Jeffrey Bekkerin

Om vertrouwen terug te winnen moeten we beter laten zien dat we begrijpen waarom het gaat in het bedrijfsleven, meent Jeffrey Bekkerin.

Discussie Column

Het accountantsberoep hoeft zichzelf helemaal niet opnieuw uit te vinden in 2021

Het afgelopen jaar ging de discussie regelmatig over de vraag of de accountant zich opnieuw zou moeten 'uitvinden'. Daarbij werd de oplossing onder meer gezocht in compliance-gerelateerde werkzaamheden. Een dergelijke oplossing is misschien goed voor het uitoefenen van extra controle door de toezichthouder, maar het doodt de wendbaarheid en creativiteit die nodig is voor waardencreatie, voor zowel de klant als de accountant. De vraag is dan ook: waarom zoeken we steeds de oplossing in de hoek van nog meer wet- en regelgeving? Is dat wel terecht? Misschien ligt de oplossing bijvoorbeeld veel meer in de hoek van betere communicatie, waarbij de accountant laat zien dat hij of zij echt begrijpt waar het omdraait in de bestuurskamer.

De accountant is cruciaal om het financiële systeem te laten werken. Het accountantsberoep zorgt voor het vertrouwen dat nodig is tussen investeerders om financiële transacties uit te voeren. Hiermee draagt de accountant bij aan het waardecreatieproces, omdat de accountantsverklaring onderdeel is van de infrastructuur die nodig is voor een goed werkende financiële markt. De accountant is daarin de vertrouwenspersoon tussen de verschillende partijen die opereren op de financiële markten. Je wilt immers als investeerder ten minste weten of de bedrijfsactiva echt bestaan en dat het bedrijf daarvan de juridisch eigenaar is. Dat hoor je liever van een onafhankelijke derde dan van de persoon die zijn bedrijf aan je wilt verkopen. Voor deze zekerheid ga je dan ook naar de accountant. Als achteraf blijkt dat bedrijfsactiva niet bestaan, dan is de accountant daarvoor aansprakelijk als deze heeft verklaard dat het allemaal klopt. Een misser heeft dus niks te maken met hoe het beroep functioneert, maar zegt iets over de individuele accountant.

Op marktniveau is er dus eigenlijk niks mis met de rol van de accountant. Het is een onafhankelijke partij, die vertrouwen verschaft aan partijen die elkaar minder vertrouwen. Voorwaarde is wel dat er een goed systeem bestaat dat de individuele accountant aansprakelijk stelt voor verwijtbare fouten. En dat je er als investeerder op kunt vertrouwen dat je wordt gecompenseerd voor de geleden schade. Het lijkt erop dat dit allemaal - althans qua structuur en op papier - voldoende functioneert. Als er dus geen echt probleem bestaat met het functioneren van de accountant op infrastructuurniveau, dan gaat het dus waarschijnlijk vooral mis op lager niveau: bij de relatie tussen de accountant en de gecontroleerde onderneming. Is deze relatie beschadigd en moet die worden gerepareerd?

In de bestuurskamer gaat het ook om de vraag of een bedrijf in de toekomst in staat is waarde te creëren. Het waardecreatiespel gaat over de toekomst en of het bedrijf financieel gezond genoeg is om dividend uit te keren en te kunnen voldoen aan haar financiële verplichtingen. Het draait dus voornamelijk om het voorspellen van de toekomst en deze op een zodanige manier te presenteren, dat de uitkomsten een logisch gevolg vormen van verwachtingen die zijn gebaseerd op historische patronen. Om dit te presenteren aan de buitenwereld, maakt het bedrijf financiële prognoses op basis van kasstromenoverzichten. De balans en winst- en verliesrekening zijn minder belangrijk. Immers: Cash is King voor een ondernemer, met boekhoudkundige winsten kan een lening niet worden afgelost en kan je geen dividend uitkeren. Om de geloofwaardigheid van de financiële toekomstprognoses te vergroten, zijn deze vaak gebaseerd op historische gegevens die voortkomen uit financiële trendanalyses. De betrouwbaarheid van deze historische gegevens is belangrijk voor de geloofwaardigheid van die financiële prognoses, omdat de trends daarin een goed beeld kunnen geven van de betrouwbaarheid van toekomstverwachtingen.

