Omar El Messaoudi

Stel je voor dat je op een zinkend schip staat als accountant. Welke zaken neem je mee en welke zou je laten gaan, vraagt Omar El Messaoudi zich af.

Discussie Column

Meer met minder

You possess only whatever will not be lost in a ship wreck.
(Al Ghazali)

Denk eens aan je kledingkast. Hoeveel kleren draag je niet? Er zitten shirts bij die je helemaal vergeten bent. Hoeveel schoenen heb je? Welke doe je nog aan? Kijk om je heen in de woonkamer. Maak je nou echt gebruik van dat ene bijzettafeltje of die extra ladekast? Hoeveel boeken moet je elke keer afstoffen en welke potjes, pannetjes en ander keukengerei heb je zover mogelijk de kasten en lades ingeduwd? Wat is de toegevoegde waarde van al deze bezittingen? Stel dat je een sticker zou plaatsen op elke bezitting die je dagelijks gebruikt. Het genieten van het kijken naar je mooie kamerplant hoort hier uiteraard ook bij. Ik ben er van overtuigd dat meer dan de helft van je bezittingen eigenlijk weg kan. Ik niet alleen, onder meer onderzoek van Dr. Thomas Gilovich toont dit ook aan.

Op zolder zag ik de NV COS liggen. Een enorme pil, die met de jaren dikker lijkt te worden. Als je er doorheen bladert zie je zoveel stappen, toelichtingen en voorbeelden. Ik ben echt benieuwd hoeveel daarvan wordt gelezen en gebruikt door accountants. Zie bijvoorbeeld NV COS 315, A23. Ik zie liever een instructieboekje dat accountants als handvat kunnen gebruiken, waarbij praktijkoverleg, onderzoek, ervaringen en het gebruiken van het eigen brein de rest doen. Een oproep aan de opstellers van de bundels om nogmaals om tafel te zitten. Vraag accountants om een dag bij elkaar te zitten, leg de bundel op tafel en stel vervolgens de vraag: "Wat kan eruit?"

Ditzelfde principe kunnen we in de sector op alle belangrijke facetten toepassen. Kijk maar naar de jaarrekening bijvoorbeeld. Nodig een keer een aantal belangrijke stakeholders uit en gooi de jaarrekening op tafel. Stel ze vervolgens de vraag: "Welke informatie kan weg?" Je zult versteld staan. Een side note: Ik heb begrepen dat de accountant onder andere als vertrouwenspersoon fungeert voor de gebruikers van de jaarrekening. Hoe vaak zijn deze gebruikers betrokken geweest bij het opstellen van een jaarrekening?

Wat dacht je van het aantal klanten dat kantoren bedienen? Elk jaar spelen weer dezelfde capaciteitsproblemen, of hoor je weer dezelfde klachten bij het koffieapparaat. "Deze klant past niet bij ons." "Waarom nemen wij er zo'n grote klant bij als het verloop al zo hoog is?" Ook hier een oproep naar alle kantoren. Bekijk de klantenportefeuille nu eens zoals je je eigen kledingkast zou bekijken. Wat kan eruit?

Aan de universiteiten de oproep om de master en post-master accountancy nogmaals te bekijken. Moeten al die vakken wel? Welke kennis heeft de accountant nu daadwerkelijk nodig in de praktijk? Draai het om. Stel vanuit de praktijk een lijst met vakken op die benodigd zijn. Welk vak gaat er nu bijvoorbeeld over het opstellen van een managementletter of accountantsverslag en het communiceren hiervan naar het management? Ik heb er géén meegemaakt.

Wat te denken van ons beroep? Als we niet uitkijken, zijn we straks jurist, advocaat, taxateur, consultant, accountant, boekhouder, controller en techneut. Wij willen van alles wat. Het is goed om kennis te hebben van verschillende zaken, maar wij lijken langzamerhand de focus kwijt te raken. Wat zijn onze fundamenten? Liever uitblinken in drie dingen, dan gemiddeld zijn in dertig dingen. Denk aan de hierboven genoemde quote van Al Ghazali. Stel je eens voor dat je op een zinkend schip staat als accountant. Welke zaken zou je meenemen en welke zaken zou je laten gaan?

Als je de afgelopen periode de accountancysector geanalyseerd hebt, valt iets op. Meer regels, meer maatregelen, meer rollen voor de accountant, meer studievakken, meer bemoeienis vanuit politieke hoek, het bedienen van meer klanten en ga zo maar door. Een antwoord blijft vaak uit, als ik dan vraag of meer beter is. We willen meer door meer, maar wellicht krijg je meer door minder.

