Jeffrey Bekkerin

Hoe herken je bedrijven die zich succesvol kunnen aanpassen in de door corona sterk veranderde omgeving, vraagt Jeffrey Bekkerin zich af.

Discussie Column

De accountant als betrouwbare toekomstvoorspeller

Ik begeef mij op gevaarlijk terrein, want accountants doen van nature liever niet aan toekomstvoorspellingen. Maar misschien blijken die toch mogelijk? Ik ga niet de winst of omzet voorspellen. Ik probeer wel te kijken of we kunnen voorspellen welk bedrijf op langere termijn een fundamentele verandering in zijn omgeving gaat overleven. Ik doe dit aan de hand van een verhaal over twee teams die een berg willen beklimmen in veranderlijk klimaat. Aan jullie de vraag: welk team zal het snelste de top bereiken?

Een van de belangrijkste dingen bij het beklimmen van een berg zijn de weersverwachtingen. Het bepaalt onder andere welke route je kiest en welke uitrustig en klimvaardigheden je team nodig heeft om de top te bereiken. Teamleider A bestudeert het weer grondig, en met behulp van geavanceerde risicomodellen en technologie kiest hij vervolgens een route die het team het snelste en meest efficiënt omhoog brengt. Hierdoor kan hij een team van klimmers selecteren die allemaal al een keer een soortgelijke route hebben geklommen en daardoor weten wat ze te wachten staat. Ook de uitrustig wordt aangepast aan de weervoorspellingen en de gekozen route. Het team heeft daardoor minder uitrusting nodig en hoeft minder gewicht mee te dragen, waardoor het sneller kan klimmen.

Teamleider B doet het anders en heeft minder vertrouwen in de weersvoorspelling. Hij kiest voor allrounders in zijn team die met meerdere routes ervaring hebben. Ook kiest hij ervoor om voldoende uitrusting mee te nemen, die bij verschillende weersomstandigheden gebruikt kan worden. Het nadeel is wel dat zijn team daardoor meer gewicht mee moet dragen en minder snel kan klimmen.

Als de weersvoorspelling blijkt te kloppen zal team A als eerste de top bereiken: het team kan het snelste klimmen, omdat het minder gewicht hoeft te tillen en alle teamleden kennen de route op hun duimpje. Team B draagt meer gewicht en zal gedurende de klim de route nog moet leren kennen, waardoor het later zal aankomen op de top.

Maar wat nu als tijdens de klim onverwachts de weersomstandigheden veranderen – bijvoorbeeld regenval - en beide teams halverwege de berg een andere route moeten kiezen? Een route die een andere uitrusting en klimvaardigheden vergt. Team B zal dan als eerste boven zijn, omdat dat zich kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden en daardoor kan blijven klimmen. Het is misschien dan wel niet het meest efficiënte team, maar het heeft altijd een grotere kans om de top te behalen in een omgeving waarin het weer niet goed te voorspellen is.

Het verschil tussen beide teams wordt bepaald door hun organisatiestructuur. Het is die structuur, die een voorspellend karakter heeft. Als we kijken naar beide teams, dan is de structuur van team A algoritmisch georganiseerd en daardoor erg efficiënt. Dit is een goede structuur voor een team dat opereert in een stabiele en beheersbare omgeving. Echter, een relatief kleine onverwachte verandering in de omgeving (zoals regen in ons voorbeeld) kan een omslagpunt veroorzaken. Een verandering met grote gevolgen, want het vereist een reorganisatie van het team, andere klimvaardigheden, extra geld om andere uitrusting te kopen en natuurlijk tijd. En dan ga we er gemakshalve vanuit dat het ook allemaal goed wordt ingevoerd en het nieuwe team snel en effectief kan samenwerken. En ook veronderstellen we dat het team veiligheid vooropstelt en niet willens en wetend door klimt.
De structuur van team B is anders en zorgt ervoor dat het team zich wel kan aanpassen aan veranderende weersomstandigheden. Het is meer condition based georganiseerd, wat de vereiste variëteit geeft om te reageren op veranderingen. Ook de diversiteit van het teamleden en de meegebrachte uitrusting is belangrijk, omdat het team zichzelf hierdoor tijdens de klim kan herorganiseren en zo de route kan aanpassen. De aanwezigheid van deze condities is de basis voor de wendbaarheid van het team. Het zijn dezelfde condities die je aantreft bij complexe adaptieve systemen (waarover ik eerder schreef).