De controle van de historische financiële gegevens is waar de accountant waarde toevoegt in het proces. Tenminste, als een onderneming in een stabiele en voorspelbare omgeving opereert. Je moet je echter afvragen of dit ook geldt als de markt onvoorspelbaar is, door onzekerheden waarover beperkte informatie beschikbaar is of wanneer er geen controle kan worden uitgevoerd door een bedrijf of overheid. Naar mijn mening kan de accountant dan beter iets zeggen over de wendbaarheid van een onderneming, wat van belang is voor (potentiële) investeerders.

Historische gegevens vormen maar een klein onderdeel van de waarderingsberekening, die zegt of een bedrijf toekomstige waarde gaat creëren of niet. Natuurlijk zijn dergelijke gegevens belangrijk, maar bestuurders en investeerders zullen veel meer naar toekomstgerichte informatie kijken, zoals de marktontwikkeling, toegang tot de kapitaalmarkt of veranderingen in wet- en regelgeving. Toekomstinformatie is dus belangrijk voor het waardencreatiespel en staan daarom ook hoog op de agenda van het bestuur.

Heeft de accountant ook een oordeel over de aannames met betrekking tot ontwikkelingen in de toekomst? Ja zeker wel, bijvoorbeeld als impairment-berekeningen om de hoek komen kijken. Alleen merk ik dat de bespreking en de effecten daarvan nou net niet zo hoog op de agenda staan bij bestuurders; de cfo en voorzitter van de auditcommissie daargelaten. Door het boekhoudkundige karakter van impairments en de vele verwijzingen in een accountantsverslag naar onderliggende verslaggevingsstandaarden en hun interpretaties, zijn niet alle bestuurders bekwaam genoeg om te begrijpen wat de accountant stelt. Terwijl we wel over hetzelfde onderwerp praten, namelijk de toekomst.

Door het gebruikte vakjargon zwakt de aandacht voor de boodschap van de accountant bij een deel van de bestuurders af. Daarmee is deze overgeleverd aan de welwillendheid van de cfo en de auditcommissie om die boodschap toch goed over te brengen aan de ceo en de voorzitter van de Raad van Commissarissen. Dit hoeft geen probleem te zijn, als beiden een gedegen boekhoudkundige achtergrond hebben.

Maar wat doe je als accountant als dit niet zo is en zij liever praten over investeren en financieringsvraagstukken, dan over de boekhouding? Bij wie kan je dan nog terecht met je verhaal? Is dit waarom we zo vaak naar oplossingen zoeken bij de wetgever of in de academische wereld? Zijn zij de laatsten die wel willen luisteren?

Om echt te worden gehoord en mee te doen aan het waardencreatiespel, hoeven accountants helemaal niet drastisch te veranderen of zichzelf opnieuw uit te vinden. De accountant moet alleen creatiever worden met wat hij of zij al weet en teruggaan naar de kern. Daarbij moet de accountant meer gaan denken als ondernemer, net zoals de cliënt, in plaats van als een academicus of een compliance officer. Om het vertrouwen terug te winnen moeten we vooral veel beter laten zien dat we begrijpen waarom het gaat in het bedrijfsleven.

Daarom: praat in 2021 wat minder over financiële verslaggevingsstandaarden en andere boekhoudkundige zaken en wat meer over kasstromen en waardencreatie met je klanten. Zodat de accountant terecht kan worden gezien als hun vertrouwenspersoon.

"He understands them, that's why they trust him!"

