Omar El Messaoudi

Wat is dat eigenlijk, een kwartiermaker, vraagt Omar El Messaoudi zich af.

Discussie Column

Kwartiermaker, heb je een kwartiertje?

Minister Hoekstra van Financiën heeft twee kwartiermakers benoemd voor het aanjagen van de implementatie van de aanbevelingen voor het accountantsberoep. Toen ik dit las had ik een dubbel gevoel. Aan de ene kant vond ik het goed dat er meegedacht wordt van 'buitenaf' en men met initiatieven komt. Aan de andere kant dacht ik: Hoe hebben wij het als sector zo ver laten komen? Wij, die altijd in control willen zijn en waarbij het toetsen van processen, systemen en cijfers even vanzelfsprekend is als het drinken van koffie. Kunnen wij het niet zelf? Wat moet het maatschappelijk verkeer denken? We hebben er een oppas bij, zo lijkt het. Ik ben het woordje kwartiermaker gaan opzoeken.

Kwartiermaker is van oorsprong een militaire term voor troepen die vooruit worden gestuurd om voorbereidingen te treffen, voordat de rest van de militairen arriveren. In overdrachtelijke zin: iemand die belast is met de voorbereiding, de organisatie van iets geheel nieuws; voorloper, wegbereider.

Als ik bovenstaande definitie erbij neem, denk ik dat de accountancysector al vol zit met kwartiermakers. Veel kantoren zijn afgelopen jaren aan de slag gegaan met de verschillende aanbevelingen. Afdelingen om de interne voortgang te monitoren zijn uit de grond gestampt. Zonder solide wetenschappelijk onderzoek (of het gebruik van de aanwezige onderzoeken) en data-analyse (ons eigen kindje) is naar mijn mening te snel geconcludeerd dat er een kwartiermaker moet komen omdat de huidige situatie niet werkt. Als het de kantoren (met alle capaciteit, aanwezige specialisten en de aanwezige druk) niet gelukt is, waarom zou het (met alle respect) twee personen wel lukken? Wat is de rol die zij gaan vervullen? Gaan zij daadwerkelijk alle kantoren langs om te toetsen of de aanbevelingen ingevoerd zijn? Om dit te doen moeten ze de kantoren goed kennen en een lange periode analyseren. Wat zijn dan de vervolgstappen als er niet voldaan is aan een aanbeveling of twee? Gaan deze twee personen langs de kantoren of gaan de kantoren langs deze twee personen? Zitten ze dan ergens op een kantoortje in Den Haag en moet je als kantoor een afspraak maken om je resultaten te presenteren? Wie controleert de kwartiermakers? Wordt er een geheel team aan data-specialisten en wetenschappers omheen gebouwd om de impact van de aanbevelingen te toetsen? Krijgen zij een mandaat of moet men de kwartiermaker eerder als een sparringpartner zien? De sector zit al vol met dat laatste. Hoeveel uur gaat hier wel niet in zitten? In een kwartier gaat het zeker niet lukken.

Er zweven nog te veel vragen rond. Vragen die ik ook aan collega's gesteld heb, maar waarop het antwoord vaak uitbleef. Ik ben zeker geen pessimist, eerder een realist. Ik hoop dat we als sector wel blijven nadenken over bepaalde aanbevelingen en niet klakkeloos alles overnemen. Zeker wanneer daar geen solide wetenschappelijk onderzoek of data-analyse aan ten grondslag ligt.

Als ik in oplossingen begin te denken en het fenomeen kwartiermaker toch een kans wil geven, dan denk ik niet aan een persoon of twee. Ik denk dan aan een geheel nieuwe instantie naast de AFM, tussen de sector en de AFM in, of binnen de AFM met voldoende draagkracht en een mandaat om conclusies en consequenties te verbinden aan geboekte resultaten door kantoren. Een centrale instantie met in elk kantoor een afgevaardigde (of meerdere) die tussentijdse toetsing uitoefent maar ook zorgt voor bijsturing. Er moet geen cultuur van toetsen en straffen gecreëerd worden, eerder een cultuur van leren en groeien. Ik ben dan ook geen voorstander om een kantoor gelijk te straffen en publiekelijk te delen wanneer niet aan bepaalde aanbevelingen voldaan wordt. Ik ben eerder een voorstander van het in gesprek gaan met elkaar en te zorgen voor bijsturing waar nodig. Passende consequenties worden pas genomen wanneer men herhaaldelijk in verzuim raakt.

Als we tot slot teruggaan naar de definitie van kwartiermaker, zien we termen als voorloper en wegbereider terugkomen. Ik denk dan aan een instantie die het juiste voorbeeld laat zien en de weg naar ontwikkeling en verbetering voor de sector bereidt. Het is zaak om deze vervolgens samen te bewandelen. Ik moedig ook aan om het gesprek aan te gaan met de jonge en toekomstige generatie accountants.         

