Berry Wammes

Onze wereld staat op zijn kop en dat heeft ook op het accountantsvak een enorme impact. Tegelijk gaat het debat over het accountantsberoep door. Het publiek belang is gebaat bij een zelfbewuste professie, meent Berry Wammes.

Discussie Column

Een zelfbewuste professie

Verrassend actueel is de in 1947 verschenen roman De Pest, waarin Albert Camus een pestuitbraak in de Algerijnse stad Oran beschrijft. Aanvankelijk ontkennen de autoriteiten de ernst van de situatie en nemen burgers en artsen zelf initiatieven om de ziekte te bestrijden. Maar hoe moedig ook, deze strijders in de frontlinie zijn volgens Camus niet de echte helden. Dat is wel de bescheiden ambtenaar Grand, die zich toelegt op het vergaren van data en statistieken. Hij roeit daarmee in tegen de stroom van sentimenten en de grillen van het stadsbestuur. Wat Camus beschrijft is tevens actueel voor het accountantsberoep. "Er komt altijd een moment in de geschiedenis waarop degene die durft te zeggen dat twee plus twee vier is wordt bestraft. De vraag is echter niet wat de beloning of straf is voor die gedachtegang. De vraag is of twee plus twee al dan niet vier is."

De afgelopen vijftien jaar is het publieke debat rond het beroep met toenemende hevigheid gevoerd. Met de rapporten van CTA en MCA en de recent verschenen kabinetsreactie lijkt weer een nieuwe fase te zijn aangebroken. Voor sommigen misschien een volgende stap in een lange reeks, maar voor mij voelt het anders. Ik zie een kentering, vergelijkbaar met de situatie in 2014, toen dreigend politiek ingrijpen beroepsgenoten de ogen opende en er binnen drie maanden een eigen rapport lag, met 53 verandermaatregelen. En hoewel de toereikendheid ervan veelvuldig is bediscussieerd, vormde dit rapport wel degelijk een waterscheiding met de jaren ervoor. Voor het eerst stak de auditsector collectief de hand in eigen boezem en was er een welgemeende intentie tot verbetering en verandering.

Nu, vijf jaar later, is het tijd om terug te kijken en vooruit te kijken. Kunnen we iets leren van de afgelopen jaren en geven die lessen aanleiding om de komende jaren zaken anders aan te pakken? Naar mijn mening wel. Zoals vaker leer je het meest van zaken die niet goed gaan. CTA en MCA legden de vingers op de zere plekken: een uitwaaierend veld van voorlopers en achterblijvers, een op regelgeving en compliance gefocuste cultuur (versterkt door extern én intern toezicht), te weinig aandacht voor fraude en continuïteit en vooral een onthutsend gebrek aan data.

Zelf zie ik een beroep en een beroepsorganisatie die zich vijf jaar lang onder druk van buiten fors hebben ingespannen om te veranderen en te verbeteren. Met als resultaat een verscherpte focus op kwaliteit en een meer open relatie met de omgeving. De controlekwaliteit is wel degelijk verbeterd en de samenleving is steviger verankerd in de kantoren, waar tientallen prominenten hun rol als commissaris vervullen. Ik zie inmiddels ook een intrinsieke motivatie om verder te verbeteren en een jonge generatie die dat mede omarmt. Maar voor het moment niet genoeg, oordelen CTA, MCA en ook het kabinet, om vervolgens de duimschroeven nog een slagje aan te draaien. De vraag is of meer van hetzelfde het beoogde resultaat gaat opleveren.

Twee factoren staan mijns inziens een verdere verbetering in de weg. Enerzijds de politisering van het debat, dat nog steeds een ondertoon van 'verwijtbaarheid' heeft: de sector heeft onvoldoende zijn best gedaan en moet daarvoor boeten. De vraag is of de toonzetting daarbij altijd een open en veranderingsgezinde attitude aanmoedigt. De les is hier dat de voortrekkers hun inspanningen gewaardeerd moeten zien, en de achterblijvers een stevige duw in de rug moeten krijgen.

Belangrijker is echter de tweede factor. Ik vind dat de noodzakelijke aandacht voor het publieke debat ten koste is gegaan van de ontwikkeling van het beroep zelf. Het debat rond beroepsstandaarden is verschraald, er ligt een eenzijdige nadruk op compliance, er is relatief weinig aandacht voor innovatie en technologie (zeker in vergelijking met andere landen), en er is een tekort aan datavergaring, data-analyse en kennisdeling. De accountancy loopt in dit opzicht schromelijk achter bij maatschappelijke sectoren zoals landbouw, logistiek of gezondheidszorg. Het is deze schaarste aan goede data die de CTA  de wenkbrauwen deed optrekken: "opmerkelijk voor een beroepsgroep die zelf zo data-gedreven is en waarvan het oordelen op basis van 'harde en controleerbare data' de kerncompetentie is". 

