Marcel Pheijffer

Positiviteit uitstralen over het accountantsberoep is prima. Maar als het gaat om het proces en het voeren van een goed en intensief debat, is solide onderbouwing van belang, aldus Marcel Pheijffer.

Discussie Column

Audithervorming vergt meer dan een proces en goed gesprek

Berry Wammes komt in komkommertijd met een lijvig epistel over audithervorming. Ik lees dergelijke stukken vanuit de NBA altijd welwillend en met een open mind. Probeer er het positieve uit te halen. Laat ik daar dan ook maar eens mee beginnen:

Ja, er is in Nederland sedert de start in 2014 van het door de politiek afgedwongen hervormingsproces vooruitgang geboekt.
Ja, er vertrok een fors aantal partners bij de grote kantoren.
Ja, er is door leidinggevenden binnen de kantoren ingezet op een meer kwaliteitsgerichte cultuur.
Ja, de geluiden vanuit de AFM zijn positiever dan in het verleden.
Ja, het is terecht dat Berry Wammes stelt dat er geen pas op de plaats moet worden gemaakt.

En natuurlijk heeft Berry Wammes gelijk dat een goed proces en een intensief debat bijdragen aan succes. Zeker indien we daarbij slagen in het helder definiëren van beoogde uitkomsten en het meten daarvan.

Maar als ik kritischer naar deze - op zich positieve - opmerkingen kijk, bezie ik het epistel minder zonnig. Want het zou pas verrassend zijn indien we na ruim zeven jaar hervormen het succes van de eerste vier bullet points niet zouden kunnen noteren. Gegeven waar het beroep stond en in het perspectief dat het om afgedwongen hervormingen gaat, is de mate van succes in deze dan ook relatief.

De opmerkingen van Berry Wammes over het proces, het debat, de beoogde uitkomsten en meetbaarheid zijn zodanig algemeen, dat je het daarmee niet oneens kan zijn. De vraag is echter: zijn het proces en debat goed genoeg georganiseerd? Wat doet de NBA en wat doen de kantoren aan succesdefinitie en meetbaarheid? Daar valt het nodige over te zeggen, maar dat parkeer ik nu maar even grotendeels.

Al met al vind ik de bijdrage van Berry Wammes weinig overtuigend. Zo roemt hij enerzijds de snelheid van wet- en regelgevers: van de in totaal 105 maatregelen zouden er bijna negentig zijn ingevoerd, in voorbereiding verkeren dan wel serieus worden overwogen. Anderzijds noemt hij het wetgevingsproces in Nederland "weinig robuust" en levert hij kritiek op de Tweede Kamer.

Maar los van deze inconsistentie wordt door hem voorbijgegaan aan het feit dat ten aanzien van de zwaardere verbeteringsvoorstellen nauwelijks vooruitgang is geboekt, danwel dat deze door de sector worden genegeerd. Bijvoorbeeld ten aanzien van het business- en verdienmodel van de grote kantoren en financiële aspecten (buffervermogen en ring fencing), maar ook ten aanzien van maatschappelijk uiterst relevante onderwerpen zoals geheimhouding, fraude en discontinuïteit. Of de onderwerpen die de organisatie van de NBA betreffen. Prima om het ten aanzien van dit soort onderwerpen oneens te zijn met verbeteringsvoorstellen, maar juist ten aanzien van dergelijke onderwerpen is er nimmer sprake geweest van een deugdelijk proces en debat, laat staan van een evenwichtige uitwisseling van argumenten.

Een andere inconsistentie in de bijdrage van Berry Wammes betreft het feit dat hij enerzijds stelt dat het criterium 'uitblijven van affaires' wat hem betreft "onbevredigend" is. Anderzijds stelt hij juist ter ondersteuning van zijn betoog, dat de sector de goede kant op beweegt omdat "zich in Nederland na 2015 weinig grote affaires" hebben voorgedaan.

