Marjan Heemskerk

Er is al veel gezegd over de geconstateerde examenfraudes bij accountantskantoren. Marjan Heemskerk wil graag een andere kant belichten.

Discussie Column

Examenfraude: Hoe komt dat nu?

De examenfraudes die plaatsvonden en voor het terugtreden van bestuurders en partners zorgden, zijn natuurlijk een dankbaar onderwerp voor een column. Voordat jullie gaan denken 'Oh, weer een column over dat het zo verschrikkelijk is en ethisch onjuist', waarschuw ik jullie alvast. Ik wil graag ook een andere kant belichten. En voordat iedereen gaat denken dat ik deze examenfraudes ga goedpraten: Dat zeker niet.

Maatregelen

In de verschillende berichten wordt al direct gesproken over maatregelen. Zo wordt er gepleit voor strenger toezicht op de examens. Voor het minder fraudegevoelig maken van de examens. En voor het belang om de beroepseed nogmaals onder de aandacht te brengen bij accountants. Want accountants zouden intrinsiek gemotiveerd moeten zijn om dit niet te laten gebeuren.

Deze uitspraken snap ik allemaal. Want naar de buitenwereld toe is het natuurlijk gezichtsverlies dat we als beroepsgroep op zo'n manier weer in het nieuws komen. Het maatschappelijk verkeer heeft er al weinig vertrouwen in. Klanten betalen veel voor accountantsdiensten. En van dergelijke nieuwsberichten heeft iedere accountant last. Niet alleen de accountants die bij de desbetreffende kantoren werken.

De reden 

Voordat we halsoverkop allemaal nieuwe, strengere maatregelen gaan implementeren, zou ik willen voorstellen dat er ook eens goed wordt gekeken naar de reden van deze examenfraudes. Waarom frauderen accountants? Volgens mij ligt dat aan twee belangrijke zaken.

Allereerst de bekende tijdsdruk en het personeelstekort in de sector. Er wordt al de hele tijd druk uitgeoefend op jou als accountant; door veeleisende klanten, teams die werken volgens een onhaalbare planning, dossier-eisen die alleen maar oplopen. Dan kun je je best voorstellen dat de motivatie om nog een training te volgen na zo'n dag niet echt hoog is.

En dan komen we bij de tweede reden voor frauderende accountants, die daarmee volgens mij sterk samenhangt: de toegevoegde waarde. Als accountants nu de toegevoegde waarde van die grote hoeveelheid verplichte trainingen en cursussen zien, zijn ze ook gemotiveerder om deze te volgen. Ongeacht of dat na een drukke dag plaatsvindt.

Ik moet bekennen dat ik als accountant in business de afgelopen jaren ook trainingen heb moeten volgen waarvan ik wist dat ze voor mij, nu maar ook in de toekomst, geen enkele toegevoegde waarde hadden. Je doet ze dan 'omdat het nu eenmaal moet'.

Je kunt je ook afvragen of het kopiëren van werkprogramma's vanuit voorgaande jaren niet een vorm van fraude is. Of het invullen van een checklist zonder deze daadwerkelijk te lezen of te begrijpen. Dat is wat er in de dagelijkse praktijk gebeurt. En dat wordt vanuit de top ook zo gedaan en gestimuleerd. Zijn we dan echt zo verbaasd dat er fraude plaatsvindt bij examens?

Wat zou wel werken?

Ik hoop dan ook dat de accountantsorganisaties, maar zeker ook de toezichthoudende organisaties, goed naar de redenen van de fraudes gaan kijken. Voordat er weer een nieuwe checklist komt. Of strenger toezicht. Of hardere maatregelen. Kijk naar de oorzaken van de fraude en pak die aan.

En als er dan nieuwe trainingen of cursussen komen, pak het dan eens wat creatiever aan. Er zijn zoveel meer methodes beschikbaar om te toetsen of mensen iets begrepen hebben. Ga eens in overleg met een onderwijskundige. Als de inhoud echt zo belangrijk wordt gevonden, zorg dan dat de teams samenkomen op kantoor om die cursus te volgen. En plak er meteen een teambespreking of teambuilding activiteit aan vast. Zo creëer je toegevoegde waarde.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiën en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

17 reacties

Harry Mock RA

Dank voor deze frisse insteek

Barry van Leeuwen

Als we dan toch bezig zijn met een oorzakenanalyse laten we dan ook kijken wat de reden is van het opleggen van een examen. Is dat intrinsiek een investering om het personeel meer kennis en deskundigheid te laten op doen of vooral om (tegen minst geringe inspanning) compliant te zijn? Bijvoorbeeld de Wwft kent een opleidingsverplichting (artikel 35). Hoe dat ingevuld wordt laat de Wwft grotendeels over aan de instelling en een examen is niet verplicht maar je moet wel aan kunnen tonen dat elke medewerker aan de opleidingsverplichting heeft voldaan. Wat je vaak ziet is dat er een e-learning verplicht wordt gesteld gevolgd door een toets. Lekker makkelijk voor compliance, kan iedereen het in zijn eigen (vrije) tijd doen en aantoonbaar een behaald examen. Maar wie kijkt er dan vreemd op als de medewerker dit beschouwt als een verplicht nummer en dus niet intrinsiek gemotiveerd is om kennis te vergaren?

