Jan Thijs Drupsteen

Bijzondere tijden vragen soms om op goede gronden af te wijken van specifieke regels. Dat kan ook gelden voor accountants die controleren, beoordelen en samenstellen, stelt Jan Thijs Drupsteen.

Discussie Column

De schouders eronder

Jan Thijs Drupsteen

Ik schaam me bijna om het te zeggen: ik krijg energie van het werk dat ik doe in deze crisistijd. Natuurlijk maak ik me zorgen, om de zwangere dochter van mijn buren waarvan ze dachten dat ze corona had, om een collega die net nu te horen krijgt dat haar vader niet lang meer te leven heeft en om ouderen waarvan je hoopt dat ze niet ziek worden. Privé is belangrijker, maar toch krijg ik energie. Omdat ik er van overtuigd ben dat wij juist nu iets te bieden hebben als accountants en ik een klein radertje mag zijn in de machine om dat waar te maken.

Nederland, maar ook de rest van de wereld, wordt door het virus uitgedaagd op een manier die we drie maanden geleden voor onmogelijk hielden. Dat geldt voor de maatschappij en de economie. Tot we het virus onder controle hebben en ons leven weer op kunnen pakken, moeten we zorgen dat we overleven en de beste uitgangspositie creëren voor de tijd na corona.

Dat doen we niet door proberen vast te houden aan regeltjes, dat doen we door de dingen te doen die helpen. In de medische wereld worden dagelijks nieuwe plannen gemaakt om zieken te helpen die dat nodig hebben en kwetsbare groepen te beschermen. Daarbij staat niet het eigenbelang, maar het groepsbelang voorop. Dat is wat de regering nu ook doet voor de maatschappij. Focus op het beschermen van inkomen van werknemers en zzp'ers, op het overleven van ondernemingen en organisaties die straks kunnen helpen om zo snel mogelijk als maatschappij weer verder te kunnen.

Als accountants kunnen wij er aan bijdragen dat Nederland weer financieel gezond wordt. Zoals minister Koolmees duidelijk maakte: we gaan met man en macht dingen regelen, maar hoe we het precies gaan doen weten we nog niet. Grote uitdaging daarbij: hoe zorg je dat geld snel op de goede plaatsen komt, maar dat je misbruik waar mogelijk voorkomt.

De NBA denkt daarover mee. Over de verklaring van een 'derde-deskundige' bij het aanvragen van uitstel van belastingbetaling. Over de accountantsverklaring die nodig zal zijn om het omzetverlies als gevolg van het coronavirus aan te tonen, in het kader van de werktijdverkorting. Daarbij probeer je steeds een balans te vinden tussen wat onze regels van ons vragen, wat we kunnen en wat maatschappelijk nodig is. Net als tien jaar geleden zal de verklaring in het kader van de derde-deskundige waarschijnlijk geen assurance rapport worden, maar een simpele brief van een accountant aan de Belastingdienst. Ook voor de accountantsverklaring in het kader van de werktijdverkorting moeten we goed afwegen wat echt nodig en haalbaar is. Vervolgens zullen we accountants in het veld vragen om de werkzaamheden uit te voeren. Dat zal ook vragen oproepen: kan dit wel, is dit wel volgens de regels?

Terechte vragen, want net als in de zorg zullen we soms belangen moeten afwegen en dingen moeten doen die we normaal als accountants zorgvuldiger doen. Maar onze regels zijn niet helemaal opgewassen tegen deze situatie. In dertien jaar standaarden schrijven heb ik me nooit afgevraagd "werkt dit ook als een virus de hele wereld plat legt?" Ik kan me ook niet herinneren dat die vraag ooit gesteld is tijdens vergaderingen van de IAASB, wiens regels wij gebruiken voor samenstellen, beoordelen en controleren. En de RJ en de IASB die onze verslaggevingsregels hebben geschreven deden dat waarschijnlijk ook niet.

Het is bij ons net zoals minister Koolmees zei over de regeling voor werktijdverkorting: we hadden goede procedures gericht op de normale situatie, maar als een organisatie is ingericht op het helpen van tweehonderd aanvragen per jaar, mag je niet verwachten dat die ook in staat is zeventigduizend aanvragen in vier dagen te verwerken.