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

Gerelateerd

9 reacties

anton ewoldt ra

Uit de discussies en rapporten eind vorig jaar kwam m.i. naar voren dat het volgens de Minister en anderen uit MCA en TCA het allemaal sinds de 53 maatregelen in 2014? allemaal te langzaam ging en het beroep beleefd steeds maar blijf zeggen we werken constant aan de verbeteringen maar cultuur en gedrag om te vormen gaat langzaam. Dus het aanstellen van de kwartiermakers zou ik dus omschrijven als "aanjagers"om de boel weer meer leven in te blazen en alles meer bespoedigd. Tenslotte zijn we al sinds april 1975 !! (= accountantdag "het beroep onder de loep") bezig met allerlei tussenrapporten en uitspraken het moet beter en zo al 40 jaar tijd en inspanning leveren om het beter te gaan doen en in 2025 dan echt weer het glanzende beroep zijnen doen wat we allemaal in de opleiding en vakliteratuur geleerd hebben en verplicht via eed te doen.
Zijn opmerking hoe heeft onze sector het zover laten komen verdient veel meer discussie door onze leden. Mij verwondert in dit verband; rond jaren 85/90 waren grofweg 7000 leden en in 1999/2010 ineens 21000? (hier speelden allerlei overgangsregelingen en versoepelingen om meer accountants te krijgen) De fusie perikelen en samengaan novaa-nivra; de opvattingen in de jaren 80-95 die je toen hoorde: controle jaarrekening kan iedereen en sjabloon werk, maar we hebben accountants nodig die kunnen adviseren over alles ook buiten hun beroep ("de flitsende folders en websites van de kantoren dat we ook alles kunnen en daaraan veel verdienen.) De werving van toekomstige accountants door hoge salarissen te bieden.

Axel Vieth

Een interessante kijk op hoe de sector verder kan komen. In controle zijn suggereert dat je iets kan controleren en dan gaat het vaak over terugkijken. En het suggereert kaders en regels aan de hand waarvan je kan beheersen en die je houvast bieden. Dit werkt perfect als je stap voor stap het bestaande wil verbeteren. Het nadeel is dat het uitgaat van bestaande denkbeelden en het langzaam gaat, en blijkbaar vinden anderen dat de sector de laatste jaren te langzaam is gegaan.
Versnellen en veranderen betekent vaak experimenteren en gewoon doen. Leren van elkaar en geïnspireerd worden door anderen die het misschien al een keer gedaan hebben. Vaak ligt de oplossing net buiten je eigen belevingswereld. De sector wil graag veranderen maar wil die verandering soms zo goed organiseren dat vooraf met zekerheid gezegd kan worden dat we succesvol zijn of dat we achteraf verantwoording kunnen afleggen waarom het niet gelukt is. Het bieden van zekerheid is een belangrijke een zeer waardevolle kwaliteit van accountants. Onze relevantie is er voor een groot deel op gebaseerd, maar we zijn daarmee niet de succesvolste veranderaars.
Als het gaat om een cultuur van leren en groeien dan zitten de echte kwartiermakers misschien wel bij de faculties die nu in ontwikkeling zijn. Het zijn er meer dan twee en zij gaan zich bezighouden met de vraag hoe het beroep zich systematisch de goede kant op beweegt. Op een gestructureerde manier, samen met de blik van buiten en op basis van data en onderzoek werken aan de toekomst van het beroep. Liefst in looppas met een klein beetje lef voorwaarts. Kortom: don’t look back, we are not going that way.

Jan Willem Taams

Het is inderdaad een hele lijst met taken voor de kwartiermakers en dat met een arbeidsduurfactor van 0,241 per kwartiermaker voor zowel uitvoeren als aanjagen. Wie gaat dan het werk allemaal doen, ook al is er drie en half jaar voor uitgetrokken. Ik ben zelf kwartiermaker geweest in de trustsector voor internalisering integere cultuur. Ik had slechts twee taken. Operationaliseren van een keurmerk en opstellen nieuw beleidsplan. Daar heb ik twee jaar bijna fulltime mijn handen aan vol gehad in een relatief overzichtelijke sector waarvan ik volledige steun heb gekregen om de opdracht te realiseren. De komende tijd zal blijken wat realistisch is en hoe de invulling daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

Jan Weezenberg

Geachte Heer Taams,
Nog een kleine verwijzing over het takenpakket.