Los van deze inconsistentie: na 2015 zijn er wel degelijk Nederlandse affaires geweest waarbij kritische vragen over de rol van accountants zijn gesteld. Bijvoorbeeld in het kader van de compliancegebreken bij achtereenvolgens Rabobank, ING en ABN-Amro. Wat was daar de waarde van de handtekening van de accountant inzake de interne controlemaatregelen van deze concerns? En wat te denken van corruptie-affaires bij bijvoorbeeld Damen Shipyards, IHC en SHV? En klagen curatoren de laatste jaren niet steeds vaker over de handelwijze van de accountant in de periode voor een faillissement? Kreeg Baker Tilly Berk na 2015 niet juist een boete opgelegd van de AFM en werd EY juist niet als verdachte aangemerkt inzake het niet melden van mogelijke witwastransacties?

En wat te denken van de Steinhoff-kwestie? Zonder de naam daarvan te noemen, wil Berry Wammes (terecht) leren van een dergelijke kwestie. Maar hoe kijkt hij aan tegen het feit dat de NBA-voorzitter in de periode van voor zijn uitverkiezing tot recent de handelwijze van zijn kantoor in deze kwestie heeft verdedigd, terwijl de tuchtrechter daarmee juist korte metten maakt? Staat de NBA-voorzitter het leren van een dergelijke kwestie niet danig in de weg? Bij zijn uitverkiezing reageerde hij fel op vragen over de Steinhoff-kwestie. Voorts benadrukte hij toentertijd "de zorgvuldige cliëntacceptatie binnen Deloitte" en stelde hij: "Jammer dat er soms al geoordeeld wordt over zaken voordat de casus duidelijk is." Dat was in 2017. In 2021 verklaarde de Accountantskamer alle klachtonderdelen die in deze door de AFM zijn ingediend gegrond.

Voorts verwijst Berry Wammes in zijn betoog naar buitenlandse affaires. In het kader van onder meer deze affaires stelt hij: "Ik zie niet goed hoe deze affaires een bewijs moeten vormen voor de al dan niet vermeende gebreken van vandaag de dag." Hier belanden we bij een belangrijk punt: hoe vorderen de hervormingen in het buitenland? Positief is dat we kunnen vaststellen dat de hervormingen in ons land vooroplopen ten opzichte van vrijwel alle andere landen. Echter niet omdat het accountantsberoep alhier zelf het voortouw heeft genomen, maar louter onder druk van buitenaf. Dat feit relativeert de voorsprong.
Recente kwesties zoals Imtech, Steinhoff en Wirecard laten zien wat het belang is van een goede uitvoering van groepscontroles (ex NV COS 600). Bij internationale concerns dient de groepsaccountant te steunen op werkzaamheden van component-accountants. Maar de groepsaccountant dient ook kritisch te zijn op de werkzaamheden van zijn collega's in andere landen. Recente tuchtuitspraken (Imtech en Steinhoff) laten zien dat het hier weleens misgaat.

Mijn punt is: als het gaat om audithervorming is er meer nodig dan nationaal handelen. De internationale kwesties zijn daarom wel degelijk van belang voor discussies in Nederland. Zeker als daaraan wordt bijgedragen door de beroepsorganisaties of door vertegenwoordigers van de grote, internationaal opererende accountantsorganisaties. Zij moeten de meerwaarde van het internationale netwerk waarvan zij deel uitmaken niet alleen prijzen in het kader van opdrachten die zij uitvoeren of binnen willen halen. Zij zijn pas serieus te nemen als zij ook (mede)verantwoordelijkheid tonen voor de misstappen van hun buitenlandse collega's in datzelfde netwerk en zij binnen dat netwerk borgen dat wereldwijd hervormingen plaatsvinden.

Ik begrijp best dat vertegenwoordigers van de beroepsorganisatie en bestuurders van accountantsorganisaties bij voorkeur positiviteit uitstralen. Tot op zekere hoogte hoort dat ook bij de rol die zij vervullen. Met hen zie ik 'licht in de tunnel'. Echter: juist waar wordt gewezen op het proces, een goed gesprek en intensief debat, is het van belang om met een solide onderbouwing te komen. Dat maakt een bijdrage realistisch, gefundeerd en geloofwaardig(er).

