Berry Wammes

Dankzij een robuuster stelsel van controle en toezicht lijkt de kans dat zich hier een Wirecard-affaire voordoet kleiner dan in Duitsland, meent Berry Wammes.

Discussie Column

Wirecard legt verschillen bloot tussen Nederland en Duitsland

Dat Wirecard de Duitse financiële wereld op zijn grondvesten heeft doen schudden is een understatement. In de Bondsdag tekende zich afgelopen week voldoende politieke steun af voor een  parlementair onderzoek. De affaire raakt de politieke positie van SPD-minister van Financiën en kanselierskandidaat Olaf Scholz en zal ook bondskanselier Angela Merkel niet onberoerd laten.   

Aan de vooravond van een Tweede Kamerdebat over de accountancysector stelde NRC vorige week de voor de hand liggende vraag: hoe waarschijnlijk is het dat Nederland zijn eigen Wirecard kent? De krant interviewde enkele deskundigen die concludeerden dat het risico daarop hier minder groot was. "Zeg nooit nooit, maar ik verwacht het niet" zei AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. "Wij hebben geen versnipperd mandaat en scannen de media actief op mogelijke fraudesignalen." VEB-directeur Paul Koster constateerde dat "de toezichthouder hier veel dichter bij het vuur zit en dat de informatie-uitwisseling in Nederland echt beter is dan in Duitsland".

NRC komt tot conclusies op basis van een klein aantal deskundigen, maar nadere analyse bevestigt dit beeld. Wie de wet- en regelgeving  van beide landen naast elkaar zet en vooral de praktijk daarbij betrekt, kan niet anders dan concluderen dat Nederland over een robuuster regime van controle en toezicht beschikt.

Dat regime is het gevolg van het publieke en politieke debat dat hier woedt sinds 2002, het jaar van de val van Enron en de start van het gedragstoezicht door AFM. Het is tevens de uitdrukking van een politieke cultuur waarin Nederland zich onderscheidt van Duitsland; een cultuur van direct aanspreken en 'gelijke monniken gelijke kappen', die het streven naar transparantie stimuleert. Het is niet toevallig dat de instellingsrapporten van de AFM openbaar zijn en nadrukkelijk door de toezichthouder onder de aandacht van media en politiek zijn gebracht. Niet altijd leuk voor de ondertoezichtgestelden, maar uiteindelijk wel goed voor een stevig publiek en politiek debat. De attitude van de Nederlandse toezichthouder ten aanzien van het openbare debat staat in schril contrast met de Duitse BaFin, die de signalen niet serieus nam en in plaats daarvan de Financial Times aanklaagde vanwege haar publicaties over de vermeende fraude. Dat zou hier moeilijk denkbaar zijn.

De meer open Nederlandse cultuur kenmerkt zich niet alleen door een kritisch parlement en scherp aan de wind zeilende  toezichthouders, maar ook door een accountancysector die (toegegeven, pas na stevige politieke druk) hervormingsvoorstellen initieert en actief deelneemt aan het publieke debat. In 2014 lanceerde de sector een plan met 53 verbetermaatregelen, inclusief een Monitoring Commissie Accountancy om de invoering ervan kritisch te volgen. De nu op tafel liggende aanbevelingen van de door minister Hoekstra ingestelde Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) worden door de accountancysector nagenoeg volledig ondersteund.

Die meer open cultuur wordt bovendien geschraagd door een stringentere wetgeving. Zo zijn audit commissies als onderdeel van de Raad van Commissarissen voor beursfondsen in Nederland bij wet verplicht, terwijl het in Duitsland een beursvoorschrift is zonder adequaat toezicht. Dit kon ertoe leiden dat Wirecard gedurende lange tijd zonder eigen audit commissie fungeerde. Toen die commissie ten lange leste werd ingesteld, voldeed deze niet aan de eisen.

