Zzp

Freelance accountant: vrije vogel of aangeschoten wild?

Sinds de Belastingdienst controleert of zzp'ers werkelijk zelfstandig zijn, is de arbeidsmarkt in rep en roer. Werkgevers vrezen naheffingen, freelance accountants zien opdrachten opdrogen en kiezen soms noodgedwongen voor een baan. Maar er is ook een groep freelance accountants die er niet over peinst om op te geven. "Mijn ondernemerschap draait om mijn onafhankelijk oordeel als accountant."

Henk Vlaming

Bijna zeven jaar werkte Joop als zelfstandig accountant, maar sinds de jaarwisseling heeft hij een vaste baan als senior accountant bij een groot kantoor. "Omdat ik niet voldoe aan de criteria voor zelfstandig ondernemerschap", geeft hij aan. "Toen de Belastingdienst vorig jaar aankondigde te gaan handhaven op de Wet DBA, voelde ik dat al aankomen. Uit een online test kwam inderdaad naar voren dat ik niet voldoe aan de criteria. Ik kon niet verder met mijn klanten op dezelfde manier."

Meeuw_900x590.jpg

Joop is niet zijn echte naam, hij praat op basis van anonimiteit. Geen enkele freelance accountant wil te boek staan als schijnzelfstandige; freelancers die alleen in naam zelfstandig ondernemer zijn. Maar zolang de overheid niet handhaafde op de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), was er voor freelancers noch opdrachtgevers aanleiding om dat wel te doen. Tot de Belastingdienst eind vorig jaar aankondigde die handhaving op te pakken.

Werknemer

Joop had drie opdrachtgevers waar hij als freelance accountant voor werkte. Voor één daarvan was hij drie dagen per week actief. Voor dit accountantskantoor werkt hij nog steeds, maar dan als werknemer. "Niet de spreiding van mijn portfeuille was het probleem, maar het gebrek aan zelfstandigheid", vervolgt hij. "Je moet iets brengen dat de partij die jou inhuurt niet in huis heeft. Maar als freelancer deed ik hetzelfde als de medewerkers van het accountantskantoor dat mij inhuurde. Ik werkte samen met hen aan dezelfde projecten, op dezelfde werktijden, vanaf dezelfde werkplek en volgens het kwaliteitshandboek van mijn opdrachtgever. Veel andere keuze is er niet, als je meegaat in de workflow van een accountantskantoor."

'Niet de spreiding van mijn portfeuille was het probleem, maar het gebrek aan zelfstandigheid.'

Zorgen over het zelfstandig ondernemerschap van freelancers zijn zo mogelijk nog groter bij de opdrachtgevers. De Belastingdienst sust weliswaar dat er dit jaar nog geen boetes worden uitgedeeld, maar die coulance geldt niet voor naheffingen van allerhande premies. Vooral vorderingen van niet afgedragen pensioenpremie kunnen in de papieren lopen, waarschuwde Forvis Mazars vorig jaar al. Vooral omdat de verjaringstermijn van vijf jaar niet geldt voor achterstallige pensioenpremie, aldus het kantoor, dat eraan toevoegde dat in veel branches de premie op circa 27 procent van de pensioengrondslag ligt. "In feite kan de werkgever zich hiertegen welhaast niet verweren, als de medewerker een werknemer blijkt te zijn geweest. Dit is bij kortdurende opdrachten wel te overzien. Maar met name in geval een samenwerking reeds jaren duurt, is dit een heel forse claim."

Bezem

Menig organisatie haalde de afgelopen periode de bezem door het het bestand van freelancers. De Kamer van Koophandel meldde dat in december 21.000 zzp'ers zijn gestopt als zelfstandige, ruim de helft meer dan in december 2023. Werkgeversvereniging AWVN signaleerde begin dit jaar dat driekwart van alle werkgevers één of meer 'zzp-maatregelen' heeft genomen. Ongeveer de helft probeert de inhuur van flexibel personeel zeker te stellen door opdrachten aan te passen: meer projectmatige opdrachten, minder sturing en taken die afwijken van die van de eigen medewerkers. De andere helft van de werkgevers huurt dit jaar minder of helemaal geen zzp'ers meer in.