Natuurlijk is dit voorbeeld sterk vereenvoudigd, maar door de organisatiestructuur van bedrijven op deze wijze op wendbaarheid te beoordelen en deze te toetsen aan de eigenschappen van een complex adaptief systeem, kan je prima iets zeggen over de wendbaarheid. Daarmee kan ook een betrouwbare voorspelling worden gedaan ten aanzien van de vraag of een bedrijf zich succesvol kan aanpassen aan omgevingsveranderingen.

Als accountant beoordeel je ook de organisatiestructuur van een bedrijf om risico's te signaleren en richting te geven aan je controleaanpak. Dus waarom zou je deze informatie niet gebruiken om je product te innoveren en ook iets te gaan zeggen over de toekomst, in plaats van alleen maar met het verleden bezig te zijn? Hoe goed zou dat zijn: de accountant als betrouwbare toekomstvoorspeller in tijden van verandering.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jeffrey Bekkerin is als accountant in business werkzaam in de investment wereld, waar hij zich richt op financiële en operationele herstructurering van bedrijven, met als doel een wendbaar operationeel model en gezonde financieringsstructuur. Daarbij spelen ook digitalisering van bedrijfsprocessen en de integratie van ESG een belangrijke rol. Jeffrey schrijft als columnist over topics als wendbaarheid en corporate governance. Hij schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

9 reacties

Jan Weezenberg

Geachte auteurs,
Wellicht is het handzaam kennis te nemen van de vakliteratuur over Corporate Planning

Dat is nogal veel, dus hieronder een verwijzing naar een korte, maar complete samenvatting.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

ttps://www.yourarticlelibrary.com/business/corporate-planning/corporate-planning-features-process-and-analysis-management/69738


Samenvatting (verkort)


Bedrijfsplanning: Kenmerken, Processen en Analyse | Management
Lees dit artikel voor meer informatie over het concept, de functies, de analyse en de diagnose van bedrijfsplanning.
Kenmerken van bedrijfsplanning:
We kunnen bedrijfsplanning als volgt definiëren:

Corporate planning is een totaal planningssysteem waarbij de doelstellingen voor de onderneming als geheel en voor elke afdeling van het bedrijf worden vastgesteld; formulering van strategieën voor het bereiken van deze doelstellingen (dit alles gebeurt tegen de achtergrond van de SWOT-analyse); omzetting van strategieën in tactische plannen (of operationele plannen); uitvoering van tactische plannen en een evaluatie van de voortgang van tactische plannen tegen de doelstellingen van de bedrijfsplanning.

Volgt nadere uitwerking

Albert Bosch

Beste Jeffrey,

Een prachtige vergelijking van twee berg beklimmende teams. Erg treffend.

Je schrijft dat accountants kunnen kijken naar condities of eigenschappen van organisaties en haar medewerkers. Deze beoordeling van de wendbaarheid is vervolgens te toetsen aan de eigenschappen van een complex adaptief systeem (CAS). Je schreef eerder over assurance t.a.v. de wendbaarheid van ondernemingen en dat er maar één echt risico is (het als organisatie niet in staat zijn het bedrijfsmodel aan te passen aan veranderende omstandigheden).

Ik heb het idee dat je nu 3x dezelfde boodschap hebt opgeschreven. Ik vind het een sympathieke boodschap en een zeer interessant idee. Maar ik herhaal mijn eerdere actie: hoe dan (verder)?

Op het gebied van kennis van de entiteit is nog best wat terrein te winnen voor accountants. En dat veel processen en veranderingen in de wereld niet lineair, maar non-lineair verlopen en dat het menselijk brein moeite heeft met begrijpen/ interpreteren/ herkennen van non-lineaire veranderingen is bij velen ook bekend. Idem dat het beoordelen van de wendbaarheid van organisaties meer is dan nagaan hoeveel spreekwoordelijk vet op de botten een organisatie heeft. Maar kun je met meer verdieping komen? Welke toetsbare criteria van een CAS zijn te identificeren en te gebruiken in het toetsen aan de eigenschappen van een CAS?

