Jan Bouwens

Bedrijven liegen over hun ESG-prestaties en consultants maken ESG-claims die niet door onderzoek worden ondersteund. Dat ondermijnt de klimaattransitie en kan beter vandaag dan morgen worden gestopt, aldus Jan Bouwens. Het is een spel dat de leugenaar vandaag geld oplevert en waar de maatschappij als grote verliezer achterblijft.

Discussie Column

Liegen over ESG ondermijnt klimaattransitie

In met name de rijke landen proberen we bedrijven ertoe te bewegen te rapporteren over hun bijdrage aan het milieu (Environment), de samenleving (Social) en Goed Bestuur (Governance). In de USA lopen de gemoederen hoog op nu de SEC hiervoor recent voorstellen uitbracht.  De ESG maatstaven worden langzaam maar zeker in standaarden vastgelegd. Commissaris Hester Peirce van de SEC is onmiddellijk fel van leer getrokken tegen de voorstellen van haar eigen bestuur.

Binnen de EU wordt eveneens gewerkt aan de infrastructuur waarin wordt vastgelegd hoe wordt gerapporteerd, maar ook wie de beoogde firma's zijn om de rapportages te attesteren. Er gaan daar geluiden op om attestatie door accountantskantoren nadrukkelijk te verbieden, met het oog op het voorkomen van conflicts of interest en mogelijke marktconcentratie.

Recente bevindingen van Baruch Lev en collega's aangaande bedrijven met grote belangen in Rusland geven belangrijke aanwijzingen voor ESG-manipulaties. Daartoe onderzochten zij de Refinitiv-database, waarin door bedrijven gerapporteerde ESG-prestaties worden verzameld en omgezet in ESG-scores tussen 1 en 100.

Bedrijven met substantiële activiteiten in Rusland  scoren een ESG-cijfer van 78 op 100, terwijl de gemiddelde ESG-score van alle andere niet-financiële Europese bedrijven van vergelijkbare omvang (bedrijven met een omzet van meer dan twee miljard dollar) in de Refinitiv-database gemiddeld 64 scoren. De gemiddelde score van de in Rusland investerende groep scoort op 'S' (de sociale dimensie) 81, terwijl de vergelijkingsgroep op 68 uitkomt. In termen van mensenrechtenprestaties (sub-component van de sociale dimensie) scoren bedrijven die profiteren van Russische activiteiten 84, terwijl de vergelijkingsgroep op 67 uitkomt.

De hogere ESG-scores worden verondersteld een indicatie te zijn van meer maatschappelijk verantwoord ondernemingsgedrag. Europese bedrijven met substantiële dochterondernemingen in Rusland presenteren zich dus als aanzienlijk meer 'verantwoordelijk', zowel in het algemeen (op basis van ESG) en binnen de sub-dimensies 'sociaal' en 'mensenrechten', dan vergelijkbare Europese bedrijven met nul of meer beperkte Russische activiteiten in de periodes voorafgaand aan de recente invasie.

De onderzoekers stellen voorts vast dat de bedrijven met een algemene hoge ESG-score zeer traag reageren op de inval van Rusland. Dit roept de vraag op of ESG-scores wel van nut zijn om over een bijdrage aan de maatschappij te informeren. Het antwoord is helaas NEE. Het blijkt dat de hoogte van de ESG-score geen enkel verband houdt met de kans dat de betrokken bedrijven hun vertrek uit Rusland aankondigen. Dit betekent dat een belegger die aandelen kiest op basis van ESG-scores, in de veronderstelling dat het geld waarschijnlijk meer maatschappelijk verantwoord bedrijfsgedrag bevordert, er niet op kan vertrouwen dat zulks het geval is.

ESG-cijfers worden ook gebruikt als middel om aansluiting te vinden bij een 'hoger' doel. Een recent voorbeeld van een studie naar diversiteit werd door Tom Gossling aangehaald als een voorbeeld van hoe zo'n studie valse claims maakt.  De studie vergelijkt beloningspraktijken van bestuurders en indicatoren voor koolstofreductie. De auteurs claimen dat betere scores in diversiteit hand-in-hand gaan met het stellen van hogere klimaatdoelstellingen in de beloning van bestuurders en dat deze vervolgens leiden tot meer klimaat-gerelateerde actie. In de studie wordt de volgende conclusie getrokken: "De gegevens laten zien dat er verschillende hefbomen zijn [om klimaatactie te versnellen], zoals een grotere geslachts- en leeftijdsdiversiteit in de raad van bestuur, effectiever klimaatbeheer en klimaat gerelateerde beloningen."

