Margreeth Kloppenburg

Tegenspraak is effectief wanneer daadwerkelijk sprake is van een conflicterende opvatting, dus niet georganiseerd of daartoe uitgenodigd, vindt Margreeth Kloppenburg.

Discussie Column

Advocaat van de duivel

Opgeladen na een weekje staren over het meanderende Reitdiep en het Groninger landschap, werk ik mijn achterstanden weg. Te veel handige opschrijfboekjes, met eindeloos aantekeningen van gesprekken, stapelden zich op de laatste weken voor de zomer. En nu, nu het zo heerlijk rustig is dat je in ons dorp het spreekwoordelijke kanon kan afschieten, werk ik een voor een de boekjes weg. En richt ik ook alvast het vizier op het najaar.

Zo ben ik gevraagd door een organisatie die jaarlijks een dag rondom integriteit binnen de publieke sector organiseert, om een (online) lezing te geven over tegenspraak. Een en ander komt voort uit de wens tot meer tegenspraak bij de overheid, waarbij de hoop is dat ambtenaren nog veel harder aan de bel trekken wanneer beleid, men neme een toeslagenaffaire, nogal ongewenste effecten oplevert. De titel heb ik alvast moeten opgeven en is geworden 'Bezint eer ge begint', oftewel hoe eindig je niet in een stacaravan of met een gifbeker vol dolle kervel in je hand.

Eén van de manieren om tegenspraak te organiseren, is door in het team een 'advocaat van de duivel' aan te wijzen. Dit teamlid (of meerdere teamleden) krijgt dan de expliciete rol om gaten te schieten in de argumenten van de ander. Naar verluidt deed de katholieke kerk dit bij Heiligenverklaringen, om er zo achter te komen of iemand inderdaad een rimpelloos bestaan had geleid. Zijn tegenspeler, de advocatus dei ('advocaat van God'), had tot taak de kandidaat-heilige te verdedigen.

Het klinkt ook als een heel goed idee, je borgt immers zo de eigen kritische tegenspraak. De gedachte is dat het expliciet in stelling brengen van een tegengeluid leidt tot betere en meer volledige afwegingen en besluitvorming. Zoals dat bij werkelijke conflicten het geval kan zijn, mits goed gehanteerd. 

Alleen werkt het precies omgekeerd, blijkt uit een studie uitgevoerd in 2001 door Nemeth, Brown en Rogers, allen sociaal psychologen. Iemand benoemen tot ‘advocaat van de duivel’ leidt er juist toe dat het voorstel en de argumenten voor dat voorstel, op nog meer enthousiasme kunnen rekenen door de tegenargumenten te framen, in de rol van 'advocaat van de duivel'. De rol versterkt dus de opvatting die teamleden al hadden.

Als je het plat slaat, ontstaat er in het team een stemming als volgt: "Kijk ons eens goed hebben nagedacht over de tegenwerpingen! Nu zijn we helemaal zeker van de zaak! Top, dank!"

Tegenspraak is effectief wanneer er daadwerkelijk sprake is van een conflicterende opvatting. Niet georganiseerd of daartoe uitgenodigd, maar als iemand het oprecht oneens is met het voorstel dat voorligt. Als er iets op het spel staat. Als er een risico ontstaat, spanning, gedoe. "Mitigeren!", hoor ik u al zeggen. Maar dat zou jammer zijn. 

In 2007 schreef ik, samen met mijn toenmalige compagnon, het boek Hoera, een conflict! De titel was gekozen om anderen te helpen niet bang te zijn voor zo'n wezenlijk conflict, maar het juist vol aan te gaan, om in het beste geval de goede zaak verder te helpen. Tegenspraak is at its best wanneer je in al je vezels voelt dat je het niet eens bent met het gevoerde beleid, omdat het indruist tegen waarden die je wilt hooghouden. Dan is het zaak om je uit te spreken. Waarbij je je schrap moet zetten dat 'je uitspreken' niet hetzelfde is als 'gehoord worden', laat staan dat er anders gehandeld wordt na je interventie. Het is doorgaans een kwestie van (zeer) lange adem en strategie.

'Loyale tegenspraak', heet het project nu binnen de overheid. Wellicht interessant ook voor u om te volgen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Margreeth Kloppenburg is adviseur voor professionals in onder andere de accountancy. Zij is auteur van 'Artikel 5, de beroepseer van de Accountant'.

