Margreeth Kloppenburg

Margreeth Kloppenburg pleit voor 'gekke mieren' binnen het accountantsberoep, die op zoek gaan naar nieuwe wegen.

Discussie Column

Over anarchisme, rebellie en een gekke mier

De afgelopen jaren - pre-coronatijd - heb ik veel lezingen verzorgd naar aanleiding van Artikel 5, de beroepseer van de accountant. Bij accountantskantoren, bij studieverenigingen, binnen opleidingen, van Algemene Rekenkamer tot de AFM. Mijn openingssheet was doorgaans hetzelfde: een natuurfoto van een groep mieren die met elkaar een aantal knalgroene zaden in de lucht weet te houden door samen te werken. 

Daarbij was mijn openingsvraag (les 1 uit 'presenteren kun je leren'’, betrek de zaal bij je onderwerp): wat zien we hier en waarom doet mij dit aan accountants denken? De antwoorden waren vaak voor iedereen herkenbaar: harde werkers, waterdragers, consciëntieus, sociaal, irritant, controlefreakjes en ook wat diepgaander: we houden met elkaar een staketsel in de lucht wat complex en kwetsbaar is. Kortom, lekker meteen een goed gesprek. 

Recent stuitte ik op een video uitgezonden door Brainwash met een verhaal van boswachter Arjan Postma. Hij gaat in zijn enthousiaste bijdrage nog veel dieper in op de wereld van de mier. En wat mij daarin erg aanspreekt is zijn verhaal over 'de gekke mier'. Deze mier (ze zijn schaars) is er eentje met een licht anarchistische inslag. Hij (of zij!) treedt op wanneer bijvoorbeeld een geurspoor dat de kolonie aan het volgen is, wreed doorbroken wordt. Vrijwel alle mieren raken dan in paniek, of vallen stil, behalve deze gekke mier. Want die gaat op onderzoek uit, herstelt het geurspoor of vindt in het allerbeste geval bijvoorbeeld een nieuwe suikerpot. De gekke mier is dan ook van levensbelang voor de kolonie. Dankzij zijn inventiviteit en anarchistische, rebelse inslag ontstaan er nieuwe wegen. 

Dit rijmt in mijn hoofd dan weer mooi met de titel van het interview dat ik had in 2017 met Thijs Smit, Chief Audit Executive van SHV. Ik sprak met hem over of hij zijn vak als eervol beschouwt; de standaard openingsvraag in mijn interviews met accountants toen ter voorbereiding op het boek. Daarop vertelde hij over zijn jeugd in het arme deel van Oost-Groningen, Finsterwolde. Groningers en historici onder ons weten nu dat Finsterwolde lang een glorieuze rol in de wereldgeschiedenis speelde met een heuse communistische partij in de gemeente. Hij vertelde dat hij in zijn werkzame leven, onder meer bij Ahold waar hij het bestaan van side letters meldde bij de externe accountant, twee waarden hoog heeft willen houden: zijn rechtvaardigheidsgevoel en zijn licht anarchistische karakter. Het maakte dat ik het interview 'Een anarchist tussen de regels' als titel gaf. 

Een ander essay van vergelijkbare strekking in onze bundel was er een met de titel: 'Ode aan de rebelse geest'. Hier vroeg uw vers geïnstalleerde kwartiermaker en voormalig CTA-lid Marlies de Vries zich af of accountants niet wat meer de rebel in zichzelf naar boven zouden moeten laten komen. En ook of accountant en rebel samen geen contradictio in terminis zijn. "Kun je eigenlijk wel een rebel zijn en tegelijk met je volle verstand kiezen voor het accountantsberoep?", zo stelde Marlies. En ze sprak de hoop uit op wat meer rebels gedrag binnen de beroepsgroep, om zo met een waarlijk kritische geest de dagelijkse praktijk meer ter discussie te durven stellen.  

Een belangrijk onderscheid in de handelswijze van de anarchistische, rebelse, gekke mier is dat hij, in tegenstelling tot de mieren die stilvallen omdat het geurspoor weg is, in actie komt en gewoon gaat beginnen nieuwe wegen aan te leggen. Wat hem drijft is dat hij het beste met het volk voorheeft. Als hij eenmaal weet waar de suiker te halen is, handelt hij doortastend. Hij zoekt mieren die hem willen volgen in de nieuwe trend; 'trendsettermieren' noemt onze boswachter deze mieren. Zij maken de ideeën van de gekke mier pas echt waar.

Uiteindelijk zijn er zoveel 'trendsettermieren' die heen en weer gaan, dat ook de grote groep werkmieren het besluit neemt, het oude pad of nest verlaat en de oversteek waagt.

De gekke mier is van het type doorpakken. Dat illustreert hij met zijn methode om de trendsettende mier aan boord te krijgen. Daarin is hij buitengewoon doortastend:

hij pakt gewoon zijn soortgenoot op, tilt ‘m boven zijn hoofd en neemt hem mee het nieuwe pad op. 