Het is een typische studie uit consultancykantoren waar peer reviews worden overgeslagen. Hoe goed ook bedoeld, de studie bruuskeert academische standaarden. Ten eerste zijn er geen correcties voor branche of geografie. Europese bedrijven hebben een grotere geslachtsdiversiteit en ondernemen meer klimaatactie. Deze verschillen treden deels onder meer op vanwege maatschappelijke druk, vooruitstrevende overheidsregulering en tussenkomst van aandeelhouders. Het is daarom waarschijnlijk dat maatschappelijke druk, regelgeving en het aandeelhoudersklimaat leiden tot meer diversiteit en meer klimaatactie, in plaats van dat diversiteit klimaatactie stimuleert.

Ten tweede wordt de waarschijnlijkheid van omgekeerde causaliteit genegeerd. Bedrijven met een duidelijk plan, betrouwbare prestatiemaatstaven en doelen voor CO2-reductie zullen deze doelen veel vaker opnemen in de beloning van bestuurders, dan bedrijven zonder dergelijke doelen en maatstaven. Met andere woorden, het is waarschijnlijk dat het bestaan ​​van een plan leidt tot doelstellingen voor de beloning van bestuurders, in plaats van dat doelstellingen voor de beloning van bestuurders leiden tot het bestaan ​​van een plan.

Bij nader inzien lijden veel van dergelijke onderzoeken aan dezelfde fundamentele fouten: gebrek aan correctie, correlatie gelijk stellen aan causaliteit en het negeren van het optreden van omgekeerde oorzaak-gevolg-relaties.

Valse ESG-cijfers en ondeugdelijke analyses ondermijnen het vertrouwen in ESG op lange termijn volledig. De valse claims komen altijd uit, zoals dat nu gebeurt met de bedrijven die in Rusland veel belangen hebben. Met mijn kritiek wil ik niets afdoen aan het belang van diversiteit. Maar we weten uit de literatuur dat effecten vaak lang op zich doen wachten, terwijl in ondeugdelijk onderzoek vaak onmiddellijke verbanden worden verondersteld; zulke uitkomsten zijn eenvoudig in de werkelijkheid onbestaanbaar! Ondeugdelijk 'onderzoek' dat zonder review (= een audit naar betrouwbaarheid en validiteit van cijfers) van wetenschappers de wereld in wordt geholpen, zal worden ontmaskerd en zal leiden tot wantrouwen in alle cijfers die door bedrijven worden geproduceerd.

Het is heel belangrijk dat consultancykantoren onmiddellijk stoppen met claims die door hun onderzoek niet kunnen worden ondersteund (zie ook het werk van Alex Edmans) en dat bedrijven stoppen met ESG-rapportages, tenzij de validiteit en betrouwbaarheid ervan kan worden geattesteerd. Met de huidige gang van zaken wordt de klimaattransitie ondermijnd in plaats van bevorderd. Gossling verwijst naar in dit verband naar BSG, Bull Shit Gaming. Het is inderdaad een spel dat de leugenaar kortetermijnwinst oplevert, terwijl het de maatschappij met een langetermijnverlies opzadelt!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jan Bouwens is hoogleraar accounting UvA en research fellow University of Cambridge.

Gerelateerd

20 reacties

Alexander Vissers

Beste Jan, dat een transitie naar minder milieubelastende technieken zinvol kan zijn bestrijd ik niet maar daarover moet open en duidelijk gecommuniceerd worden. De maatregelen die nu door Nederland genomen worden, het opstoken van importhout is op geen enkele wijze een bijdrage aan welke ontwikkeling dan ook. Nederland staat bekend als innovatief en rationeel land. In plaats van te deugen en de subsidiekraan open te zetten voor kennelijk ondeugdelijke oplossing voor Nederland zou dat geld beter besteed kunnen worden aan het ontwikkelen van een oplossing voor de hele wereld. Geen zonne-energie in een land waar de zon een half jaar niet schijnt. Slechte oplossingen subsidiëren remt de ontwikkeling in plaats van deze te versnellen. En de illusie in stand houden dat CO2 rapportage door Nederlandse bedrijven meer betekenis heeft dan een recept in de Allerhande is pure misleiding.