Ook een aantal freelance accountants is de klos. "Ik zit nog steeds op een groot project, maar nu in londienst", zegt Matthias (ook een schuilnaam), een RA die als interimmer voor tal van grote accountantskantoren werkte en dat nog steeds doet. "Maar niet meer als interimmer", zegt hij. "De klant van het accountantkantoor dat mij inhuurt durft niet langer gebruik te maken van zelfstandige accountants. Daarom ben ik nu in tijdelijke dienst bij het accountantskantoor, voor de duur van het project, anders zou voor mij de opdracht ophouden. Ik heb ook een aanbod gekregen voor een vast dienstverband, maar als ik dit accepteer ben ik geen zelfstandige meer en krijg ik ook een stuk minder betaald."

Voor zijn praktijk als interim-accountant ziet Matthias het somber in. "Accountantskantoren hebben voor hun controlepraktijk extra handjes nodig, daarvoor huren ze me in. Dan werk ik in een team van accountants die hetzelfde werk doen, aangestuurd door een manager. Zo lijkt het alsof ik niet zelfstandig ben, terwijl ik als accountant toch een specialist ben. Wellicht zet ik een eigen accountantskantoor op, als het niet anders kan."

Worsteling

De worsteling van de freelance accountant is herkenbaar, zegt Peter Tijssen, recruiter bij Adviesgroep 88, gespecialiseerd in de werving van accountants. "Als we voor het gemak naar het grote plaatje kijken, dan wil ongeveer de helft van de freelance accountants stoppen met het ondernemerschap", zegt hij. "Dat doen ze vooral onder druk van de berichtgeving over de handhaving van de Wet DBA."

'Als we het voor het gemak naar het grote plaatje kijken, dan wil ongeveer de helft van de freelance accountants stoppen met het ondernemerschap.'

Maar accountants die stoppen met het zelfstandig ondernemerschap gaan niet allemaal in loondienst, ziet Tijssen ook. "Er zijn er ook die de accountancy verlaten, die kiezen voor een andersoortig vak in bijvoorbeeld de financiële sector."

Aan die optie heeft Bea Vrijhof ook gedacht. Als zelfstandig accountant is ze interimmer bij diverse organisaties, waar ze in rollen komt met een grote mate van autonomie, zoals concerncontroller. "Ik ben nu zeventien jaar zelfstandig accountant, een bewuste keuze. Maar ik sta niet boven de wet. Mijn inzet als zelfstandig accountant vraagt van mijn klanten dat ze de opdrachten goed omschrijven, zodat ze binnen criteria van de Wet DBA vallen voor  het zelfstandig ondernemerschap."

Haar opdrachtgever van het moment heeft de opdracht nog niet on hold gezet. "Maar ik merk wel dat er paniek is in het veld. Ook omdat juridische kantoren er bovenop duiken, zij waarschuwen werkgevers voor de risico's. Zo ontstaat er vanzelf een probleem voordat er iets aan de hand is. Ik ben al menigmaal benaderd door een detacheringsbureau om in dienst te komen. Maar ik ga niet in loondienst, desnoods ga ik zelfstandig verder buiten de accountancy. Ik hecht meer aan mijn vrijheid dan aan mijn RA-titel."

"Elke arbeidsrelatie die de Belastingdienst gaat toetsen, vraagt om een beoordeling die rekening moet houden met individuele feiten en omstandigheden", zegt Petra Kroon, een juriste die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. "Daar blijft ruimte voor interpretatie. Een net iets andere interpretatie kan tot een andere uitkomst leiden. Dit maakt het lastig voor de Belastingdienst, want die moet de bewijslast aandragen. Hierover verwacht ik nog heel wat rechtszaken. Vooral in het grijze middengebied, waar het niet meteen duidelijk is of er sprake is van ondernemerschap dan wel schijnzelfstandigheid."

Geen centje pijn

Dan is er nog de categorie zelfstandige accountants die geen centje pijn ervaren van de Wet DBA. Dat zijn de accountants met een eigen mkb-praktijk, die voor een keur aan klanten in het mkb werken. "Ondernemers waar ik voor werk maken zich inderdaad zorgen over de Wet DBA, voor zover ze werken met freelancers", zegt Marjolein Westerhuis, die met AccountPlus een eigen praktijk heeft. "Ze zijn bang voor financiële gevolgen als de Belastingdienst gaat controleren op schijnzelfstandigheid. Vooral voor naheffingen van sociale premies."

