John Weerdenburg

Als je ruimte in je agenda maakt voor advies pluk je daar ook de vruchten van, meent John Weerdenburg.

Discussie Column

Woensdag, adviesdag

Veel adviseurs in het mkb kijken met jaloerse blikken naar de positie van de mkb-accountant. Die fungeert immers als eerste aanspreekpunt voor de ondernemer en beschikt daarbij ook nog eens over een schat aan informatie, waarmee hij zijn klant kan adviseren of doorverwijzen. Toch adviseert de mkb-accountant in de praktijk veel minder dan verwacht. Waar ligt dat aan en wat moet er gebeuren om dat te veranderen? Tijd voor een kleine analyse!

Vraag een willekeurige accountant waarom hij/zij dit vak zo mooi vindt en het antwoord is vaak: “je bent van toegevoegde waarde”. En dan niet alleen voor de verplichte stukken als de jaarrekening en fiscaliteit, maar ook als adviseur. Maar als ik mkb-accountants vraag of het adviseren nog een beetje wil lukken, komen er heel veel verschillende antwoorden. Het meest gehoorde antwoord is "nee, ik kom er niet echt aan toe". De belofte van pro-activiteit (we gaan meer adviseren!) wordt niet waargemaakt, omdat het schort aan de uitvoeringskant. De belangrijkste reden daarvoor? De waan van de dag! Veel mkb-accountants beheren hun agenda niet goed. Deels is dat ook wel verklaarbaar; ze moeten veel ballen in de lucht houden. Naast hun taak als accountant nemen ze ook diverse andere taken voor hun rekening, zoals de planning (“er moet nog een x-aantal jaarrekeningen en aangiften de deur uit”), personeelsbeleid, automatisering, vaktechniek, enzovoorts. De schaarse tijd die dan nog overblijft, kan dan mogelijk nog worden ingezet voor advies […].

Een ander argument waarom er te weinig wordt geadviseerd, is de krapte op de arbeidsmarkt. Het is niet eenvoudig om goed geschoold personeel te vinden én te houden. Je personeelsbezetting bepaalt echter wel voor een groot deel de productiecapaciteit van je kantoor. Vaak zie ik collega’s steeds harder werken, omdat er niet voldoende 'handjes' zijn. Maar als dit structureel wordt, branden mensen op, vallen ze uit of gaan ze weg. Die doodlopende weg wil je niet inslaan. Om die reden is het verstandig om eens kritisch naar je klantenbestand te kijken. Welke klanten vragen onevenredig veel tijd, zorgen altijd voor gedoe en bezorgen je negatieve energie? Als je het je kunt permitteren om afscheid te nemen van hen, doe dat dan. De energie en ruimte die je dat oplevert, kun je prima aanwenden voor andere zaken, zoals (bijvoorbeeld) advies.

In deze coronatijd hebben veel accountants hun lopende werkzaamheden even geparkeerd om hun klanten actief te ondersteunen. Velen hebben hierdoor weer ervaren, gevoeld, welke toegevoegde waarde ze kunnen geven aan hun klanten; juist door adequaat te adviseren op momenten wanneer het erom spant. Dat vergeet je klant niet. Maar ook na corona hebben klanten behoefte aan advies.  Je zult er iets voor moeten regelen om advies geen sluitstuk in je weekroutine te laten zijn.

Waar we het vroeger hadden over 'woensdag gehaktdag', zou je met jezelf misschien 'woensdag adviesdag' kunnen afspreken. Pas als je actief ruimte in je agenda blokt voor advies, ga je daar ook echt de vruchten van plukken. En niet alleen omdat je er in praktische zin ruimte voor maakt, maar ook omdat adviseren op die manier meer onderdeel van je mindset wordt.  

Wat vindt u van deze column?

Reageer

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

Gerelateerd

3 reacties

Jan Wietsma

John de spijker op zijn kop, als je niet pro-actief tijd vrijmaakt voor advies gaat het ook niet gebeuren.