Dat speelt ook als het gaat om de jaarrekeningen die we nu opstellen of controleren. De regels in het kader van continuïteit zijn niet toereikend in deze situatie. We willen nu vooral weten hoe organisaties er voor stonden voordat deze crisis uitbrak. Dat is belangrijk om straks verder te kunnen. En dat moet dus ook blijken uit de jaarrekeningen die we nu controleren en samenstellen. Niemand weet op dit moment precies wat de impact van het virus financieel zal zijn. Je kunt helder beschrijven in een jaarrekening wat je nu al ziet, maar geen weldenkend mens zal je verantwoordelijk houden als je je werk nu goed doet en het straks toch anders uitpakt.

Laten we als accountants zoveel mogelijk proberen door te gaan met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen. Gebruik je verstand en je professionele oordeelsvorming, overleg met collega's en anderen om samen de beste keuze te maken en leg in je dossier vast waarom je soms andere keuzes maakt dan normaal. Wat we niet moeten doen is afwachten tot het over is en dan pas onze werkzaamheden met betrekking tot de jaarrekening afronden. Dan lopen we hetzelfde risico als wat ze in Engeland bij de vorige crisis over accountants zeiden: ze hebben misschien niet zoveel fout gedaan, maar het heeft de maatschappij ook niet geholpen.

Natuurlijk lopen we de kans dat partijen ons achteraf proberen aan te spreken op schade waarvan zij menen dat die door ons is ontstaan. Maar die gedachte moet ons niet tegenhouden om te doen wat we nu moeten doen. Angst is een slechte raadgever.

Afwijken van de regels blijft eng klinken. Maar de NV COS staan het toe, in bijzondere omstandigheden. Lees Standaard 200 paragraaf 23 er maar op na. Hetzelfde geldt voor de regels van de RJ en de IASB. Vol trots noemen we dat 'getrouw beeld stelsel'. Een stelsel dat zegt dat je er van mag afwijken, als dat nodig is voor het inzicht. Is dat nu niet nodig, om straks zo goed mogelijk uit de crisis te komen? Laten we onze schouders er samen onder zetten!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jan Thijs Drupsteen is hoofd Vaktechniek bij de NBA en secretaris van het Adviescollege voor Beroepsreglementering. Hij schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

13 reacties

Angela van Os

Beste Jan Thijs,

Een prachtig artikel omdat de accountant ook een mens is die met deze nieuwe werkelijkheid moet kunnen omgaan en hulp nodig heeft om af te wijken van het reguliere. Helaas ben ik bang dat dit bericht niet aankomt bij de collega accountants die reuze bang zijn voor de sancties. Accountants hebben een vaste stramien en hebben moeite om te schakelen en deze groep kun je niet meer bereiken. Hoe kunnen we dit bericht bij hun brengen?
Ik heb het geprobeerd, maar het effect was averechts - dit is herkenbaar voor een burn out.
Nogmaals dank Jan Thijs voor deze handreiking.
Laten we de mens achter de accountant ook blijven steunen in deze bizarre tijd.

Jan Weezenberg

Geachte Heer Drupsteen,

Dank voor Uw snelle reactie.

Auke Bos schrijft: "Niet om het beter te weten overigens, maar om de lezer te informeren".

Dat is de essentie van de missie van NBA.

Momenteel zijn er twee soorten verklaringen bij de zelfde onderneming mogelijk;
*Verklaring afgegeven in januari 2020. Die gaat voor bij aan de crisis en is dus onzinnig
*Verklaring van 23 maart. Die onderkent de crisis, maar kan over de toekomst geen zinnig woord zeggen en dat moet elke accountants volgens zelf toelichting.

Met vasthouden aan deze tweedeling staat NBA gewoon voor schut.

Er worden 20.000 verklaringen per jaar afgegeven.

NBA kan hier belangrijke steun geven door "in het publiek belang " duidelijk te maken dat ELKE verklaring cfm. januari-tekst zal worden opgesteld dus helaas beperkt moet blijven tot de know how van 31 december 2019.

Dan is lef om je niet aan de wet te houden voor de individuele accountant niet meer nodig.

Mag ik dit eenvoudige verhaaltje van de BEROEPSORGANISATIE verwachten ?

Simpele mededeling erbij: AFM gedoogt deze aanpak tot nader order.

