licht is gebracht. De andere oob-vergunningshouders zijn pas eind vorig jaar onderzoeken gestart, ná (reactief) daartoe door toezichthouder AFM te zijn bewogen. Geen eigen initiatief derhalve.

Ten negende noem ik het feit dat uit de (internationale) casuïstiek blijkt dat de examenfraude binnen de accountantsorganisaties breed bekend was. Niet iedereen nam er zelf aan deel. Maar het nalaten om misstanden te melden door 'zwijgende omstanders' is evengoed een integriteitsinbreuk en een gebrek aan professionaliteit. Zie bijvoorbeeld artikel 7 lid 1 VGBA: "De accountant die vermoedt dat de organisatie waarbij deze werkzaam is dan wel waaraan deze is verbonden wet- en regelgeving niet naleeft, treft een redelijkerwijs te nemen maatregel."

Cultuur

Er zijn nog legio andere redenen te noemen. De kern van alles is echter, dat de examenfraude de buitenwereld veel leert over de cultuur binnen accountantsorganisaties. Die is nog lang niet op orde. Dat is een trieste constatering, na de inspanningen die de sector zich na de 'laatste kans' van 2014 heeft getroost.

Bestuurders sneuvelden. De AFM reageerde uiterst duidelijk. Toonde zich volstrekt terecht "geschokt   en teleurgesteld". Noemt het "schrijnend" dat de examenfraude ook in de top van de grote accountantsorganisaties speelt.

De door de NBA in 2014 ingestelde Werkgroep Toekomst Accountantsberoep stelde in haar eindrapport het onderwerp cultuur centraal; daar moest hard aan worden gewerkt. Bij het ontbreken van de juiste cultuur "is dat een voedingsbodem voor incidenten waarbij mensen verkeerde keuzes maken", aldus de werkgroep, die verder wees op de hoogconjunctuur in combinatie met het ontbreken van effectieve correctiemechanismen, die "heeft geleid tot een geleidelijke verwaarlozing van elementaire vakprincipes". Verder werd gewezen op het feit dat "de economische meewind en de omzet- en resultaatstijgingen (…) resulteerden in een cultuur van zelfgenoegzaamheid, waarin maatschappelijke ontwikkelingen eenvoudig konden worden genegeerd of onderschat".

NBA

De NBA gaat een cultuurprogramma starten. Wat mij betreft is dat weggegooid (leden)geld. De cultuur van accountantsorganisaties moet je binnen accountantsorganisaties veranderen. Die cultuur verander je als NBA niet en dat is ook helemaal je taak en verantwoordelijkheid niet: Het is de primaire verantwoordelijkheid van accountantsorganisaties, daar moet het gebeuren. Neem dus niet het probleem van een ander op je schouders.

Als we louter focussen op de examenfraude is de constatering dat de NBA in belangrijke mate verantwoordelijk is voor het PE-systeem, waaronder ik ook de NBA-Kennistoets vat. Maar welke stappen heeft de NBA nu eigenlijk gezet na het bekend worden van de internationale examenfraudes die vanaf 2015 speelden? Heeft dat geleid tot (extra) inspecties bij de grote kantoren? Ik vrees van niet: De teugels zijn op PE-gebied de laatste jaren juist gevierd. Meer eigen verantwoordelijkheid voor individuele accountants, minder toezicht. Meer vertrouwen in de processen binnen accountantsorganisaties, slechts systeemtoezicht door de NBA.

De NBA publiceerde medio vorig jaar het artikel: Nieuw PE-systeem: vrijheid, blijheid? Ik vroeg de NBA toentertijd naar de fraudegevoeligheid van het systeem. De toenmalige NBA-directeur reageerde als volgt: "Bij de opstelling van het toezichtskader in 2020 hebben we de frauderisico's gewogen. Dat heeft geleid tot een jaarlijkse toetsing van zeshonderd dossiers en procestoezicht op geaccrediteerde organisaties. Kunnen we fraude hiermee volledig uitsluiten? Waarschijnlijk niet. Is er een aanvaardbare afweging van belangen (publiek belang, geld van leden) gemaakt? Wij denken van wel, in ieder geval op dat moment. Als de analyse van de buitenlandse fraudezaken tot nieuwe inzichten leidt - de casuïstiek is op het eerste gezicht niet geheel vergelijkbaar - zullen we de systematiek aanpassen."

Dit riep bij mij louter vragen op: Welke frauderisico's zijn er vooraf onderkend en gewogen? Wat houdt dat procestoezicht in bij geaccrediteerde organisaties? Hoe diep gaat dat? Welke afweging van belangen is er gemaakt? Hoe is dan precies het publiek belang gewogen tegenover de kosten/batenafweging voor de NBA-leden? Tot welke inzichten hebben de buitenlandse fraudezaken geleid? Welke aanpassingen zijn er gepleegd? Welk toezicht heeft de NBA gehouden ten aanzien van de verplichte NBA-Kennistoets?

Vervolgens ben ik bij de NBA op gesprek geweest. Vier collega's legden het proces- en systeemtoezicht aan mij uit. Het stelsel van toezicht ten aanzien van (onder meer) de grote accountantsorganisaties is gebaseerd op vertrouwen. Zij konden mij niet overtuigen. Naar mijn mening was en is het PE-systeem alsmede het toezicht daarop weinig robuust.

De inmiddels gebleken feiten vertellen het verhaal. De NBA zal het PE-systeem in 2024 evalueren. Maar waarom zolang wachten? De feiten in de internationale kwesties zijn helder. Bij KPMG Nederland weten we dat het om honderden gevallen gaat. Een verantwoordelijke bestuurder is opgestapt, evenals de Deloittebestuurder. Daarmee geven zij het signaal af dat het systeem van interne toetsingen lek was. Dat is inmiddels een feit.

Dan hoef je als NBA niet te wachten tot in 2024, dan moet je nu acteren. Om te beginnen door de kantoren die van de AFM onderzoek moesten doen te vragen de voorlopige uitkomsten van de onderzoeken te delen. Dat betreft interne onderzoeken en die zijn daarmee niet onafhankelijk. Derhalve dient de NBA nu verder te gaan dan proces- of systeemtoezicht, door zelf onderzoek te doen of te laten doen.