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jeffrey Bekkerin is als accountant in business werkzaam in de investment wereld, waar hij zich richt op financiële en operationele herstructurering van bedrijven, met als doel een wendbaar operationeel model en gezonde financieringsstructuur. Daarbij spelen ook digitalisering van bedrijfsprocessen en de integratie van ESG een belangrijke rol. Jeffrey schrijft als columnist over topics als wendbaarheid en corporate governance. Hij schrijft op persoonlijke titel.

3 reacties

Rik Blijham

Wat mij betreft is de belangrijkste zin in dit betoog: “De betrouwbaarheid van deze historische gegevens is belangrijk voor de geloofwaardigheid van die financiële prognoses, omdat de trends daarin een goed beeld kunnen geven van de betrouwbaarheid van toekomstverwachtingen.”
Toevoegen van die betrouwbaarheid is precies de taak van de accountant en het lijkt mij dat hij dát zou moeten uitleggen. Die taak van de accountant is belangwekkend genoeg; zichzelf opnieuw uitvinden is inderdaad geenszins nodig. Vertrouwen herstellen wel maar dat is een andere discussie.

Uitspraken over waarde worden al snel problematisch. Waarde is per definitie toekomstgericht en de toekomst is ongewis. Daarbij komt dat waarde eveneens per definitie situatiegebonden en subjectief is (het bekende glas water waaraan iemand in de woestijn een hogere waarde zal toekennen dan iemand in een druilerig Nederland). Waarde laat zich dan ook niet objectief toetsen. De gebruiker van een jaarrekening zal zich vanuit zijn eigen positie en inschattingen een beeld moeten vormen van de waarde die de onderneming voor hem zou kunnen hebben. Daarbij is het van belang dat die gebruiker ervan uit moet kunnen gaan dat de accountant borgt dat de historische gegevens in de jaarrekening correct zijn weergegeven.

De accountant als specialist op het gebied van administratieve organisatie en jaarverslaggeving lijkt mij niet de aangewezen persoon om uitspraken te doen over de wendbaarheid van de organisatie, als daar al toetsbare normen voor te stellen zijn. Om nog maar te zwijgen over zaken als milieumaatregelen en weet ik waarover volgens sommigen de accountant nog meer een uitspraak zou moeten doen.


Louis Spoor

Het artikel benadrukt ook de beperking van een accountant, door die goed in het oog te houden kan hij zich 'meester' betonen. Wat betreft de verschillende waarde dimensies die allemaal 'belangrijk' zijn geworden, uiteindelijk bepalen stakeholders welke voor hen 'waarde' hebben en in welke volgorde. Goede communicatie is hierbij cruciaal zodat een accountant goed kan interpreteren of en welke rol hij kan spelen, uitgaande van de verwachtingen omtrent zijn, m.i. altijd beperkte toegevoegde waarde. Het artikel maakt de accenten goed duidelijk wat mij betreft.

Rob Jacobs

Prikkelend betoog, met als strekking dat accountants in de kern niet drastisch hoeven te veranderen, maar dat hij/zij creatiever moet worden en meer moet gaan denken als ondernemer en beter moet communiceren.

Het valt mij op in uw betoog dat waarde(n)creatie gezien wordt als ‘financiële waardecreatie’. En dat is m.i. fundamenteel aan het veranderen, want de huidige financiële verslaggeving (jaarrekening) schiet ernstig te kort om de waarde-ontwikkeling (positief en negatief) van een onderneming inzichtelijk te maken. Dus een accountant is druk met zijn werkzaamheden om (relatieve) zekerheid te verschaffen over een heel klein deel van de ‘echte waarde-ontwikkeling’ van een organisatie. Kijk bijvoorbeeld naar het milieu, het ‘Natural Capital’. Dit vraagt om een fundamenteel andere kijk op ‘waarde’ en ‘meervoudige waardecreatie’. De recente publicatie van het IIRC en SASB spreekt over de verschillende ‘lensen’ van waardecreatie. Daar moet de accountant zijn rol in pakken en dat vraagt om fundamentele veranderingen! Of zoals Einstein zei:“We can not solve our problems with the same level of thinking that created them.”

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.