Een oproep daarom aan de gehele sector. Laten wij een andere mindset aannemen. Bekijk (als accountant, kantoor etc.) per belangrijk facet (maatregelen, rol, studie, werkstappen, klanten) wat weg kan. Ik ben ervan overtuigd dat dit opschoningsproces ons meer gaat opleveren. Misschien is het een idee om een nationale opschoningsdag of -week te introduceren.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

14 reacties

Roland Pang

100% eens!

R.J.A.M. Vromans

Stakeholders willen in principe eerder meer dan minder informatie van accountants is mijn idee.

Zaak is dat de NBA en de wetgever niet meer informatie beloofd dan dat haar accountants kunnen waarmaken.

En dat is waar de schoen wringt want er zijn altijd wel een of meer ambitieuze accountants die in nieuwe aanvragen voor meer informatie wel een businessmodel zien waar het geheel van de beroepsgroep niet of niet voldoende, nu en in de toekomst, aan kan voldoen.

Not more is better but less is better; maar dan wel van een hoog niveau uitgevoerd!

Dat men op lange termijn controle door accountants onwenselijk vindt is mijns inziens onwaarschijnlijk en anders is het wachten op een stortvloed van schandalen om dat tij weer te keren.

Carel Verdiesen

"Vraag het de stakeholders, welke informatie kan weg"

En als ze nu zeggen: die verklaring (accountant) hebben we eigenlijk niet meer nodig....?

Heb ik wel tijd om thuis eens goed rond te kijken wat er allemaal weg kan.

Roy Gorter

Pieter, als ik een suggestie mag doen: gewoon je blog doosturen, deze boodschap kan niet vaak genoeg herhaald worden! Wie weet, als de boodschap van Omar genoeg steun krijgt en vaak genoeg herhaald wordt, dan zou dat toch een keer moeten blijven hangen?

Pieter de Kok

En bedankt Omar, “gooit mijn concept nieuwe blog in prullenbak, Keep It Simple”:
- een OKB op samenstelverklaring NOW - ik ben er langzaam klaar mee
- de eeuwige debatten en stokpaardjes (geen stokpaardjes, geen herhaling , meer + energie)
- de engagement letter , bijzonder de interne beheersingsparagraaf
- Wat Roy zegt
- Wat jij zegt
- en nog 1000 voorbeelden

Zeg Marc, ik heb wat meer tijd nodig voor volgende blog.

Gaat op zoek naar nieuw thema - wellicht Hoe Veel Geld Is Er Voor Innovatie ? Of Hoe Gaat Het Met Jan W.? Iemand nog suggesties?

Jan Bouwens

Mooi column Omar. Als opleider voel ik me natuurlijk verplicht om hierover na te denken en eerlijk gezegd doe ik dat al een tijdje. In mijn ogen zouden we veel meer moeten inzetten op de verdere vergroting van technische kennis opdat de elke accountant op basis van kennis kan articuleren (en ook opschrijven!) waarom het werk dat werd gedaan juist is. Dat betekent dat we het in detail beschreven curriculum moeten durven los laten om het te vervangen door een zwaar inhoudelijk curriculum waarin analysetechnieken de hoofdrol krijgen. Wellicht nemen we dan juristen in dienst om legal issues af te dekken; accountants zijn geen juristen maar zijn in de eerste plaats inhoudsdeskundigen die een businessmodel moeten begrijpen en dit in zijn werking kunnen testen om te beoordelen of de rapportage adequaat is!

En ja natuurlijk moet het budget toestaan dat voldoende werk kan worden gedaan. Aan het gebrek hieraan ligt echter een andere oorzaak ten grondslag. Veel bedrijven zien niet in wat de accountant bijdraagt en dat kan aan de accountant liggen, aan de gecontroleerde of beide. Maar een ding is duidelijk, aan het herstel van deze relatie moet heel hard aan gewerkt worden de komende jaren.

Paul Bouts

Goede column en raakt ook waar accountants wakker van liggen.

De NV COS is principal based en niet rule based laten we hem dan ook zo gebruiken en ons gezonde verstand blijven gebruiken. De VGBA is leidend! Succes allen!

Antje Kuilboer-Noorman

Over die dikke pil en dat instructieboekje:
Ik wil er een voor de gebruikers!