Een ander opvallend verschil met Duitsland zijn de raden van commissarissen met externe leden, die in Nederland sinds enkele jaren verplicht zijn voor grote (en binnenkort ook middelgrote) accountantskantoren. Het is een vorm van intern toezicht die door Duitse accountants enkele jaren terug nog werd afgedaan als volstrekt laakbare bemoeienis door buitenstaanders. Ook het kunnen bevragen van de accountant in de vergadering van aandeelhouders is geen usance bij onze oosterburen.

Het Duitse ministerie van Financiën heeft zeer recent voorstellen gedaan om de onafhankelijkheid van de accountant te versterken, maar ook deze voorstellen zijn in  Nederland al praktijk. Het betreft aanpassingen van de Europese auditrichtlijn rond de verplichte kantoorroulatie en de scheiding van controle en advies, die momenteel in Nederland een strenge en in Duitsland een rekkelijke invulling kent.

Daarnaast hebben de Duitsers aangekondigd de beperking van civielrechtelijke aansprakelijkheid te gaan onderzoeken, waar die in Nederland al onbeperkt is. Minder in het oog springend zijn nog de zaken waar de Duitsers niet over reppen, maar die in Nederland inmiddels expliciet zijn afgesproken, waaronder restricties op het gebied van beloningen van partners en een clawback regeling die bonussen terugvordert als prestaties achteraf niet solide blijken te zijn.  

Kan Nederland dan niks leren van zijn oosterburen? Toch wel. Zo pleit Duitsland voor een hervorming van het toezicht op de financiële verslaggeving, onder andere door toezicht op de administratieve processen van beursfondsen. Ook wil men het management aansprakelijk kunnen stellen voor frauduleuze verslaggeving. Dit komt overeen met de pleidooien alhier voor invoering van een control statement en verplichte rapportering over fraude en continuïteit.

Als we de balans opmaken blijkt dat de inspanningen van de politiek, de sector zelf en de toezichthouder, alsmede het publieke debat in Nederland tot een robuuster stelsel van controle en toezicht hebben geleid. Dat is zeker niet perfect en kan nog beter, en fraude kan ook nooit volledig worden uitgesloten, maar de kans dat zich hier een Wirecard-affaire voordoet lijkt daarmee toch geringer dan in Duitsland. Geen reden voor zelfgenoegzaamheid, maar wel iets om voor ogen te hebben in het komende politieke debat. 

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Berry Wammes is programmadirecteur Cultuur en Beroepsontwikkeling bij de NBA. Hij was tot 1 september 2023 algemeen directeur van de NBA.

Gerelateerd

19 reacties

Jaap Nienhuis

@Prof. Gjalt de Graaf p/a Berry Wammes

In de zojuist verschenen Far/ESBbundel trof ik een zeer interessante bijdrage aan van prof. Gjalt de Graaf e.a. In het verleden heb ik de huidige hoogleraar een presentatie horen houden op een dag georganiseerd door Transparency International Nederland. Het symposium vond plaats bij nota bene MinFin aan de Haagse Bezuidenhoutseweg. Toen al was ik onder de indruk van het onderwerp van de destijds jonge wetenschapper.

Geruime tijd geleden alweer heb ik Berry mijn notitie 'Hindsight ten behoeve van een 20/20 future' aangeboden. Deze notitie behandelt een praktijkcase in het van hart van (een rechtsvoorganger) van de NBA temidden van een politiek krachtenveld. De integere, mij symphathieke en inmiddels overleden hoogleraar Ron Niessen heeft mij destijds aangeraden contact op te nemen met Gjalt de Graaf: het onderwerp zoals beschreven in mijn notitie viel immers exact binnen diens wetenschappelijke aandachtsvelden. Gjalt was echter met sababatcal of anderszins voor langere tijd afwezig (Als Gjalt Pieter had geheten, zou ik het niet meer hebben geweten).