Sterker, dat onderzoek zou door een onafhankelijke derde dienen te worden uitgevoerd. Het is immers ook de vraag of de NBA de afgelopen jaren zelf wel voldoende inhoud heeft gegeven aan haar toezichtstaak. Heeft de NBA haar krediet als toezichthouder op PE-gebied verspeeld en is het niet beter de toezichtstaak in andere handen te leggen? Dat is een belangrijke vraag naar de toekomst toe.

Conclusie

Ik kan de eerder aangehaalde woorden van de werkgroep uit 2014 moeiteloos herhalen en plaatsen in de context van de examenfraudes die in 2023 naar buiten komen. Wat zijn we de afgelopen jaren nu eigenlijk – naast vele mooie woorden en beloftes uit de sector – daadwerkelijk opgeschoten?

Er is veel overleg geweest van bestuurders, stuurgroep en werkgroepen. Er zijn veel letters op papier gezet. Prioriteit is lang gegeven aan relatief kleine onderwerpen zoals de Audit Quality Indicators, maar wicked problems zijn als hete aardappels vooruitgeschoven of onaangeraakt gebleven. Zoals het businessmodel, verdienmodel, partnermodel en intern verrekenmodel van accountantsorganisaties. Daar ligt de kiem voor – zoals de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep het benoemde – "de cultuur van zelfgenoegzaamheid, waarin maatschappelijke ontwikkelingen eenvoudig konden worden genegeerd of onderschat".

Of zoals good old Jules Muis het altijd zegt: "Je moet de kat niet op het spek binden. Structurele problemen vragen om structurele gedragsbeïnvloedende maatregelen." Die zijn uitgebleven. Bovendien: Cultuurverandering bereik je niet met degenen die medeverantwoordelijk zijn voor de oorzaak en noodzaak tot cultuurverandering.

 

Noot
* Ik hanteer deze term, die ook door de AFM, NBA en Deloitte wordt gehanteerd. Het gaat om fraude die speelt in de PE-sfeer en die betrekking kan hebben op interne cursussen en toetsen binnen accountantsorganisaties, de NBA-kennistoets en andere PE-verplichtingen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

35 reacties

Gerard Koestering

Helemaal mee eens.. Niet iedere verandering is een verbetering en denk ook eens na voordat in een over elkaar struikelende haast wijzigingen worden ingevoerd. Interne examen regeling was klaarblijkelijk een bende, waarbij je je afvraagt welke integriteitszaken je nog wel aan accountantskantoren kunt overlaten,
PÉ-regeling is nog een staaltje warriger en daar zullen bij de evaluatie nog vele lijken uit de kast vallen, ben ik bang.

Harry Mock RA

Een beroep dat de term ""Eer van de stand ""bewust uit zijn gedragsregels heeft geschrapt krijgt dit als beloning.

Marc Schweppe, Accountant.nl

De redactie heeft in overleg besloten de door een 'voorzichtige accountant' geplaatste reacties niet te verwijderen, ook al gaan de spelregels voor het debat op deze site uit van discussie met open vizier. Op de genoemde reacties is door anderen al gereageerd. Verwijdering van de statements van de 'voorzichtige accountant' zou de discussie bij deze column daarom verwarren. Tegelijk benadrukt de redactie respect voor de spelregels voor het debat, ook als het gaat om het aantal toegestane reacties. En wat ons betreft hoeft een afwijkende mening nooit reden te zijn om niet met eigen naam te reageren.

Willem van Riel

Beste Mark Dongor,
Helemaal eens met je verhaal. Vooral het eerste en ik heb daar ervaring mee: gestart in de jaren 70 als assistent-accountant bij de rechtsvoorganger van één van de huidige big fours, is mijn mening nooit door mijn bazen met dank afgenomen. Ik herinner me dat mijn toenmalige baas (vennoot) mij mededeelde in een functioneringsgesprek over mijn houding en uitlatingen: Als je zo doorgaat zul je nooit vennoot worden bij deze maatschap. Mijn antwoord (dodelijk voor mijn carrière) was toen dat het niet mijn hoogste doel in het leven was om vennoot te worden.
Inderdaad was het een half jaar later exit. Wat ik wil zeggen, dat het toen en nu nog steeds killing is om je mening en opbouwende kritiek te geven aan je leidinggevende. Als je niet meehuilt met de wolven word je afgemaakt. Zo zullen ook de jongere collega’s van dit moment het ongetwijfeld ook, en misschien nog wel meer, ervaren. Nu mijn actieve carrière erop zit kan ik eindelijk, zonder aan mijn verdienplaatje en loopbaan te denken, -positieve- kritiek geven en een beetje klokkenluider spelen.
Voor mij nog een reden om toch nog in het register te blijven opgenomen, ook al kan ik me voorstellen dat er collega’s zijn die overwegen om zich te laten uitschrijven.
Overigens vind ik de column van Marcel geen stemmingmakerij, maar een voorbeeld van wat ik hierboven heb beschreven en hij legt ongezouten bloot welke tekortkomingen binnen onze beroepsgroep zich voordoen. Het NBA doet al genoeg om de positieve kanten te benadrukken. Gelukkig zijn er ook collega’s die niet meehuilen met de wolven en dat is goed. Laten we niet aflaten om kritisch positief te blijven met onze tekortkomingen te benoemen en zien waar we die kunnen aanpakken en verbeteren.

Mark Dongor

Beste voorzichtige accountant,

Wat me aan het hart gaat is dat je overweegt om je titel in te leveren. Ik hoop dat je anders besluit. Ik ken je zelf niet maar ik spreek hier uit dat je een gewaardeerde collega bent. Voorts vind ik het ook erg dat je niet met je eigen naam je mening verkondigt, maar ik snap je argumenten zeker. Een afwijkende mening hebben in onze sector is praktisch not done en kan leiden tot een vorm van zelfmoord qua carrière loopbaan. Dit is ook iets wat helaas door dit platform onvoldoende nog wordt erkend. Er zijn zat jonge accountants met afwijkende meningen. Maar helaas verkondigen ze dit niet omdat ze bang zijn afgemaakt te worden door de bekende poortwachters van deze site. Het gebrul van de minderheid hier lijkt het te bepalen voor de meerderheid.