Met enig regelmaat vraagt men binnen de accountancysector naar leiderschap of nog meer onderzoek. Dan voel ik - ook al snap ik de vraag heel goed - altijd een diepe zucht naar boven komen. Ik pleit voor de gekke mieren. En stel je dan hun doortastendheid binnen uw sector eens voor. Een bevrijdend beeld.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Margreeth Kloppenburg is adviseur voor professionals in onder andere de accountancy. Zij is auteur van 'Artikel 5, de beroepseer van de Accountant'.

8 reacties

Jan Weezenberg

@ Frans Kersten, 3 juni
Q. E. D !
Bron: Archief JNW.

De Mier
De mier kwam alle dagen te vroeg op het werk en begon onmiddellijk te werken; zij was productief en zeer tevreden. Haar baas, een leeuw, was verbaasd dat de mier werkte zonder toezicht. Hij dacht: als zij zoveel presteert zonder supervisie, zou ze dan niet nog meer presteren onder permanent toezicht?
Hij wierf een kakkerlak die een grote ondervinding had en die prachtige rapporten kon opstellen. De eerste maatregel van de kakkerlak was een prikklok plaatsen om het komen en gaan van de mier te registreren. Verder had hij een secretaresse nodig en een spin om het archief te beheren.
De leeuw was zeer tevreden over de rapporten van de kakkerlak en vroeg hem e.e.a. in een grafiek te zetten. Daarom schafte die een computer met laserprinter aan en stelde een vlieg aan om de informatica te beheren.

De mier, kortgeleden nog productief en stralend, werd wanhopig van die berg papier en van al die vergaderingen.
De leeuw vond dat het tijd werd om op de werkplaats van de mier een sectorverantwoordelijke aan te stellen. Deze post werd toevertrouwd aan een krekel die, om te beginnen, een ergonomische stoel aankocht , en een computer, en een assistente nodig had.
De mier kon er niet meer om lachen en zij maakte zich iedere dag kwader en kwader.
Daarop overtuigde de krekel zijn baas, de leeuw, er van dat een studie van de werksfeer absoluut noodzakelijk werd. Na alweer een rapport te hebben bestudeerd stelde de leeuw vast dat de dienst waar de mier werkte niet meer zo productief was als vroeger.
Hij wierf een uil aan, die bekend stond als een vermaard en eersteklas raadgever, om een audit te doen De uil stelde een enorm dik rapport op met als conclusie : er is te veel personeel in deze onderneming.

En raad eens wie de leeuw het eerst ontsloeg?
De mier natuurlijk want: "Zij gaf blijk van een tekort aan motivatie en had een houding die tot conflicten leidde."


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Willem Taams

Dank voor je uitstekende column, Margreeth. In de samenleving hebben wij meer geniale gekke mieren nodig als uitbreiding op jouw analogie. Alles hangt daarbij samen met intentie en motivatie van deze dwarsdenkende mieren. Meer dwarsdenkers zijn ook nodig volgens Koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak van 2019. Daarnaast citeerde voormalig 'onderkoning' Herman Tjeenk Willink afgelopen zondag in Buitenhof nog eens Albert Einstein: We kunnen onze problemen niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Dit alles is meer geaccepteerd binnen de filosofie dan in de accountancy. Niettemin kan de samenleving in het geheel en de accountancysector in het bijzonder hiervan leren bezien vanuit een missie die is gericht op ontwikkelen om te verbeteren.

Coen Bongers

Als Accountancy opleider hoop ik oprecht dat wij gekke mieren opleiden. Het leuke is dat stagiaires met een frisse kijk en soms naïviteit zaken zien die inderdaad anders kunnen of waar niemand meer over nadenkt in het beroep. Blijf vragen WAAROM geven wij ze altijd mee. Leidt soms tot verrassende inzichten bij kantoren.....

Louis van Garderen

Heerlijk artikel dat aanzet tot nadenken. Word dan wel beetje ongemakkelijk van enkele reacties op dit artikel maar die negeer ik dan maar.

Frans Kersten

Heb zelf gemerkt dat je rug recht houden, uitkomen voor je mening en anderen vertellen dat hetgeen ze doen onzinnig is, niet het beoogde doel zal doen realiseren of zelfs in strijd is met wet- en regelgeving vaak al voldoende is om als 'gekke mier' aangemerkt te worden. Komt je carrière in ieder geval niet ten goede. Ook niet buiten de accountancy.

Jules Muis

Pas op waar je om vraagt. Je kunt gekheid, net als deskundigheid, gebruiken en misbruiken.

We hebben op dit moment een gekke mier in het Witte Huis, en een hoop gevaarlijk gemier als resultaat.


Gaat geen dag voorbij of hij stopt suiker in de erwtensoep, en vraagt dan wie het het gedaan heeft.

Roy Gorter

Mooi verhaal! Maar waar is de toezichthoudende mier in dit verhaal?

Arnout van Kempen

Mooi stuk. Het deed me denken aan Steve Jobs: shorturl.at/jtuFW

"Here's to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes... the ones who see things differently -- they're not fond of rules... You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them, but the only thing you can't do is ignore them because they change things... they push the human race forward, and while some may see them as the crazy ones, we see genius, because the ones who are crazy enough to think that they can change the world, are the ones who do." - Steve Jobs

Teveel gekte werkt niet. Maar te weinig gekte is levensgevaarlijk op termijn.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.