Ik pleit daarom voor een herwaardering van de beroepsontwikkeling, data-gedreven en gestimuleerd door onderzoek en kennisdeling. Data beats opinion, zou het adagium moeten luiden. Dit is ook de reden dat de NBA vakinitiatieven wil stimuleren via communities en ledengroepen wil omzetten in faculties. Niet belangenbehartiging maar leren en innoveren moeten leidend zijn voor beroep en beroepsorganisatie. Dat betekent: investeren in dataverzameling en daar bindende afspraken over maken met het veld, meer programmatisch en gecoördineerd onderzoek met een betere aansluiting op de praktijk en betere kennisdeling tussen beroepsbeoefenaren inclusief bestuurders. Het formuleren van Audit Quality Indicatoren met duidelijke prestatieafspraken kan een mooie impuls geven aan een dergelijke ontwikkeling.

De tegenwerping kan zijn dat de aandacht voor het eigen beroep opnieuw leidt tot een introverte beroepshouding, maar die zorg deel ik niet. Het publiek belang is niet gediend met een accountantsberoep dat zich ondergeschikt maakt aan politieke of commerciële belangen. Het publiek belang is gebaat bij een zelfbewuste professie die, ongevoelig voor straf of beloning, durft aan te tonen dat twee plus twee simpelweg vier is.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Berry Wammes is programmadirecteur Cultuur en Beroepsontwikkeling bij de NBA. Hij was tot 1 september 2023 algemeen directeur van de NBA.

Gerelateerd

9 reacties

Jan Weezenberg

Geachte Heer Wammes,

Zie mijn reactie van 2 april
Vandaag lees ik tot mijn genoegen:

"De NBA is positief over de aanbevelingen voor het experimenteren met nieuwe structuurmodellen, maar vindt het wel van belang "op voorhand vast te stellen wat een onderzoek, pilot of experiment succesvol maakt en in welke mate het bijdraagt aan verbetering van de kwaliteit".

Dit wetende moet een antwoord op mijn vraag van 2 april toch niet moeilijk zijn.

Tja, de voorzitter stelde onlangs nog "accountants moeten doorvragen "

Vriendelijke groet,

Jan Weezenberg

J. N. Weezenberg RA

Geachte Heer Wammes,.

Het verlaten van onze oeroude missie "vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer" heeft naar mijn strikt persoonlijke, bescheiden (maar niet geheel ondeskundige) mening geleid tot het dienen van een "publiek belang", met als rampzalig effect een (openbaar) accountantsberoep dat zich in belangrijke mate ondergeschikt maakte aan politieke en commerciële "belangen".

Het wordt tijd voor een strategie van de terugtocht !

Vriendelijke groet,
J.N. Weezenberg RA

Adrian Egas (Voorzitter NBA Young Profs)

Mooie column Berry met een treffende analyse!
Je sluit ook af met de roep naar het formuleren van AQI's met duidelijke prestatieafspraken. Die snap ik ook: Want wanneer is goed nu goed genoeg? Mijn inziens valt of staat de toekomst van ons vak met de juiste definities van de AQI's. Het zou doodzonde zijn dat we over een aantal jaren zeggen: We hebben onze AQI's toch gehaald? Dan doen we het toch goed? Terwijl de AQI's mogelijk niet de dekking hebben of we ons werk wel goed doen (het 'goede' doen) en dan nog de plank (deels) mis slaan.
Er ligt een belangrijke en zware taak bij de kwartiermaker om de AQI's goed te definiëren zonder onbedoelde neveneffecten. Laten we als sector zelf daar ook alvast goed over nadenken. Met elkaar moeten we toch een heel eind kunnen komen.

Theo Koppelman

Een goede column van Berry. Mijns inziens raakt hij wel een belangrijke tekortkoming in ons vak. Maar waarom is er toch zo weinig serieus wetenschappelijk onderzoek in ons vak? En, als het er wel is, waarom wordt dat niet breder gedeeld en bediscussieerd onder de leden? Helaas moet ik ook constateren dat het blad 'de accountant' en web versie daarvan steeds minder de ruimte daarvoor biedt. Het wordt steeds populistischer en steeds minder een 'vakblad' .....Wellicht kunnen we daar vast een begin maken....

