Marcel Pheijffer

Marcel Pheijffer is positief over de voordracht voor een nieuwe, onafhankelijke voorzitter van de NBA.

Discussie Column

Beste Kris: mijn stem heb je!

Onze NBA krijgt een nieuwe voorzitter. De beoogde kandidaat - Kris Douma - is voor de beroepsorganisatie geen onbekende: hij was betrokken bij het implementatieproces van de '53 maatregelen' uit 2014. Toch is Douma een buitenstaander, hij is namelijk geen accountant. Eindelijk draagt de NBA - na een (te) lange periode van geschutter - een voorzitter 'van buiten' voor. Op 13 december aanstaande zal de Ledenvergadering beslissen of zij die voordracht overneemt.

Douma gaat mijn stem krijgen, in tegenstelling tot zijn voorganger Marco van der Vegte. Voor de vergadering waarin laatstgenoemde als NBA-voorzitter werd benoemd, liet ik hem al weten niet op hem (maar blanco) te stemmen. Rond zijn benoeming speelde de Steinhoff-affaire op, waarbij zijn kantoor was betrokken. Ik zag en zie in Van der Vegte daarom geen goed boegbeeld om te spreken over een belangrijk onderwerp als fraude. Hij heeft de rol van Deloitte in de Steinhoff-casus altijd verdedigd en is daar bovendien later niet publiekelijk op teruggekomen, nadat de Accountantskamer alle klachtonderdelen waarover de AFM heeft geklaagd, gegrond heeft verklaard. De Accountantskamer heeft klip en klaar uitgelegd dat het in casu niet om een oordeel gaat over de vraag of Deloitte (althans de controlerend accountant) de fraude bij Steinhoff al dan niet heeft ontdekt, maar dat het vaststaat dat Deloitte in het jaar daarvoor forse steken heeft laten vallen. Overigens heeft Deloitte de zaak voor enkele tientallen miljoenen euro's geschikt.

Voorgaande benadrukt het belang van een onafhankelijke NBA-voorzitter: Deze dient de feiten onbevangen tegemoet te treden, moet los van eigen- en kantoorbelangen kunnen spreken en dient het publiek belang altijd mee te laten wegen. In die zin gaf Douma in een recent FD-interview het goede antwoord toen hij kreeg voorgelegd dat "accountants kopschuw zijn en niet goed op kritiek reageren", namelijk: "(…) Je zult mij niet heel snel de deur dicht zien gooien als ik straks gekozen ben. Ik vind dat je als sector permanent publiek moet blijven verantwoorden waar je mee bezig bent."

Zo is het. De NBA-voorzitter hoort het gezag binnen en buiten de beroepsgroep te hebben om te spreken over belangrijke onderwerpen, zonder dat er eerst allerhande overleg met en afstemming tussen accountants(kantoren) plaatsheeft. Dat gezag binnen de beroepsgroep moet Douma verdienen en waarmaken, maar de accountants(organisaties) moeten hem dat ook gunnen. Buiten de beroepsgroep tellen vooral de daden en niet de woorden van de voorzitter.

Blijkens het FD-interview is Douma geen voorstander van meer regels (hij wijst op de 53 maatregelen van de werkgroep, de MCA- en CTA-voorstellen en een voorliggend wetsvoorstel) en uit hij twijfels of die helpen: "Het probleem zit grotendeels in de cultuur, de professioneel-kritische houding, en wat wij als NBA daaraan gaan bijdragen. Om ze weerbaarder te maken. Dat gaat niet met meer regels, het gaat over hoe je werkt en of je bij problemen bij bedrijven inderdaad kritisch je rol kunt blijven vervullen als accountant."

Zo is het ook. Dat constateerden de werkgroep in 2014, de MCA en de CTA eerder namelijk ook al. De MCA kwam in haar eerste twee rapporten dan ook bewust niet met meer maatregelen. Maar omdat de sector zelf onvoldoende in staat was om adequate voortgang te maken, is in het MCA-eindrapport juist wel richting gegeven.

