Marjan Heemskerk

Wetenschappelijk onderzoek is voor iedere beroepsgroep belangrijk; ook voor een praktisch ingesteld vak als accountant, meent Marjan Heemskerk.

Discussie Column

Pleidooi voor meer wetenschappelijk onderzoek in een praktisch vakgebied

Het beroep van accountant is bij uitstek een praktisch vak. Je kunt vrijwel alles leren uit een boek en tijdens de studie, maar je moet het uiteindelijk toch gewoon doen. Vaak valt alles pas echt op zijn plek na de eerste stage of het eerste werkjaar. Hoe meer praktijkervaring je hebt, hoe meer je bepaalde verbanden gaat zien, hoe eerder je risico's herkent en hoe beter je wordt in je vak als accountant. Toch pleit ik voor meer wetenschappelijk onderzoek; juist in dit praktische vak. 

Het is bijvoorbeeld niet voor niets dat de eerste aanbeveling in het CTA-rapport ingaat op uniforme audit quality indicators. En dat daar in de derde aanbeveling door de commissie op wordt ingehaakt, door aan te geven dat meer (wetenschappelijk) onderzoek nodig is naar deze factoren. Want wat verstaan we nu precies onder kwaliteit van de controle? Duizend verschillende meningen, duizend verschillende visies. Wetenschappelijk onderzoek moet een leidraad bieden en de rode draad vormen voor de verbeteringen in kwaliteit van de accountantscontrole. 

Wetenschap is lastig

Maar wetenschappelijk onderzoek vinden we lastig. Zoals gezegd zijn we als accountants toch praktisch ingesteld. Voeten in de modder, handen uit de mouwen en doen. Het bestuderen van wetenschappelijke literatuur en uitvoeren van empirisch onderzoek op zoek naar verbanden is dan ineens ver van ons bed.

Ik merk het ook bij de studenten die ik begeleid bij het schrijven van hun masterscriptie. Het opstellen van de literatuursynthese is vaak het meest lastig. Zodra we weer zijn aangekomen bij het maken van statistische analyses valt gelukkig alles op zijn plek en kunnen de studenten weer doen waar ze van nature goed in zijn en wat meer vertrouwd is: het analyseren van cijfers en hieruit de juiste conclusies trekken. 

Maar wetenschappelijk onderzoek is toch nodig, zeker ook in ons vak. Want wat klopt nu? Wat is juist? Iedere accountant heeft een eigen mening en accountants zijn redelijk overtuigd van zichzelf. Ze moeten overtuigd worden van het nut van wetenschappelijk onderzoek, want "het zal allemaal wel, maar in de praktijk werkt het toch anders". Dan moet je met goede bewijzen komen om het tegendeel te kunnen bewijzen.

Uit eigen ervaring weet ik ook dat bepaalde verbanden logisch lijken, omdat je ze in de praktijk nu eenmaal zo ziet. Een verschillende professioneel-kritische instelling heeft logischerwijs impact op de kwaliteit van de controle. Maar kijk je naar de data, dan blijkt dit verschil helemaal niet te bestaan, of juist een omgekeerd effect te geven. Hoe logisch iets ook lijkt, soms blijkt uit onderzoek iets heel anders. En dan komt een mooi gezegde om de hoek kijken waar we als accountants toch altijd blij van worden: "Cijfers liegen niet".

Houvast voor het maatschappelijk verkeer

Het biedt ook voor het maatschappelijk verkeer houvast. Niet alleen hoeven te steunen op wat een accountant vindt en wat een goede controle nu precies inhoudt, maar ook weten dat naar (bijvoorbeeld) audit quality indicators wetenschappelijk onderzoek is verricht. Dat is het vertrouwen waar de klanten naar op zoek zijn. En wat maakt dat we het onderling ook eens kunnen worden over de definities en ons hier allemaal aan kunnen houden.

Voordat we nu massaal de literatuur induiken en volop analyses gaan maken, een paar belangrijke kanttekeningen. Want zeker gezien de hoge mate van praktische invulling van ons vak, is het des te belangrijker om een goede vertaalslag te kunnen maken vanuit wetenschap naar de praktijk.