Frans Kersten

Het basisprincipe achter kwaliteit en kwaliteitssystemen is dat wanneer je alles in één keer goed doet, dit het beste, goedkoopste, etc., is. Bijvoorbeeld Kaizen is hierop gebaseerd. De werkvloer die de uitvoering doet is nadrukkelijk betrokken. Compliance is dan een fluitje van een cent.
Voor mij als relatieve buitenstaander is het de vraag of dit soort principes wel doorgedrongen zijn binnen accountantsorganisaties. Of zijn die nog steeds strikt hiërarchisch?
Uitgaande van het up- or outmodel wordt de werkvloer nog steeds bezet door assistenten met de meest actuele kennis. Hen adequaat betrekken en niet alleen simpel afvinken wat ze gedaan hebben zou moeten bijdragen aan innovatie en vernieuwing. Als ik zie wat er aan commercieel aanbod is van universiteiten voor opleidingen zoals data-analyse, moet hiervan toch ook wat in de accountantsopleiding zitten. Anders hebben dit professoren met accountsachtergrond m.i.wat uit te leggen aan de rest van het beroep.

Jan Weezenberg

Geachte Heer Wammes,

Ik lees op de website van NBA
" De accountant heeft vanwege zijn of haar cruciale rol in de maatschappij een wettelijk beschermde titel.

De NBA beschermt de beide titels die accountants mogen hanteren (RA en AA) en bevordert een goede beroepsuitoefening.

Zij doet dit door het opstellen en handhaven van heldere gedrags- en beroepsregels voor alle accountants, door toetsing en door permanente educatie.

De beroepsorganisatie bewaakt de kwaliteit van het accountantsberoep en stimuleert de ontwikkeling van het vakgebied.

Ook zorgt de NBA er voor dat het accountantsberoep op belangrijke nationale en internationale podia haar stem duidelijk laat horen

Ik heb nergens gelezen of, resp. hoe gehoord dat de vorming van Communities (tijdelijke samenwerkingsverbanden ) en Faculties (???) een uitgelezen mogelijkheid bieden om op een efficiente en effectieve wijze bij te dragen aan verbetering van de performance van de in de mission statement omschreven zaken.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Bibi van den Bragt

@Arnout: dank je wel voor deze aanvulling, die me uit het hart gegrepen is. Overigens hulde voor deze column.

Paul Stoele

Een zelfbewuste professie vraagt, dat de beroepsbeoefenaars individueel en collectief (vis hun beroepsorganisatie) zich bewust zijn van wat het beroep inhoudt en wat, vervolgens, de concreet uitgeoefende functie inhoudt.
Heel kort geformuleerd houdt het beroep in het in staat zijn om een rol te vervullen bij het tot stand brengen en communiceren van betrouwbare informatie.
In de praktijk vervullen accountants een breed scala aan functies. In die breedte ligt de kern van de verwarring bij "de anderen". Het maakt nogal een verschil of een accountant bankdirecteur is of openbaar accountant en dan ook nog eens of die openbaar accountant controleur of als ondersteuner van verschaffers van informatie functioneert.
Het ware te wensen, dat ooit voor die "anderen" duidelijk wordt welke functie vervuld wordt door een bepaalde accountant. Wellicht vereist die gewenste duidelijkheid dat accountants voor zichzelf een duidelijke keuze maken en zich dan ook herkenbaar afficheren en vermenging van functies vermijden.
Overigens zal dat ook vereisen, dat de opleiding afgerond wordt met een beroepstitel opdat 'beroep' en 'functie' ook daadwerkelijk onderscheidend zijn aan te duiden.

Arnout van Kempen

G oed verhaal, wat mij betreft.

Klein detail: ik word soms wat moe van de impliciete boodschap dat “compliance” kennelijk ziet op een soort formalistisch regel-fetisjisme. Ik zie dat bij meer auteurs. Maar ik wijs er graag op dat die geen compliance is, maar een soort pervertering van wat compliance is, met als resultaat een vlag op een modderschuit.

Het doet organisaties die compliance serieus nemen tekort. Het doet serieuze compliance officers tekort.

Als het NBA hulp nodig heeft te begrijpen hoe een goede compliancefunctie werkt zijn er genoeg professionals die willen helpen. Ik in ieder geval.

In de tussentijd: hou asjeblieft op met “compliance” zo eenzijdig en negatief neer te zetten.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.