Marcel Pheijffer

De invulling door de NBA van het PE-onderwerp 'continuïteit' geeft voor accountants in business te denken, vindt Marcel Pheijffer.

Discussie Column

Ergernis inzake inhoud geven aan PE-verplichtingen NBA

Met forse tegenzin zal ik binnenkort een PE-portfolio opmaken. Het is een nieuw onderdeel waaraan welwillende collega's - net als ik - vast zullen gaan voldoen. Omdat zij 'welwillend' zijn, voldeden zij in het verleden ook al aan de PE-regels. Zo heb ik menig collega iets over ons vak mogen vertellen, waarna regelmatig onderhoudende, boeiende en leerzame discussies ontstonden. Voor dergelijke welwillende collega's is een portfolio nauwelijks nodig: zij volgen cursussen omdat zij hun vak willen bijhouden, up-to-date willen zijn om hun cliënten goed van dienst te zijn, om kwaliteit te kunnen blijven leveren en uiteraard ook omdat zij zich willen blijven ontwikkelen. Dat zij een PE-portfolio moeten invullen, nemen ze op de koop toe.

Helaas zijn er ook minder welwillende collega's, die niet aan de PE-verplichtingen (willen) voldoen. Menigeen mocht de afgelopen jaren voor de Accountantskamer verschijnen en kreeg vervolgens een maatregel opgelegd. Daarbij werd een min of meer standaardoverweging door de Accountantskamer aangevoerd, namelijk: "Eén van de essentiële vereisten voor een goede beroepsuitoefening is het voortdurend op peil houden van de deskundigheid. Betrokkene komt over de driejaarscyclus nog X PE-punten te kort. Het vastgestelde verzuim duidt erop dat bij betrokkene onvoldoende besef aanwezig was van het belang dat het fundamentele beginsel van deskundigheid en zorgvuldigheid heeft voor een adequate beroepsuitoefening van elke accountant en voor het publieke vertrouwen in een goede uitoefening van het accountantsberoep. Redenen om betrokkene dit tekortschietende besef niet aan te rekenen, zijn niet gebleken."

Ik kan mij volledig vinden in deze overweging van de Accountantskamer. Mijn tegenzin zit dan ook niet in het moeten voldoen aan bepaalde verplichtingen, maar wel in de wijze waarop de NBA haar leden in dat proces instrueert. Laat ik een concreet voorbeeld noemen: de verplichte PE-activiteiten inzake het onderwerp continuïteit. Een onderwerp dat vaak in één adem wordt genoemd met een ander belangrijk thema voor de beroepsuitoefening: fraude. Bovenal gaat het hier om twee onderwerpen waarbij het publiek belang in het geding is. Zowel in geval van fraude als bij discontinuïteit, kan sprake zijn van forse maatschappelijke schade. Voor aandeelhouders, schuldeisers, werknemers en andere belanghebbenden.

De Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) en de Monitoringcommissie Accountancy (MCA), maar ook diverse buitenlandse onderzoekscommissies, hebben gewezen op het belang van het onderwerp continuïteit. Met name ten aanzien van de controlepraktijk. De achtergrond waarom dergelijke commissies op het onderwerp wijzen, is dat het in de controle niet altijd goed gaat bij de controle van de continuïteitsveronderstelling en de toelichting van dit punt in de jaarrekening.

De NBA heeft de PE-verplichting in deze echter niet beperkt tot de openbare praktijk, maar stelt de cursus verplicht voor een brede groep accountants. Bijvoorbeeld ook aan de brede groep accountants in business, waar ik onder val. Recent kreeg ik mailings vanuit de NBA waarin het cursusaanbod voor het verplichte onderwerp aan bod kwam. Ik heb met name gekeken naar het cursusaanbod voor mijn doelgroep en kreeg de volgende cursussen aangeboden:

  • Strategie voor Digitale Transformatie
  • Workshop Carbon Footprint
  • Online training DCF-bedrijfswaardering in 1 dag
  • Corporate treasury management
  • Business Process Management in één dag
  • Summer School 2021: Innovatie & Change
  • Webinar FinOps Hoe beoordeel je een IT-investering
  • Masterclass Internal Control
  • Controller & Continuïteit
  • Summer School 2021: Continuïteit en crisis
  • Webinar Continuïteit en inzicht liquiditeit.

Bij de laatste drie cursussen is het belang daarvan voor het verplichte PE-onderwerp evident. Voor de andere echter niet of nauwelijks. Daarmee misken ik niet dat een gebrek aan digitale transformatie en/of innovatie binnen ondernemingen tot discontinuïteit kan leiden. Evenmin misken ik het belang van de andere genoemde onderwerpen, noch het belang van de cursus of de deskundigheid van de docenten, en ook niet het nut om dergelijke cursussen vanuit de NBA aan te bieden.