Alexander Vissers

Deze discussie wordt voornamelijk gedragen door een gebrek aan duidelijkheid omtrent de toedracht.
"Verplichte interne toetsen" betekent niets. Er bestaan in Nederland geen verplichte interne toetsen voor medewerkers van accountantskantoren. en zelfs het accountantsexamen is vrijwillig ook al zijn onderdelen verplichte onderdelen. Gaat het over permanente educatie van accountants zoals Jan Wietsma suggereert, dan is noch een plicht daartoe noch een bevoegdheid tot toetsing daarvan in de wet verankerd. Permanent educatie is de kern van het accountantsberoep met name de ongestructureerde continue kennisneming van wijzigingen in de wet en regelgeving. Soms middels heel nuttige actualiteiten-cursussen als deze tijdig worden aangeboden maar voornamelijk ongerelateerd aan de formele registratie. Ik ben benieuw wat Jan Wietsma nog kan berichten over het onderzoek naar PE. Willem van Riel lijkt te suggereren dat het onderdelen zou kunnen betreffen van de opleiding tot accountant, maar dat examen wordt door de door de CEA geaccrediteerde instellingen afgenomen. Het kan dus alleen onverplichte door de werkgever verzonnen toetsen betreffen. Of middellijk door de PCAOB verplicht gestelde cursussen. Zowel de PCAOB als de AFM hebben als normadressaat de vergunninghouder. Alleen op deze kunnen ze toezicht houden en op dezen kunnen ze kritiek uiten. De NBA heeft helemaal geen toezichtbevoegdheid.

Jan Wietsma

In de periode 2016 - 2018 heb ik deelgenomen aan de onderzoeksgroep 'Vinken of vonken' van Manon Ruijters (https://www.linkedin.com/in/manonruijters/)

In deze onderzoeksgroep zaten vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, de medische wereld, de financiele wereld. Onderwerp van onderzoek was de inrichting van het PE-domein voor professionals.

Een van de vragen die aan de orde kwam is waarom doet een professional aan PE.

Is dat vanwege externe druk (beroepsorganisatie, werkgever, overheid) zodat we daarmee laten zien dat we compliant zijn? (Over het algemeen weinig motiverend) Of doen we het omdat we continue aan de ontwikkeling van onze professionele identiteit willen werken? We willen het als professional iedere dag beter doen en zijn daarom gemotiveerd. Over het algemeen erg motiverend.

Inmiddels is er ook een boek 'Stevig (leren) staan' verschenen waarin onder andere de resultaten van dit onderzoek worden besproken.

Ik heb inmiddels contact gehad met Manon Ruijters over haar zienswijze op de 'examenfraude' Ik kom er dus nog op terug.

Willem van Riel

Ik heb in de accountantsopleiding, maar ook andere opleidingen, veel onderdelen gezien die niet of nauwelijks relevant waren.
Als je dergelijke redundante onderdelen ter discussie wilt stellen is dat heel erg nuttig en moet ook gebeuren.
Maar alle onderdelen, ongeacht of je die nu relevant vindt of niet, moet je, zeker als accountant, op een integere manier afronden.
Dat betekent dus te allen tijde: toetsen zonder te frauderen!

Jan Bouwens

Goed om dit te schrijven. De zin en onzin van de toetsen moet tegen het licht worden gehouden en de noodzaak van de getoetste kennis. Het is wel heel erg als je toetsen moet doen waarin overbodige kennis wordt getoetst, terwijl er enome vraagstukken liggen te wachten zoals daar zijn ESG attestatie, AI, etc. Kijk eens naar onderzoek over wat mensen (de)motiveert. De 'de' betreft zinloos werk, de 'mo' regardeert bijdrage aan een doel!

