Pieter de Kok

Pieter de Kok bereidt zich voor op het afgeven van zekerheid bij duurzaamheidsinformatie. Maar het eerlijke groene verhaal vertellen moet wel op een transparante en heldere wijze gebeuren.

Discussie Column

Je gaat ze pas zien als je ze doorhebt

Ik ben een groot fan van Cruijff. En omdat mijn mede-columnisten graag verwijzen naar dichters, wetenschappers, songwriters en acteurs, dacht ik ook kleur te bekennen. Ik houd het graag simpel. Wie op tijd vertrekt komt nooit te laat, dat niveau.

Ik ben me een aantal jaren vanuit de coulissen aan het voorbereiden op het thema ESG (Environmental, Social & Governance). De lading bij ESG is momenteel heel boeiend. Iedereen lijkt er mee bezig te zijn, in de boardroom en in accountantsland, maar er zijn weinig deskundigen. Het grote geld lonkt. Ik heb alleen nog nooit een zak geld een probleem van wereldformaat zien oplossen.

In 2025 gaan we als beroep assurance afgeven bij ESG; beperkte assurance, maar toch. Of wij de deskundigen zijn om CO2-footprints en inclusiviteit door te meten en van een stempel te voorzien, weet ik nog niet.

Zolang wij als beroep de bal hebben, kunnen andere partijen geen doelpunt maken. En zo wordt het een certificeringsdomein voor accountants. Dat we die nu al niet in het werkveld in grote mate hebben rondlopen, lijkt niemand te deren. Als je meer wilt doen kun je wel harder gaan lopen, maar het aantal mensen in veld bepaalt wat je meer kunt doen.

Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt. Dat 'iets' was denk ik dan maatschappelijk verantwoord ondernemen, ofwel mvo. Dat was vooral heel saai, grijze wollen sokkenwerk. Ik had, denk ik, in 1994 al een collega die hierin was gespecialiseerd. Dat was op een teambezetting van 2.500 medewerkers wellicht een wat scheve verhouding, maar toch: het onderwerp is niet van gisteren.

De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn. Ik hoorde vorige week tijdens mijn college (ik zit weer in de studiebanken, rvc-in-spe-opleiding) dat de boards in Nederland de ESG-ontwikkelingen te snel vinden gaan. Wat er in de afgelopen bijna dertig jaar mvo allemaal niet is gebeurd in de boardroom weet ik niet, maar nu lijkt alles plots te versnellen. Oké.

Ik herken in ieder geval één uitdaging, hoewel in steeds mindere mate, namelijk de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van data. Dat was en is nog steeds een uitdaging rondom sec financieel georiënteerde data. Trek ik die uitdaging door naar het verzamelen, toetsen en beoordelen van betrouwbare ESG-data, dan zie ik een hele grote uitdaging. Het is een wet dat op grote ambities vaak diepe teleurstelling volgt.

Ik heb nog geen ESG-, mvo-, sustainability-, of GRI-rapportages gecertificeerd. Ik heb wel nagedacht over wat ik met ons clubje concreet zou kunnen doen rondom de thema's die mijn dochter van twaalf ook zorgen baren. Een van de meest aansprekende projecten waar ik mij voor zou willen inzetten is de Ocean Clean Up. Wie weet, one day soon.

Ervaring. Dat heb je of heb je niet. Omdat ik nog niet binnenkort afreis naar de Atlantische Oceaan heb ik nagedacht over iets kleiners, concreters, wat betreft inzetten van ervaring. Ik deel graag mijn groene inspiratie: data-visualisatie.

Ik denk dat we 'Oh Wat Zijn We Allemaal Heel Duurzaam'-cliënten pas gaan zien als we doorhebben wat ze dan echt doen op onze aller aardkloot. En welke techniek om dat échte verhaal te vertellen is dan beter dan data-visualisatie?

Bekijk ter inspiratie en beleving bij mijn visualisatievoorstellen hier even dit filmpje met honderd jaar aan aardbevingen-data (Credits:@jblefevre60).