Ik licht graag persoonlijk toe waarom de casus uit mijn notitie een belangrijke verdieping zal geven aan het onderzoek uit de ESB-Farbundel. Ook de financiering van een dergelijk onderzoek past meer dan uitstekend binnen de Far-doelstelling. Het gaat immers om een 'NOvAA-legacy'. Ook dat licht ik graag persoonlijk toe.

Tjibbe Bosman

Volgens Duitse media en parlementsleden heeft EY de APAS (Duitse AFM voor accountantsorganisaties) al op 13 februari 2019 op de hoogte gebracht van mogelijke misstanden... Waarom EY de opdracht tot controle van de jaarrekening niet terug gegeven heeft blijft dan wel de vraag.

https://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft-verantwortung/wirecard-altmaier-geraet-unter-druck-li.105950

https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/ey-hatte-wirtschaftsprueferaufsicht-wegen-wirecard-gewarnt-16959441.html

Tjibbe Bosman

Laten we ook de verschillen in opleiding tussen Duitse en Nederlandse accountants niet vergeten. Duitse accountants moeten erg sterk zijn in fiscaal en ondernemingsrecht. Maar dat betekend ook dat de heersende opvatting is: "is het legaal dan mag het". Duitsland heeft effectief (net als een aantal andere EU landen) ook effectief geen praktijkopleiding RA.

Laten we niet vergeten dat de WPK, anders dan de NBA WEL toezicht houdt op basis van alle gepubliceerde jaarrekeningen en actief achter accountants aangaat die structureel bepaalde toelichtingen achterwege laten.

Daarnaast is het tekort aan accountants in Duitsland nog groter dan in Nederland en een serieuze bedreiging voor het beroep (de gemiddelde WP is inmiddels circa 55 jaar oud). Dit zou bij Wirecard wel een rol kunnen hebben gespeeld. Bevriende accountants uit de Duitse accountantsopleiding vertrouwden me toe dat de betreffende vestiging van het kantoor al jarenlang zeer grote moeite hadden Duitstalig laat staan ervaren personeel te vinden... Het weigeren van opdrachten door een tekort aan personeel heb ik in Duitsland zelden tot nooit zien gebeuren.

Een andere uitdaging is m.i. de partner-structuur in Duitsland. Nederlandse non-performing partners kunnen door de BV-aansluit-structuur relatief eenvoudig worden vervangen. Duitse partners staan op de payroll, hebben als WP verschillende wettelijke privileges en kunnen daardoor vaak slechts met grote moeite en kosten ontslagen worden. Dit staat een verjonging (en kwaliteitsslag) van het Duitse partner-bestand in de weg. We weten uit onderzoek dat oudere audit partners over het algemeen kwalitatief minder goed werk leveren.

Jan Bouwens

@Jules
Ik wil niet het belang (de impact) van de incidenten bagatelliseren het is vreselijk dat incidenten voorvallen en we moeten er alles aan doen ze te voorkomen.
Het enige waar ik om vraag is deze incidenten niet op te blazen tot als zouden zij de stand van zaken omtrent geleverde kwaliteit van de professie reflecteren. Als een mens een fout maakt is, is niet iedereen fout. Als enkele controles fout gaan, zijn niet alle controles fout. Is dat zo onredelijk?

Ik zie ook niet wat we ermee opschieten als we steeds maar zeggen dat de professie slecht werk levert. Ik zou liever zien dat we voorstellen doen voor verbetering en die zijn er, zoals het in-control statement omtrent de ICs. Het zou ook goed zijn meer tijd te steken in de vraag wat we over hebben voor een goede controle. Voor wat ik nu zie hebben we discussie over of de accountant betere kwaliteit kan leveren voor de gegeven fee. Wellicht is dat niet mogelijk en moeten we nadenken over alternatieven in dit verband.



Jules Muis

Ja, de kop van dit artikel had ook kunnen zijn ‘Wirecard legt verschillen bloot tussen de Jan Bouwens school en de kennelijke rest van de wereld‘. Zij die Wirecard zien of niet zien als een geisoleerd incident. Maar wel als een goede gelegenheid er een hele blog over te schrijven dat het ons niet zo gauw zal overkomen. Wij hebben onze zaakjes grundliger op orde.