Maar de cursusomschrijvingen leggen niet of nauwelijks de link met het onderwerp continuïteit - het wordt er soms met de haren bijgesleept - laat staan dat de omschrijving rechtvaardigt dat met het volgen van de cursus adequaat en voldoende invulling wordt gegeven aan de door de NBA opgelegde verplichtingen. De volgende opmerking bij diverse cursussen acht ik dan ook niet terecht maar misplaatst: "Met het volgen van dit programma adresseer je het NBA verplicht onderwerp 2021 Continuïteit, voor accountants in business."

Voorgaande klemt temeer, daar met het opstellen van het PE-portfolio door de NBA meer ruimte, vrijheid en verantwoordelijkheid aan de accountant als professional wordt gegeven om invulling te geven aan diens verplichtingen. Het is de vraag of derden, buitenstaanders, vertrouwen in een dergelijk systeem hebben, of dat zij dat te vrijblijvend zullen vinden. De manier waarop de NBA omgaat met de invulling van het onderwerp continuïteit - nota bene een verplicht onderwerp - geeft in dat verband ernstig te denken. Ik heb daar als accountant in business al moeite mee, laat staan wat de geloofwaardigheid ervan voor de buitenwereld zal zijn…

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

14 reacties

Marc Schweppe

@JanWeezenberg
Beste Jan, de missie van de NBA is te vinden via nba.nl/over de nba/missie beleid en taken (bovenaan die pagina). En over Jules de Corte gesproken: lees de net geplaatste column van Margreeth Kloppenburg!

Jan Weezenberg

Geachte auteurs,

In het NBA Jaarverslag over 2017 zie ik onder B een mooie flowchart waarin activiteiten en effect glashelder zijn weergegeven.

Als eindresultaat zie ik in de rechtse kolom de ambitieuze tekst:

" Leden zijn tevreden over de
beroepsorganisatie "

Zal dat ook in het jaarverslag 2021 staan?

Ik heb op de website van NBA gezocht naar de Mission Statement uit de eerste jaren van de PBO, maar niets meer gevonden...

Jules de Corte zong in een van zijn mooie levensliederen "waar blijft de tijd dat we... (en dan volgde een serie mooie herinneringen).


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg





Ronald van de Munt

@Ronald Bobbe, schat dat we ongeveer van dezelfde jaargang zijn en herken wat je schrijft over die plussen/minnen.
Ik wil graag RA blijven maar niet ten koste van alles. Titel heeft behalve voor mijn trots, weinig toegevoegde waarde.

Frans Kersten

Beste Marcel,

Volstrekt mee eens. Er wordt ook weer veel te gemakkelijk vanuit gegaan dat de AiB in de financiële hoek werkzaam is.
Ik ben dat al 25 jaar niet meer. Ik ben echter al wel bijna 40 jaar werkzaam op het gebied van informatiebeveiliging. Eén van de 3 basiscriteria (BIV/CIA) zijnde beschikbaarheid of continuïteit. Eind jaren '80 nog discussies meegemaakt dat accountants de continuïteit van de geautomatiseerde gegevensverwerking niet wilden laten meewegen bij bepalen van de continuïteit van de organisatie.
Integraal onderdeel van 'brede' IT-normenkaders zoals ISO-27001/2 en NEN-7510 en specifiek uitgewerkt in normen zoals ISO-22301.
Heb in mijn portfolio dan ook aangegeven dat ik hier echt geen aandacht meer aan ga besteden. Na de farce met het onderwerp Fraude (ook meer ervaring mee dan de cursusleiders) doe ik dat niet meer. Kan ik ook niet tegen mijn werkgever verantwoorden.

Rebecca Timmerman

@albert Bosch (hè hoi!) ik voel me zeker niet aangevallen, terechte vraag. Ik (en de werkgever) zien meerwaarde in de titel, ik noem mij nu forensisch accountant en voor dat laatste is de inschrijving noodzakelijk.
Ik heb geen moeite met de pe-verplichting, ik doe er een deeltijd studie naast, maar die heeft toegevoegde waarde. Voorgaande onderwerpen waren al een beetje zo-zo (fraude als verplichting, dat is een kwart van het werk) maar continuïteit is echt zover bij mij vandaan. En dan de vrijheid combineren met deze verplichting, dat is een stuk lastiger.