Als we dan creatief zijn en we gaan ESG-assurance afgeven, laten we dan kijken hoe we die groene prestaties op een mooie en heldere manier kunnen visualiseren. Laten we een willekeurige meubelfabrikant eens als eerste voorbeeld nemen. In het kader van dat de bal minimaal tussen die twee palen moet, houd ik het simpel.

Arbeid / S van Social

  • De fabrieken waarin de onderdelen worden gemaakt worden geplot op de aardbol en zijn via Google Maps zichtbaar. Met een interface naar camera’s kan iedereen meekijken op de productievloer.
  • Welke lokale initiatieven rondom fabrieken worden geïnitieerd en welke initiatieven leveren hoeveel welzijn lokaal op – mooie plot van events op map, met bijvoorbeeld doorlinkjes naar scholen en kinderziekenhuizen.

Hout / E van Environmental

  • De route van de ontbossing wordt zichtbaar gemaakt op een map; in welk land/bos wordt hout geproduceerd, hoe oud is de gemiddelde productie, hoeveel CO2 wordt ‘ontbost’ en hoeveel CO2 wordt gebruikt voor transport van hout naar productielocaties?
  • In welk land/bos worden bomen teruggeplant en hoeveel CO2 wordt hiermee aan natuur teruggegeven – op map wordt zichtbaar gemaakt hoeveel bomen worden geplant met visualisatie van type bomen.

Productie en Transport (E/S van Environmental en Social):

  • Hoeveel CO2 komt vrij bij productie van meubels (inclusief overige gebruikte grondstoffen)? Op map wordt gevisualiseerd hoeveel CO2 per dag wordt geproduceerd.
  • Wat is de gemiddelde leeftijd van medewerkers op productielocatie? Op map wordt een leeftijdsopbouw chart gevisualiseerd per productielocatie.
  • Hoeveel CO2 komt vrij bij transport naar opslag van meubels – op map worden stromen in pijlen van productie naar opslag gevisualiseerd.
  • Hoe lopen de stromen van de meubels uit opslag naar eindconsumenten en hoeveel CO2 komt daarbij vrij – te visualiseren via traffic plot en CO2-volumes.

Je gaat ze, de groene ondernemers, pas zien als je ze doorhebt. Als je het ziet.

Pech, dat krijg je bij een negatieve instelling en geluk bij een positieve instelling. Ik ga altijd uit van het positieve. Ik denk dat de meeste ondernemingen een groen hart hebben en op een positieve manier willen bijdragen aan de wereld.

Het vereist weinig inlevingsvermogen om bovenstaande visualisaties te vertalen naar relevante datasets. Of de data echter betrouwbaar en beschikbaar zijn, is mijn grootste zorg. En daarmee maak ik mij zorgen over het relatieve nut van ESG-certificering op dit moment. Het is al een hele stap als we meer praten over deze uitdaging.

Tegelijkertijd denk ik dat, als we het eerlijke groene verhaal willen vertellen, dit via transparante en heldere visualisatie publiek beschikbaar moet worden gemaakt, periodiek worden geupdate en gecertificeerd door... who ever. Want stel nu dat de greenwashing, wat gewoon fraude is, maar onbeschaamd doorgaat; dat de certificering/assurance niet tot het gaatje gaat of komt?

De ESG-rapportage verplichtingen zijn er, de EU-wetgeving komt; zou de waarheid vanzelf niet komen bovendrijven? De op het oog simpele oplossing van ESG-assurance blijkt in de praktijk straks het moeilijkst.