Ik voel wat je zegt dat elke fout die een accountant maakt onder een vergrootglas lijkt te komen. Maar hou er rekening mee dat veel ook stemmingmakerij is. Deze column van Marcel zie ik niet anders. Marcel heeft het over de boodschap en de boodschapper. Maar de duiding boodschapper of stemmingmaker vind ik meer op zijn plaats.

Niettemin, wat er is gebeurd is niet goed te praten. Maar zolang de relevante feiten niet op tafel zijn m.b.t. hoe dit heeft kunnen gebeuren, kunnen we mijns inziens ook nog geen oordeel vellen waar het nu precies aan ligt dan wel wat precies aangepakt moet worden.

Martijn de Kuiper

Hi

Ten eerste: ik zou jouw titel niet teruggeven. Je hebt er hard voor gewerkt en daarmee een mooi beroep eigen gemaakt. Ten tweede: dat je reageert is al een plus, laat dat gezegd zijn.

Dat er veel kritiek is, komt omdat de meesten hier het beroep een zeer warm hart toedragen. Omdat we er allemaal heel hard voor hebben gewerkt. En we het doodzonde vinden dat dat beeld zo vervaagt.

En nee, dat is niet de schuld van de buitenwacht. (Veel mensen hier hebben een lange tijd erop zitten) Dat doet het beroep vooral zelf. Lees eens wat de NBA zelf schrijft over soft controls, helderheid, voorbeeldgedrag, transparantie, maar ook over straffen. Wat er geschreven wordt over integer gedrag en waar de valkuilen liggen. En wat de kantoren vervolgens doen.

Het beroep en zeker de kantoren zijn niet transparant. Niet over wat ze goed doen, wat ze fout doen en waarom dat fout is gegaan. En wat ze vervolgens doen om dat te corrigeren. Ze hebben voor zover ik weet nog nooit meegewerkt aan een onderzoek waarom dingen mis zijn gegaan en wat dan de oorzaak is. Dan gaat de rest het wel invullen.

En wat straffen betreft: een fout is geen fraude. Fraude is het bewust fout gedaan om de boel te besodemieterd. Ja, dat verdient straf. Zeker als je in de vertrouwenshoek zit.

Ik maak me vast niet populair bij de branche, maar dit is wel wat ik geloof en zie. Zet ik graag mijn naam onder.

Voorzichtige accountant

Geachte Martijn,

Ik kan je geen ongelijk geven, integendeel, ik ben het er grotendeels mee eens. Als het niet gaat om de kwade bedoelingen van individuen, dan is het van belang dat we helderder communiceren en ons richten op de essentiële kwesties en de normen duidelijker stellen.
Het is daarom niet zinvol om sancties op te leggen, aangezien er geen sprake is van kwade bedoelingen bij de personen in kwestie. Het is mijn wens dat we de feitelijke kern van het probleem in de sector identificeren, zonder gebruik te maken van indirecte en te kostbare en tijdrovende methoden om zaken aan te pakken. Indien het probleem bijvoorbeeld wordt veroorzaakt doordat de accountants in een bubbel leven, laten we dat dan expliciet benoemen. Als het verdienmodel het onderliggende probleem is, laten we dat dan duidelijk aanpakken.Laten we echter voorzichtig zijn en kostbare onderzoeken vermijden als een indirecte benadering om het echte probleem aan te pakken.Hoewel ik besef dat ik wellicht niet volledig begrijp wat er speelt, nodig ik eenieder uit om mij (en beroepsgenoten) hierover beter te informeren. Indien we, als accountants, in onze alledaagse bezigheden de inspanning leveren om onze professionele kritische instelling te tonen met de juiste bedoelingen, en dit desondanks onvoldoende effect sorteert dan is er iets anders aan de hand en daar moeten we dan ook iets mee. Ik streef niet naar een defensieve houding, maar wel naar helderheid.

Mijn keuze om niet onder mijn eigen naam te reageren, heeft niets te maken met angst voor mijn collega's of het kantoor. Het is ingegeven door de vrees om publiekelijk veroordeeld te worden door de algemene opinie, omdat ik wellicht niet de gangbare maatschappelijke opvatting volg. Ik vind het belangrijk om de boodschap te scheiden van de boodschapper en ons te concentreren op het plaatsen van zaken in de juiste context.

Martijn de Kuiper

Beste Voorzichtige Accountant

Het lijkt erop dat je het toch niet helemaal begrijpt. Bij een gebrekkige integriteit draait het bijna nooit om de slechte intentie van een persoon. Het draait er vooral om dat je zelf (inclusief de bubbel om je heen) niet meer in staat is om van jezelf te zien dat je niet integer bezig bent geweest. Dat eerste is menselijk. Maar wat erger is, is als je geconfronteerd wordt met de bespiegeling van een ander (en je dus iets meer mensen in de spiegel ziet dan alleen jezelf) je in de verdediging schiet of verongelijkt reageert. De wereld snapt het niet, er is niets aan de hand, de wereld overdrijft.

Nee, het laat dus zien hoe hard er naar de accountant wordt gekeken en welke rol die blijkbaar toch nog speelt. Dat het dus keihard binnenkomt als ze de bal laten vallen. En dat doen ze blijkbaar, want er stappen niet voor niets mensen op.

Je mag geen antwoord meer geven, maar is de accountantswereld zo onveilig dat je hier niet met je naam kan reageren?

Wilbert Herbers

In mijn tijd waren de struikelblokken bij de opleiding: Administratieve Organisatie ((AO) nu BIV en Controleleer. 2 dagen 4 keer drie uur pittige opgaven. Gelijke opgaven voor het Nivra en universiteitsstudenten. Voor velen een struikelblok met herhaalde pogingen. Slagingspercentage onder de 50 %. Nagekeken door externe onbekende examinatoren. Er werd niets aan de normen toegegeven ondanks kritieken..Daarna pas mocht je je mondeling doen. Drie vakken waarvoor je alle drie een voldoende moest halen. Met een externe examinator erbij die actief vragen stelde tijdens het examen.
Wil je als NBA je aanzien en kwaliteit bewaren dan moeten alle examens weer onder extern toezicht.