Iets dat ik de trainees aan de post-bachelor mkb-accountant ook meegeef. Als je het niet plant gaat het niet gebeuren.

Frank Steenhuizen

Mooie column van John Weerdenburg over de krachtige rol die de MKB-accountant als adviseur vaker naar klanten kan invullen.
John stipt terechte punten aan; agendabeheer (en dus plannen) en harder gaan werken door het gebrek aan ‘handjes’ zijn zeker mede bepalend voor de proactieve adviesrol die de accountant/adviseur wel of niet pakt. Een andere invulling voor de spreekwoordelijke woensdag is een goed idee omdat dit helpt om van intenties naar concreet gedrag te gaan.
Het is zeker daarbij van belang om goed na te denken over -en waar mogelijk keuzes te maken- in klantbediening, customer intimacy en het koppelen van diensten aan klantsegmenten.
Ik voel wel de behoefte om hier enkele zaken aan toe te voegen. Wij begeleiden accountantskantoren en belastingadvieskantoren in de transitie naar een toekomstproof kantoor en daarbij ligt de focus ook op de proactieve adviesrol van de accountant/belastingadviseur. En dan merken wij dat er méér dan een (korte) cursus nodig is om bijvoorbeeld woensdag tot een effectieve adviesdag te maken. Want gedragsverandering start met het zien van nut en noodzaak en zolang het alle hens aan dek is, wordt die noodzaak minder gevoeld. Er dient een sense of urgency te ontstaan. Ook merken wij dat kantoren die deze transitie succesvol doorlopen, dat vooral samen met andere collega’s hebben gedaan, denk daarbij aan collega’s -ondersteuners- die ook klantcontact hebben en last but not least de partners zelf die hier een hele effectieve rol in kunnen spelen. Vaker als adviseur worden ervaren heeft met context te maken; de dagelijkse context waar de adviseur zich in bevindt.

Met vriendelijke groet,

Frank Steenhuizen
The Up Company

Jan Weezenberg

Geachte Heer Weerdenburg,
Adviseren kunnen je op vrijwel elk gebied waar management behoefte heeft aan specialistische kennis.

Iedereen kent wel de bekende namen "Mc Kinsey" of de hypotheekadviseurs of de belastingadviseurs.

Als ik als MKB accountant nog iets zou voelen voor advieswerk zou ik (in navolging van de produkt/markt portfolio van Igor Ansof) kiezen voor verwante produkten op bestaande markten.

En dan kom ik min of meer automatisch (Ja ja) op adviseur bij ICT, bijv. om richting te geven aan het ontwikkelen en toepassen van administratiesystemen op ons vakgebied, maar ook bijv, Verkoop/Informatiesystemen (VIS).

*Van de materie kennis heb je als MKB accountant al veel in huis .
*ontwikkeling van kennis op het gebied van info-systemen is ook zinvol/nodig voor je accountantspraktijk en en kan helpen bij de opzet en goede werking van de AO/IC.

Ook op het gebied van strategie en scenario writing is snel veel te leren.

*Door NBA wordt een breed cursus aanbod verzorgd van korte opleidingen met ondersteuning van externe deskundigen.

Daar wordt door NBA te weinig (naar mijn bescheiden mening) bekendheid aan gegeven.

Een beetje meer marketing- toepassing (publiciteit op Accountant.nl ?) zou daar snel verbetering in kunnen brengen.

*Op dit moment ben ik met afdeling Opleiding van NBA een verkenning aan het maken voor een korte cursus met daarin de in en outs van ontwerpen en toepassen van SWOT analyses als basis voor strategie en planning op middellange termijn termijn.
In aansluiting daarop zoeken we naar Kritieke succes factoren en Kritieke faalfactoren met in aansluiting daarop weer een informatiesysteempje (KSF dash board) om betere bestuurlijke informatieverzorging te ontwerpen.

Met dit geheel is er een goed uitgangspunt voor reeds bestaande vervolgcursussen over strategie waarin al veel praktijkervaring wordt gebruikt.

Na een paar weken vakantie gaan we verder aan de slag.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.