Deze snelle actie is zelfs belangrijker dan een uitstekende ALERT.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Auke de Bos

Beste Jan Thijs,

Dank voor jouw bijdrage. Wij krijgen als accountants meer dan ooit vragen van onze cliënten over de ontstane situatie en de gevolgen voor hun mensen en de bedrijfsvoering. We proberen deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en de lopende controles en samenstelopdrachten af te ronden. Zelf worstelen we hier ook mee, hoe zorgen voor de gezondheid van onze mensen enerzijds en hoe zorgen dat de controles en samenstelopdrachten doorlopen. Met behulp van digitale technieken lijken we goed door te kunnen werken en lijken alle eerdere barrières ten aanzien van remote werken opeens geslecht. En qua onzekerheden, weet je? Niemand weet het zeker op dit moment. Daarom is het zo belangrijk dat de opstellers van de jaarverslagen transparant zijn over de onzekerheid waarmee ze te maken hebben. Hierop kan de accountant reflecteren in de controleverklaring. Niet om het beter te weten overigens, maar om de lezer te informeren. Het is belangrijk dat we als beroepsgroep in nauw contact blijven met onze stakeholders en onze klanten over hoe wij zaken aanpakken en samen waar nodig besluiten dat een bijzondere situatie als deze vraagt om alternatieve oplossingen. Goed te zien dat de NBA zo snel de Audit Alert 42 publiceerde en deze steeds bijwerkt op basis van nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Op deze manier dragen wij als accountants bij aan de rust, vertrouwen en transparantie, precies waar de maatschappij behoefte aan heeft in een crisis.

Groet,

Auke de Bos

Jan Thijs Drupsteen

Geachte heer Weezenberg,

U hebt gelijk als u schrijft de handjes moeten nu uit de mouwen. En dat is iets wat zeker gebeurt bij de NBA in deze tijd, we werken hard met de collega’s om antwoord te geven op de vragen die er leven bij accountants in het veld. Dat doen we bijvoorbeeld in Alert 42, waar we adviseren hoe nu om te gaan met vragen rondom continuïteit.

We moeten daarbij wel prioriteiten stellen, en wat mij betreft is het nu prioriteit om onze kennis in te zetten om te zorgen dat Nederland na de crisis economisch verder kan, en er voor te zorgen dat alle accountants daarvoor nu de dingen doen waarvan we denken dat ze goed zijn.

Overigens is het de vraag of je regels aan moet passen als ze in zeer uitzonderlijke situaties niet voldoen. Misschien moet je wel het lef hebben dat je er op zo’n moment van moet afwijken. En dat is moeilijk genoeg, want achteraf kan er zo maar iemand zeggen dat dat niet mocht. Zie in dat kader ook de column van Arjan Brouwer. Maar net als hem hoop ik dat er ook op dat gebied een nieuwe wind gaat waaien en dat wetenschappers, politici en accountants die nu hun nek durven uit te steken straks op zijn minst op enig begrip kunnen rekenen als ze het misschien niet helemaal goed hebben gedaan, simpelweg om dat ze de handen uit de mouwen staken toen het nodig was.

Jan Weezenberg


Geachte NBA,

Laatste opmerking bij deze column

Gelezen in oktober 2019

Over Jan-Willem Taams:

Sinds 2009 vervult hij vertrouwensrollen . . . . als kwartiermaker.

Als zodanig beschikt hij over kennis en ervaring in zo'n functie, kent ook de accountantswereld goed.

Is waarschijnlijk ook op korte termijn beschikbaar.

Een contact met hem lijkt me een sterk gebaar naar Minister Hoekstra c.s.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg



Jan Weezenberg

Geachte Heer Drupsteen

U schrijft "De regels in het kader van continuïteit zijn niet toereikend in deze situatie. We willen nu vooral weten hoe organisaties er voor stonden voordat deze crisis uitbrak. Dat is belangrijk om straks verder te kunnen. En dat moet dus ook blijken uit de jaarrekeningen die we nu controleren en samenstellen"

Het is (zoals blijkt uit de mission statement van NBA) aan NBA (gedelegeerd aan U ) om de regelgeving inzake details van jaarrekening en de controleverklaring snel en legaal aan te passen.


Dat is dus niet "schouders eronder maar "handjes uit de mouwen "

Ik citeer nog uit Uw tekst
"Wat we niet moeten doen is afwachten


Waarvan akte !