Jan Bouwens

@Alexander. Naar mijn observatie is er in het Westen sprake van zo'n tranisitie in de hoop dat anderen zullen volgen. Ook China zal moeten volgen, willen ze niet omkomen in hun eigen CO2-uitstoot. In mijn ogen kan het Westen concurrentievoordeel opbouwen door de transitie sneller door te zetten op basis van innovatieve technieken. Maar dan zullen we echt moeten ophouden toe te staan dat er onzin over presaties wordt gepubliceerd.

Alexander Vissers

Liegen is altijd fout. Onbegrijpelijk is dan ook dat ons nog steeds voorgehouden wordt dat er zoiets is als een klimaattransitie. Voor iedere kolengestookte elektriciteitscentrale die wij in Europa sluiten worden er in Azië 20 gebouwd. Kolen is booming. Zeker in Azië is de kolenhonger onstilbaar hoe willen wij ook maar enig verschil maken? China is alleen al verantwoordelijk voor meer dan 50% van de kolenconsumptie, met een steil stijgende trend. India zet ook vol in op kolen. Daar gaan de zonnepanelen op uw dak , uw spouwmuurisolatie en uw Tesla en ook de ESG van Albert Heijn en DSM niets aan veranderen hoe hard de IPCC ook schreeuwt als een verwend kind. Ten aanzien van het rapporteren van objectieve kwantitatieve vergunde en meetbare emissiegrootheden zoals gereguleerde CO2 uitstoot, daar is niets mis mee. Het gaat echter onvermijdelijk de mist in bij ongereguleerde niet vergunde ongedefinieerde buitenwettelijke grootheden.

Marc Schweppe, redactie Accountant

Regel 9 van de spelregels voor het debat op deze site geeft aan dat Nederlands de voertaal is. Uitgebreide Engelstalige reacties of citaten bevorderen de discussie niet. Desondanks is besloten ze hier te laten staan.

Ron Heinen

@Robin Litjens 6 april 2022

Dank voor de referenties.

Puur wetenschappelijk gezien is de kwaliteit van "Why is corporate virtue in the eye of the beholder? The case of ESG ratings. " een stuk hoger dan van "Research on corporate sustainability: review and directions."

Marcel Pheijffer bijvoorbeeld weet hoe we dit objectief beoordelen.

Eric Jacob Fischer


Prima artikel!

Marcus Looijenga

@Jan Weezenberg 6 april 2022.
Dank voor de reactie. Ik denk dat het een enorme uitdaging is om tot controle informatie te komen. Op een aantal onderdelen komen we er misschien niet helemaal, maar op veel onderdelen wel. CO2 kan al zeer goed gemeten en gecontroleerd worden. Ook de CSRD gaat ‘creativiteit’ beperken. En we hebben m.i. geen keuze. Enerzijds omdat al dit soort informatie een grote impact heeft op waarderingen van assets en levensvatbaarheid van business modellen. Anderzijds moeten naar een duurzame wereld, daar horen kapitaalmarkten bij waar we als accountant een belangrijke rol in spelen. De vraag is, hoe zorgen we in deze reis dat de verwachtingskloof niet (te veel) vergroot. Daarbij hoort het leggen van verantwoordelijkheid bij de bedrijven (en consultancykantoren), maar ook communicatie van de accountant. Moeilijk? Ja, eens. Stoppen? Nee, laten we alsjeblieft doorgaan met voldoende waarborgen.

Eric Israël

PART 3

Some red flags that ESG reporting may not help are coming from whistleblowers like Tariq Fancy, who was the sustainability investment chief at BlackRock. In that role he was an advocate for using capitalism to save humanity from global warming. It took him only two years to realize this was not only a sham but also that his work “only made matters worse by leading the world into a dangerous mirage”. In an interview with Forbes, he expressed his doubts about the value of ESG data. More specifically he mentioned, although a good ESG rating sounds good, it is not that profitable to be responsible. As a believer in free markets, he acknowledges that markets have limitations and when there are market failures these will need to be fix. According to Fancy, one of the ESG market failures is that the incentives for ESG are not set up correctly. Although the current ESG investment approach is well marketed there is no evidence that it is going to help stop the harm. He acknowledges that “ESG measurement is helpful, however, Wall Street will currently incentivize companies to take what they are already doing and slap a green label on it”. His insider insights make clear that the threat of corporate ESG/greenwashing is real.