Ik sluit positief af: Berry Wammes stelt terecht de vraag hoe beroep en samenleving uit de "verlammende houdgreep" komen. Wij delen de ambitie bij te dragen aan het zoeken naar een antwoord op die vraag. Het past bij het proces, debat en gesprek om elkaar dan scherp te houden. Immers: aan het botsen der meningen ontspringt de waarheid. Het is dan ook nuttig en noodzakelijk dat de directeur van de NBA daaraan bijdraagt en dat dit platform er is om op elkaar te reageren teneinde vooruitgang te boeken.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

13 reacties

Berry Wammes

@Hans,

Als je bedoelt dat de NBA bereid moet zijn doelstellingen te formuleren ten aanzien van:
- succesdefinities en meetbaarheid, en de organisatie van het debat;
- het actief bediscussiëren van geheimhouding, fraude en continuïteit;
- het bijdragen aan onderzoek rond verdienmodellen (geëntameerd door de kwartiermakers);
- het delen van kennis en ervaringen rond affaires en gebreken;
- het bespreken van de Nederlandse rol in de internationale netwerken,
dan is wat mij betreft het antwoord: ja.

Hans Dijkstra

@Berry, is de NBA/het NBA-bestuur in staat en bereid om concrete doelstellingen te formuleren rond de kernthema's die Marcel (niet voor het eerst) opsomt? Dan is er voor de gehele organisatie, dus bestuur en leden, een helder doel en heldere focus voor bijv. komende drie jaar.

Redactie Accountant.nl

Noot namens de NBA:
@Jaap Nienhuis: deze discussie betreft een persoonlijke dossier en heeft zijn oorsprong bij de toenmalige NOvAA, zo'n vijftien jaar geleden. Dit dossier is na meerdere besprekingen afgerond wat de NBA betreft. Verdere reacties over deze zaak zijn off-topic, horen dus niet onder dit artikel en zullen worden verwijderd. Dit conform spelregel 5 en 7 van het debat op deze site (https://www.accountant.nl/spelregels-debat/).

Jaap Nienhuis

Nu het debat stokt ...

Opinieleider Pheijffer noemt de organisatie van de NBA hier als issue. 'In het publiek belang' besteedde nauwelijks aandacht aan de NBA- governance. Moest men niet met de NBA-rol starten, nu problemen binnen de accountancy centraal stonden? Behoefde de NBA niet eerst lessen te trekken uit haar eigen verleden? Het 'fluks' vervaardigde rapport stelde hier teleur. Desondanks werden er 53 maatregelen op gebaseerd. Direct richtte ik na overleg met Berry Wammes aan het bestuur de notitie 'Hindsight ten behoeve van een 20/20-Future'. Géén 'Look Back in Anger' van een gehavend voormalig NOvAA-medewerker, maar een afgewogen historisch perspectief. Met instructieve, actuele lessen ontleend aan een NBA-rechtsvoorganger. Over geblokkeerde risico-communicatie, over het juist informeren van stakeholders inclusief de eigen leden, over contraproductieve lobbydruk en over een jaar-in-jaar-uit zonder bedenkingen goedgekeurd jaarverslag. Over disproportionele vergeldingsacties en over de voorbeeldfunctie van de NBA als cultuurdrager van de sector.

Na het mijn signaleren van de misstanden reageerde een AFM-bestuurder als volgt: als u geen bewijs van fraude in handen heeft, dan moet hij ú een brief sturen aan G. Zalm, toen gerespecteerd als minister. Mijn deelname aan het door de oud-penningmeester ingezette publieke debat resulteerde in een conflict. Waarom heb ik deze kwestie niet aan de rechter voorgelegd? De wederpartij manifesteerde zich als straatvechter en mijn advocaat heeft mij geapaiseerd: kort daarop ontdekte ik dat mijn advocaat een grote zaak behandelde voor mijn eerdere wederpartij: de zaak was niet rechterlijk getoetst, niet verjaard en evenmin geschikt! Nog maar enkele jaren geleden vergoelijkte een 'NBA-mevrouw' de gang van zaken. Begreep zij dan helemaal niets van conflicterende belangen? Aan Berry vraag ik, na jaren van bestuurlijke obstructie, eindelijk met een inhoudelijke reactie te komen en de bevindingen breed te delen.