Tot nu toe is er echter nog geen klant op het idee gekomen om Westerhuis als schijnzelfstandige te zien. "Geen ondernemer die mij vroeg of ik voldoe aan de criteria voor zelfstandig ondernemerschap", zegt ze. "Die vraag is voor mij ook niet van toepassing, want als klein accountantskantoor bedien ik vooral mkb-bedrijven en een enkele particulier. Van een gezagsverhouding is al helemaal geen sprake."

'Voor hoeveel opdrachtgevers je ook werkt, bij elk daarvan moet je nagaan hoe zelfstandig je bent.'

Wilbert van Overveld, die al jaren freelance accountant is en zich bezighoudt met samenstellen vanuit zijn bedrijf Cipres, denkt dat zefstandige accountants zich niet druk hoeven maken zolang ze hun vak autonoom uitoefenen. "De accountant die stopt met zijn baan en de maandag erop verdergaat als interimmer, die moet misschien twijfelen", zegt hij. "Waar het om gaat is dat je je vak als accountant onafhankelijk uitoefent. Voor hoeveel opdrachtgevers je ook werkt, bij elk daarvan moet je nagaan hoe zelfstandig je bent. Bij controlewerk staat mijn professional judgment als accountant voorop. Er is geen kantoor dat me vertelt hoe ik de cijfers van een bedrijf moet beoordelen, want dan zou ik niet langer een accountant zijn. Mijn ondernemerschap draait om mijn onafhankelijk oordeel als accountant. Bovendien bepaal ik zelf mijn werktijden en ook de plek waar ik werk."

Tegenbeweging

Na de eerste onrust komt er een tegenbeweging op gang. Zo klagen detacheerders dat onzekerheid troef is, waardoor de vraag naar zzp'ers stagneert. De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) eist meer duidelijkheid over de toepassing van de Wet DBA. De arbeidsmarkt kan gewoon niet zonder freelancers.

Dat geldt ook voor de accountancy, zo geeft kantorenorganisatie SRA aan. Kantoren maken noodgedwongen gebruik van zzp'ers vanwege de tekorten. Die lopen alleen maar op, nu steeds minder studenten kiezen voor de accountancy en accountants het vak verlaten om werkdruk en regeldruk, zo voegt de SRA eraan toe.

Negen voorwaarden voor zzp'ers

Of zzp'ers voldoen aan de normen voor zelfstandig ondernemerschap, wordt getoetst aan de hand van negen criteria.

Die zijn ontleend aan de Wet DBA en het bekende Deliveroo-arrest, de gerechtelijke uitspraak die werknemers van de maaltijdbezorger bestempelde als werknemers. Dit zijn de criteria:

1. Specialistisch werk op projectbasis met een resultaatverplichting.
2. Autonomie in werkwijze, werktijden en werkplaats.
3. Werk dat afwijkt van wat werknemers in de organisatie doen.
4. Werk dat zzp'ers ook aan een ander buiten de organisatie kunnen overlaten.
5. Ruimte om te onderhandelen over de aard en invulling van de opdracht.
6. Invloed op tarieven en betaling.
7. Arbeidsvoorwaarden die afwijken van die van werknemers.
8. Zzp'er die ondernemersrisico dragen, bijvoorbeeld bij ziekte.
9. Spreiding van opdrachtgevers.

De vraag naar zzp'ers zal in de accountancy dus zeker niet uitvallen en er zijn ook ondernemende zelfstandige accountants die zich niet laten afschrikken door de Wet DBA. Zelfs in deze tijden waarin de zzp'er onder druk staat, openen sommige accountants onbezorgd hun deuren. Zoals Paul Bedijn, die sinds kort zijn eigen accountantspraktijk heeft. "Ik heb de Wet DBA en de VBAR zeker doorgenomen, want daarmee hebben mijn klanten ook te maken. Bij mij ligt de focus met name op de kleinere mkb-klanten. Hier kunnen wij echt het verschil maken als accountants", zegt hij.

'Wees je ervan bewust dat je je moet gedragen als een echte ondernemer.'