Ik weet het: je moet schieten, anders kun je niet scoren. Wat mij betreft zetten we in op het transparant maken van het verhaal. Met gezond verstand het verhaal begrijpen, is wellicht al genoeg.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

8 reacties

Alexander Vissers

@ Pieter de Kok, ik twijfel iet aan je goede bedoelingen maar ben en fervent tegenstander van ESG rapportage, de overheid die ondernemingen over de grenzen heen dwingt haar normen te hanteren en daarover te berichten. De EU is een ideologisch gedrocht met bureaucraten die steeds meer regels verzinnen om de eigen existentie te rechtvaardigen, inmiddels zijn we zo geconditioneerd en murw geslagen dat we de bemoeizucht kritiekloos accepteren. We zien dat het voornaamste effect is dat ondernemingen dan wel activiteiten van de beurs verdwijnen en naar off-shore holdings verplaatst worden. Als de EU het verhaal werkelijk serieus zou nemen zou ze wel iets aan de eigen kolen stroomopwekking doen, serieuze vliegtaks heffen. Hongarije scoort erbarmelijk op de mensenrechtenindex maar leest ondernemingen de les? En er is geen sprake van brede emancipatie van Moslimvrouwen, ook niet in Nederland. Voordat de EU politiek ondernemingen belast met regelgeving kan ze beter haar eigen zaken op orde brengen. De Ocean Cleanup heeft inmiddels de mythe van een Plastic Soup kolk in de Pacifische oceaan ontkracht, de mythe van fluviatiele oorsprong van pelagisch plastic ontkracht en vastgesteld dat fluviatiel macroplastic met name in de nabijheid van de riviermonden aanspoelt en een fractie is van eerdere schattingen. De totale buit van de Ocean Cleanup tot op heden is ca 100.000 kg 100 ton 0,1 kiloton vijf twintigtonners vol, minder dan 10% van het dagelijkse Nederlandse plastic verpakkingsafval en heeft een fortuin gekost. Laten we alsjeblieft het eerlijke verhaal vertellen. Ondertussen krijgen werkelijke problemen als bijvoorbeeld Pfas en Chroom-6 te weinig aandacht. Pfas vooral vanwege de halfhartige houding van de EU!

Ron Heinen

Op de link

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/20430795.2015.1118917

is een recent onderzoek te vinden van de relatie tussen ESG and financial performance.

Quote: "...this study extracts all provided primary and secondary data of previous academic review studies. Through doing this, the study combines the findings of about 2200 individual studies. Hence, this study is by far the most exhaustive overview of academic research on this topic and allows for generalizable statements. The results show that the business case for ESG
investing is empirically very well founded. Roughly 90% of studies find a nonnegative ESG–CFP relation. More importantly, the large majority of studies reports positive findings..."

Het onderzoek is 1793 keer geciteerd.

Joost Kelderman

Beste Pieter,

Dank voor je bijdrage. Je slaat de spijker (weer eens) op z'n kop!
Niet de rapportages maar de feitelijke acties van ondernemingen/ondernemers, overheid/politici en burgers/consumenten dragen bij aan een meer duurzame wereld.

Rapportages kunnen daarbij wel helpen: bij de bewustwording én om te voorkomen dat feitelijk beleid/acties wordt verhuld in mooie praatjes (en plaatjes).

Maar dan moet die rapportage inderdaad wel het eerlijke verhaal vertellen. En dat wordt nog een hele uitdaging!

Pieter de Kok

Beste Alexander

Ik houd een pleidooi met rode draad groene transparantie , zet vraagtekens bij assurance, en jij haalt er één element uit visualisatie uit en komt met 1984 .

Verder ingevuld met talloze side-topic complottheorieën en je kaapt mijn visualisatie insteek met een brede, zwaar eigen ingekleurde, geo-politieke insteek.

Ik vrees dat ik in jou geen fan ga vinden in groene data visualiseren.

Nogmaals veel succes met je visie en kijk op de wereld!


Groet van een groene liberaal!

Ron Heinen

@Alexander Vissers.

We hebben eerder een discussie gehad op dit forum met jou en je argumenten met betrekking tot klimaat verandering.

Op de link

https://drive.google.com/file/d/1wQSKSnZ3TMYPI7cktPhGAf6dXJkFpqCY

kun je bijvoorbeeld het boek van de Club van Rome uit 1972 bekijken. Op de link

https://photos.app.goo.gl/S42CLMMtmPExc7258

een foto van de nederlandse versie.