Voorzichtige accountant

En het slot :), er zijn een beperkt aantal woorden: Ik overweeg om mijn titel in te leveren, niet omdat ik twijfel aan de integriteit van het merendeel van mijn mede-registeraccountants, maar vanwege de neiging om elke fout van een accountant te sensationaliseren. Fouten kunnen voorkomen in elk gezond bedrijf, dat een afspiegeling is van de maatschappij, maar het cruciale aspect is hoe we ermee omgaan. Als accountant kan ik vanuit mijn ervaring op de werkvloer zeggen dat er aanzienlijke inspanningen worden geleverd om de beroepspraktijk te verbeteren en om het 'goed te doen'. Helaas ondervinden we obstakels door de overvloedige berichtgeving en de voortdurende veranderende (publieke??) opinie, die het moeilijk maken om deze inspanningen werkelijk tot uiting te brengen. Het gaat al een tijd niet meer over de inhoud, maar over de beeldvorming en schijn.

Voorzichtige accountant

De volgende twee opmerkingen van Marcel roepen bij mij enig ongemak op, met name deze:

1. "Ik rapporteer hier regelmatig over en word soms aangesproken, zelfs door jongere collega's, dat ik te negatief ben. Dat is niet het geval."
2. "Prioriteit is lange tijd gegeven aan relatief kleine onderwerpen zoals de Audit Quality Indicators, maar complexe problemen zoals het businessmodel, verdienmodel, partnermodel en intern verrekenmodel van accountantsorganisaties zijn vooruitgeschoven of onaangeroerd gebleven."


waar ik moeite mee heb in het eerste punt, is dat (jonge) collega's in ons vak die kritische standpunten innemen met betrekking tot 'negativiteit' lijken te worden genegeerd. De reactie in het artikel lijkt kortweg te zijn: "Dit is niet het geval." Wanneer accountants aangeven dat ze behoefte hebben aan meer feitelijke informatie om de oorzaak te beoordelen, wordt hen onmiddellijk voorgehouden: "Beoordeel de feiten zoals van een professioneel-kritische accountant wordt verwacht!" Ik ben juist van mening dat het positief is dat accountants op zoek zijn naar de oorzaken en observaties, en niet onmiddellijk een conclusie trekken op basis van ruis.

Het tweede punt kan wellicht een legitiem aandachtspunt zijn, maar het is belangrijk om niet elke negatieve publicatie over accountants onmiddellijk te koppelen aan het verdienmodel. De link tussen ‘examenfraude’ en het verdienmodel kan ik, met de informatie die ik heb, dus niet 1 op 1 leggen. Als je van mening bent dat het verdienmodel een probleem is, is het constructiever om je op dat specifieke onderwerp te richten en niet elk nieuwsbericht met vooringenomenheid te benaderen om dit standpunt te onderbouwen. Dit heeft het potentieel om veel accountants te kwetsen, die, zoals eerder vermeld, hun beroep met toewijding en passie uitoefenen.

Voorzichtige accountant

Laat mij mezelf kort introduceren. Ik ben een accountant met twintig jaar ervaring in het vak (manager). Gedurende deze periode ben ik nog nooit geconfronteerd met verzoeken van partners of leidinggevenden die de regels wilden overtreden of mij dat gevoel hebben gegeven. Dit is mijn persoonlijke ervaring en dat kan voor eenieder anders zijn. Op de werkvloer ben ik vooral onder de indruk van de intrinsieke motivatie van mijn collega's. Ik wil graag een oproep doen aan degenen die zich niet bewust zijn van hoe dit soort berichtgeving van invloed is op accountants die gewoon hun werk naar behoren willen doen. Het is frustrerend en ontmoedigend om ondanks een onberispelijke staat van dienst geconfronteerd te worden met publieke opinies zonder solide basis en/of een deugdelijke oorzaak analyse.

Bas van Roozendael

De frauderende accountants gelijk levenslang royeren.
Accountants die andere de maat nemen vallen nu wel erg door de maand.
Het maatschappelijk verkeer moeten kunnen vertrouwen op onberispelijke accountants.
Dus geen softe straffen als een berisping, maar een levenslang beroepsverbod.

Willem van Riel

Ik lees regelmatig de diverse commentaren die hier worden gepubliceerd.
Allereerst mijn compliment aan Marcel Pheijffer: je hebt weer haarfijn de feilen van het beroep gefileerd, waarbij ik vrees, dat er nog wel wat graten zijn achtergebleven.
Als gepensioneerd accountant sta ik nog steeds in het register, omdat ik er trots op was en ben om ooit voor mijn RA-diploma te zijn geslaagd. Wellicht niet te danken aan mijn bovenmatige intelligentie, maar wel aan een groot doorzettingsvermogen en eerlijkheid (zonder fraude).
Ik wilde “er voor gaan”: registeraccountant worden. Met mijn collega’s van destijds, waarvan inmiddels bijna niemand meer in het register staat (en nee: niet door overlijden…), wilden wij dolgraag toetreden tot de eerzame club van zeldzaam eerlijke beroepsgenoten.
Wij wilden graag de “vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer”, zoals Limperg dat zo mooi uitdrukte, worden en zijn.
Nu, jaren na mijn afstuderen, moet ik constateren, dat het beroep verloederd is. Een grote groep van “collega’s”, die uit zijn op het optimaliseren van hun verdienplaatje, zijn hier behoorlijk debet aan, mondiaal, maar ook in ons eigen “integere” Nederland.
Ik vrees dat Limperg zich in zijn graf zou omdraaien.
Na alle schandalen, die we de afgelopen decennia hebben meegemaakt - en nu deze kroon op het broddelwerk van de sector - voel ik een diep gevoel van plaatsvervangende schaamte voor onze beroepsgroep die de woorden “integriteit” en “ethiek” uit de beroepsregels lijkt te hebben geschrapt.
En ik ben vermoedelijk niet de enige.

jules muis

Het Dagblad Trouw citeerde zo’n dikke 30 jaar geleden Ruud Lubbers: “ Dat ik schuld heb staat vast. Zo katholiek ben ik ook wel.”

Anders dan Prof Jan Bouwens had Lubbers geen behoefte eerst nog eens een blik wetenschappelijke onderzoekers in te schakelen om zijn (on)schuld te bewijzen of verdoezelen.

En als hij de volledige geschiedenis van de katholieke Kerk van de afgelopen 30 jaar, we blijven tellen, mee had kunnen nemen, had hij misschien ook een andere authoriteit opgeroepen.