Daarom beste accountants er is werk aan de winkel en geen tijd om bij de pakken neer te zitten!

Eric Israël

PART 2/3

ESG or sustainability are sometimes dismissed as an ideology that doesn’t belong in the corporate world. Larry Fink, CEO of the world’s largest asset manager BlackRock with over $10 trillion in assets, clearly disagrees and he has argued in his latest annual letter to chief executives and shareholders that “over the long-term environmental, social, and governance (ESG) issues – ranging from climate change to diversity to board effectiveness – have real and quantifiable financial impacts”.

Or look at Shell. Last year we saw the stunning landmark case where a Dutch Court ordered Shell to reduce its emissions, thereby beginning a new climate litigation era. It’s clear that these ESG risks are material and will need to be disclosed. This is not easy but if the accounting profession wants to remain relevant they have no choice then to engage and become part of the solution.

CONTINUED IN PART 3

Eric Israël

PART 1/2

Let’s also acknowledge that lying by businesses or greenwashing directly relates to the ‘tone-at-the-top’ and are ‘red flags’ for fraud and corruption. Corporate lies or fraud are usually based on the iconic ‘Fraud Triangle’ where there is (1) pressure to maintain the status quo, (2) the opportunity to maximize economic growth, and (3) a ‘Tone-at-the-Top’ where senior management supports a company’s purpose that conflicts with the interests of society.

I must admit that I am very afraid about the terrifying impacts of climate change but not surprised to see businesses lying about this. Governments and corporations have burned valuable time through many years of inaction. As a result we see “a litany of broken climate promises“ according to the UN Secretary General who recently accused “governments and businesses for lying about efforts”.

The current absence of reliable ESG or sustainability reporting is likely to become an Achilles‘ heel for meaningful action. The lack of reporting and verification processes creates an opportunity for greenwashing. Sad to say this is already happening on a large scale. Research conducted by the European Commission, which focused on greenwashing in 2021, found that 42% of online green marketing claims from various business sectors were exaggerated, false or deceptive. It demonstrates that business is inclined to use ESG abusively. And despite the recent SEC proposed landmark climate disclosure rule forcing companies to disclose emissions for the first time there is no evidence that this is going to help stop the harm. So should corporations just stop publishing ESG reports as is the conclusion of this article?

CONTINUED IN PART 2/3

Jan Weezenberg

Geachte Heer Bouwens,
"consultants maken ESG-claims die niet door onderzoek worden ondersteund".

"Audit kan profiteren van ondersteunende onderzoekingen"

Dat is volledig "true" , maar niet relevant.

Want zolang het aantal ondersteunende
onderzoekingen relatief heel klein is , is er geen solide basis voor een goedkeurende accountantsverklaring.

Dat is statement, met bespreking van mogelijk voortzetting.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Bouwens

@Jan Mijn lezing van het artikel bracht me tot de conclusie dat auditing wel degelijk een effect heeft. De onderzoekers concluderen immers: "Overall, our results suggest that the reliability of an ESG rating can benefit from the auditing
of sustainability reporting by third parties, which have an assurance effect on the quality of a company’s
ESG information."
Kennelijk is er wel degelijk relevante evidence aanwezig die (enige) attestatie toestaat. Dit betreft precies mij pleidooi.

Robin Litjens

Interessant Jan!

Recent onderzoek stelt dat de ESG -cijfers vooral input (bijv. investeringen in...) en niet output meten. Het is de vraag of en hoe input en output samenhangen. Daarnaast kan er een time lag tussen beiden zijn.

Is een output focus -eigenlijk gelijk aan financiele verslaggeving- niet een noodzakelijke stap?

Bijv. Christensen e.a.., 2022. Why is corporate virtue in the eye of the beholder? The case of ESG ratings.
Grewal en Serafeim, 2021, Research on corporate sustainability: review and directions.