In dit verband heb ik een leestip voor de lockdown-periode en de decembermaand, het recent uitgekomen The behavioral code. The hidden ways the law makes us better …. or worse (Benjamin van Rooij & Adam Fine). Een boek waarin het belang van wetten wordt gerelativeerd: het gaat niet om de letters op papier, maar het gedrag dat we met de wet willen beïnvloeden en de vraag of dat ook effectief lukt. Wetten, andere regelgeving, maatregelen zijn geen doel op zich, maar een instrument om mensen de juiste richting op te laten bewegen.

Binnen onze sector zijn we wetten, andere regelgeving en maatregelen te vaak wel als een doel op zich gaan zien. De sector is te compliancegericht. Een project als de Audit Quality Indicators wordt als een stap voorwaarts gepresenteerd. Het is een noodzakelijke stap in het proces van verantwoording afleggen over prestaties. Maar wat zijn de veranderingen erdoor op de werkvloer? De sector zoekt naarstig naar maatregelen inzake fraude en continuïteit, maar zaait zelf - wederom door bestuurlijk gestuntel - twijfel over de effectiviteit ervan. Twijfel die er is omdat accountants er niet meer of anders door gaan werken, maar louter beter opschrijven wat zij aan deze onderwerpen doen. Maar wat zij moeten doen is volstrekt helder (in de woorden van Douma): "Je hebt wel een taak om een adequaat gevolg te geven aan zaken die je ziet en die niet kloppen." Niet meer, maar vooral niet minder.

Maar terug naar de kern van deze bijdrage: Kris Douma krijgt mijn stem. Waarmee ik niet wil zeggen dat hij geheel past binnen mijn voorkeursprofiel van de voorzitter. Liever had ik een nog steviger kandidaat (uit het bedrijfsleven) gezien en geen voormalig politicus. Maar Douma is wel de enige kandidaat die is voorgedragen. Ik zie zijn onafhankelijkheid bovendien als een groot voordeel. Zijn woordkeuze in het FD-interview kent wat mij betreft de juiste toonhoogte. Als hij daarvan blijk blijft geven en zijn woorden daadwerkelijk omzet in tastbare daden, heeft Douma niet alleen mijn stem maar ook mijn vertrouwen. Veel succes Kris!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

13 reacties

Jan Wietsma

@Andre, ik denk dat een nieuwe kandidaatstelling niet meer kan gelet op onze eigen regels.

Hoewel we in de beroepsgroep wellicht veel belang hechten aan iemand die kennis heeft over de interne uitdagingen. Zullen stakeholders daar tegenover stellen dat ze het belangrijk vinden dat de nieuwe voorzitter vooral beschikt over politieke sensitiviteit. En die laatste eigenschap zullen we komende jaren hard nodig hebben.

André Houwaart

Eens met Pieter de Kok en Harry Mock en Marcel Pheijffer als hij stelt dat onafhankelijkheid het allerbelangrijkst is voor een nieuwe voorzitter in het FD artikel van 16 mei.
Bij een PvdA politicus en vakbondsman is onafhankelijkheid niet het eerst waar ik aan denk. Toch is onafhankelijkheid dé voorwaarde voor het aspect betrouwbaarheid waar de NBA voor zou moeten staan en waar onze beroepsgroep voor staat. Ik had graag een (mkb)accountant bij de kandidaten gehad. Hoop dat één van de 22.000 accountants zich nog kandidaat stelt.

Harry Mock RA

Ik mis de principiele discussie over het niet-zijn van Registeraccountant
En over het afleggen van de eed.
En over het onderworpen zijn aan het tuchtrecht
Verder niets mis ,behalve dat er niets te kiezen valt.Zelfs een kansloze tegenkandidaat is beter dan geen.
Het voelt niet democratisch.

Pieter de Kok

Vind ik mooi, de warm welkom strategie. Zo heftig is dit voorwasstraatje niet Jules, paar druppels.