"Wel moet je als ondernemer altijd kritisch kijken naar het soort opdracht en hoe je hier invulling aan geeft. Als je dit in het perspectief van de interim-accountant plaatst, is een aantal aspecten belangrijk. Zorg voor je eigen werkplek, je eigen laptop, werk vanuit je eigen naam en mailadres en deel bijvoorbeeld zelf je werktijden in. Wees je ervan bewust dat je je moet gedragen als een echte ondernemer. Ben hiermee actief en zichtbaar bezig, dan is er zeker ruimte voor zzp'ers binnen de accountancy."

VBAR: nieuwe wet voor zzp'ers

Het kabinet werkt aan een nieuwe wet voor zelfstandigheid van zzp'ers. Deze wet VBAR (Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden) gaat mogelijk in per 2026.

Het wetsvoorstel beschrijft vijf omstandigheden waarin sprake is van werkgeverschap:

1. Aanwijzingen en instructies die opgevolgd moeten worden.
2. Controleren en mogelijkheid tot ingrijpen.
3. Werkzaamheden binnen het organisatorisch kader van de organisatie
4. Structureel karakter van het werk binnen de organisatie.
5. Vergelijkbaar werk als dat van werknemers

Bij twijfel volgt nader onderzoek naar:

1. Financiële risico’s en resultaten van de werkzaamheden.
2. Verantwoordelijk voor gereedschap, hulpmiddelen en materialen.
3. Specifieke opleiding, werkervaring, kennis en vaardigheden.
4. Zelfstandig profiel van de de zzp'er.
5. Omvang van de werkzaamheden.

Dat is echter niet ieders keuze. Joop heeft niet de ambitie om weer als zelfstandig accountant aan de slag te gaan. "Ik ben 55, ik vind mijn werk als accountant prettig en heb het naar mijn zin bij mijn werkgever. Ik vind het goed zo."

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

10 reacties

Jan de Boekhouder

Ooit behoorde ‘accountant’ tot de vrije beroepen, is dat inmiddels achterhaald?

jules muis

Dank je, Alexander Vissers. het enige verschil tussen de discussie over deze materie en die over Musk in de VS, is dat het duidelijk wordt dat je de kapitaalkrachtigheid van je subject niet buiten beschouwing kunt laten. Voor de rest spoort het best, verantwoordelijkheid, positionele (on) duidelijkheid, en, surprise surpris effectieve macht je wil door te drukken zolang je maar het vertrouwen van de baas hebt.

Tot dusver althans, wie het laatst lacht lacht het best.

Stay tuned

Jo Warnier

Tja, het wordt er ogenschijnlijk niet makkelijker op. Ogenschijnlijk omdat er een bijzonder goed alternatief voor een ZZP-er is. De Accountant Franchise is een nieuw initiatief dat ondernemende accountants (RA of AA) een bijzonder winstgevend en succesvol alternatief biedt. En als zelfstandig ondernemer bouw je aan je eigen kantoor en vul je niet de zakken van anderen, maar die van jezelf. Check it out

Robert Flinterman

Wat hier zijdelings aan de orde komt is de tendens van de detacheringsbureaus. ZZP'ers treden daar in dienst en probleem opgelost (...). De Overheid heeft via de achterdeur weer 'koppelbazen' geïntroduceerd. Heel leuk voor die koppelbazen. De ex-ZZP-er doet nog steeds het zelfde, maar voor een (veel) lager tarief. Fraaie situatie.

Alexander Vissers

Beste Jules Muis: ik zal je moeten verwijzen naar secundary sources, in casu de Daily Mail: Musk is officially a 'special government employee' with the title of 'senior adviser to the president', according to official documents (bron?).
The Department of Government Efficiency is not an official department that would be led by a cabinet secretary, and thus doesn't need Senate approval.
Court filings last month also made clear that Musk is 'not the US DOGE Service Administrator' in any official capacity.
'In his role as senior advisor to the president, Mr Musk has no greater authority than other senior White House advisors,' the court filing noted.
The document added that he had 'no actual or formal authority' to make government decisions by himself.
He is a White House employee and not an employee or service administrator of DOGE, which is a temporary organization within the executive office of the president."
Verder voel ik mij niet competent commentaar te geven op arbeidsrelaties, ambtenarenstatus of zelfstandigheidsvraagstukken of politieke keuzes in de Verenigde Staten of Washington DC. De VS heeft een Presidentieel stelsel zoals je weet waarin een democratisch gekozen staatshoofd tevens regeringshoofd is. Hij mag zijn federale overheid inrichten en personen benoemen en aanstellen binnen de grenzen van de wet.