9 reacties

Luc Quadackers

Over (gebrek aan) tegenspraak gesproken: https://kro-ncrv.nl/programmas/villamoord

Huiveringwekkend.

30 augustus start het vervolg.

Ron Heinen

@Jan Weezenberg: Dank voor de reactie.

Het is vooraf niet in te schatten dat relevante en verifieerbare feiten bij een auteur of lezer (emotionele) reacties zullen veroorzaken.

De intentie van mijn reactie was zeker niet het bewust uitlokken van emotionele reacties.

Jan Weezenberg

@Ron Heinen 6 augustus 2021

Geachte Heer Heinen,

*Zie punt 5. Van de regels:
“Accountant.nl is ……. niet de plek voor … het bewust uitlokken van emotionele reacties”.

*Een aantal opmerkingen van Uw gesprekspartner en U zelf had kenmerken van dergelijke reacties.

*De opmerking over de leerstof van studenten Maastricht was niet van mij.

*Mijn excuses aan Mevr. Kloppenburg voor het gebruiken van haar ruimte voor reacties voor dit bericht.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg



Ron Heinen

@J.N. Weezenberg: In je eerdere reactie op "De pilotsteekproef: een gids die je ook de verkeerde weg kan wijzen!" stel je "Volgens mij niet cfm. spelregels voor debat (zie aldaar)."

Kun je aangeven waar volgens jou mijn reacties niet voldoen aan de spelregels ?

Ik heb de spelregels voor het debat gelezen. Voor zover ik kan beoordelen voldoen mijn reacties aan de spelregels.

Ook zijn mijn reacties feitelijk correct en verifieerbaar.

Mijn eerdere reactie "Mindbridge.ai is een voorbeeld waarmee dit kan.
Accountancy studenten op de Universiteit Maastricht worden hiermee opgeleid." welke volgens jou niet voldoet aan de spelregels kun je checken op de onderstaande link:

https://www.mindbridge.ai/wp-content/uploads/2020/10/MindBridge-CaseStudy-Maastricht.pdf

J.N. Weezenberg

Geachte auteurs,
Wanneer ik in een reactie 2005 tekens gebruik, wordt mijn reactie niet geplaatst en ik krijg zelfs niet de gelegenheid tot een beetje inkorten.

De laatste tijd zie ik aan het slot van een reactie steeds vaker "zie https " verschijnen en als ik dat stuk tekst aan die reactie toevoeg, zit ik ver boven die 2000 tekens.
En die aldus aangevulde reactie zou dus niet in aanmerking komen voor plaatsing !

Want dan wordt deze rubriek "het grote citatenboek "

"Niet het vele is goed, maar het goede is veel".

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Luc Quadackers

Wellicht interessant ter aanvulling: https://www.accountant.nl/globalassets/accountant.nl/blad/2013-nr.-6/acc_2013_6_spreek_tegen.pdf

Jan Weezenberg

Bij Pro-Rail zeggen ze:

Bovenleiding en rails zijn nuttig,
Maar zonder dwarsliggers geen treinverkeer......

Arnout van Kempen

Gegeven het feit dat de katholieke Kerk zelfs ooit een dorpje heilig heeft verklaard, is het best denkbaar dat zij ooit een systeem toepaste dat later wetenschappelijk volstrekt ondeugdelijk bleek te zijn :)

Ter geruststelling overigens, theologisch is daar niets mis mee. Maar dat is wellicht voor een gesprek in de nazomer, met een glas wijn er bij.

Ron Heinen

Dank voor de column.

Een situatie waarin conflicterende opvattingen aan de orde komen is bij een verdediging van een promotie onderzoek.

Bij de analyse van een verdediging kan deze gecodeerd worden volgens een semantisch netwerk model.

Deze manier van werken heeft het voordeel dat de aspecten welke in een verdediging aan de orde komen nauwkeurig gedefinieerd zijn en benoemd worden.

Een ander voordeel is dat bij codering volgens het semantisch netwerk model de interpretatie van de verdediging reproduceerbaar is.

Op deze manier zijn vele verdedigingen gecodeerd en is basis geweest voor de nieuwe gedragscode voor onderzoek in NL welke sinds oktober 2018 verplicht is.

Op https://math4sci.com in "Ndax Quantum System" is wat achtergrond info te vinden.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.