Wim Bartels

Duurzaamheidsinformatie moet niet alleen juist en volledig zijn, maar ook een gebalanceerd beeld geven van de prestaties van een bedrijf op duurzaamheidsvlak. Dus moeten accountants zich bekwamen in het ontdekken van greenwashing, aldus Wim Bartels.

Discussie Column

Alweer fraude

Afgelopen weken was ik bij enkele bijeenkomsten van accountants, onder andere bij de opening van het lichte en ruime nieuwe NBA-kantoor. En daar was het weer: de steeds terugkomende discussie over de rol van de accountant bij fraude en haar/zijn eigen integriteit. 

Inmiddels zijn de verschillende gezichtspunten meer dan duidelijk en komt het debat - of beter: de weg vooruit - niet echt verder. Maar er komt nu een nieuwe dimensie bij: De gevallen die we met name in de wereld van duurzaamheidsverslaggeving tegenkomen van een te positieve voorstelling van zaken, greenwashing genoemd. 

Hier wordt het interessant, want wat is daar nu precies de rol van de accountant? In de concept ISSA5000, de aankomende standaard voor sustainability assurance, wordt alleen gesproken over "fraud or error" en niet over de smaak er tussen in. Bij greenwashing is er niet per definitie sprake van fraude in de zin zoals we die in wetboeken kennen. En het is ook geen fout. Ik hoor u denken "nou, als je het te positief voorstelt, is dat gewoon fout en moet dat gecorrigeerd worden". Natuurlijk, als de informatie niet klopt met de onderbouwing is het een fout en moet deze gecorrigeerd. Als het bedrijf dat bewust doet om ook nog een voordeel te behalen, komen we bij fraude. Maar dat is niet het geval bij greenwashing: het wordt niet onjuist voorgesteld, het is alleen niet neutraal en meestal betekent dat 'te positief' – er zijn weinig bedrijven die zichzelf te kort doen in hun externe communicatie.

Laten we eens een voorbeeld nemen. Een bedrijf laat drie jaar op rij een daling in haar afvalcijfers zien van tien procent. Daar kan het bedrijf op verschillende manieren over rapporteren, bijvoorbeeld door:

  1. Op de pagina met kerncijfers de data over de jaren op te nemen.
  2. Op diezelfde pagina deze prestatie uit te lichten met de toelichting "al drie jaar op rij een daling in afvalcijfers".
  3. In het hoofdstuk over afval op te nemen "tTrots op onze dubbelcijferige daling in afval over meerdere jaren". 

Alle drie de uitspraken zijn op zichzelf juist, maar kunnen een heel verschillende indruk bij de lezer achterlaten of een heel andere boodschap geven. Ik heb het nog maar niet over de bijpassende foto's. Voor u denkt dat dit wel heel ver gaat: Welk beeld heeft u van het nieuwe NBA-kantoor dat ik in de eerste zin beschreef?

Wat kunt u nu als accountant? U kunt toch niet zeggen dat de gemaakte keuze tot onjuiste informatie leidt. U voelt ook wel aan dat het van 1 naar 2 en 3 wel positiever wordt voorgesteld – maar fout is het niet. Dus wat te doen?

Hier komt een belangrijke rol voor de accountant rondom duurzaamheidsinformatie: Het moet niet alleen juist en volledig zijn, het moet ook een gebalanceerd beeld geven van de prestaties en toekomst van het bedrijf op duurzaamheidsvlak. Balans is een van de belangrijkste principes voor duurzaamheidsverslaggeving, waar de afgelopen decennia eerlijk gezegd nog wel eens is geprobeerd de hand mee te lichten. Dat moeten we in de toekomst uiteraard voorkomen, want een gebruiker mag niet op het verkeerde been worden gezet door beïnvloeding via de toon en presentatie van het verslag. 