Ron Heinen

@jules muis:

Nu je deze vraag stelt: Europa is zich fundamenteel aan het herorienteren naar aanleiding van Trump en Musk.

Een voorbeeld hiervan is het afstappen van amerikaanse cloud.

Achtergrond informatie hoe dit in NL gaat kun je bijvoorbeeld vinden op:

https://drive.proton.me/urls/A7029TNR2M#4EobBt2jcE59

In de stemmingsuitslagen kun je zien dat de overgrote meerderheid voor afstappen van de amerikaanse cloud is. En dit gaat ook gebeuren.

jules muis

Op een lichtere noot: Nu ik dit verhaal en commentaar van 5000 km afstand en drie decennia afwezigheid prettig tot me neem - terwille van het post-post educatie effect van leden die geen actieve cent meer verdienen- misschien dat Alexander Vissers en zijn snijvlak obsessie met het beroeps rechtsstelsel en wat we er de afgelopen eeuw van hebben gemaakt, en/of niet, misschien alsnog een bijdrage kan geven over een vraag die sterk leeft, hier in Washington DC.

En, ondanks deze omweg of missschien wel dankzij, hiermee een verse insteek heeft/geeft op de beantwooring van de vragen hier gesteld.

Is Elon Musk, en zijn DOGE gang, Constitutioneel, nu een ongekozen zzp’er, een werknemer, of een (on)afhankelijke ondernemer, en wat is het collectieve en persoonlijke verantwoordelijkheids en aansprakelijkheids kader die bij zo’n job past?

Dan lossen we tegelijk een Amerikaans, zeg maar wereld probleem op.
Een aangeschoten vogel, of vrij wild?


Arnout van Kempen

Hoe logisch die redenering ook is, en hoezeer de Wta wellicht ook weer aanvechtbaar is: onder de Wta is de vergunninghouder verplicht een kwaliteitsstelsel in te richten dat enkele zaken rond het gedrag van haar accountants dient te bevorderen. Sinds EY en PwC met succes procedeerden tegen de AFM weten we waar de grenzen van die inspanningsverplichting liggen, maar daar volgt zeker niet uit dat de externe accountant in volstrekte vrijheid haar of zijn gang kan gaan. Een dergelijke mate van onafhankelijkheid, op het anarchistische af, is ook geen noodzaak op grond van VGBA of ViO.

Het is bijvoorbeeld waar dat een accountantsorganisatie een accountant nooit kan dwingen een bepaalde verklaring te tekenen, maar de AO kan dat wel degelijk tegen houden. Bijvoorbeeld als de EA niet aan de kwaliteitseisen van de AO voldoet.

Of dat werknemerschap betekent lijkt me niet (anders eindigt hier het partner-model) maar evenmin vereist het zzp-erschap lijkt mij.

Jan Borger

Dit is een begrijpelijke zorg, maar ik wil graag een ander perspectief bieden.

Wanneer een accountant eindverantwoordelijk is voor het uitvoeren van opdrachten en de verklaring tekent, zou het omgekeerde van toepassing kunnen zijn. De kern van het beroep van een accountant is immers onafhankelijkheid en objectiviteit. Als een accountant niet onafhankelijk kan opereren van de organisatie waarvoor zij werken, hoe kunnen zij dan tot een betrouwbaar en objectief oordeel komen?

Het is juist deze onafhankelijkheid die ervoor zorgt dat accountants hun werk naar behoren kunnen uitvoeren en de integriteit van hun verklaringen kunnen waarborgen. Daarom zou het beoordelen van freelance accountants als feitelijk in loondienst hun professionele onafhankelijkheid en de kwaliteit van hun werk kunnen ondermijnen.

Alexander Vissers

Zoals in al in mijn artikel: "Sire, er werken geen ZZP-accountants op een accountantskantoor! heb betoogd, leidt het opnemen in het kwaliteitssysteem van een accountantskantoor noodzakelijk tot werknemerschap van het accountantskantoor voor zover een ander ( bijv. uitzendrelatie, inleenrelatie binnen de groep) daar niet aan in de weg staat. Het beroep kan zich niet veroorloven daar slordig mee om te gaan.

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.