Tot op de dag van vandaag zitten we in het Business-As-Usual (BAU) scenario uit het boek, zie bijvoorbeeld de recente thesis op de link

https://dash.harvard.edu/handle/1/37364868

De gedane voorspellingen uit 1972 van het Business-As-Usual scenario blijken tot op de dag van vandaag te kloppen.

Alexander Vissers

Beste Pieter, je roept zelf het beeld van 1984 op met camera's die op de productievloer staan gericht, naaisters in Bangladesh onder 24 uurs suveillance door de wereldpolitie. India en China hebben al duidelijk gemaakt de welvaart en het welzijn van hun bevolking belangrijker te vinden dan klimaatscenario's. Met name Europa is schaamteloos in het proberen te regeren buiten de eigen grenzen en armere landen te vertellen wat ze moeten doen en laten, ditmaal door het reguleren van internationals. Van de ca 190 landen op deze wereld willen zo'n 120 alleen maar klimaatcompensatie uit het akkoord van Parijs. En ja zo werken organisaties als het bureau van de VN het IPCC waar de public relations afdeling het verhaal schrijft dat een heel gekleurde versie is van de empirische onderzoeken, wetenschappelijk onderzoek heeft geen summary for policymakers, een dergelijk bureau wordt binnen een paar jaar een doel op zich gestuurd door lobby en eigenbelang. Ondertussen worden de modelvoorspellingen keer op keer gefalcificeerd. Ierland heeft niet voor niets het realistische besluit genomen vol op aanpassing in te zetten preventie, zolang er geen realistisch alternatief is voor een wereldwijde energievoorziening is dat het rationele besluit want preventie gaat het niet worden. Voort grote uitstoters van CO2 is er al een rechtensysteem, Nederlandse uitstootgegevens zijn via de Woo opvraagbaar.. Decennia lang aanspreken van mensenrechten in China heeft alleen maar een averechts effect gehad, overigens heeft China je cameravoorstel aardig geïmplementeerd. Een overheid dient zijn burgerlijke ondernemingen niet zo te knechten. Ondertussen roeren we met een houten roerstokje de koffie op weg naar Bali, dat is het eerlijke verhaal.

Pieter de Kok

Ik moest even zoeken naar haakje van je betoog naar mijn bijdrage….

Jij hebt het ze allemaal al door Alexander, de VN, EU en in onze regering, sprookjevertellers die helemaal geen oprechte interesse in onze planeet hebben, maar alleen in macht en destructie van onze democratie en bedrijfsleven .

begrijp ik je zo beetje correct?

. ''Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander'' , het is jouw mening en dank daarvoor.

Om in het Cruijfiaans te blijven.

Alexander Vissers

1984 maar dan erger. De EU baseert zich op de Parijs akkoorden, bemoeit zich met het bedrijfsleven alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Ik hoop dat de ESG rapportgaes allemaal uniform zijn: We zijn een onderneming geen onderdeel van de staat, we houden ons aan de wet met betrekking tot emissies, we houden ons aan de wet met betrekking tot de werknemers en we houden ons aan de wewt met betrekking tot het ondernemingsbestuur. Dat gaat het niet worden want we zijn al geheel en al murw gebrainwashed met het EU Marxisme dat we het niet eens meer in de gaten hebben. Wat is Elon Musk toch een frisse wind, jammer dat hij alleen aan de overkant van de oceaan waait. Wat betreft het eerlijke groene verhaal betreft: in de rest van de wereld zit niemand te wachten op het neo-kolonialisme van Europa en India Pakistan en Bangladesh laat staan China laten zich niet de les lezen door Grachtengordel socialisten en Guy Verhofstad. Regeldruk voor beursgenoteerde ondernemingen zal alleen maar meer activiteiten van de beurs doen verdwijnen. De gedachte dat we binnen afzienbare tijd wereldwijd met substantieel minder fossiele brandstoffen toe kunnen ontbeert iedere realiteitszin. Ondertussen blijven de VN de EU en onze regering het sprookje herhalen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.