Ron Heinen

@Jan Weezenberg 6 april 2022:

Citaat:

"Geachte Heer Looijenga
U "schrijft , doorgaan "maar wel dat de informatie betrouwbaar moet zijn".

Naar mijn bescheiden mening zal aan die voorwaarde nooit kunnen worden voldaan wegens gebrek aan controle informatie."

Einde citaat.

Kunt U aangeven wat U vind van het eerder door mij aangehaalde wetenschappelijke artikel ?

( Does Audit Improve the Quality of ESG Scores?

https://www.mdpi.com/2071-1050/12/14/5670/pdf )

Jan Weezenberg

@Marcus Looijenga 6 april 2022

Geachte Heer Looijenga
U "schrijft , doorgaan "maar wel dat de informatie betrouwbaar moet zijn".

Naar mijn bescheiden mening zal aan die voorwaarde nooit kunnen worden voldaan wegens gebrek aan controle informatie.

Beter is dan te stoppen met die schijn-zekerheid en te reageren op de herkenbare situatie.

Feiten onder de ogen zien is altijd beter dan doorgaan met creatief rapporteren. Creatief rapporteren leidt tot veel grotere schade .

Overigens is er naar mijn mening in het algemeen veel te weinig follow-up met de artikelen van Jan Bouwens


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Marcus Looijenga

Mooi onderbouwde column. Liegen gaat overigens niet alleen om het onjuist presenteren van informatie, ook over het weglaten ervan. Ik denk dat stoppen met rapporteren geen goed idee is, maar dat de informatie betrouwbaar moet zijn: helemaal mee eens. En ja, hier spelen consultancykantoren en ook accountants een belangrijke rol in het ecosysteem.

Rob Jacobs

Prachtige en krachtige column, Jan Bouwens. De kern van het probleem is m.i. dat ESG feitelijk niets met 'duurzaamheid'/'sustainability' te maken heeft. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat ESG ratings iets zeggen over de 'continuïteit' van bedrijven en niets over hun 'maatschappelijke' bijdrage. https://www.bloomberg.com/news/audio/2021-12-10/the-esg-mirage-podcast.

ESG gaat feitelijk over 'continuïteit van ondernemingen' en gaat uit van het vergroten van de 'enterprise value'. 'Sustainability' gaat uit van 'societal value' en van het vergroten van 'positieve impact of verlagen van 'negatieve impact' op de maatschappelijke waarden (impact op milieu, mens en economie). Dat onderscheid is nodig om meer duidelijkheid te verschaffen. Wellicht dat de Europese CSRD met het 'dubbele materialiteitsprincipe' beide perspectieven dichter bij elkaar brengt.

Alexander Vissers

Uitstekend betoog. Overigens is er zinnig mens die notie neemt van ESG scores, laat staan dit betrekt in zijn besluitvorming? Ik hoop het niet en kan het mij ook niet voorstellen. Milieu en samenleving zijn bij uitstek randvoorwaarden die de overheid moet stellen en (streng) handhaven, en goed bestuur is voor de directe vergeef met het woord "stakeholders" om te beoordelen, een beetje onderneming heeft een ondernemingsraad en een raad van commissarissen en de overheid heeft inspectiediensten. In zoverre is Jan Bouwens nog te mild: stop ESG rapportages! Uitroepteken punt uit. En verder, zoals Milton Friedman al stelde, het meest sociale dat een bedrijf kan doen is winst maken. Overigens, sinds India en China zich hebben gedistantieerd van de klimaatrage en ook Afrikaanse landen in ijltempo kolencentrales blijven bouwen is de Nederlandse en Europese
"klimaattransitie" vooral een absurde zelfkastijding. Een gaatje in de fietsband plakken terwijl je buren hem in stukken knippen.

Jan Weezenberg

Volgende column van Jan Bouwens: "roepende in de woestijn"

Ron Heinen

Does Audit Improve the Quality of ESG Scores?

https://www.mdpi.com/2071-1050/12/14/5670/pdf

Conclusie: "Overall, our results
suggest that the reliability of ESG scores can benefit from the auditing of sustainability reporting by third parties, which has an assurance effect on the quality of the company’s ESG information"

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.