In mei 2021 las ik overigens nog dit met ook twijfel:

Oud-politicus niet per se een goede keuze
Een oud-politicus zou een optie kunnen zijn, al waarschuwt hoogleraar Marcel Pheijffer dat dat geen garantie is voor succes. ‘Onafhankelijkheid is het belangrijkste voor de nieuwe voorzitter. Het moet iemand zijn die afstand kan nemen van het gekonkel en handelt in het belang van álle leden.’ Een voormalig politicus zal zich meer opstellen als een lobbyist, terwijl een goede voorzitter volgens Pheijffer per definitie ook een goede gesprekspartner voor de politiek is.”

Als ik hier lees hoe huidige voorzitter is aangepakt dan is het prettig dat Kris een warm welkom krijgt, goed voor de sfeer. Begrijp ik, wil iedereen. Ik ook. Feestdagen voor de deur.

Het zou geen end -of - carrière voorzittersrol moeten zijn en - gelijk aan andere reaguurders - zit daar wellicht de vraag ; Wie zijn afgewezen en waarom. Ik lees daar niets over, wel interessant denk ik.

Zo las ik ook dat de andere Marco een 2e poging heeft gedaan , en ik begrijp best - immers groot deel beroep is daar actief - dat uit de mkb - de échte mkb tak - er ook vragen zijn, is heel gezond toch? https://www.accountancyvanmorgen.nl/2021/11/16/mkb-accountant-hoe-verder/

De keuze en afwegingen tot de kandidaatstelling zou minimaal een open dialoog vragen. 13e?

Overigens afgaande op mijn Linkedin algoritme: het thema voordracht nieuwe voorzitter nba is niet viraal gegaan, kans dat discussie uit gaat als een nachtkaars schat ik hoog in.

Met 95% stemmen aangenomen, fles kerstwijn erop?

jules muis

Ik volg graag Marcel’s goed onderbouwde stemverklaring - het is geen stem advies . Het ontneemt niemand het recht er anders over te denken, of zichzelf alternatief kandidaat te stellen.

Bovendien, het gaat in zo’n selectieproces belangrijk en onvermijdelijk om het prealabele vertrouwen in de (samenstelling en persoonlijke) ‘bemanning’ van de selectiecommissie, en daar heb ik dit keer na de ongelukken in het onmiddelijk NBA verleden, geen problemen over gehoord.


Tja, dus de inkt van het benoemingsaankondiging is nog niet droog of, geheel in het gezonde teken van de huidige tijd, wordt de voorzitter in spé hier al door de influencers van het debat door de voorwas gehaald, inclusief een Clorax behandeling op mogelijke vlekjes. C’est la vie du jour anno 2021.

Ik wens Kris Douma in het verdere proces - hij moet de ‘het is een vreemdeling zeker die verdwaalt is zeker’ Sinterklaas uitdaging nog door - zal best lukken. En het is nog een paar weekjes slapen voordat hij zichtzelf als Engeltje boven in de NBA kerstboom zal vinden.

Sterkte Kris met al die glanzende veelgekleurde ballen waarop je dan neerkijkt, het engelenhaar dat het zicht op de werkelijkheid wel eens kan verbruien. En als je nog verder beneden aan de boom naar de os of de ezel zoekt: Je kunt mijn telefoon nummer vinden in het ledenboek (bestaat die nog?).

Voor de rest is het een fluitje van een cent : als je door al het bestaande geruis heen wilt snijden naar de essentie, stuur dan een bazooka door iedere suggestie dat daar waar het echt fout gaat, het nooit om de centen gaat.

En geniet ook van die andere waarheid: er gaat ook veel goed.

Maar een glas dat chronisch half vol en/of half leeg is, heeft een te grote broek aan. Sterkte met het snijwerk.

R.J.A.M. Vromans

Niet alles zal positief zijn geweest maar hoogstens per saldo .....

Jan-Willem Wits

Hij heeft 14 jaar bij de FNV gezeten en drie jaar in de Tweede Kamer. Marcel had hem dus ook als een voormalig vakbondsman kunnen typeren.. ;-)

Arnout van Kempen

Interessant te lezen wat de selectiecommissie had moeten doen en dus bij implicatie niet heeft gedaan!