Bertus Woudstra

Het is tenenkrommend hoe traag het verbeteringsproces verloopt. Nog erger hoe grote spelers in de financiële markt wegkomen met boetes die terug verdiend worden in de tarieven voor de klant. En in politiek opzicht zou het parlement als medecontroleur van naleving van wet- en regelgeving ten aanzien van de controlerende accountants de focus moeten hebben op witwassen, fraude en niet gefiscaliseerde geldstromen. Is het informele geldcirquit 20 miljard dan zijn de gederfde belastingopbrengsten 5 miljard. Dit zou goed van pas komen voor het (accountancy) onderwijs of voor uitbreiding van de capaciteit van de AFM. En voor meer andere maatschappelijke doelen. Verbeteringen van de kwaliteit binnen de accountancy hebben het tempo van een vrijwel stuurloze tanker En verbeteringen blijken nogal cosmetisch van aard te zijn. Het getuigt van tunnelvisie en zelfingenomenheid in de accountancy en bij de beroepsorganisatie. Als gepensioneerd compliance officer zie ik nu vanaf de zijlijn veel oude wijn in nieuwe zakken. NV Cos 240 en 250, hoeveel duidelijker moet het zijn?

Ron Heinen

@Berry Wammes: Dank vor de toelichting.

Wanneer je een rode lijn trekt door alle mega-missers van de afgelopen jaren dan blijkt overduidelijk dat het conflict tussen auditonafhankelijkheid en klantloyaliteit niet is opgelost. Dit probleem speelt met name bij de Big4.

En dit probleem speelt al decennia, zie bijvoorbeeld alleen al de reacties op je eerdere bespreking van "Het belang van bonen tellen"

https://www.accountant.nl/opinie/2018/8/het-belang-van-bonen-tellen/

Uit de rode lijnen in de "mega-missers" blijkt overduidelijk dat te veel klantloyaliteit en te weining auditonafhankelijkheid bij de Big4 een van de "root causes" is.

Jan-Willem Wits

Het zou in ieder geval winst zijn wanneer het NBA bestuur ons allen deze zomer nog verblijdt met het besluit dat er nu toch echt een onafhankelijk voorzitter komt die in oktober zal worden gepresenteerd... Marcel en anderen hebben hier al eerder voor gepleit. De kwestie Steinhoff in relatie tot de huidige voorzitter (waarover Marcel schrijft) en het terugtreden van Verkade als beoogd voorzitter maken duidelijk dat je als sector iedere geloofwaardigheid verliest wanneer het 'boegbeeld' zich niet uit kan laten over zaken en incidenten vanwege persoonlijke betrokkenheid. Ik hoop echt dat het NBA bestuur zo verstandig is om niet opnieuw een riskant avontuur aan te gaan met een voorzitter die gehinderd kan worden door een lijk dat uit de kast valt (of al op de grond ligt)... Anders dreigt het 'goede gesprek' al(weer) stil te vallen nog voordat het begonnen is...

Berry Wammes

@ Ron Heinen
Ik moet het beter formuleren:
Het klopt dat er veel analyses en gedetailleerde dossiers van tuchtzaken, strafzaken, onderzoeken etc. zijn. Maar vrijwel altijd vanuit het perspectief van de aanklager en vaak juridisch ingestoken. Wat ontbreekt is de volledige en gedeelde analyse, waarin ook het (psychologische/gedrags) perspectief van organisatie en individu wordt betrokken. Je komt dan terecht bij het soort onderzoek dat bv de Onderzoeksraad voor de Veiligheid doet, waarbij veilige ruimte voor beklaagden wordt geborgd om het 'echte' verhaal te vertellen. NBA heeft in 2015 een dergelijke aanpak gepleit, maar dit werd door de minister van tafel geveegd. Het voert te ver om er hier dieper op in te gaan, maar naar mijn mening is het de moeite waard om opnieuw alternatieven te verkennen.

Roger Christiaans

Graag gedaan Esther!

Het is de vraag of de werkelijke audit hervorming ons (conservatieve accountants) niet wat te snel gaat?

En wordt het niet wat te complex voor de gemiddelde financiële professional als we het gaan hebben over "an Ethereum based gamified incentive settlement and on-chain governance layer for actors in a decentralized continuous audit and real-time financial reporting protocol
ecosystem for assurance and disclosure."

Niemand kan ons vertellen wat de toekomst ons zal brengen. Het is echter de vraag of de techniek ons niet reeds heeft ingehaald en daarmee de discussie over audithervorming op relatief korte termijn overbodig maakt?