Dat geldt overigens ook voor de veronderstelde onbevlekte integriteit van de wetenschap.

Nee, dit wordt geen tirade tegen de wetenschap of accountantskantoren. Ik geloof niet
dat de overgrote meerderheid van wetenschappers of medewerkers van accountantskantoren s’ochtends opstaan met de gedachten : ‘weer een mooie dag om de kluit te belazeren’. Integendeel.

De extern afgedwongen openbare biecht van de kantoren, met meeneming van verantwoordelijkheden aan de top, zijn een nuttige pijl uit de koker van de PR adviseurs. Niets fout mee. De herondekking van s’Nederlands oude vertrouwde huisvrouwen waarheid dat je de trap van boven naar beneden moet vegen, een zegen.

Deze ontboezeming is ook een index van het groeiend besef, tegen de verdrukking in, dat het prikkelsysteem het goede te doen en het foute te laten, niet primair een zaak is van rot tot het klokkenhuis, maar vanuit.

Vandaar het blijvend hameren op de noodzaak de realiteit te zien dat een beroep met een ongebreideld winststreven, opererend in het publiek belang, met, gemakkelijk, de wetgever als voornaamste ‘market maker’, te vaak vanuit de top de winstdoelstellingen boven het publiek belang zal stellen. Dat is geen weeffout, dat is een absurditeit.

Daar kan geen heilige kerk of proefschrift tegenop.

Gerard Dirven

Ik schreef er 10 jaar geleden al eens iets over
https://www.accountant.nl/opinie/2013/10/verplichte-kennistoets-een-farce/

Jan Bouwens

@Martijn (mijn laatste). We weten uit onderzoek dat voor elke transgressie waar we regels tegen schrijven er nieuwe trangressies volgen die nou net niet werden beschreven: Hail, Tahoun, and Wang (2018), Corporate Scandals and Regulation, Journal of Accounting Research 56 (2): 617–671

Meer regels hebben naar verwachting geen zin. Als het een probleem van culturele aard betreft dat bij de kantoren ligt, dan moet het daar worden opgelost, je kunt geen cultuurwetten opstellen. De te beantwoorden million-dollar-question is dan hoe? Uit de miljoenen die zij besteed aan onderzoek weten we dat antwoord. Maar wat brengt een organisatie zo ver de noodzakelijke maatregelen te treffen? Er is maar een zetje nodig en dat is dat je daadwerkelijk op de rand van failliessement komt als je je cultuur niet op orde hebt. Maar, laten we eerst met zekerheid vaststellen dat het aan de cultuur van de kantoren ligt. Ik sluit het niet uit maar de feiten moeten de conclusie wel rechtvaardigen.

Martijn de Kuiper

Je kan vragen naar de feiten of roepen dat eea niet is vastgelegd in de wet, maar het feit is:

De accountantskantoren roepen zelf dat dit een belangrijke tool is om hun vakbekwaamheid op peil te houden. Daarmee treden ze naar buiten en verkopen ze hun diensten. Daarmee proberen ze zich te onderscheiden. En nog erger, het is een antwoord van de sector om de 'tanende kwaliteit' te lijf te gaan. Wat ze hiermee laten zien is dat ze die oproep dus niet serieus nemen. Niet de oproep uit de maatschappij, niet van de overheid of van een ander.

Dit gaat dan weer leiden tot meer regulering, hetgeen ze zelf zo verschikkelijk verfoeien want ze kunnen dat zelf wel regelen. Dat kunnen ze dus niet. Wat zegt dat dus over alle andere maatregelen? Worden die ook voor de bühne gedaan, maar blijven ze achter de schermen hetzelfde doen? De vraag stellen....

Ik heb nul vertrouwen in al die strategieën die een 'cultuurverandering' teweeg moeten brengen en ronkend naar buiten worden gebracht. Als je zelf het probleem niet ziet.....

Jan Bouwens

Op de website van de accountant wordt de examenfraude met grote afschuw ontvangen. Met even grote overtuiging wordt beweerd dat de examenfraude illustreert dat de cultuur bij de kantoren niet op orde is. Ik ben het niet eens en niet oneens met deze stelling. Ik ben het niet eens met deze stelling omdat de kantoren nog zo weinig details gaven over de omstandigheden waaronder de examenfraudes konden gebeuren. Tot nu toe zagen we in Nederland drie feiten gepubliceerd, namelijk het aftreden van twee bestuurders verantwoordelijk voor de controlepraktijk (KPMG en Deloitte) waarbij de ene aftrad omdat de praktijken zich onder zijn verantwoordelijkheid afspeelden en de tweede voorzitter aftrad omdat de feiten die in een nog lopend onderzoek naar boven kwamen hem aanleiding gaven om terug te treden (Deloitte). Het derde feit is dat er bij KPMG van honderden gevallen wordt gesproken en dat zelfde RvC van KPMG tot deze gevallen behoorde. Kunnen we op basis van deze feiten concluderen dat de cultuur niet op orde is? Stel dat uit het onderzoek blijkt dat het examen jarenlang het zelfde examen is geweest of zoals in een van de commentaren hieronder dat er onbeantwoordbare vragen werden gesteld. In dat geval moeten we de organisator van de examens aanspreken. Wat deed de leiding bij het kantoor om de accountants te bewegen tot studeren en deelname? We weten het niet en tot die tijd kunnen conclusies over cultuur -verbeteringen onderuit gehaald volgens deze krant- niet definitief worden getrokken. De professie zou zichzelf en de samenleving een enorme dienst bewijzen als op korte termijn maximale transparantie werd gegeven over de omstandigheden waaronder de examenfraude is ontstaan. Pas dan kunnen we lering trekken uit de fraude.

Arnout van Kempen

En dan meteen maar mijn derde reactie:

Wat Carel zegt over repressief optreden deel ik volledig. Cultuurprogramma’s zijn prima, maar moeten de kantoren doen, maar aanvullend is handhaving van normen nodig.

In de Wta is dat al in principe prima geregeld: de vergunninghouders dienen hun kwaliteit op orde te houden, hun integriteit, hun interne beheersing. De AFM houdt toezicht en treedt waar nodig handhavend op. Het is redelijke ondenkbaar dat de AFM met cultuurprogramma’s komt, het is wel denkbaar dat de AFM zoiets zou aanbevelen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de kantoren.

