Jeffrey Bekkerin

Hoe herken je een narcistische leider? En hoe maak je integriteitsrisico's bespreekbaar? Jeffrey Bekkerin las een belangwekkend artikel.

Discussie Column

Wees voorzichtig met narcistische leiders

Ditmaal deel ik een interessant artikel met jullie. Het gaat over een wetenschappelijk onderzoek waarin wordt aangetoond dat een narcistische leider een vernietigend effect heeft op de bedrijfscultuur, wat leidt tot integriteitsrisico's op alle lagen binnen de organisatie.

Het artikel kan helpen om integriteitsrisico's beter te herkennen en bespreekbaar te maken. Het gaat daarnaast over de bereidheid van narcistische leiders om accounting-informatie te manipuleren en hoe zij anderen de schuld geven als er iets misgaat.

Voorts wordt beschreven hoe je een narcistische leider kunt herkennen. Dat is helemaal niet zo makkelijk, omdat zijn of haar kenmerken veel gelijkenissen vertonen met wat 'goede' of 'transformational' leiders vinden. Beiden zijn bijvoorbeeld zelfverzekerd, motiverend en innovatief. "Pas dus op", is de boodschap van de onderzoekers. Laat je niet misleiden door de aanwezigheid van dergelijke kenmerken.

Ik ga niet herhalen wat de onderzoekers allemaal te berde brengen en beperk me tot het belichten van een interessant punt: ESG (Environmental, Social & Governance). Dat thema is een echte hype. Velen zijn ermee bezig, zo ook de narcistische leider. Deze zal het vooral te eigen bate gebruiken om zijn of haar reputatie te verbeteren, in plaats van om daadwerkelijk een meer duurzame maatschappij te creëren.

Voor accountantskantoren kan ESG-reporting in de nabije toekomst een nieuwe lucratieve inkomstenbron worden. De narcistische ceo zal niet nalaten om ten aanzien van dit onderwerp hulp van buitenaf – bijvoorbeeld van de accountant – in te schakelen.

Laat je echter niet zomaar verleiden om je diensten te verlenen. Vraag je altijd af waarom het zo belangrijk is voor hem of haar. Heb je hier te maken met een narcistische leider, die het voor de bühne doet, of met een transformational leider, die oprecht streeft naar verbetering op ESG-terrein?

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jeffrey Bekkerin is als accountant in business werkzaam in de investment wereld, waar hij zich richt op financiële en operationele herstructurering van bedrijven, met als doel een wendbaar operationeel model en gezonde financieringsstructuur. Daarbij spelen ook digitalisering van bedrijfsprocessen en de integratie van ESG een belangrijke rol. Jeffrey schrijft als columnist over topics als wendbaarheid en corporate governance. Hij schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

6 reacties

Ron Heinen

@Jaap Nienhuis: De tegenstelling tussen auditoronafhankelijkheid en klantloyaliteit is ook nog steeds niet opgelost in de accountancy .

Er dient een grotere onafhankelijkheid tussen beide te komen.

Bijvooorbeeld wanneer accountancy niet afhankelijk is van inkomsten met audits dan kan het kritisch denkvermogen en de data science waarnaar ik eerder refereerde bij audits beter ingezet worden.

Zolang het beovenstaande niet het geval is (zie bijvoorbeeld "The Effects of Client Identity Strength and Professional Identity Salience on Auditor Judgments" en "On the Operational Reality of Auditors’ Independence: Lessons from the Field" dan moet de auditonafhankelijkheid vanuit de wetenschap en van klokkenluiders komen.

En elke keer als de wetenschap of klokkenluiders miljardenmissers aantonen, krijgt de accountancy weer een tik op vingers.

We hebben bijvoorbeeld een datarespository samengesteld met meer dan 400 grote fraudes in jaarrekeningen nadat de jaarrekening was goedgekeurd.

Deze repository gebruiken we om machine-learning systemen te trainen.

Zoals je in eerdere referenties hebt kunnen lezen is met DeepLearning meer dan 99.9% van de fraude automatisch te detecteren.

Jaap Nienhuis

@ Ron Ik deel dat inzicht met je: net zoals ook naar voren komt uit de studie van Manita e.a. uit 2020 waaraan ik eerder refereerde. Zie mijn reactie onder de column van Jan Bouwens: 'Innovatie onder druk'. Duidelijk is dat voor de Franse studie voor de expert-interviews nadrukkelijk de voortrekkers uit de sector zijn benaderd. Ik zou het beslist leuk vinden eens een wat degelijker artikel over de materie te schrijven, in samenwerking met of na raadpleging van de Nederlandse voortrekkers uit de accountancy en de universitaire wereld.

Ron Heinen

@Jaap Nienhuis:

Toekomstige audit activiteiten vereisen meer kritisch denkvermogen en data science en minder standaarden gebaseerde routinematige werkzaamheden.

Daarom is wetenschappelijk filosoferen en wiskundige kennis (zoals statistiek en computer science) steeds belangrijker aan het worden voor accountants.

Jaap Nienhuis

@Ron Heinen

Op dit forum verschijnen dikwijls interessante literatuurverwijzingen. Door middel van soms wat haastige reacties onder artikelen krijgen de onderwerpen niet altijd de aandacht die zij verdienen. Misschien eens denken aan een wat degelijker artikel om inzichten meer integraal over te dragen? Juist nu er binnen en zeker ook rond het accountantsberoep zoveel gebeurt en de 'law of rising expectations' ook hier van toepassing is.

Ron Heinen

@Jaap Nienhuis: In de wetenschappelijke publicatie "Advancing the theory of fraud: The SCORE model" kun je een analyse vinden van factoren welke mensen aanzetten om fraude te plegen. Hierin speelt "ego" een belangrijke rol.

In het artikel "A financial fraud detection model based on LSTM Deep Learning Technique" kun je bewijzen vinden dat meer dan 99.9% van (financiele) fraude inmiddels gedetecteerd kan worden met Machine-Learning (waarnaar ik eerder gerefereerd heb).

Jaap Nienhuis

Il Sorpasso: narcistische leider over de Via Aurelia.

Een bijzonder interessante en relevante column. Opmerkelijk dat deze nog geen reacties heeft opgeleverd. Wordt deze destructieve vorm van leiderschap onvoldoende herkend? Zou het fenomeen juist te herkenbaar zijn vanuit de werksituatie en komt het misschien te dichtbij? Of is het gewoon de vakantieperiode en ‘dolce farniente’? Hoe ziet de omgeving van een narcistisch leider eruit en wie kunnen zich in een bijrol schikken? En hoelang houden zij dat vol? Door het narcistisch leiderschap te bekijken in een andere tijd en op een andere plaats, herkent men het ongetwijfeld gemakkelijker.

Een prachtige Italiaanse roadmovie in zwartwit is ‘Il Sorpasso' (1962). Twee uiteenlopende karakters treffen elkaar bij toeval en rijden in een fraaie Lancia Aurelia cabriolet over de Via Aurelia door Lazia en Toscane. Italië staat dan aan het begin van economische voorspoed. Het is een gelaagde film: het lijkt een lichtzinnige zomerkomedie, maar toch is er diepgang. Regisseur Dino Risi was afgestudeerd als psychiater. De topacteurs Vittorio Gassman en Jean-Louis Trintignant spelen de reisgenoten. Wie de film heeft gezien, herkent narcistisch leiderschap onmiddellijk. Misschien wilt u nog laten weten welke hoofdpersoon u zich eventueel in een accountantsfunctie zou kunnen voorstellen?

Wall Street Journal: ‘The quintessential Road Movie’ https://www.imdb.com/title/tt0056512/


Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.