Het lastige is dat voor greenwashing je meestal niet de vinger kunt leggen op één uitspraak waar het overduidelijk is. Het is een subtiele 'toon van het verslag' die heeft te maken met de gekozen woorden en de verdere presentatie van het verslag. We zullen als accountants ons dus verder moeten bekwamen in het ontdekken van dergelijke praktijken én de manier ontwikkelen om met de gecontroleerde het juiste gesprek er over aan te gaan. We kunnen niet leunen op de wet of de regels, want zoals gezegd: fout is het niet wat er staat. Het zullen dus andere gesprekstechnieken moeten worden. En we zullen in voorkomende gevallen moeten leren hoe we dan de rug recht kunnen houden.

De (wereldwijde) ISSA5000 standaard zal wat mij betreft niet compleet zijn als de aanpak van greenwashing niet wordt besproken en ingevuld. Als u het met mij eens (en ook als u het oneens bent): Er kan tot 1 december worden gereageerd op het voorliggende concept. 

En verder hoop ik dat de NBA in haar onlangs opgestarte cultuurprogramma niet alleen aandacht besteedt aan de eigen integriteit en fraude in financiële audit, maar ook aan de houding die we aannemen ten opzichte van greenwashing. We hebben een belangrijke taak te vervullen. En we mogen weer nadenken.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Wim Bartels is Senior Sustainability Partner bij Deloitte.

Gerelateerd

8 reacties

Wim Bartels

Dank allen voor de reacties. Eens dat balans moeilijk in een exacte standaard is te vatten. En ja, ook aan greenwashing zit wel een intentioneel element (het bedrijf wil het toch graag positief opschrijven). We zouden in de toekomst wel eens anders tegen greenwashing kunnen aankijken - zoals ook het begrip over corruptie is verschoven in de loop der tijd.
De nieuwe vaardigheden uitdiepen … ik zet het op het lijstje, Albert Bosch.

Albert Bosch

Ik reageerde op een eerdere bijdrage van Wim Bartels wat ‘prikkelend-kritisch’. Maar ik kijk een stuk positiever aan tegen deze bijdrage (dank hiervoor), alhoewel ik de reactie van Alexander Vissers deels ook onderschrijf: gebruikers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.

Je stelt dat greenwashing niet per definitie fraude is, en ook niet een fout. Of het niet kwalificeert als fraude betwijfel ik. Marcel Pheijffer herhaalt in een recente podcast van Vitamine A (in deel 2 over corruptie; overigens zeer luisterwaardig dus bij deze een advies aan een ieder om die te beluiteren, te beginnen bij deel 1) dat greenwashing naar zijn verwachting in de nabije toekomst belangrijkste of meest voorkomende fraude wordt. Of het nu wel of niet als fraude kwalificeert (hé, hadden we eerder niet een discussie over de vraag of corruptie kwalificeert als fraude?), ik denk wel dat we kunnen stellen dat greenwashing een bewuste actie (met een bepaalde intentie) van het management is.

Voor accountants zoek je de oplossing in het vinden van een balans in de duurzaamheidsinformatie (incl. presentatie en toon), want een individueel element is veelal niet fout. “We zullen als accountants ons dus verder moeten bekwamen in het ontdekken van dergelijke praktijken én de manier ontwikkelen om met de gecontroleerde het juiste gesprek er over aan te gaan. […] En we zullen in voorkomende gevallen moeten leren hoe we dan de rug recht kunnen houden.” Heel goed! En zou je in een vervolgbijdrage voornoemde citaten willen uitdiepen?

Ik ben overigens wel benieuwd hoe een gemiddelde marketing professional aankijkt tegen het begrip greenwashing, maar dit terzijde.

Ron Heinen

Wet- en regelgeving zijn cruciaal om greenwashing te voorkomen.

Hoewel veel bedrijven streven naar duurzaamheid, zijn er ook bedrijven die misleidende claims maken over hun milieuvriendelijkheid om een groener imago te projecteren dan ze in werkelijkheid hebben:

https://thesustainableagency.com/blog/greenwashing-examples/

Innocent: Onoprechte tv-advertenties.
Keurig: Misleidende recyclingclaims.
Ikea: Geaccrediteerd illegaal houtkap.
Windex: Misleidende plastic verpakkingsclaims.
H&M: Onoprechte duurzame modeclaims.
Hefty: Valse representatie van het product.
Ryanair: Valse lage-emissieclaims.
Quorn: Onverifieerbare koolstofvoetafdrukclaims

Wetten en regelgevingen kunnen helpen om deze misleidende praktijken te voorkomen door bedrijven verantwoordelijk te houden voor hun milieuvriendelijke claims. Ze kunnen ook consumenten beschermen tegen misleidende informatie en hen helpen om geïnformeerde keuzes te maken.