Want onderzoek is misschien een weerspiegeling van de praktijk, maar zal nooit exact zo zijn. De brug die geslagen wordt tussen wetenschap en praktijk is in ons vakgebied van grote invloed op de mate waarin de resultaten door de beroepsgroep gedragen worden. Dus wat betekenen deze uitkomsten voor ons dagelijks werk? Hoe kunnen we ze toepassen? Wat gaat er veranderen in de praktijk en wat past hierin wel en niet? Hoe krijgen we accountants zover om op een andere manier naar hun dagelijks werk te kijken? Hoe overtuigen we de toezichthouder en het maatschappelijk verkeer dat dit écht een kwalitatief goede controle is?

Sponsoring en onafhankelijkheid

Nog een laatste punt, daarna kan wat mij betreft het echte onderzoek beginnen. Want Yuval Noah Harari concludeerde het in zijn wereldberoemde 'Sapiens' al: degene die het onderzoek betaalt, is degene die bepaalt. Onderzoek dat betaald wordt door regeringen of bedrijven wordt eerst tegen het licht gehouden: "Gaat dit onderzoek ons meer productie of winst bieden?"

Alleen in die gevallen waar op deze vraag positief geantwoord kan worden, gaat men volgens Harari investeren in onderzoek. Weinigen zullen er voor voelen onderzoek te sponsoren dat niet iets gaat opleveren voor de belanghebbenden. Onafhankelijkheid in uitgevoerd onderzoek is van belang om het draagvlak vanuit zowel het maatschappelijk verkeer, de toezichthouder als de beroepsgroep groot te houden. Dit geldt niet alleen voor het onderzoek zelf, maar ook voor de uitkomsten. 

Wetenschappelijk onderzoek is voor iedere beroepsgroep belangrijk, dus ook voor een praktisch ingestelde groep als accountants. Met name voor cruciale onderwerpen, zoals de door CTA aangehaalde audit quality indicators, is onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek van belang. Zowel voor de huidige manier van werken, als voor de toekomstbestendigheid van het accountantsberoep.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiën en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

11 reacties

Berkenbos Floris

Ik vind dat er inderdaad meer wetenschappelijk onderzoek moet komen. Ik geef je groot gelijk dat wetenschap vaker lastig is, maar met de juiste onderzoek kun je makkelijker elk thesis goed onderbouwen. Studenten moeten ook hun handen vuil maken door in het veld te gaan. Niet alleen achter een bureautafel zitten en nummers bekijken.

Ronny van der Maaten

De gezondheid van Pensioenfondsen wordt al jaren lang bepaald en beheerst door vooral actuarissen en econometristen.
De pensioenrerves kunnen een enorme rol spelen voor onze welvaart en herstel uit de crisis.
Wordt het niet eens tijd dat door de accountancy een onderzoek wordt gedaan naar de gezondheid van ons pensioenstelsel waarbij ook de toekomstige cashflow van de fondsen betrokken wordt.
Het zou een belangrijke maatschappelijke bijdrage kunnen leveren aan een te éénzijdig beheerst dossier.

Jan Weezenberg

Beste Jan,
Voordat ik mijn reactie schreef heb ik op de in 2019 vernieuwde webside van FAR de indrukwekkende lijst van publicaties gezien.

Ik heb bedoeld naar de andere geadresseerden de aandacht te vragen voor hun eigen mogelijk heden en daarboven FAR genoemd als prachtig accountantslab (we HEBBEN FAR), waar onderzoeksvoorstellen kunnen worden ingediend die mooie resultaten opleveren. Dus absoluut geen kritiek op FAR!

Een belangrijk punt blijft natuurlijk dat gebruikmaken van uitstekende buitenlandse moet worden georganiseerd.

In ieder geval is jouw reactie bijzonder nuttig om in ruimer kring te zien hoe "de wetenschap" functioneert.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Bouwens

Beste Jan. Er wordt heel veel onderzoek gedaan. Op 22 juni wordt daarvan een tipje opgelicht tijdens de online FAR conferentie. Eenieder die dit leest is hiervoor van harte uitgenodigd.
(https://foundationforauditingresearch.org/en/event/online-far-conference-on-22-june-2020/).

Ik wil graag een misvatting wegnemen. Wetenschappelijk onderzoek wordt niet gedaan om rechtstreeks problemen in die bestaan in de praktijk op te lossen. Wetenschappelijk onderzoek levert kennis die kan worden gebruikt om een probleem in de praktijk op te lossen. Zo is er heel veel onderzoek gedaan naar going-concern voorbehouden. deze literatuur bevat een groot aantal aanknopingspunten om beleid te maken. Zo laat een recent onderzoek van Guitierrez, Krupa en Minuti-Mezza zien dat we minder kans maken om de continuïteit van een gezond onderneming in twijfel te trekken als we CGO met ratio’s combineren. De verbetering is 4.4 procent. Is dat voldoende? Wel daar moeten de beleidsmakers aan de slag!

