Omar El Messaoudi

Wij moeten niet alleen nadenken over hoe wij de audit efficiënter kunnen maken, maar onze hele rol en dienstverlening onder de loep nemen, meent Omar El Messaoudi.

Discussie Column

They are coming!

Ik heb het dan niet over groene mannetjes en vrouwtjes met grote ogen, in een zilverkleurig vliegend object. Ik heb het ook niet over de tientallen maatregelen waarmee de CTA en MCA zijn gekomen. Noch heb ik het over de kwartiermakers.

Ik heb het over de tech-giganten. Ik heb het over Google en soortgelijken. Ik volg Google al een tijdje en Google mij denk ik ook. Tenminste, als ik documentaires als The Great Hack op Netflix en andere bronnen mag geloven is er een miljardenbusiness gaande, zonder dat wij deze zien. We hebben allemaal digitale klonen gebaseerd op onder andere onze activiteiten op het internet en social media. Achter de schermen vindt een veiling plaats van al deze klonen. Data is macht, wordt tegenwoordig gezegd. Data heeft zelfs de prijs van olie overschreden en wordt nu gezien als hét nieuwe handelsproduct. Het blijft natuurlijk niet bij personen. De profielen van bedrijven zijn nog nauwkeuriger, gezien de vele openbare informatiebronnen en het feit dat vele bedrijven online werken en de gegevens online opslaan.

Wat betreft dataopslag, datavalidatie, het produceren van dashboards en andere rapportages, het in kaart brengen van stromen en processen, lopen wij als accountants helaas al achter de feiten aan. Bij de (fin)tech-giganten loopt dit door de aderen. Het vizier van deze giganten verandert ook langzamerhand. Het toevoegen van zekerheid aan data is nu aantrekkelijk. Plotseling komt het heel dichtbij.

Waar voorheen alleen accountantskantoren met elkaar concurreerden, wordt het speelveld nu ook nauwgezet in de gaten gehouden door andere spelers. Spelers met ongekende mogelijkheden en wat meer vrijheid. Uit onder andere onderzoek van KPMG blijkt dat techreuzen als Amazon, Alibaba, Google en Apple miljarden investeren in financiële technologie. Nu komt natuurlijk de hoofdvraag, die ik al in een eerdere opinie gesteld heb: op welke manier blijven wij nog relevant?

Vaak krijg ik dan het woord 'vertrouwen' naar me toe geslingerd. "De accountant wordt gezien als een vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer" wordt dan gezegd. Althans, zo zien wij onszelf graag. Maar ziet het maatschappelijk verkeer ons ook op die manier? Wij hebben de VGBA en acteren onafhankelijk. Natuurlijk zijn dat belangrijke aspecten, als je het hebt over vertrouwen en zekerheid. Maar zijn wij niet langzaam in een eigen gecreëerde bubbel gaan geloven? Kan een techreus als Google dit vertrouwen van het maatschappelijk verkeer ook niet winnen? Moeten wij het wel hebben van dit soort termen? Op de controleplicht moeten wij zeker niet gaan leunen. Staan onze klanten te popelen om de dag dat die verdwijnt? Leveren wij echt toegevoegde waarde, of worden wij gezien als een verplicht nummertje? In een andere opinie las ik dat accountants vooral de reputatie mee hebben, in tegenstelling tot de techreuzen. Ook dit argument blijft niet overeind staan als je de huidige ontwikkelingen in de sector ziet, waarbij er tientallen maatregelen en zelfs kwartiermakers in het leven zijn geroepen.

Wij moeten de handen ineen slaan. Hoe blijven wij relevant en hoe boksen wij op tegen aanstormende alternatieven? Wij moeten als sector niet alleen nadenken over hoe wij de audit efficiënter en effectiever kunnen maken met het bedenken van fancy tools. Wij moeten onze gehele rol en onze dienstverlening onder de loep nemen. Wat kunnen wij straks leveren, wat een techreus niet kan?

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

Gerelateerd

11 reacties

Ibrahim Dogan

Als je kijkt naar het ultieme doel van het beroep, dan denk ik dat dit alleen maar relevanter wordt. Of tech-reuzen deze rol op zich willen nemen? Dat denk ik niet. Toch kun je de rol van tech-reuzen op onze klanten niet negeren. Klanten die zich met behulp van nieuwe technologieën gaan bewapenen tegen risico's zullen beter in staat zijn om zelf jaarrekeningen op te stellen die vrij zijn van fouten (zelfs als gevolg van fraude). Hoe kan de accountant nog impact maken met de huidige zeer steekproefjes (die vaak bevestigen wat we al wisten, terwijl je op zoek bent naar de uitzonderingen)? Tegelijkertijd zie je accountantskantoren hierin investeren, maar zijn zij in staat om te concurreren met tech-reuzen? Of wordt de competenties van de accountant de volgende wicked problem?

Frans Kersten

Andere vraag: wat doen de accountants van die tech-giganten. Houden ze rekening met onethisch gedrag, de juridische zaken en hoge boetes zoals van de EU, e.d.? Of wordt dit allemaal weggestopt in voorzieningen, off-balance posten, e.d., met als conclusie dat het niet materiaal is gegeven de miljarden omzetten en winsten en volgt er toch een goedkeurende verklaring?

Jan Bouwens

Interessante observatie Pieter. Maar al zijn het niet de techbedrijven, anderen dan accountants kunnen attesteren eb zetten hiervoor hun tech skills in.

Arnout van Kempen

Ik was wat onnauwkeurig, dat klopt, ik ken de klompenmakers uit Sint Oedenrode. Maar als illustratie houdt het toch wel stand denk ik: als accountancy irrelevant zou zijn geworden, dan is dat geen probleem, dan verandert de wereld. Nou en?