Alexander Vissers

De accountancy wet- en regelgeving kent maar één examen. Het accountantsexamen, geregeld in de wet op het accountantsberoep, de Eindtermen van de CEA en de examenverordening. Het voldoet weliswaar niet aan de EU vereisten maar daar kunnen de examinandi niets aan doen. Dit examen wordt deels door de opleidingsinstituten georganiseerd en deels, voor de praktijkopleiding, door de NBA. Er is geen sprake van dat welke kandidaat dan ook daarmee gefraudeerd heeft of dat het examen dusdanig is opgezet dat antwoorden onbedoeld worden uitgewisseld. Interne toetsen gaan alleen de werkgever/ accountantsorganisatie aan en als medewerkers de aanwijzingen of bedoelingen van hun opdrachtgever of werkgever niet correct uitvoeren kan hij hen daarop wijzen en aanspreken. Dat gaat noch de NBA noch de AFM noch wie dan ook wat aan. Waarom worden toetsantwoorden uitgewisseld? Omdat de toetsen irrelevant en betekenisloos zijn en berusten op een onjuiste interpretatie van de Wet toezicht accountantsorganisaties. Omdat er geen regelgeving bestaat waarin deze toetsen geregeld zijn. Omdat terecht geen mens deze toetsen serieus neemt. Niemand hoeft zich dan ook te schamen. Wel moet Nederland eindelijk eens het geharmoniseerde recht in de de Wet vastleggen. Met name de verplichting tot permanente educatie behoeft een wettelijke basis.

Ron van Deun

Fijn om dit andere geluid te horen. Laat ik heel helder zijn: "Examenfraude" past niet, niet bij accountants, niet bij studenten en eigenlijk gewoon helemaal niet. Maar Marjan stelt wel de enige vraag die ik mij ook stel en die ik tot nu toe nergens heb gehoord. Waarom gebeurt dit? Daar is een grondige analyse voor nodig en ik denk dat Marjan de spijker op de spreekwoordelijke kop slaat. Heeft niets te maken met erom heen draaien maar met het achterhalen van de oorzaak om structurele maatregelen te nemen in plaats van het plakken van pleisters. Overigens geldt dit denk ik niet alleen voor accountants hoor. Het feit dat universiteiten anti-plagiaat software nodig hebben, zegt eigenlijk al genoeg. Ik ben heel benieuwd naar het antwoord op de vraag "hoe komt dat nu"? Hopelijk gaan wij daar nu eens mee aan de slag!

Fred de Haas

Ik volg al jaren verplichte en vrijwillige trainingen en leg daar verantwoording voor af.
Ook examens heb ik op eigen kracht gehaald. In het verleden heb ik bij BDO gewerkt en kreeg door ook intern georganiseerde trainingen e.d. Nimmer en nergens kreeg ik daar de antwoorden bij.
M.a.w. moeten we geen onderscheid maken tussen de grote kantoren en overige zelfstandig opererende accountants, want die worden steeds in meegesleurd.

Martijn de Kuiper

"Voordat we halsoverkop allemaal nieuwe, strengere maatregelen gaan implementeren, zou ik willen voorstellen dat er ook eens goed wordt gekeken naar de reden van deze examenfraudes."

Een goede Root Cause Analysis is altijd zinvol. Maar juist daar lijkt het establishment al lang te falen. Of ze zijn er in ieder geval niet transparant over. En wat zegt dat op zichzelf?

"Allereerst de bekende tijdsdruk en het personeelstekort in de sector". Kan, maar waar komt die druk vandaan? Wat weerhoudt een accountant er bijvoorbeeld van om zijn portefeuille te verkleinen, als hij de mensen niet heeft? Of om tegen klanten te zeggen dat een deadline niet haalbaar is?

"En dan komen we bij de tweede reden voor frauderende accountants, die daarmee volgens mij sterk samenhangt: de toegevoegde waarde". Ook dat kan, maar waarom bestaat dat gevoel? Omdat ze wat ze leren niet in de praktijk brengen? Er niet op aangesproken worden? Een toets zou niet nodig zijn, als er gedurende het werk genoeg aandacht wordt besteed aan de kennis/kwaliteit.

"Je kunt je ook afvragen of het kopiëren van werkprogramma's vanuit voorgaande jaren niet een vorm van fraude is. Of het invullen van een checklist zonder deze daadwerkelijk te lezen of te begrijpen. Dat is wat er in de dagelijkse praktijk gebeurt. En dat wordt vanuit de top ook zo gedaan en gestimuleerd" En daar raken we dus de kern. Als de top er niet naar handelt, kan je doen wat je wil, er is geen assistent die dat serieus neemt.

Regels gaan niet werken, eensch. Maar als je als branche halsstarrig weigert de moeilijke vragen te beantwoorden, gaat de rest van de wereld regeltjes bedenken



René van Leeuwen

Als wij trainingen zo belangrijk vinden voor het goed functioneren van ons vak, waarom is de training dan geen onderdeel van de werktijd?

