Omar El Messaoudi

Laten we als accountants de positieve dingen eens wat vaker en eerder presenteren, meent Omar El Messaoudi.

Discussie Column

Met regelmaat een maatregel

Een journalist van het FD fietst met een hoog tempo naar kantoor. De adrenaline giert door het lichaam. Hij smijt zijn fiets tegen de fietsenstalling aan, vergeet deze op slot te zetten, rukt een mondkapje uit de tas en zet dit op. Vervolgens rent hij richting de lift. Hij drukt meerdere malen op de liftknop, terwijl hij met zijn andere hand gretig op zijn smartphone tikt. Boven aangekomen grijpt hij een kop koffie en glijdt met zijn bureaustoel richting zijn computer. Het schrijven kan beginnen. Titel: 'Accountant betrokken bij fraude'. Een poosje later drukt hij op enter, laat zijn armen naast zich hangen en kijkt voldaan richting het plafond. Weer een hit!

Op het kantoor van de AFM is het vandaag extra druk. Iedereen loopt door elkaar heen. Iedereen lijkt bezig. Calls, vergaderingen, computers die overuren draaien. Het lijkt net een scene uit The Wolf of Wall Street. De lift gaat open. Een vrouw in pak loopt nerveus naar de grote zaal, sluit haar laptop aan. De aandacht is op haar gevestigd. Het is muisstil. Op het scherm verschijnt de tekst 'AFM onderzoeksrapport'. Een aantal dossiers heeft een rood kleurtje, de rest is groen.

Ondertussen in de accountancy: Iedereen is in rep en roer. De sector staat weer negatief in het nieuws. Wat moeten we doen? Wij doen het goed, het zijn de big four die steken laat vallen. Nee, wij doen het goed, de kleinere kantoren lopen achter. Wat moeten we doen? Die 53 maatregelen waren niet genoeg, roept iemand uit de verte. We moeten er nog meer hebben. Twintig voldoende? Nee, doe er nog maar twintig bij. Wellicht is een kwartiermaker nodig om de boel beter op gang te krijgen, roept Wopke vanuit de hoek.

Ik zeg hiermee niets over de instanties en mensen die hard werken en hebben gewerkt om tot deze maatregelen te komen. Ik stel mezelf en de sector alleen de vraag: zijn wij niet doorgeslagen? De sector lijkt net een kogelvis. Bij elk gering gevoel van gevaar zet die zich uit en komen instanties en maatregelen als paddenstoelen uit de grond. Ik dacht dat wij accountants de professionals van evidence based redeneren en wetenschappelijk onderzoek waren. Het verzamelen van betrouwbare en relevante controle-informatie giert door ons lichaam. Toch?

Hoe kan het dan zijn dat een artikel in het FD of een uitlating van de AFM de sector gelijk in de houdgreep lijkt te hebben? Simpel. Wij hebben geen data of resultaten uit wetenschappelijk onderzoek klaar staan die we gelijk kunnen presenteren wanneer negatieve geluiden de sector proberen binnen te treden. En waarom wachten op negatieve geluiden? Wij zijn trots als accountants. Laten we de positieve dingen dan ook vaker en eerder presenteren. Proactief in plaats van reactief. Het debat aangaan wanneer een AFM of dergelijke instantie met nieuws komt. Ik vond de reactie van een aantal kantoren destijds op een kritisch AFM-rapport een dappere zet. Eigenlijk een natuurlijke zet. Even zag ik weer accountants voor me. Professionals die in zichzelf geloven, het debat aangaan en evidence willen zien. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het terugdraaien van boetes.

Tijdens het slotevent van de NBA kwam meerdere malen naar voren dat we trots moeten zijn op ons beroep en in de frontlinie moeten gaan staan. Dagelijks werken duizenden accountants hard, met hele mooie resultaten tot gevolg. Een dossier of twee met een 'onvoldoende' of een slecht gehumeurde journalist kan dat toch niet zomaar omver werpen? Bewegen wij mee met elke wind, of staan wij sterk in de wind? 

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

8 reacties

Rik Blijham

Beeldvorming laat zich na eenmaal niet uitsluitend door wetenschappelijke inzichten leiden. Het zou lijkt mij veel sterker zijn als accountants bij een spraakmakend incident gelijk negen (ik noem maar een aantal) voorbeelden geven van onvolkomenheden van soortgelijke omvang die ze wel hebben onderkend.