Wat is nu voor die gebruikers, stakeholders, maatschappelijk verkeer, algemeen belang, een echt begrijpelijk, overzichtelijk en vergelijkbaar (basis)bestek van een Goede Wettelijke Controle. Of met Limperg gesproken, wat omvat nu een goede ‘Volkomen Controle’? (niet te verwarren met een volledige controle overigens, ook Limperg) En dan heb ik het niet over het HOE van de controles en methodieken, maar over het WAT een Goede Wettelijke Controle dient te bevatten? Dat is voor de gebruiker echt niet uit die NV COS te halen, dat kan beter! En dat inzicht verschaffen anno 2021 zou een eerste noodzakelijke verbetering voor de auditkwaliteit moeten zijn, is mijn mening en wens voor de sector om de kloven meer te kunnen gaan dichten in plaats van verwijden. https://www.internetconsultatie.nl/aqiaccountancysector/reactie/27a6ac59-9d6b-4b18-ba13-5b753a9c44b7
Ook op het almaar groeiende NV COS punt ben ik het met je eens, dat kan een stuk dunner en duidelijker. Maar wel ook vanuit het andere perspectief, de gebruiker wiens vertrouwen wordt gewekt door de functie van de accountant. Accountants, ga bij elkaar zitten en leg jullie bestekken bij elkaar en maak inzichtelijk welke basisblokken en bijzondere onderdelen een Goede Wettelijke Controle moet bevatten. Zodat de gebruiker weet en ziet wat er wel, maar ook wat er dus niet toe behoort. En dan kunnen jullie meteen ook in de NV COS schrappen en vereenvoudigen.

Antje Kuilboer-Noorman

Mooie column en terecht raak!

Over focus van het beroep:
‘Het blijkt dat voor de ontwikkeling van de Leer van het gewekte vertrouwen een beschouwing over de verantwoordelijkheid gemist kan worden. Is eenmaal de functie bepaald, dan staat ook de omvang van de verantwoordelijkheid vast. We denken daarbij….uitsluitend aan de blaam, die in het geval van een tekortkoming den accountant als vakman treft en die hem economisch overbodig of schadelijk maakt en hem op den duur dus uitschakelt. De accountant is ‘verantwoordelijk’ voor de doelmatigheid zijner algemeene en zijner bijzondere functie en hij is ‘verantwoordelijk’ voor de doeltreffendheid van de wijze, waarop hij die functie vervult. De inhoud der functie – dat is ook het doel der functie – bepaalt tegelijkertijd de taak en de verantwoordelijkheid van den accountant.’ Limperg, MAB november 1933 no. 10
Be carefull what you wish for… waarschuwde Limperg bijna een eeuw geleden al.. voor een self-defeating prophesy. Minder taken, rollen en onderdelen aantrekken om de functie echt goed en volgens verwachtingen te kunnen vervullen, is zeker wijzer dan als duizend-dingen-doekje te willen fungeren. Less is more.

Roy Gorter

Goede oproep Omar!

Ik zou er nog aan willen toevoegen dat het niet alleen tijd is om eens goed op te ruimen, maar ook goed zou zijn als de NBA heel kritisch zou kijken vóór nieuwe dingen worden toegevoegd.

Misschien gebeurt het achter de schermen, maar als ik bijvoorbeeld naar het proces rondom de pilot
'rapporteren over fraude in de controleverklaring' kijk (ineens een pilot die in busy season uit de lucht komt vallen, vervolgens veel onduidelijkheid en weinig enthousiasme bij kantoren en nauwelijks toepassing in praktijk, dan aankondigen dat dit toch echt vanaf 2021 / 2022 in de verklaring gaat komen en daarna pas vragen wat we eigenlijk van die pilot vonden) dan heb ik dat idee totaal niet. Het lijkt er eerder op dat onder druk van politiek, kwartiermakers etc vrijwel zonder tegengas telkens nieuwe regels (of in de mooie bewoordingen van de NBA "aanvullingen van de gereedschapskist") toegevoegd gaan worden.

Ik verwacht alleen maar nóg meer regels de komende jaren, maar ik hoop van harte voor het beroep dat je oproep gehoor vindt!

Jan Wietsma

Een heerlijke column, die het verdient om tijdens de komende overleggen op kantoren besproken te worden. En natuurlijk ook goed om de regelgevers te prikkelen

Arnout van Kempen

De vraag van Marie Kondo: does it spark joy? Zo nee, weggooien.

Mooi om dat op de accoutantssector toe te passen. Het maakt je leven letterlijk, maar vooral figuurlijk opgeruimder.

Mooi Omar, hoe je steeds dit soort pareltjes schrijft.

Ronald Luiijf

Wat een heerlijke simpele parabel die zó toepasbaar is op de COS, accountancy-opleiding, jaarrekening en klantenportefeuille. Met name de "liever uitblinken in drie dingen dan gemiddeld zijn in dertig" is iets waar we als beroepsgroep ons vaak aan branden.

R.J.A.M. Vromans

Mooi weggeschreven, mijn complimenten.
Dit zet vast zoden aan de dijk i.p.v. een steeds dikkere NV COS uitbrengen.
Mijn advies is om deze eerder in de kelder te leggen (als deze toch niet gebruikt wordt) omdat dan de kans dat het huis instort fors kleiner wordt!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.