Ach so?

Al die voorzitters van maatschappen en accountantsorganisaties gaan voor niks door het stof bij dit soort van ‘incidenten‘?; zonde van al dat dry-cleanen. Wie heeft de AFM nodig voor incidenten bestrijding, of de FAR voorman om de praktijk te rationaliseren?

En dan die suffers uit de 2 de kamer die alsmaar uitzonderingen tot regel verklaren; en laten we over de ministers maar niet verder praten.

Tja, dan moeten we nog iets bedenken wat we gaan doen met die twee kwartiermakers
die zichzelf natuurlijk ook optisch bezig moeten houden.

We wachten nog op een Wiedergutmachungsreglung voor 20 jaar geschonden accountants eergevoel.

Statistisch hebben we het best goed voor elkaar.

Dat zei Boeing ook na 2 ‘incidenten’ met de 737 Max. Pilot error.

Ik ben best voor relativeren, maar dat is wat anders dan de status quo rationaliseren.

Johan Peters

Het is onmogelijk om foutloos te zijn en het is onmenselijk om foutloosheid te verwachten van een accountant. De systematische omstandigheden in Nederland zijn (wiens verdienste dan ook) beter dan in Duitsland. Wanneer we nog een stap verder willen zal de aandacht nu gericht moeten worden op de gecontroleerde organisaties en op toezichthouders. Samenwerking in de keten en vrije uitwisseling van "signalen" levert echt iets op, in tegenstelling tot het verder onder druk zetten en/of over-reguleren van accountants. Als Wirecard is wat het lijkt, moeten veel mensen daarvan geweten hebben of er aan hebben meegewerkt. Al die mensen mogen nooit meer werkzaam kunnen zijn in een financiële functie. Institutionaliseer dergelijke sancties en de fraudebereidheid in gecontroleerde organisaties zal aanmerkelijk afnemen. De betrokken EY accountant heeft 2019 niet afgetekend. Dat is even dapper als het mogelijk dom was dat hij dat voor 2018 wel deed. En, helaas mogelijk te laat, gevolg van een werkende accountantscontrole. Dat laatste aspect mis ik wel in de discussie.

Arnout van Kempen

Ik jaag liever met uilen dan met valken, als ik vrij mag variëren op het spreekwoord.

De situatie in Nederland is niet perfect, verbeteringen zijn niet door de sector zelf geïnitieerd. Ik herinner me nog levendig de discussie die ik met een van de voorgangers van Berry daarover had, die stelde dat “de Wta/AFM is ons overkomen”. Mijn reactie toen al was: het NIVRA (NBA nu dus) had alle juridische middelen om zelf toezicht en kwaliteitsmaatregelen in te richten maar deed het simpelweg niet om redenen die iedereen kan bedenken.

Dus nee, ik ben niet van de school die zelfingenomen naar de rest van de wereld kijkt.

Ik deel wel degelijk de overtuiging met Jan Bouwens dat incidenten altijd zullen voorkomen, en dat het incidenten zijn als het systeem overigens goed functioneert.

Functioneert het nu 100%? Nee.

Durf ik goed te slapen, ondanks dat mijn pensioen voor een niet onbelangrijk deel in aandelen zit van ondernemingen die door Nederlandse accountants worden gecontroleerd? Jawel.

Jan Bouwens

Er zullen ook in de toekomst ook in Nederland fouten worden gemaakt. Of deze de omvang en impact hebben van Wirecard kan niet worden uitgesloten. Er worden een kleine 1.200 OOBs gecontroleerd per jaar en men kan niet uitsluiten dat zich een grote zaak onder deze 1.200 controles bevindt.
Ervaringen met het in-control-statement en de verificatie hiervan door de accountant vindt ondersteuning in onderzoek vanwege de preventieve werking die hiervan uitgaat.