@Jan Wietsma, ik ben ook zeer benieuwd naar het model voor scenario-planning. Dat lijkt mij een mooie tool. De grootste uitdaging daarin lijkt mij de interactie met organisaties met klanten, leveranciers en de rest van de omgeving waarin zij opereren. Een organisatie is immers niet onafhankelijk van haar omgeving, zoals Jeffrey hier terecht en treffend beschrijft.

Jan Wietsma

Op dit moment ben ik samen met Jurroen Cluitmans en zes accountants- en administratiekantoren bezig met een model voor scenario-planning voor de branches die versnel aan de slag moeten met het aanpassen van hun business- en verdienmodel als gevolg van Corona. Waarbij ik opmerk dat Corona niet de oorzaak is, maar wel als katalysator werkt. Eind augustus hopen we dat het model zo robuust is dat we er ook mee naar buiten kunnen treden.

jeffrey bekkerin

@ Arnout en Jan, dank jullie voor de goede dialoog en de mooie samenvatting. Jan wij passen het toe in de praktijk en noemen dit dynamic resource allocation. Als je hierover meer wilt weten voor je artikel dan wil ik je daar graag meer over vertellen.

Jan Bouwens

@Arnout
dat klinkt heel aantrekkelijk en impliceert dat je assets erg flexibel kunt inzetten en dat je mensen flexibel zijn om in te spelen op veranderingen. Is dat mogelijk? Ik zal eens een stukje schrijven over dit onderwerp want het is zeker de moeite waard hierop door te gaan.

Arnout van Kempen

Beste Jan, je probeert een nieuw probleem (vertrouwen in wendbaarheid verschaffen) op te lossen met oude methodes (scenario-analyse). Het punt van wendbaarheid is nu juist dat je als organisatie bent voorbereid op wat je niet ziet aankomen. Een scenario-analyse is altijd beperkt door de fantasie van de opsteller. Wat de opsteller niet kan bedenken als toekomstige gebeurtenis, wordt niet meegenomen in de analyse. Je zal dus naar andere analyse-methodes toe moeten. En dat is het hele punt, om iets te zeggen over wendbaarheid van de organisatie moet je kijken naar de organisatie en NIET naar de mogelijke externe systeemschokken

Jan Bouwens

De beschreven benadering ziet op de wendbaarheid van de organisatie in termen van de mate waarin mijn resources alternatief kan inzetten en of er voldoende ideeën zijn in de organisatie om de bakens te verzetten. Voor het eerste moet je zeker stellen dat je assets niet uitsluitend voor de lange termijn maar voor een doel inzetbaar zijn. Voor het tweede moet je mensen hebben die kunnen en willen reageren op omstandigheden die dramatisch veranderen.
Nokia is in de jaren negentig van houtbewerker in elektronicagigant veranderd, maar heeft de smartphonegolf de facto niet overleefd. BlackBerry (voorheen RIM) leek het zelfde lot beschoren maar lijkt in data security rondom IoT toch succesvol te zijn. Zijn accountants opgeleid om de flexibiliteit van de toekomstige inzet van assets vast te stellen? En zijn ze in staat vast te stellen of het management voldoende beweeglijk is? Om hier een zinvolle bijdrage te leveren zou elke onderneming een scenarioplanning moeten maken om deze op basis van het realiteitsgehalte te testen. Maar we moeten hier wel oppassen, stel je zet biomassa om in energie en opeens bepaalt de overheid dat deze activiteit niet langer als duurzame vorm van energie geldt…..Het is niet geheel duidelijk wat het oordeel van de accountant dan inhoudt. Er moet goed over worden nagedacht of de accountant hier een rol heeft en als dat zo is, hoe dit moet worden vormgegeven.

Arnout van Kempen

Als je zou weten wat het continuïteitsrisicoprofiel van je beleggingsportefeuille is, en je hebt daar voldoende zekerheid over, dan zou je met een correctere rendementsvereachting kunnen werken dan een zuiver historische maatstaf. Dus ja, deze benadering zou een serieuze impact kunnen hebben in pensioenland

Ronny van der Maaten

Interessante benadering van toekomt bestendigheid. In Nederland wordt de toekomst bestendigheid van pensioenfondsen heel eenzijdig benaderd. Zou deze benadering iets kunnen betekenen voor de miljardendicussie die nu gevoerd wordt over onze pensioenen?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.