Willem van Riel

Ik constateer dat sommigen nog niet veel hebben begrepen van het begrip fraude: 'opzettelijke misleiding om onrechtmatig voordeel te verkrijgen' Het woord “wet” komt hier niet in voor.
Van deze juridisering wordt ik zo moe: Er bestaat ook zo iets als ethiek. Iets, dat ik in het commentaar van de heer Vissers helemaal mis. Ook dat is trouwens een onderdeel van het accountantsexamen en als het daar niet meer in zit, dan begrijp ik eindelijk waarom accountants frauderen: zij zijn klaarblijkelijk niet bekend met het begrip.
Maar laten we wel zijn: zelfs de schijn tegen hebben is hoogst ongewenst.
Ik ben het met Marjan Heemskerk eens: Kijk naar de oorzaken van de fraude en pak die aan. En als er dan nieuwe trainingen of cursussen komen, pak het dan eens wat creatiever aan.
Maar de stelling: “Er is geen wettelijke basis voor of plicht tot het afleggen van interne toetsen dus kan er ook geen sprake zijn van fraude” getuigt nauwelijks van ethisch besef.

Carel van Eijs

Naar mijn mening wordt er middels deze column om de kern van de zaak heen gedraaid. De examenfraude was en is bekend bij de top van de kantoren (er waren immers per kantoor minstens 10 accountants bij betrokken; en dus was het niet geheim te houden) en die hebben het in eerste instantie laten liggen cq. waren er zelf bij betrokken. Door dit gebrek aan integer gedrag (van de leiding) zijn we weer terug bij af. De noodzakelijke cultuuromslag (Publiek Belang) is dus nog lang niet gemaakt.
En let wel de (interne) onderzoeken vinden nu enkel plaats bij de grootste kantoren. Het probleem speelt echter evenzeer bij de middelgrote en kleinere kantoren. Daar is de druk even groot en speelt de winst-driver (perverse prikkel) ook nog steeds een grote rol.

Martijn Hengeveld

Verfrissend om te lezen. In plaats van het publiekelijk boe-geroep een reflectie op de mogelijke oorzaken. Die liggen m.i. in de hoge (werk-)druk, de (technische) gelegenheid bij digitale toetsingen en rationalisatie vanuit het gebrek aan toegevoegde waarde op de inhoud.

Er moet verbetering komen in cultuur en gedrag. Dat start bij de individuele accountant. Maar als organisaties de oorzaken aanpakken en creativiteit in oplossingen tonen, helpt dat ons meer vooruit dan de wat naïef overkomende reacties van 'geschokte bestuurders' en de ongeduide roep om retroactief onderzoek en maatregelen.

Alexander Vissers

Kunnen we in vredesnaam ophouden te spreken van "examenfraude" er is geen sprake van een examen en nog minder van fraude. Niemand heeft bij het accountantsexamen gefraudeerd. Alleen de NBA en CEA lappen het recht aan hun laars door personen te laten slagen die niet minimaal twee jaren de praktijkopleiding bij een vergunninghouder hebben gevolgd, toch een harde eis uit Richtlijn 2006/43/EG art. 10. De NBA passeert de CEA die al verzuimd heeft de Richtlijn te implementeren links door, onbevoegd, "transponeringstabellen" in het leven te roepen in weerwil van art. 46 WAB waar toch heel duidelijk staat dat de -theoretische en praktijkopleiding- opleiding gericht zijn op de controle van financiële verantwoordingen. Er is geen wettelijke basis voor of plicht tot het afleggen van interne toetsen dus kan er ook geen sprake zijn van fraude. Er is wel sprake van falende wetgeving, wel van een falende CEA en NBA bestuur. En er is inderdaad een manier om te toetsen of mensen iets begrepen hebben, dat heet het accountantsexamen. Als CEA en de NBa er voor zorgen dat het accountantsexamen (certificeringsbevoegd) voldoet aan de eisen uit de Richtlijn zijn we al een stuk opgeschoten.

Hans Go

Goed artikel. Goede oplossingen kunnen verrassend simpel zijn. Het probleem is complex dus meer ‘maatregelen’ tegelijk zijn nodig. De twee belangrijkste punten om mee te beginnen staan in het artikel. Doe er eens wat mee!

Harry Weijers

De twee genoemde oorzaken passen uitstekend in het soft control model, waar vaak grondoorzaken voor misstanden te vinden zijn. En wel uitvoerbaarheid en betrokkenheid. Maar er zijn er nog zes, waarvan helderheid waarschijnlijk geen grondoorzaak is. De overige vijf kun je echter ook prima analyseren op grondoorzaken. Twee is iets te weinig. Het hanteren van het soft control model is een prima hulpmiddel voor grondoorzakenanalyse.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.