Jan Weezenberg

@ Marjen Heemskerk, Jan Bouwens

Er is mij iets opgevallen:

2 april 2020
Themanummer MAB. Inhoud doet er even niet toe.

Ik lees in een onderzoeksverslag in dit MAB-nummer een verzameling verwijzingen naar publicaties van allerlei deskundigen en daar wordt door de auteur een eigen conclusie uit getrokken.
Dus geen search, maar
RE-Search !.

Ik begrijp nu niet dat ik steeds weer pleidooien zie voor EIGEN wetenschappelijk onderzoek. Er is een FAR , maar er gebeurt bijna niets.

Ik snap nu ook niet dat Universiteiten niet mensen promotie-onderzoek laten doen, en dat nergens in afstudeer- scripties dit belangrijke onderzoek niet kan gebeuren door een grondige literatuurstudie uit de Amerikaanse literatuur, die ik mijn eerdere reactie onder de aandacht bracht.

En dan met name als er wordt gesproken over het enorme belang van AQI's, waar al die cruciale onderwerpen al uitgebreid werden belicht.
Als ik dan zie hoe veel wetenschappelijke menskracht in al in die literatuur is gestoken, dan is er maar een conclusie:
*ondanks alle pleidooien komt er nooit iets van terecht als we weigeren een voor de hand liggende aanpak, die bewezen succes had,over te nemen.

En als dat gebeurt volgens de standaardwerkwijze van de opleiders en de promotie-commissies is er nauwelijks sponsoring nodig.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg



Jan Bouwens

Beste Marjan.
Inderdaad is onderzoek belangrijk en we zijn ook hard bezig een brug te slaan tussen wetenschappelijk onderzoek (getoetst op geldigheid door review boards)en de praktisch ingestelde accountant. Zo is er onderzoek dat ingaat op kwaliteitsmaatstaven van de accountantscontrole. Daniel Aobdia publiceerde in 2019 Do practitioner assessments agree with academic proxies for audit quality? Evidence from PCAOB and internal inspections in the Journal of Accounting and Economics. Hij laat daarin (onder meer) zien dat de maatstaven van de regulator en die van de kantoren zelf in dezelfde richting wijzen en dat deze samenhangen met maatstaven voor kwaliteit die we binnen de wetenschap hanteren: (i) de kans op herziening van de financial statements, (ii) de kans dat er precies een winst van nul of net daarboven wordt gerapporteerd en (iii) de betaalde audit fees. Ik heb van deze bevindingen nog niets terug gezien in beleidsaanbevelingen. Behalve onderzoek is er behoefte aan communicatie tussen academie en de praktijk. Ik zie echter nog niet zoveel wetenschappers (wier werk wordt getoetst door review boards) in de beleidsburelen van onder meer NBA. Het is natuurlijk waar dat de meeste wetenschappers geen ronkende normatieve verhalen hebben over fraude. Ze kunnen slechts een methode aan de hand doen waarmee de kans op fraude met grotere zekeheid kan worden opgespoord. Helaas spreekt zulk onderzoek maar een klein deel van de praktijk aan, te weinig spektakel. Zo komen we niet echt verder, alle normatieve verhalen ten spijt. Het is echt nodig dat de dialoog tot stand komt en daarbij zou het helpen dat deze dialoog vanuit de professie werd gestimuleerd.

Jan Weezenberg

@ Arnout van Kempen.
De eerste interactieve CD werd gemaakt door Nat. Lab (techniek) en mijn kenniscentrum (functionele inhoud). Onderwerp: Interne Controle !
Werd gedemonstreerd op de Accountantsdag in Eindhoven, dagvoorzitter Luc. van Zutphen.

Leuk leesvoer over Nat. Lab is te vinden in onderstaande (niet dure) publicaties

Wikipedia
De geschiedenis van het Natuurkundig Laboratorium( Korte samenvatting)
Inhoud
1. Geschiedenis
1.1. Begin (1914-1946)
1.2. Grote groei en bloei (1946-1972)
1.3. Einde (1972 tot heden)
2. Beroemde NatLab-onderzoekers

Uitgebreide geschiedenis
Boek : Philips, Nat Lab, oktober 2018., 416 pagina’s
Uitvoorraad leverbaar, o.a. Bolcom/
De techniekjournalisten Paul van Gerven en René Raaijmakers stellen de compact disc, chips, de waferstepper en beeldschermen centraal in een schets van het Natlab.
Nooit eerder werd in zulk detail en met zo veel kleur beschreven hoe Philips omging met het vernuft van zijn legendarische lab.
Van Gerven en Raaijmakers maken een decennialang gesloten onderzoekswereld en zijn impact op de business tastbaar.