In dit geval is dat niet anders, het zijn de kantoren die aan hun eigen cultuur moeten werken als daar aanleiding toe bestaat. Maar we missen hier handhaving.

En dan haal ik mijn stokpaardje van stal: waarom hebben we nog steeds geen openbaar aanklager voor het accountantstuchtrecht? Die zou hier uitstekend werk kunnen doen.

Maar we blijven maar hangen in hetzelfde model. De NBA stelt regels op (Kennistoets), de NBA controleert naleving van die regels, de NBA doet aan cultuurverandering en wat al niet als de regels niet werken, de NBA evalueert haar eigen regels, en alleen de NBA treedt handhavend op. Behalve dan, dat die handhaving nu niet bepaald indruk maakt in de praktijk.

En laten we nu niet doen alsof niet al heel lang gevraagd wordt om een openbaar aanklager. Als ik me niet vergis was het Marcel Pheijffer die daarover al begon ten tijde van de parlementaire enquete naar de bouwfraude. Dat is dus al weer een kwart eeuw geleden.

Maar ze hieven een glas, deden een plas, en alles bleef zoals het was.

En dan ben ik niet eens in een heel cynische bui vandaag.

Arnout van Kempen

En Carel heeft, zoals meestal, natuurlijk volstrekt gelijk: het hele beroep lijdt hier. Als bij KPMG honderd mensen hebben gefraudeerd, hebben pakweg 3.800 mensen bij KPMG dus niet gefraudeerd.

Maar dat soort relativeringen hebben pijnlijk weinig nut. Het hele beroep deelt in de pijn hier.

Arnout van Kempen

Laat ik eens een poging doen tot relativeren en zien wat dat oplevert:

1. In de PE wordt zelden getoetst. Alleen of je aanwezig bent. En onder de huidige verordening moet je nog reflecteren enzo, maar daar kom je vrij makkelijk doorheen, en voegt frauderen niks toe.

Als in PE wordt getoetst, gaat het vaak om online trainingen waar de toets vooral is gericht op testen of je wakker was. En ik ken minimaal één (grote!) aanbieder van online PE, waar je als je je toets niet haalt, je onmiddellijk opnieuw kan toetsen. Als je dan nog niet slaagt is er echt iets mis met je mentale capaciteiten. En deugdelijke grondslag: ik heb het geprobeerd. Cursus gedaan, geen van de video’s bekeken, geen van de teksten geleden, toets niet gehaald, toets direct herhaald en wel gehaald. Kortom, als je daar gaat frauderen, ben je vooral onnozel.

2. Dit gaat ook niet over de examens van de AA of RA opleiding vermoed ik. Daar zou frauderen wel “nut” hebben, maar is de controle, in mijn waarneming, vrij stevig. En als er al gefraudeerd wordt, is het onlogisch dit aan een kantoor te koppelen.

3. Kennelijk zijn er bij veel (?) kantoren interne toetsen die er toe doen, die relevant zijn voor je carrière, etc. En dan is er de NBA Kennistoets.

Die beoogt een nobel doel. Maar de methode heeft opvallend vaak het karakter van semantische pesterijtjes, en bepaald niet van het toetsen van inzicht, of zelfs van pure kennis.

4. Zo. Dat is mijn relativering. Maar…

Als je als accountant een slecht systeem ziet, dan moet je er iets aan doen. Protesteren. Op de ALV spreken. Naar je baas, die bestuurder is van jouw OOB-kantoor en toevallig ook hotshot binnen het NBA.

Maar frauderen?

Hoe hard ik ook probeer te relativeren, de conclusie wordt echt niet anders. Een beroep dat steunt op haar eigen onkreukbaarheid heeft hier een gruwelijk scheve schaats gereden.

Carel Verdiesen

Wat mij het ergste spijt is dat het ook de reputatie van accountants die wel integer en professioneel zijn, negatief beïnvloed. Want ja, die accountants bestaan ook.

Marcel zegt het terecht: "het hele beroep wordt in diskrediet gebracht"

Ook ik ken niet alle ins en outs maar het gevolg zal zijn dat er maatregelen gaan worden genomen die ertoe gaan leiden dat het marktdiscrimerend voordeel op bepaalde diensten verder gaat worden beperkt tot bepaalde accountantsorganisaties. De regels zijn er namelijk altijd op gericht om deze situaties te voorkomen wat eigenlijk niet kan; er zullen weer andere vormen opduiken met aanvullende regels etc. etc.

We moeten echt gaan nadenken of repressie als instrument niet effectiever is in dit soort gevallen. Als een maatregel bij de tuchtrechter, na gebleken gegrondverklaring, wordt opgelegd, zal dat misschien meer afschrikken dan een verplicht te volgen cultuurprogramma.

Ron Heinen

Hieronder een citaat van de "voorzichtige accountant":

Citaat: "Examenfraude is absoluut onacceptabel. Niettemin ben ik nieuwsgierig naar de specifieke waarnemingen die hebben geleid tot de recente berichtgeving. Wat zijn de objectieve bevindingen met betrekking tot de fraude, en hoe wordt een 'examen' in dit verband gedefinieerd? Bijvoorbeeld, wordt het beschouwd als fraude wanneer een accountant samenwerkt met een andere accountant om een 'toets' te maken (mogelijk ter bevordering van hun eigen leerproces of kennis, door een productieve uitwisseling van ideeën)? Of kwalificeert het zich als fraude wanneer een accountant zich haast door een toets?

Een accountant ondergaat doorgaans ongeveer 15-20 toetsen per jaar, zowel interne als externe toetsen. Deze toetsen hebben vaak betrekking op herhaalde onderwerpen, en sommige zijn irrelevant voor accountants die zich specialiseren in specifieke sectoren. Zijn alle aspecten van het probleem grondig beoordeeld en toegelicht? Betreft het geïsoleerde gevallen, of is er sprake van een breder probleem?