Stof tot nadenken, maar bovenal een interessante ontwikkeling.

Ron Heinen

@Berry Wammes: Je stelt in je reactie: "...Je noemt een aantal affaires, ook recente. Mijn punt is het ontbreken van gedegen evaluaties van die affaires. Stuk voor stuk casusssen met een grote impact hebben op het publieke debat, waarvan root cause analyses ongetwijfeld zijn gedaan maar niet zijn gedeeld. Met begrip voor alle motieven – geheimhouding, onder de rechter, toezichtsvertrouwelijkheid– maar onbevredigend en onaanvaardbaar voor beroep en samenleving..."

Deze reactie vind ik onbegrijpelijk.

De wetenschap doet voortdurend gedegen evaluaties, ook van die affaires. Ook commissies komen voortdurend met goede analyses. Deze "root cause analyses" worden ook publiek gemaakt.

Ze worden echter genegeerd door (delen van) de accountancysector welke geen belang hebben en mogelijk zelf onderdeel zijn van de "root cause analyses".

Ramon Groen RA

Na 7 jaar met vooral 'extra regelgeving' als antwoord op het kwaliteitsvraagstuk krijgen we eindelijk een hoogwaardige discussie. Bravo.

esther van grunsven

Hoi Marcel!
Audithervorming, tja...
Prijs me zwaanzinnie gelukkig met de contacten die ik in de loop der jaren heb opgebouwd met de zgn young professionals. Kritische en slimme denkers! Zij houden mij, als oudere jongere (maar nog niet grijs) ontzettend scherp! En wijzen me telkens op de (nieuw(st) e) ontwikkelingen. Es kun je dat ook eens lezen. Het geeft inspirerende stof om over na te denken. Zo ook gisteren weer. Ik werd gewezen op een site waar ik het bestaan niet van wist. Dank Roger! Zelf al veel langer aangesloten bij het oer Nederlandse Weconomics (https://weconomics.org/), waarbij Paul altijd weer weet uit te dagen. Het gedachtegoed van smartcontract, triple entry etc dus geheel niet vreemd.

Nu een prachtig vervolg!!!

https://auditchain.finance/

Input voor die audithervormingen?! En lees zowel voor klein, midden en groot!

Goede groet en mooie dag!

Esther

Berry Wammes

@ Marcel,
Dank voor je reactie. Met de positieve start voel je al dat er een ‘maar’ zit aan te komen.
Mijn betoog zou op twee punten inconsistent zijn. Zo roem ik de snelheid van het regelgevend proces, maar bekritiseer ik de slordigheid ervan. En prijs ik het uitblijven van grote affaires, maar vraag me af of dit het ultiem succescriterium kan zijn. Ik vind niet dat dit inconsistenties zijn. Eerder: het benoemen van de keerzijde van de medaille.
Echter, dat is niet het kernpunt van mijn betoog. Mijn stelling is dat proces en debat niet goed genoeg zijn georganiseerd, en dat punt parkeer je in eerste instantie. Om vervolgens de ambitie uit te spreken om aan dat proces en debat bij te dragen. Een inconsistentie die ik je onmiddellijk vergeef, want kritische bijdragen zijn welkom en nodig. Immers, “aan het botsen der meningen ontspringt de waarheid”.
Jouw kernpunt is dat er voor succes meer nodig is dan een proces en een goed gesprek. Mijn kernpunt is dat proces en goed gesprek voorwaarde zijn voor dat succes. Terecht leg je de vinger op een aantal plekken die nog steeds zeer doen. Zoals het belang van een goede groepscontrole en de noodzaak van de buitenlandse hervormingen.
Je noemt een aantal affaires, ook recente. Mijn punt is het ontbreken van gedegen evaluaties van die affaires. Stuk voor stuk casusssen met een grote impact hebben op het publieke debat, waarvan root cause analyses ongetwijfeld zijn gedaan maar niet zijn gedeeld. Met begrip voor alle motieven – geheimhouding, onder de rechter, toezichtsvertrouwelijkheid– maar onbevredigend en onaanvaardbaar voor beroep en samenleving. Laten we het goede gesprek daar maar eens mee starten.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.