Rik Blijham

@ Martijn, ik zeg geenszins dat de wereld gek is. De vaststelling dat we ons gedrag moeten aanpassen zie ik echter als het gangbare discours. Aan die enkele vaststelling hebben we niet zoveel. De vraag is: wat is er nodig om ons gedrag aan te passen. Regels? Of iets anders? Herman van Brenk en Remko Renes zeggen daarover elders op deze site bijvoorbeeld behartenswaardige dingen ("Accountancy op weg naar een dubbele weeffout").

Martijn de Kuiper

Ik hoop dat hij zich juist wel conformeert daaraan. Want je kan natuurlijk blijven roepen dat de wereld gek is, maar de wereld kijkt daar heel anders tegenaan.

Het feit dat er meer regels zijn, heeft dus alles te maken met het van de norm afwijkend gedrag. Als het gedrag niet wordt aangepast aan de norm, dan volgen er meer regels. Als we ons gedrag aanpassen, boeten de regels in aan kracht en zullen vervallen.

Ergo, het blijft een kwestie van naar jezelf kijken.

Rik Blijham

De werkgroep in 2014, de MCA en de CTA hebben inderdaad geconstateerd dat cultuur en gedrag het grootste probleem is. Maar samen hebben ze 105 maatregelen ontworpen; het inzicht dat meer regels niet helpen was nog niet echt ingedaald.
Zeker hoopvol dat de beoogde voorzitter dit wel zo uitspreekt. Voor het overige gaat het FD interview echter weer vooral over cultuur, professioneel kritische instelling en de noodzaak tot kwaliteitsverbetering. Ik zou hopen dat een buitenstaander zich wat minder zou conformeren aan het gangbare discours binnen de sector.
Maar wie weet komt dat nog.

Martijn de Kuiper

Beetje eens met de twee heren hier. Ja, hij zegt de goede dingen, dus zooooo blij dat het geen accountant uit het establishment is, maar wel een politicus. En die hebben vaak weer hun eigen valkuilen.

Ik zeg trouwens met nadruk "Accountant uit het establishment". Ik denk dat er namelijk ook nadrukkelijk gekeken had kunnen worden naar accountants van de nieuwe generatie. Het argument 'Nog niet stevig genoeg, niet ervaren genoeg' leg ik eigenlijk uit als "prima geschikt dus, want nog niet bedorven door". Volgens mij hebben leden uit de selectiecommissie ook contacten met die 'groep', het had van durf en lef getuigd om daar naar te kijken.

Een accountant uit het bedrijfsleven met eenzelfde passie als de 'nieuwe generatie' zou overigens ook kunnen, mits niet eerst tot establishment gehoord hebbende.

Maar er is maar één kandidaat. Dat is jammer op zich, maar ik geef hem het voordeel van de twijfel

Pieter de Kok

Een stem is al binnen, en dat nota bene van meest kritische lid van onze Accountantsclub. Haha. Marcel Pheijffer 😀

Ik ben nog niet overtuigd. De input obv een FD interview is een eerste kennismaking, maar zegt mij verder nog heel weinig. Ik ken de beste man niet, letterlijk niet, kan heel weinig teruglezen op Accountant.nl (één colomn) , nooit tegengekomen op events.

Maar goed, ik zit wellicht te veel in het werkveld vastgeroest en maak mij niet zoveel zorgen over de politieke / publieke kant van ons beroep (meningen komen en gaan), maar meer over hele concrete vraagstukken en drive hierbij.

Denk aan de transitie van auditing naar algoritme gebaseerde audits, integratie IT in audit, de noodzaak tot andere invulling toezicht volgende op deze niet te vermijden transitie, invulling verbreding assurance richting oa Green, noodzakelijke wijzigingen in opleiding, schaarste resources etc.

Ik hoopte om meer power kanidaat uit MKB werkveld.

To be continued. 13 december.

Reality check: er is maar één kandidaat en een tweede gaat niet komen. Dan is het uiteraard ook wat het is.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.