Ik ben niet de enige met dit probleem dus ik verwacht een aanpak vanuit de groep forensisch accountants in opsporing, dus het zal wel
Loslopen.

Dus:
- titel meerwaarde voor mij, mijn werk en mijn werkgever
- extra financiële lasten vallen in het niet bij de toegevoegde waarde (en op de begroting)
- Pe verplichting prima te doen
- dit specifieke verplichte onderwerp is niet universeel voor iedere accountant even relevant (en soms totaal niet) wat wél zinloos en een waste of money is

Groet!

Albert Bosch

@Rebecca,

Beste Rebecca,

De volgende vraag is niet bedoeld als aanval op jou, maar komt voort uit een oprechte interesse. Wat zijn voor jou de overwegingen om je titel te blijven houden? Functioneel lijk je de titel niet nodig te hebben (voorzichtige conclusie van mij, vandaar ‘lijkt’), het inleveren bespaart jou (of jouw werkgever) jaarlijks een paar honderd euro, je hebt nog meer vrijheid in het bijhouden en vergroten van je kennis en vaardigheden en je loopt geen risico meer voor toekomstige akkevietjes voor de accountantskamer te moeten verschijnen.

Ronald Bobbe

Beste Marcel,

Goed dat je dit aankaart. Je bent nog relatief mild.
Ik ben zelf namelijk wél in hoge mate geïrriteerd door de ambtelijke en "one size fits all" benadering van onze NBA. Ook voor AIB's, waarvan ik er sinds 2003 ook eentje ben. Met inmiddels 35 jaar ervaring; jong begonnen als broekie bij BDO (toen nog Camps, Obers & Co).
Door mijn jaren bij de Rabobank, weet ik (denk ik, maar dat is ongetoetst en subjectief) meer van "Fraude" (verplicht 2020) dan 90% van de openbaar accountants. En door Corona in het afgelopen jaar en de daarmee samenhangende drukte, heb ik niks aan Fraude gedaan. Onlangs ontving ik een belerende brief waar mijn nekharen van overeind gingen staan.
Een dergelijke brief zal ook wel volgen vrees ik voor mijn "Portfolio" en het onderwerp Continuïteit. ik word hogelijk gewaardeerd door mijn cliënten om mijn deskundigheid op M&A terrein, en de deals die ik voor hen begeleid. Het zal ze een zorg zijn ('aan hun reet roesten' zeggen we ook wel in Brabant), of ik een Portfolio heb...
De balans tussen plussen en minnen van mijn RA-titel en het gezeik wat daar bij hoort, slaat helaas steeds verder uit richting de minkant. Misschien is dit wel mijn laatste jaar met nummer 11058....

Matthijs Pool

@Rebecca
Continuïteit in meerdere opzichten dus... enerzijds zoals NBA het onderwerp verplicht stelt. Anderzijds, dat als je het niet volgt, de continuïteit van je inschrijving onzeker wordt...

Rik de Boer

Portfolio bedacht om meer nadruk te leggen op eigen verantwoordelijkheid en meer toegespitst op eigen praktijk. En dan nu een verplicht onderwerp. Dat valt niet te rijmen. We slaan door.

Rebecca Timmerman

Ik moest ook even slikken bij het verplichte onderwerp, als AiB bij a) een overheidsorganisatie dat niet failliet kan gaan en b) in een functie waar ik niets doe met het financiële management van de organisatie zelf.
Kan met het hele onderwerp niks. Helaas is het verplicht. Maar de vrijheid die gepretendeerd wordt bij de nieuwe portfolio systematiek kan ik niet plaatsen in het licht van het verplichte onderwerp.

Marcel Pheijffer

@ Sandra Kroon

Dank voor de uitgebreide reactie. Het bevat woorden als 'vormvrij' en 'keuzevrijheid'. Het zijn woorden die niet passen bij een 'verplicht onderwerp', en in die context mijns inziens ook niet binnen de bedoeling van de nieuwe PE-regels.

De reactie gaat voorts volledig voorbij aan het punt dat ik maak. Er worden door de NBA cursussen aangeboden die zouden passen bij het onderwerp 'continuïteit', terwijl die daar inhoudelijk niet of nauwelijks bijpassen. Bovendien lijkt uit de omschrijvingen in ieder geval te volgen dat het genoemde onderwerp hooguit een deel is van de aangeboden cursus. Dat rechtvaardigt niet de tijdsbesteding die voor het verplichte onderwerp staat.

Voor een goed begrip: mijn kritiek richt zich niet op NBA-opleidingen: jullie houden je aan de door het bestuur gestelde regels.