Berry Wammes

Ik deel het verhaal van Jules en ik meen in mijn column ook aangegeven te hebben dat cultuur en gedrag - niet alleen van de sector maar ook dat van politiek en toezichthouders - cruciaal zijn. Wat het Nederlandse proces overigens kenmerkt, althans vanaf 2014 en zoals gezegd onder druk van buiten, is dat een deel van de regelgeving op aangeven van de sector tot stand is gekomen. Dat ben ik in de internationale verbanden waar ik aan deelneem nergens tegen gekomen, pas zeer recentelijk zien we schuchtere voorstellen van het beroep in de UK en Duitsland.
Maar goed, laten we ons vooral niet teveel op de borst kloppen, de uil heeft nog wel wat training nodig voor we hem inzetten voor de valkenjacht. Dat betekent ook dat we het debat moeten blijven voeren en onze stakeholders en critici moeten blijven opzoeken. We kunnen hun inbreng wel als ‘roeptoeterij’ betitelen, maar per slot van rekening zijn zij het die ons uiteindelijk de maat nemen.

Arnoud Hassink

Een interessante discussie waarbij uiteraard aandacht besteed wordt aan de rol van de accountant. Wat hieraan voorafgaat is echter de cultuur, transparantie in de organisatie en de mogelijkheden om eventuele misstanden aan de orde te stellen. In Duitsland zijn de laatste jaren een aantal spraakmakende schandalen geweest: de dieselsoftware fraude bij VW, diverse malversaties bij Deutsche Bank. En nu dus WireCard. Als ik Duitser was zou ik me daar dus meer zorgen over maken dan over de accountants. Welke omstandigheden maken deze fraude mogelijk? Detectie is belangrijk. Maar preventie is veel belangrijker.

Jaap Nienhuis

Elk meent zijn uil een valk, zo luidt het spreekwoord.

jules muis

Er wordt bij ieder schandaal gauw geroepen niet te snel te generaliseren, het gaat maar om incidenten. De Jan Bouwens school.

Berry’s vergelijkende contemplatie hier, de indruk van
spontane Schadenfreude riskerend, geeft een goed deel van het formele organisatie verhaal. Misschien dat het Volkswagen schandaal daar nog een nuttige dimensie aan toe had kunnen voegen, met zijn Aufsichtsrat met werknemers vertegenwoordiging, Wirecard als ik het goed begrijp niet.

Maar het gevaar van premature jubilatie ligt niet ver weg.

Als we een landenvergelijking doen zien we de afgelopen 12 jaar het Nederlands beroep twee keer op het toneel verschijnen met (bijna) systemic failure; zeker in de ogen van de rest van de wereld. In 2008, financiele crisis, en in 2014, met KPMG als boegbeeld van hoe het kan verkeren.

(De UK en Zuid Afrika trof niet zolang geleden hetzelfde lot)



Daar is in Nederland, aanvankelijk, na 2008, met weinig correctieve eigen actie van het beroep zelve op gereageerd. Na 2014 is het beroep stevig bij de oren gepakt door de politiek het dit keer anders te doen. Dat moet eigenlijk nog zijn volledig beslag krijgen.

Corporate en audit calamities zijn vrijwel zelden terug te voeren op regels,(toezichts)structuren en checks and balances, het normenkader door Berry hier ten tonele gevoerd. Het gaat bij falen bijna altijd om compliance.

Dat is het volledige verhaal.

Reden waarom we best mogen blijven leukvergelijken, maar oh zo voorzichtig moeten zijn de vlag uit te steken voor dat de harmonie eerst weer eens een paar keer, in de pas lopend en de juiste toon aanslaand, is gepasseerd

Jaap Nienhuis

'Elk meent zijn ui een valk' zo luidt het oude spreekwoord. In de Franse zakenkrant Les Echos verscheen 8 juli jl. het artikel "Le scandal Wirecard pourrait-il arriver en France?" Volgens het artikel zou een dergelijk schandaal in Frankrijk niet zo snel kunnen voorkomen, maar om andere redenen dan hier genoemd. Zo werd onder meer de kracht van de 'joint audit' naar voren gebracht die in Frankrijk reeds sinds 1966 verplicht is voor beursgenoteerde ondernemingen.