Carel Verdiesen

Diegene die het goede wil doen heeft geen maatregel nodig,
Diegene die het slechte wil doen vindt wel een manier om de maatregel te omzeilen
(vrij naar Plato)

Oh, ja, vergissen is menselijk maar die heb ik van mijn vader en die heeft m ook weer niet van hemzelf geloof ik.

Dat geschreven hebbende; je kunt niet alles voorkomen, het is wel nodig om er achteraf van te leren en er consequenties aan te verbinden.

Sven Akkerman

Mooi geschreven Omar!
Groeten,
Sven Akkerman

Jan Bouwens

Heel mooi stuk Omar.
Je geeft aan dat er geen wetenschappelijk werk is waarmee aantijgingen kunnen worden weerlegd. Dat is echter niet het geval. Er bestaat heel veel onderzoek dat erop wijst dat het werk van de accountant deugt (en soms ook niet deugt).
Het punt is dat er een zero tolerance opvatting heerst in de samenleving. Een fraude bij een OOB had de accountant altijd moeten zien! En als dan ook nog blijkt dat de accountant niet exact alle controles deed die hij moest doen, ja dan moet het wel helemaal fout gesteld zijn met het beroep. Het heeft dan wicked problems (die overigens als dat het geval is niet oplosbaar zijn, maar dat ter zijde). Kom gerust eens langs bij een masterclass van FAR of bij de conferentie in juni. Er is heus wel wetenschappelijk werk dat een ander zicht geeft op de stand van de professie. En ja er is zeker verbetering mogelijk maar per saldo voegt de professie sociale waarde toe.

Jan Weezenberg

Mijn derde beurt:
Liedje uit de jaren zestig van Lloid Price:

Personality
(ook toepasbaar op de accountant met de rechte rug)
'Cause you got personality
Walk, with personality
Talk, with personality
Smile, with personality
Charm, with personality
Love, with personality
And of Cause you've got
A great big heart


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Weezenberg

Correctie alinea
Vroeger werd het korter gezegd: doelbewust, doelGERICHT , doeltreffend, doelmatig. Soms. maar niet altijd, werd daaraan toegevoegd: consistent.

Jan Weezenberg

Geachte Heer El Messaoudi,

Als de FD journalist naar huis wil gaan, merkt hij (uiteraard) dat zijn fiets is gestolen.
Wijze les: doe je gewone dingen goed en laat je niet opjutten.

Wijze les 2:
Voor de regelmakers:
Een goede maatregel heeft de volgende kenmerken
*ze moeten op een duidelijk doel zijn gericht (functioneel aspect)
*ze moeten uitvoerbaar zijn met een redelijke inspanning van de regelgever en tegen redelijke kosten (efficient aspect)
*ze moeten uitvoerbaar zijn met een redelijke inspanning voor de betrokken tegen redelijke kosten (efficient aspect)
*de uitkomst van de maatregel moet op redelijke termijn constateerbaar zijn
(effectief aspect).

Vroeger werd het korter gezegd: doelbewust, doelbewust , doeltreffend, doelmatig. Soms. maar niet altijd, werd daaraan toegevoegd: consistent.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg
(ooit actief als Hoofd van Bureau Richtlijnen Administratie, Philips International)

Arnout van Kempen

Het beroep heeft inderdaad de feiten onvoldoende klaar liggen. Maar wat ik nog veel meer mis, is het verhaal.

Heeft het accountantsberoep een verhaal klaar, zoals andere beroepsgroepen dat hebben?

Artsen: “leven of dood, gezondheid is grootste goed, etc...”
Journalisten: “controleren van de macht, informatievoorziening, etc...”
Advocaten: “verdediging van individu, de rechtsstaat, etc...”

Veel beroepsgroepen hebben een vrij eenvoudig, voor de burger en politiek goed begrijpelijk, ietwat versimpeld, verhaal over wie zij zijn en waarom ze zo belangrijk zijn.

Accountants weten het vaak niet eens aan elkaar te vertellen, valt me keer op keer op. Het beroep spreekt zich extreem zelden uit in de pers, en dan hooguit in reactie op een incident, of een specifieke zaak als NOW.

Leer van artsen, zou ik zeggen, die hebben als beroep hun PR uitermate goed op orde.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.