Kortom, ik ben bijzonder geïnteresseerd in de onpartijdige, objectieve en feitelijke waarnemingen die ten grondslag liggen aan de persberichten en publieke opinies. Ik pleit voor minder gekleurde verslaggeving en het openbaar maken van concrete waarnemingen, omdat dit het maatschappelijk verkeer (waar het uiteindelijk om draait) in staat stelt om hun eigen mening te vormen. Een oordeel vellen over de gehele accountancysector op basis van mediagekte lijkt me niet de juiste aanpak."

Is hier geen werk aan de winkel voor forensische accountants waarvan het onderzoek naar examenfraude openbaar gemaakt zal worden?

Ronald Bobbe

Helemaal eens Marcel !!
Het is heel simpel: in dik tien jaar tijd is volstrekt onvoldoende gebeurd.
"We dronken een glas, we deden een plas, etc..."; en de jaarwinsten van de (equity) partners tikten lekker verder.
Als ik nog bij BDO vennoot was geweest, dan had ik dit jaar moeten uittreden (ik word in december 60jr). Al mijn generatiegenoten, ook bijv. bij PwC en Deloitte, hebben zoiets van "het zal wel...".

En aan de NBA inzake de komende PE evaluatie:
Stop alsjeblieft met de huidige onzin over "reflectie" en op te stellen plannen. Wat een bullshit. Ga weer terug naar het oude systeem van cursussen volgen en punten. Ik schrijf mij graag in bij de eerstkomende cursus die door Marcel wordt gegeven.

Marc Schweppe, Accountant.nl

De redactie heeft opnieuw een reactie verwijderd die onder pseudoniem was geplaatst. De spelregels voor het debat op deze site gaan uit van discussie met open vizier. Accountant.nl hoopt dat accountants dat ook met dit soort gevoelige thema's durven te doen.

Alexander Vissers

Mijn laatste beurt: Een van de meest toegepaste methoden voor de voorbereiding op tentamens en toetsen is het bestuderen van eerdere tentamens en toetsen over het onderwerp. Soms worden deze door de Universiteit / het opleidingsinstituut verstrekt soms rouleren deze onder studenten of berusten ze bij gespecialiseerde repetitoren. Het is op zichzelf niets onoorbaars toetsvragen en antwoorden te delen. Alleen al uit de opzet van de toets valt af te leiden dat het eigenlijk nergens over gaat. En de toetsen gaan ook nergens over. Als je de antwoorden kunt reproduceren is het doel al bereikt. De NBA maakt het zelfs zo bont dat onderwerpen die deel uitmaken van het accountantsexamen (bijvoorbeel NVCOS) bij geslaagden, zonder enige bevoegdheid, nogmaals in een kennistoets worden getoetst! De NBA speelt wetgevertje, dicht het bestuur contra legem en in strijd met het Unierecht allerlei repressieve bevoegdheden toe en knecht accountants en accountantskantoren, die zich dat ook nog eens laten welgevallen. De PCAOB stelt eisen aan geregistreerde accountantsorganisaties, niet aan Nederlandse accountants of medewerkers van een accountantsorganisatie. Voor zover de PCAOB van audit firms eist dat medewerkers die op opdrachten werken bepaalde toetsen afleggen betekent dit nog niet dat er een wettelijke plicht bestaat. Het verwijt dat Marcel Pheijffer maakt ten aanzien van het businessmodel staat daar ook nog eens buiten. De rapporten van de werkgroep In het algemeen belang en de Commissie toekomst accountancysector voldoen niet aan de daaraan te stellen eisen. Er is geen structureel probleem, noch wat betreft de kwaliteit noch wat betreft de cultuur. Wie iets anders beweert moet het aantonen. Het enige structurele probleem bestaat met betrekking tot de wet- en regelgeving en de beroepsorganisatie.

Marcel Pheijffer

Voor degenen die nuanceren, bagatelliseren en feiten willen.

1. Feit is dat KPMG op 14 juli 2023 met een persbericht komt en stelt dat 'de afgelopen vijf jaar ruim honderd medewerkers per jaar betrokken waren bij het onderling delen van antwoorden van toetsen van verplichte trainingen'. De CEO noemt dat onacceptabel, een bestuurder treedt terug, er zijn sancties opgelegd.
2. Feit is dat Deloitte in het persbericht van 16 oktober 2023 bekend maakt dat de feiten 'naar aanleiding van de (inter)nationale incidenten rondom examenfraude' een onderzoek is gestart en dat de 'recente inzichten uit dat onderzoek en de feiten' voldoende aanleiding zijn voor een bestuurder om op te stappen.
3. Feit is dat de AFM (over de feiten geïnformeerd door de kantoren) in het eerste geval heeft gereageerd met 'geschokt te zijn door de omvang van de examenfraude', en in het laatste geval met woorden als 'geschokt en teleurgesteld' en spreekt over de 'examenfraude bij Deloitte'.
4. Feit is dat KPMG in de VS een boete voor examenfraude (en een ander feit) kreeg van 50 miljoen dollar en EY 100 miljoen.
5. Feit is dat ook in Australië en het Verenigd Koninkrijk examenfraude is gebleken.

De koppen in het FD zijn een gevolg, niet de oorzaak. Mijn artikel idem dito.

Schiet niet op de boodschappers, maar beoordeel de feiten zoals van een professioneel-kritische accountant wordt verwacht!

Joël Dekkers

Het viel mij op dat het FD na het eerste geval bij KPMG al suggestieve koppen hanteerde. M.i draagt dat niet bij aan het boven water krijgen van de oorzaken hiervan. Iedereen roeptoetert dat het een grote schande is, maar feitelijk weten helemaal niks. Ik zou graag de feiten en omstandigheden willen weten om zelf een oordeel te kunnen veel wat er zich nu precies heeft plaatsgevonden.

Jan Bouwens

Is het prestatiedruk en gelegenheid? Druk omdat een controle moet worden afgerond, gelegenheid omdat het zelfde tentamen dagen achter elkaar open staat voor invulling? Als dat laatste aan de hand is, moet de organisator sterk overwegen examenwerk uit te besteden. Elke middelbare school of universiteit kan dit beter zonder gelegenheid tot fraudekansen. Is daarnaast sprake van prestatiedruk dan heeft het kantoor prioriteiten verkeerd gezet. Of nam het kantoor het examen niet serieus? Dan hebben we toch wellicht een cultuurprobleem. Of was het examen overbodig? We weten het niet. Tijd voor volledige transparantie. Persberichten over aftredende bestuurders geven te weinig informatie over de oorzaak.