Hoe de wet- en regelgeving ook mogen zijn, als een zaak zeer onverkwikkelijk is, dan geeft men de hete aardappel maar al te graag door. Nicht zuständig - om Bafin-voorzitter Felix Hufeld te citeren - is dan helaas de houding. Oók in Nederland.

Prof. Paape noemt als belangrijke vraag 'is het een koosjere tent?'
Als echter in een tent 'de nigus' zit', dan is een duidelijke en met de openbaarheid gedeelde cesuur nodig om de breuk met het verleden te markeren. Hiermee wordt een positief voorbeeld gesteld: anders is en blijft kans op herhaling reëel.



Arnout van Kempen

Geachte heer Weezenberg, Ik deel uw optimisme als basis levenshouding. Daarnaast heb ik vanuit zeer directe waarneming een enorm vertrouwen in Berry Wammes. En ik meen ook bij het huidige NBA-bestuur meer zelfvertrouwen en minder van het angstige te zien dan in jaren.

Uw suggesties over de in de VS genoteerde Nederlandse ondernemingen vind ik persoonlijk een mooie. Die manier van denken zou veel meer mogen vanuit beroep en vooral beroepsorganisatie.

Kennis binnenhalen vanuit andere disciplines, zoals reputatie-management, lijkt me een goede zet. Als ik me niet heel erg vergis is het NBA daar ook al een tijdje mee bezig overigens. Het zou, lijkt mij, niet gek zijn als het NBA een afdeling Marketing zou inrichten. Maar goed, dat is invulling die aan directie en bestuur is.

Ik pleit er bij mijn relaties, accountantskantoren, regelmatig voor om actiever naar buiten te vertellen wat goed gaat, hoe waardevol het accountantswerk is, ook het “verplichte deel”. Het NBA doet naar mijn waarneming al haar best, maar het kan altijd meer en vooral beter. Met het besef dat het niet de makkelijkste boodschap is

Jan Weezenberg

Geachte Heer van Kempen,

Ook ik blijf optimist.

Maar ik weet ook dat het herstellen van vertrouwen actief enorm kan worden versneld, als het Bestuur van NBA een keer zich zou laten overtuigen van de kracht van de instrumenten van reputatie management.
(corporate image and corporate identity)

Vorig jaar zagen we een knullige campagne "heel Nederland rekent op zijn accountants".
Die boodschap wordt buiten Nederland niet opgepakt.

Alternatieve boodschap : Veel Nederlandse ondernemingen hebben beursnoteringen in Londen en New York.
Op die beurzen presenteren ze hun jaarverslagen met daarbij een goedkeurende verklaring van ...de Nederlandse accountants!


Dus ga vanuit deze internationale erkenning een keer babbelen met al die clubs die als maar eisen op tafel leggen en maar roepen dat het allemaal nix voorstelt.


En ophouden met de verhalen "dat het Bestuur zich
herkent" in allerlei klachten.

En steun geven aan roeptoeterij in de zin van jullie/wij, accountants moeten...enz.

Dit was mijn derde beurt.
Het was me aangenaam !

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg



Arnout van Kempen

Geachte heer Weezenberg, ik heb de bron helaas niet onthouden, maar toch: ik las recent dat het opvallend is dat de hoogwaardige (academische) bijdragen aan het denken over het accountantsverklaring in de wereld die men gewend was uit Nederland, razendsnel is opgedroogd net in de periode dat de Wta tot uitvoering kwam.

Het past bij de waarneming die al door velen is gedaan en die ik ook zelf makkelijk kan bevestigen: het accountantsberoep is nogal lang lamgeslagen geweest door een sfeer van angst voor de toezichthouder. Naar mijn overtuiging is die angst maar zeer beperkt terecht geweest, maar perceptie is nu eenmaal werkelijkheid.