Zie Instellingsbesluit van 24 april 2020

(voor mij een beetje onoverzichtelijk, sorry)


Artikel 2 Instelling en taak

1. Er zijn Kwartiermakers toekomst accountancysector.

2. De kwartiermakers hebben gezamenlijk tot taak om, ter uitvoering van de kabinetsreactie,

*zorg te dragen voor:
- a. de opstelling van audit quality indicators en het geven van een oordeel over de juridische verankering daarvan;

-b. een inventarisatie van de effecten van het audit only-model, met inbegrip van het afschermen van de verdiensten van de audit-tak (ring fencing) van de accountantsorganisatie en het joint audit-model op basis van gegevens uit Nederland en uit het buitenland;

- c. de totstandkoming en uitvoering van een experiment met het intermediairmodel;
-kwaliteitbevorderende maatregelen bij accountantsorganisaties ten aanzien van:
-- 1˚. de bevordering en borging van de cultuurverandering binnen accountantsorganisaties;
-- 2˚. het toevoegen van forensische expertise aan het controleteam indien nodig;
--3˚. het gebruik van nieuwe technologieën en innovatie stimuleren en waar nodig belemmeringen wegnemen;

d. ?

e. de aansluiting van de opleiding en de permanente educatie bij de door de Commissie toekomst accountancysector gesignaleerde aandachtspunten,
waaronder ruimte en aandacht voor

--soft skills,
--professionele oordeelsvorming,
-- innovatie,
--financiële fraude en (dis)continuïteit, in samenwerking met andere betrokkenen.

3. De kwartiermakers hebben voorts tot taak

- om de samenhang en voortgang van de uit de kabinetsreactie voortvloeiende maatregelen te monitoren en te bewaken en de minister daarover te rapporteren.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Willem Taams

Fijn dat je deze column schrijft Omar El en de discussie over het vak daarmee stimuleert. Dank ook aan Jan Weezenberg voor verwijzing naar mijn artikel van 13 maart 2020. Als het goed is, helpen de kwartiermakers de accountancy sector om uit te stijgen boven het vak. Een voorzet hiertoe heb ik beschreven in mijn artikel van 22 april 2020. Dat is ook nodig aangezien belanghebbenden buiten het vak een aantal zaken opvallen die spelen binnen het vak en die zij niet goed begrijpen. Dit staat beschreven in mijn volgende artikel 'Verwachtingen buiten het vak' dat deze week verschijnt op accountant.nl

Berry Wammes

‘Een foutloze accountant bestaat niet, maar de Nederlandse accountancysector is een sterke sector die zich internationaal gezien kan meten met de wereldtop.‘ Ik citeer maar even uit onze reactie op MCA en CTA om aan te geven dat het zo bar en boos nog niet is, en dat de NBA zich wel degelijk bewust is van de kwaliteit van het Nederlandse beroep.
Dat was overigens niet de kern van het NBA-betoog. Die kern betrof het feit dat het tijd wordt dat de audit sector gezamenlijk met maatschappelijke partijen haar doelstellingen bepaalt. Dat gaat over prestaties én verwachtingen op het gebied van kwaliteit, fraude, continuïteit, marktwerking etc. In het leiden van dat maatschappelijk debat en het samenbrengen van betrokken partijen kunnen de kwartiermakers een cruciale rol spelen. Net zoals de debatten over zorg, pensioenen of klimaat, waarin de overheid een regierol heeft, kan dat ook op het terrein van financiële zekerheid. Met uiteraard de bevindingen van MCA en CTA als leidraad, want zo gek waren die nog niet.

Roland van Kemenade

Je artikel zet me aan het denken. Onze voedselkwaliteit (toch niet onbelangrijk) wordt gecontroleerd door de NVWA. Zou een dergelijke opzet niet ook mogelijk zijn voor de veiligheid en betrouwbaarheid van de presentatie van (financiele) data?

Jan Weezenberg

Geachte Heer Messaoudi
Veel van de informatie waar U naar op zoek bent . is te vinden onder het kopje Achtergrond van deze site.

Hieronder het adres van mijn verwijzing.


Ontwikkeling 13 maart 2020
Weerstand binnen het vak
Leestijd van ongeveer 6 minuten 1 reactie
Doorbreken van weerstand binnen het vak vraagt tools die gericht zijn op een open communicatie van de sector, meent Jan Willem Taams.
Hierin staat de kwartiermakers aanpak in detail beschreven.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Arnout van Kempen

Ik snap je bedenkingen, maar ik benader het zelf meer vanuit “dit is nu eenmaal wat het is, wat vind ik van de invulling?”. Of het beroep het zelf kan, zonder kwartiermakers, etc., geen idee. Het feit dat de NBA meteen op het zowel MCA als CTA steeds reageren met bevestiging dat het allemaal zo bar en boos is, geeft me niet veel vertrouwen daarin. Als het beroep nou had gereageerd met een duidelijk “joh, we doen het super, wat wil je nou??” Dan was het anders geweest. Maar als de NBA zelf al zo duidelijk zegt dat ze zo blij is met weer een pak slaag, dan zijn kwartiermakers misschien gewoon niet te ontlopen.

En dan is de vervolgvraag voor mij: zie je DEZE kwartiermakers zitten? En ja, weet je, de ene ken ik gewoon niet, en de andere heeft zichzelf volgens mij via de CTA meer dan voldoende bewezen. Wat mij betreft doen de kwartiermakers hun ding. En dan positief voorwaarts. Lekker #klotenmetcomputers of met klimaatdingen aan de slag, of aan de data-analyse, of, of, nou ja, voorwaarts accountants, hop hop, de vaart der volkeren wacht!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.