Albert Bosch

Ik heb zelf van 2000 t/m 2007 bij EY gewerkt en toen hadden we ook al verplichte online toetsen, veelal vanuit de US. Ik herinner mij niet dat ik heb gefraudeerd. Ik herinner mij wel frustratie bij sommige toetsen. Soms over het onderwerp, maar vaker over de opzet en vraagformuleringen die in mijn optiek slecht waren (typisch Amerikaans met weinig inzicht vragen). Ik herinner mij één geval waar ik pas in de 4e poging de toets haalde, waarbij ik mij dan dom voelde en de tijd niet schreef. En na afloop had ik het gevoel niet echt iets te hebben geleerd.

In die herinnering zat bij mij (als onervaren assistent) zeker een eigen beleving over de toetsen, waar ik nu 15-20 jaar later wellicht anders tegenaan kijk (kan dat nu niet goed beoordelen), maar ik stond toen niet alleen in mijn afdronk. Wellicht heb ik indertijd met openlijk gemopper over toetsen wel mede een voedingsbodem gelegd voor de examenfraudes die nu blijken (disclaimer: EY heeft nog geen onderzoeksresultaten gepubliceerd). De partners en bestuurders van nu waren toen de tussenlaag (managers), die assistenten zoals mij hebben horen klagen (en dat wellicht zelf ook zo hebben ervaren). Individuele frustraties werden collectief en ervaringen werden wellicht doorgegeven in de tijd. Ik kan mij indenken dat het lastig is je daaraan te onttrekken, helemaal wanneer je niet bepaald zit te duimen draaien.

Examenfraude zou wel eens een lange voorgeschiedenis kunnen hebben en langzaam zijn gegroeid. Ik worstel met dit nieuws en baal ervan, want ja, het is fout. Ondertussen blijven nog veel vragen over de examenfraude onbeantwoord. Een cultuurprobleem? Of meer een probleem van overbelasting? Of beide of iets anders? Je kunt dit gedrag principieel veroordelen. Wellicht moet dat ook, maar zonder antwoord op diverse vragen pas ik nog even met de doorvertaling naar andere handelswijzen. Of ben ik daarmee onderdeel van het cultuurprobleem?

Ik geef je geen ongelijk met je opinie; ik wil alleen wat meer context geven.

Marc Schweppe, Accountant.nl

De redactie heeft een reactie verwijderd ivm het niet voldoen aan regel 2 van de spelregels voor het debat op deze site: geen reacties onder pseudoniem of een valse naam.

Alexander Vissers

Overigens onderschrijf ik de stelling dat er een structurele verandering nodig volkomen. hiervoor ijver ik inmiddels bijna twee jaren. En wel in de wet en secondair de regelgeving. De opmerking dat het toezicht door de NBA tekort schiet is absurd, nergens in de wet is welke toezichtsbevoegdheid dan ook ten aanzien van permanente educatie aan de NBA geattribueerd. De Raad van State wijst een samenloop van Verordenende bevoegdheid met toezicht principieel af, de EU vereist toezicht onafhankelijk van de beroepsorganisatie, de NBA hoort op geen enkele wijze toezicht uit te oefenen, de EU verlangt één toezichthouder onafhankelijk van de beroepsbeoefenaren en dat is de AFM. Nederland moet eindelijk eens een deugdelijke wet- en regelgeving met betrekking tot het accountantsberoep invoeren, te beginnen met het beperken van het beroep tot openbaar accountants die werkzaam/verbonden/betrokken zijn bij vergunninghouders/netwerken. En ten aanzien van permanente educatie moet er een wettelijke regeling met toezichtopdracht aan de AFM komen. Een wettelijk geregelde jaarlijkse kennistoets moet toch ook mogelijk zijn op locatie? Niet alleen de externe accountant maar alle accountants werkzaam bij een vergunninghouder dienen onder het AFM toezicht te vallen. Overigens sluit de Richtlijn zelfregulering mbt de wettelijke controle uit dus ook die taak hoort niet bij de NBA. De NBA moet zich beperken tot registervoering, examineren en eventueel nog de klachtenbehandeling. Dat moet ook binnen het EU recht kunnen. De beroepsorganisaties hebben decennialang uit zieltjesbehoud de wetgeving gesaboteerd met als dieptepunt de Wet op het accountantsberoep. Nu moet de wetgever eens en voor altijd karakter tonen.

René J.A.M. Vromans

Links om of rechtsom: niet alleen de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants staat ten opzichte van het maatschappelijk verkeer in zijn hemd maar ook alle leden van de NBA.

Fijn dat een niet accountant ons daar nog eens duidelijk op wijst.

Niet fijn dat een accountant dat als geen fraude ziet.

Alexander Vissers

In weerwil van het bepaalde in art. 13 Richtlijn 2006/43/EG en in contrast tot de Wet op het Notarisambt en de Gerechtsdeurwaarderswet heeft de Nederlandse wetgever het verzuimd een verplichting tot permanente scholing in de wet op te nemen. De VGBA bepaling ten aanzien van permanente scholing en de Nadere Voorschiften PE zweven daarom in het luchtledige in strijd met het legaliteitsbeginsel. Nog bonter maakt de NBA het met de Verordening op de Kennistoets. Niet de NBA of haar organen bepalen de vereiste kennis maar de CEA. En van een toezichtbevoegdheid van de NBA of haar organen met betrekking tot de PE of een examenbevoegdheid (kennistoets) ten aanzien van afgestudeerde accountants is al helemaal geen sprake. De enige die zich moeten schamen zijn de NBA voor de illegale regelgeving en voor het met voeten treden van de wet en de Minister van Financiën voor het falende toezicht. De verordenende bevoegdheid van de ledenvergadering betreft uitsluitend de in de wet genoemde taken en omvat niet het bij verordening toekennen van andere bevoegdheden. Een verordening bepaalt wat een accountant bij de uitoefening van zijn beroep mag en wat hij moet. Bij verordening kunnen de bevoegdheden van de organen van de NBA noch uitgebreid noch beperkt worden en nog minder bij Nadere Voorschriften. Het niet voldoen aan een niet bestaande verplichting levert nooit fraude op.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.