Mijn kritiek - en wellicht had ik dat beter moeten aangeven in de column - richt zich op het NBA-bestuur. Zij hebben veel onderwerpen toegelaten onder de noemer 'continuïteit' die daar niet of nauwelijks bijpassen (en die volstrekt zijn losgezongen van de kritiek die er is op accountants in relatie tot dat onderwerp, kritiek waaruit de verplichte cursus is gevolgd). En dat onder het label 'verplicht' en in relatie tot vele cursussen die ook onder de vlag en het verdienmodel van de NBA vallen.

Ron Heinen

In deze wereld worden we als mensen begrensd door 2 typen wetmatigheden: top-down en bottom-up.

De top-down wetmatigheden worden in ons kapitalistisch systeem dwangmatig afgedwongen door het financiele en juridische systeem door bijvoorbeeld de politiek, de markt en beroepsorganisaties.

De bottom-up wetmatigheden worden afgedwongen door de natuur.

Zo werkt ook de wetenschap. Met observaties, argumenten en wiskundige bewijzen dien je andere wetenschappers te overtuigen dat de natuur volgens de gepresenteerde wetmatigheden.

De top-down control wereld botst steeds harder met de bottom-up wereld.

En (natuur)wetenschappers weten dat de bottom-up ontdekte wetmatigheden het altijd zullen winnen van de top-down opgelegde wetmatigheden.

Op https://math4sci.com is van het bovenstaande ook wat aanvullende uitleg te vinden.

Jan Weezenberg

Geachte Heer Pheijffer,
U schrijft :
"een van de essentiële vereisten voor een goede beroepsuitoefening is het voortdurend op peil houden van de deskundigheid"

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Het valt mij op dat bij de hele organisatie van dit gebeuren geen enkele aandacht wordt besteed aan de updates van de eindtermen, zoals die door de CEA worden gepubliceerd.

Ik heb ooit voorgesteld de PE-regeling te bezien vanuit de nieuwe toevoegingen van die eindtermen.

Net als militairen die op herhaling gingen leerden met nieuwe wapens om te gaan.

Daarna kan nog aandacht worden besteed aan nieuwe vaktechnische problemen, zoals fraudepreventie (binnen onze beperkte mogelijkheden, zie ISMA model), sociale vaardigheden, etc.

Maar ook aan nieuwe mogelijkheden, met name vanuit nieuwe technologie, de vraag naar adviesdiensten, etc.

Sandra Kroon, manager Lerend Beroep NBA

De kern van het accountantsberoep is het waarborgen van de kwaliteit van financiële informatie over alle typen organisaties. Faillissementen veroorzaken grote maatschappelijke schade. Door de pandemie is het onderwerp ‘continuïteit’ actueler dan ooit en acht de NBA dit thema als verplicht PE-onderwerp gerechtvaardigd.
Geheel in lijn met de vernieuwde NVPE is ook de invulling van het verplichte onderwerp geactualiseerd. Voor leden in de controlepraktijk wordt een verplicht curriculum ontwikkeld op basis van relevante controlestandaarden, dat in geaccrediteerde cursussen zal worden aangeboden. Voor de openbaar accountant in de samenstelpraktijk en de accountant in business geldt dat het thema continuïteit ook van belang is, maar dat hier weinig relevante regelgeving aan ten grondslag ligt. Voor deze doelgroep is de invulling van het thema vormvrij, maar niet vrijblijvend. Het zorgt juist voor ontwikkeling op persoonlijk of organisatievlak door leden het onderwerp continuïteit in brede zin te laten oppakken. Vraagstukken met betrekking tot continuïteit kunnen inderdaad thema’s als ‘gebrek aan digitale transformatie’, nieuwe verdienmodellen of risicomanagement bevatten.
Vanuit NBA Opleidingen bezien, betekent dit dat het thema ‘continuïteit’ een plek heeft binnen het bestaande en nieuwe aanbod. Veel van de cursussen adresseren het thema al, daarin is het een natuurlijk onderdeel van het programma. Ieder lid kan zelf bepalen welke cursussen uit het aanbod aansluiten bij de eigen functie en leerbehoefte op dit thema. Uiteraard is het ook mogelijk een persoonlijk thema te kiezen, buiten het bestaande aanbod om. Deze keuzevrijheid past binnen het nieuwe PE-model, waarbij meer nadruk ligt op ontwikkeling van competenties en bekwaamheden passend bij de persoonlijke beroepssituatie.
Meer over het verplichte onderwerp 2021 en wat de NBA hiermee beoogt, is te vinden op Verplicht PE-onderwerp 2021 Continuïteit (nba.nl).

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.