Uw reactie op mijn commentaar wordt op prijs gesteld.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg






Herman van Breukelen

Heel mooi en goed verhaal! Het zou inderdaad mooi zijn als we allemaal op een standaard manier aandacht geven aan de crisis. Geen onnodige tijd verspillen en zeker niet de jaarrekeningen uitstellen. Van uitstel wordt niemand wijzer en zouden wij ons als accountants volstrekt belachelijk maken.

Dick van Onzenoort

Prima verhaal Jan Thijs en compliment voor alle NBA-ers die hun schouders zetten onder de 'Corona-support'!

Albert Bosch

Beste Jan Thijs,

Mijn complimenten aan jou en de overige NBA medewerkers die hier hard mee aan de slag zijn gegaan. En aan alle accountants die hard aan de slag zijn gegaan voor hun klanten en (daarmee) voor het maatschappelijk verkeer.

Substance over form.

Winfred Merkus

Beste Jan Thijs,

Na alle toch wat lastiger berichten voor ons beroep (CTA en MCA), goed om te lezen dat NBA realiteitszin toont en accountants bijstaat in de huidige situatie. De kop van jouw kolom had niet beter kunnen zijn!

Jan Weezenberg

@Arnout van Kempen 19 maart 2020

Geachte Heer van Kempen,
In de verschillende teksten rondom de crisis kom ik nog wel eens losse opmerkingen tegen, die bij elkaar geteld handzame oplossingen bieden.

Bijvoorbeeld
*Jaarrekeningen die al in januari zijn gecertificeerd (incl. de toekomstparafen enz.)
behoeven niet te worden aangepast. Argument: de corona ellende was nog niet te voorzien).
*Mijn suggestie voor huidige controle: maak die uitspraak algemeen geldend : geef een verklaring bij het financiële deel over 2019 en vermeld dat geen toekomstparagraaf kon worden opgesteld, omdat betrouwbare uitspraken onmogelijk zijn geworden.

Met zo'n verhaal kan worden bereikt dat de ontwikkeling in 2019 beter of minder goed was t.o.v. 2018, de zo fanatiek geformuleerde eis van mogelijkheid tot bedrijfsvergelijking kan worden
gehonoreerd.

*Laat NBA in het verklaringenstelsel een degelijke standaard-formulering uitgeven, die bij alle kantoorkantoren kan worden ingeplakt, in plaats van ieder voor zich een toelichting verzinnen.
Mooie taak voor Jan Thijs

*SRA wil publicatie en accountantsverklaringen opschorten tot na de crisis.
Met mijn hierboven genoemde voorstellen wordt bereikt dat in ieder geval actuele financiële kan worden verstrekt. Ook mooi in aansluiting op de eerste reclame campagne "nederland rekent op zijn accountants" waarvan het effect door het voorstel van SERA wordt verknald.

Met deze reactie geef ik ook gehoor aan de oproep voorzitter in de recente podcast "deel elkaars kennis en ervaring ". In mijn geval 8 jaar gewerkt als Hoofd van het Bureau Richtlijnen Administratie van Philips International.

Zoals ik elders schreef : het is niet moeilijk, het kan snel en het is zinvol, maar het zal wel niet mogen.

Blijf gezond en blijf in een redelijk goed humeur.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenbeg

Arnout van Kempen

Jan Thijs, ik heb via LinkedIn mijn waardering voor de NBA benoemd en daar erg, erg veel positieve reacties op gezien. Ik denk terecht. De houding die je hier laat zien, de houding van het NBA en de houding die ik in de praktijk zie bij talloze accountants (en hun fiscale, juridische, etc., collega’s overigens) vind ik echt top.

In bijzondere tijden kan je heel voorzichtig in een hoekje gaan zitten toekijken, of je levert een echte bijdrage. Het is mooi te zien hoe het accountantsberoep met vrouw, man en macht, een bijdrage probeert te leveren.

John Weerdenburg

Beste Jan Thijs,
Een artikel naar mijn hart; we moeten nu laten zien wat we waard zijn en doen waar de maatschappij om vraagt. Geen inhoudelijke COS discussie, maar aanpakken en onze klanten / maatschappij verder helpen. Ik wens jullie bij de NBA succes.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.