Als Nederland wil kunnen blijven rekenen op zijn accountants, zullen die accountants extra tijd moeten krijgen om de jaarrekening op te maken, meent John Weerdenburg.
Discussie ColumnAccountants halen deadline jaarrekening 2019 niet
Rechtspersonen die onder Titel 9 BW2 vallen moeten uiterlijk op 31 oktober aanstaande de jaarrekening 2019 hebben opgemaakt. Dat is al snel, vooral wanneer je het als accountant in de afgelopen periode toch al erg druk hebt gehad om je cliënten extra bij te staan. Uit een enquête die Auxilium recent uitvoerde, blijkt dat ruim driekwart van de mkb-accountantskantoren deze deadline niet gaat halen. Een groot deel van deze kantoren (57 procent) geeft aan dat er tussen de 10 en 25 procent achterstand is opgebouwd.
Veel accountants – en dan met name de samenstellend accountants – hebben door corona achterstanden opgelopen. Als gevolg hiervan krijgen ze in oktober, naast de gebruikelijke kwartaalpiek, nog een flinke portie extra werk op hun bord, vanwege de benodigde werkzaamheden in het kader van de eindafrekeningen van de NOW 1-regeling. Kortom, geen herfstvakantie, alle verloven op voorhand ingetrokken! Want elke accountant weet het: als de jaarrekening niet binnen de verplichte termijn wordt opgemaakt, loopt het bestuur risico. Door de termijnoverschrijding kan immers het vermoeden ontstaan dat er sprake is van onbehoorlijke taakvervulling van het bestuur, waardoor bestuurders hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor alle schulden van de rechtspersoon. Als dat gebeurt, kan het voor de accountant nog weleens kwaad kersen eten worden. Het gevaar loert immers dat hij in dat geval ook aansprakelijk kan worden gesteld, omdat hij er een slechte planning op nahield.
Wat zegt de tijdelijke wet?
Als gevolg van de uitbraak van COVID-19 heeft de overheid in april 2020 een aantal spoedeisende tijdelijke voorzieningen opgenomen in de ‘Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid’. In deze wet staan onder andere bepalingen rondom verslaggeving en algemene vergaderingen. In artikel 22 in deze wet is over de onbehoorlijke taakvervulling van het bestuur van de besloten vennootschap het volgende opgenomen: “in afwijking van artikel 248 lid 2 wordt een verzuim van de verplichting uit artikel 394 tot openbaarmaking van de jaarrekening die betrekking heeft op het meest recente afgesloten boekjaar niet in aanmerking genomen, indien dat te wijten is aan de gevolgen van de uitbraak van COVID-19.” Deze regeling voorziet dus wel in mogelijk uitstel van de publicatieplicht, maar níet in uitstel van het opmaken van de jaarrekening!
Opschorten
We kunnen geen ijzer met handen breken. Als Nederland wil kunnen blijven rekenen op zijn accountants, zullen die accountants ook extra tijd moeten krijgen om de jaarrekening op te maken. Er gaan nog steeds maar 24 uur in een dag en structurele overbelasting werkt altijd averechts. Daar zagen we in de afgelopen periode talloze voorbeelden van in de zorg, maar dit geldt natuurlijk net zozeer voor accountants.
Ik pleit er in deze uitzonderlijke situatie dan ook voor om de termijn voor het uitbrengen van de jaarrekeningen 2019 te verlengen tot 31 december 2020. Die loopt dan gelijk met de publicatietermijn.
Wat vindt u van deze column?
ReageerGerelateerd
Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.
Het driedubbele nut van NBA-guidance over samenstellingsopdrachten
Samenstellingsopdrachten zijn zowel van nut voor accountants, als voor bestuurders en gebruikers van een jaarrekening met samenstellingsverklaring, stelt Anton Dieleman...
Opmaken jaarrekening en samenstellingsverklaring, Boek 2 BW, Standaard 4410 en modelverklaringen: de verwarring compleet
Een samenstellingsopdracht is een ondersteuningsopdracht en levert dus geen accountantsproduct of jaarrekening op, maar draagt hooguit bij aan een door het bestuur...
Risicogericht samenstellen?
John Weerdenburg staat stil bij een nieuw containerbegrip dat de laatste jaren in de samenstellingspraktijk is ontstaan: 'risicogericht samenstellen'.
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.