Recensie:
De schrijvers zijn er wonderbaarlijk goed in geslaagd om een boek te schrijven dat je werkelijk in een adem uitleest. Wat een schitterend geheel. Het boek boeit allen die van technologische doorbraken houden. Veel van de beschreven verhalen zijn zo duidelijk herkenbaar in menig bedrijf dat worstelt met het spanningsveld lange termijn succes in R&D en op korte termijn geld verdienen. Het boek boeit zeker ook door de manier waarop het boek is geschreven door twee kundige schrijvers. Het wordt nooit saai en je blijft erin lezen met 200% aandacht. Grote bewondering voor dit werkstuk.


Veel leesplezier in tijden van gedwongen thuis zitten.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Arnout van Kempen

Toen ik natuurkunde ging studeren was het NatLab de droom-bestemming. En het is precies wat daar gebeurde dat een belangrijke basis is onder mijn geloof in “klooien met kennis”!

Jan Weezenberg

@Arnout van Kempen 11 mei 2020

Citaat:
"Of nog beter gezegd misschien: wetenschap om de lol van wetenschap. Gewoon, klooien met kennis. Zonder doel. Zonder productieve uren. Zonder moeten. Maar met lol."

Deze gedachte heeft ooit geleid tot de oprichting van het Natuurkundig Laboratorium van Philips.

Deze vorm van research werd aangeduid als fundamental research.

De kosten werden geregistreerd als Concern Overhead

Later werd daar de research t.b.v. de laboratoria van de productgroepen aan toegevoegd, met als aanduiding applications research.

De onderzoeksonderwerpen en project organisatie werden opgesteld in nauwe samenwerking met medewerkers van de betrokken industrie groepen.de kosten o.b.v. planning en budget kwamen ten laste van die industriegroepen en werden via een toeslag in de standaard-kostprijs doorberekend.
Van jaar tot jaar hanteerde de Raad van Bestuur een evenwichtseis tussen bestedingen en dekking in de kostprijs.

De administratieve verwerking en de rapportering werd beschreven in de Richtlijnen voor de Administratie.

Overigens: als sinds 2010 is er een uitgebreide literatuur, met name vanuit de V.S via de CPA en de American Accounting Associaton, incl. ermee samenwerkende instatuten. Zie Wikipedia.

Een goede start voor de aanbeveling van Mevr. Heemskerk zou kunnen zijn: het starten van project bij de FAR van Jan Bouwens.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Arnout van Kempen

Wetenschappelijk onderzoek is voor iedere beroepsgroep belangrijk, zeker. Daarnaast is meer fundamenteel onderzoek essentieel, samen met de bereidheid en het vermogen daar uit te leren.

Zonder onderzoek van de quantumwereld hadden we nu geen halfgeleidertechnologie. Maar Niels Bohr en de zijnen werden niet gedreven door de behoefte een PC, een magnetron of een TV uit te vinden.

Ik zou je pleidooi dus graag aanvullen met de gedachte dat een werkelijk volwassen accountantsberoep niet alleen behoefte heeft aan “accountantswetenschap”. Zoals een paar colleges “ethiek” ook niet genoeg zijn, maar je ook pakweg filosofie nodig hebt. En wiskunde. En geschiedenis. En psychologie. En sociologie. En jazeker, fysica.

Of nog beter gezegd misschien: wetenschap om de lol van wetenschap. Gewoon, klooien met kennis. Zonder doel. Zonder productieve uren. Zonder moeten. Maar met lol.

Daar wordt het beroep best beter van.

(@Jan: je mag dit ook lezen als een suggestie waar je om vroeg)

Jan Wietsma

Dag Marjan, bedankt voor je column en een terecht punt. Evenwel heb ik goed nieuws in het kader van Lerend Beroep pakken we hetgeen jij voor pleit op en eind deze zomer hopen we het een en ander praktisch handen en voeten te geven. Ondertussen houden we ons als bestuur en bureau aanbevolen voor suggesties (van een ieder die op dit onderwerp betrokken is).

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.