Daarnaast kunnen wetten en regelgevingen ook een rol spelen bij het bevorderen van transparantie en eerlijkheid in de manier waarop bedrijven hun milieuprestaties rapporteren. Dit kan consumenten helpen om beter geïnformeerde keuzes te maken en kan bedrijven aanmoedigen om echte stappen te zetten naar duurzaamheid.

Wet- en regelgeving alleen kan echter niet voldoende zijn om greenwashing volledig uit te bannen.

Consumenteneducatie, bedrijfsethiek en publieke druk spelen ook een belangrijke rol bij het bestrijden van deze praktijk.

Glenn Mungra

In de zin:"...Balans is een van de belangrijkste principes voor duurzaamheidsverslaggeving...", denk ik bij een balans aan een cijfers en genormaliseerde berippen. Maar bij woorden die een indruk achterlaten bij de lezer is dat moeilijk te realiseren in een standaard.
Ik bedoel hier dat er v.z. mij bekend nog geen onderzoek is geweest naar een standaard taxonomie van de te gebruiken begrippen die een standaard indicatie geven, resulterend in een waardering op een ordinale schaal (ter aanvulling op het digitale onderscheid tussen wel/nee, goed/fout, "fraud or error").

Ter illustratie, denk ik bijv. aan het weerbericht dat een beeld probeert te scheppen over de zwaarte van een storm of de mate waarin het regent of koud is.

Wim Bartels

Beste Gerard, dank voor je reactie. Ik zou het bewust verstrekken van onjuiste informatie niet meer als greenwashing zien, maar als fraude.
Zeker waar dat greenwashing ook kan bestaan uit het weglaten van informatie (als dat bewust gebeurt is het ook fraude en als het onbewust gebeurt is het een fout), maar gebruikelijker is naar mijn mening dat er positieve claims worden gemaakt en dat die de meeste discussie opleveren momenteel.

Gerard Mertens

Het bewust dan wel onbewust creëren van een (te) positief beeld over ESG gerelateerde onderwerpen is slechts één vorm van greenwashing. Er zijn echter veel meer vormen die in dit betoog buiten beschouwing blijven. Greenwashing kan ook het bewust dan wel onbewust niet vermelden (achterhouden) van informatie betreffen (volledigheid), maar ook het (bewust/onbewust) verstrekken van onjuist informatie (betrouwbaarheid). Valt dat niet onder de verantwoordelijkheid van de accountant ?

Alexander Vissers

Gebruikers zijn hopelijk volwassen genoeg stompzinnige retoriek door te prikken, en ondernemingen verstandig genoeg zich daarvan te onthouden. Overigens wel actueel nu het CBB over de in de toelichting van de jaarrekening van Imtech 2012 opgenomen retorische platitudes over toekomstige "mitigating actions" ten aanzien van de continuïteit heeft geoordeeld dat deze misleidend zijn. De gedachte dat accountants zich gaan uitlaten over toekomstige maatregelen is onzinnig wel dat ze kritisch staan ten aanzien van substantieloze teksten. Dit heeft overigens geen werkelijk raakvlak met fraude maar met het vereiste dat het stuk waarbij een verklaring wordt afgegeven aan het vereiste van
duidelijkheid en eenduidigheid voldoet. Overigens moet worden opgemerkt dat de eisen aan de (toelichting van) de jaarrekening zwaarder zijn dan aan het bestuursverslag inclusief ESG verantwoording. Met name ook omdat deze laatste uit de aard der zaak forward-looking statements en subjectieve inschattingen van het bestuur bevatten. Blijft mijn oordeel: wie op retoriek afgaat is zelf schuld schuif je eigen verantwoordelijkheid niet in de schoenen van een accountant.

Marcel Pheijffer

Hear, hear.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.