Los daarvan onderschrijf ik 100% wat Pieter zegt. Ik hoor prachtige verhalen, en zie vrij weinig concreets in “onze” markt. Het lijkt me dat Pieter ook nogal een punt heeft over de motivatie van de “tech-bedrijven”.

Kortom, ze komen niet, ze zijn er al, maar “we” kijken naar de verkeerde partijen en technieken.

Pieter de Kok

Hah leuk, maar ze komen niet. . Waarom zou een Google & Co in vredesnaam interesse hebben in Assurance rol over te nemen. Om de data?

Groot misverstand. De Social Tech heeft interesse in data om gedrag van miljarden consumenten te beïnvloeden, niet van corporate world.

Achter de feiten aan? Ach, dat valt wel mee. Er wordt van alles over Machine Learning en AI in de wereld geslingerd, maar realiteit is dat er nog bitter weinig waardevolle ML of AI is.

Andere technieken op snijvlak van data (van analyse tot mining) zijn ruim, vrij en goedkoop beschikbaar.

Het fenomeen tech companies is dead. Bijna 95% van organisaties zijn al #tech. De Big4 zijn tech, Coney is tech, jij bent tech.

Natuurlijk ontstaan er blends, komt er een wisselwerking op snijvlak technologie maar who cares, onze rol blijft nog 100 jaar bestaan, of we nu Google Audit of Enron Accountants heten, ik maak mij totaal geen zorgen.

Jan Bouwens

Ik ben het met je eens Omar. We stappen een tijd binnen waarin een groepje technici binnen 3 maanden meer weten over de huizenmarkt dan welke makelaar dan ook. Het is waar dat de behoefte aan verificatie nog nooit zo groot was en dat de druk van nieuwkomers minstens even groot is. Tijd om aan de techniek te werken.

Jan Weezenberg

Geachte Heer van Kempen,
U schrijft : "was het beter, zoals het gegaan is, dat die industrie gewoon verdwenen is wegens totale irrelevantie?"

Ik moet U corrigeren.
De industrie is niet verdwenen, met name niet uit St.Oedenrode e.o.

De klompenmakers hebben nieuwe product-marktcombinaties ontwikkeld met als resultaat (ik mag de naam van de adverteerder niet noemen, maar met zoekterm "klompen-st.oedenrode" kunt U een prachtig verhaal met mooie plaatje zien over winkels, excursies, etc.)

Citaat:
Je kunt het zo gek niet bedenken wat er mogelijk is met een houten klomp. Sleutelhangers - Magneetklompjes - Bieropeners - Doppenvanger - Pennenklomp - Spaarpotklomp - Knutselklompen.

Verder vind je bij ons onder andere mooie .... en klomppantoffels.

Onze roots liggen in Sint-Oedenrode dus ook de Originele Brabantse en “Sint-Oedenrode” souvenirs mogen niet ontbreken.
En nog veel meer...."
(o.a. als relatiegeschenk en reclame uiting van Unilever..JW)

Nieuwe kansen : Misschien gaan de accountants een mooie toekomst tegemoet in de data-handel.....

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Arnout van Kempen

Haha, prachtig boek, las ik als kind al. De muis die brulde, in vertaling, want ik was geen talenwonder :)

Ja, dat lijkt me niet ongezond om er zo eens naar te kijken. Mogelijk is dat wat we nu accountancy noemen op het punt gekomen dat irrelevantie nadert. Mogelijk. Dan lijkt me het behouden van wat bestaat niet je belangrijkste doel.

Jan Weezenberg

@Arnout van Kempen 20 oktober 2020,
Geachte Heer van Kempen,

In 1980 werkte ik samen met Prof. Dr. Th. P. van Hoorn e.a. mee aan een NIVE-publicatie van NIVE, getiteld "Als sanering dreigt "

Prof. van Hoorn was Hoogleraar Strategie aan de UVA.

Tijdens gesprekken met hem vroeg ik : waarom hebben jullie geen opleiding "Strategie van de Terugtocht" met verwijzing naar de grote verliezers in de 2e Wereldoorlog.

Hij vertelde: "als ik voor een dergelijke opleiding een voorstel indien, word ik op staande voet ontslagen".

Een beter voorbeeld is het boekje "The mouse that roard on Broadway" waarin beschreven is hoe een ministaatje de oorlog verklaart aan Amerika met de bedoeling te verliezen en hulp te krijgen van de grote tegenstander bij de wederopbouw van het land.

When you cannot beat them, join them !


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Weezenberg

Geachte Heer El Messaoudi,
Uitstekende diagnose : WIJ moeten enz. enz.
Nu nog een uitvoerbare therapie:
Wie, wat, hoe, wanneer, met welke middelen"

Helaas kennen de meesten van ONS het begrip Turn Around Management niet.
Laat staan hoe er mee moet/kan worden omgegaan

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Arnout van Kempen

Je kan de vraag ook anders stellen: waarom zou je het voortbestaan van je groep belangrijker vinden dan de relevantie?

Als de klompenmakers pakweg een eeuw geleden “de handen ineen hadden geslagen” en geprobeerd hadden relevant te blijven, zou dat dan een goed idee zijn geweest? Of was het beter, zoals het gegaan is, dat die industrie gewoon verdwenen is wegens totale irrelevantie?

Hoe erg is het dat een maatschappelijke behoefte wellicht beter door anderen kan worden ingevuld?

En niet zeggen: omdat we Facebook niet vertrouwen. Dat is een argument voor een heel andere vraag.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.