Ik meen te zien dat het beroep in Nederland zich weer wat aan het oprichten is in zelfvertrouwen en zelfs enige trots. Ik hoop daar echt op, omdat ik denk en verwacht dat de bijdrage aan het denken over het vak daar op volgt.

Jan Weezenberg

Geachte Heer van Kempen,
In een hoog scorend research memorandum van Francis Schollaert uit 1995 met als onderwerp Money Research Planning, MRP-III trof ik op blz. 15 de volgende waarderende uitspraak aan :

"But accountants are not complete idiots "

Dat was dus in de goede oude tijd....


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Weezenberg

@Arnout van Kempen 16 September 2020
Geachte Heer van Kempen,
U schrijft:

"Ons accountantsberoep, ooit richtinggevend in de wereld, met haar duidelijke Angelsaksische roots en haar stevige fundering in de bedrijfseconomische academia...."

Trieste woorden: ooit... richtinggevend
(met JW)...
stevige fundering in de bedrijfseconomische academia....


Edoch, na het ooit komt "nu en in de toekomst "

Met de IFRS regeltjes hebben we zelfs geen bedrijfseconomisch onderbouwd winstbegrip meer !

En gezien de eigen missie van NBA zijn we geen vertrouwensman meer van het maatschappelijk verkeer, maar doen "we "alles in het publiek belang.

Dat veel individuele accountants nog de traditionele opvattingen hebben en hun beroep dienovereenkomstig uitoefenen, wordt in de externe communicatie volledig weggewerkt.

En "we" zoeken naar Quality control indicators naar een meetpunt zonder effect.

Net zo min als "water kookt bij 180 graden Fahrenheit" beter is dan "water kookt bij 100 graden Celsius" als warmte indicator.

Een uitstekend functionerende AFM is helaas niet genoeg voor het terugverdienen van ons oude imago.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg


Arnout van Kempen

Tijdens mijn RA-opleiding kreeg ik een college over de verschillende financiële stelsels in de wereld. De docent/prof had de landen van de wereld vergeleken op basis van talloze factoren. Verslaggevingsstelsels, fiscale stelsels, kapitaalmarkten, enzovoort, enzovoort. Zijn conclusie: de wereld kent drie groepen economieën. De “Angelsaksische varianten”, de “Rijnlandse varianten”, en Nederland.

Natuurlijk was het lollig te constateren dat Nederland kennelijk zo afwijkt van de rest van de planeet, maar wat ik er meer serieus wel van heb geleerd is dat wat in buurlanden gebeurt op dit soort gebieden veelal een slechte voorspeller is voor wat in Nederland kan of zal gebeuren.

Ik vermoed dat Berry gelijk heeft. Het zou wel eens kunnen dat dat ook al ouder is dan vanuit 2002. Nederland heeft kennelijk een mix van stevig marktgedreven (!!) toezicht, met stevige overheidsordening en -bemoeienis. Het zou me niets verbazen als dat een van de mooiere stelsels in de wereld is.

Neemt natuurlijk niet weg dat Ahold, KPNQuest, DSB Bank, etc etc ook gewoon hier gebeurd zijn. We zijn geen volmaakt land. Maar dat we hier iets hebben laten groeien waar je best trots op mag zijn en waar je redelijk vertrouwen aan kan ontlenen, lijkt me verdedigbaar.

Wat mij betreft mag de AFM met trots over haar eigen rol spreken. Maar zeker ook ons accountantsberoep, ooit richtinggevend in de wereld, met haar duidelijke Angelsaksische roots en haar stevige fundering in de bedrijfseconomische academia en praktijk, haar professionele en goed uitgeruste beroepsorganisatie (!) mag tussen alle zelfreflecties door, zichzelf best even tevreden aankijken in de spiegel.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.