Beroepsprofiel

Kernteam Herijking Beroepsprofiel: duidelijker onderscheid tussen AA- en RA-titel

Het Kernteam Herijking Beroepsprofiel heeft het eerste concept van het nieuwe beroepsprofiel gepubliceerd, met als titel 'In balans met de toekomst'. Een Q&A met Peter Eimers, voorzitter van het Kernteam, over het 'DNA' van de accountant.

Björn Remmerswaal

Na het verschijnen van de eindrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector ging het kernteam aan de slag met het herijken van de Verordening op de beroepsprofielen van accountants. Nu ligt er een eerste concept.

Eerst nog even kort: wat is het beroepsprofiel en waarom wordt het herijkt?

"De verordening op de beroepsprofielen is wellicht een van de minst bekende verordeningen, maar wel een belangrijke. Het beschrijft de competenties die een accountant nodig heeft voor de uitoefening van het beroep, de werkvelden waarin accountants actief zijn, de kenmerkende werkzaamheden van accountants en welke opleiding nodig is om de accountantstitel te verkrijgen. Op basis van het profiel maakt de CEA de eindtermen voor de opleidingen. Omdat de samenleving voortdurend verandert, moet het beroepsprofiel periodiek aangepast worden. De kwartiermakers hebben gevraagd om het beroepsprofiel zo te herijken dat de opleiding en het beroep toekomstbestendig, aantrekkelijk en studeerbaar en haalbaar en uitvoerbaar is."

Wat zijn ten opzichte van het huidige profiel de belangrijkste veranderingen?

'Het profiel verduidelijkt het onderscheid tussen de RA- en AA-titels, waarbij de opleidingen zonder certificerende bevoegdheid voor RA en met certificerende bevoegdheid voor AA vervallen.'

"Fase 1 van de herijking richt zich op het vaststellen van de kerncompetenties van accountants en het aanpassen van de opleidingen, om deze aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Het profiel verduidelijkt het onderscheid tussen de RA- en AA-titels, waarbij de opleidingen zonder certificerende bevoegdheid voor RA en met certificerende bevoegdheid voor AA vervallen. Er wordt gewerkt aan betere doorstroommogelijkheden voor AA's die RA willen worden en dit profiel stimuleert het combineren van theorie en praktijk in de opleidingen. Ook het belang van permanente educatie (PE) voor een leven lang leren wordt verankerd."

Wat zijn de beoogde veranderingen die in fase 2 worden doorgevoerd?

"In fase 2 maken we een onderscheid tussen beroeps- en opleidingstitel en verankeren we de verbeterde doorstroommogelijkheden van AA naar RA. En last but not least: fase 2 maakt geregistreerde specialisaties mogelijk, waardoor het accountantsregister fundamenteel zal veranderen, met een onderscheid tussen opleidings- en beroepstitels."

In het herijkte beroepsprofiel wordt veel aandacht besteed aan het zogenoemde 'DNA van de accountant' en competenties. Wat wordt daarmee bedoeld?

"Dit beroepsprofiel omschrijft de combinatie van kenmerken die een accountant nodig heeft voor de uitoefening van het beroep. Deze kenmerken vormen samen het 'DNA van de accountant'. Dat DNA bestaat uit de verschillende competenties die de accountant in staat stellen een belangrijke rol in de maatschappij te vervullen. Je zult opmerken dat het DNA overeenkomsten vertoont met de fundamenten van andere beroepen waarbij vertrouwen en deskundigheid een grote rol spelen. Onderscheidend is hier de VGBA. De accountant is een belangrijke steunpilaar in onze samenleving en het DNA reflecteert dat."

Hoe verhoudt deze herijking zich tot de aanbevelingen in het rapport 'Tijd voor Heldere Keuzes' van de Expertgroep Educatie en het rapport 'Stip aan de Horizon'?

"Deze herijking geeft opvolging aan de aanbevelingen in die rapporten. Niet alles wordt een op een overgenomen, onder meer omdat de adviezen van de Expertgroep Educatie op een breder vlak lagen dan de reikwijdte van fase 1 van de herijking. Daarnaast ontstonden er, op basis van verdere consultatie en reflectie door het kernteam, nieuwe inzichten. In de toelichting op de herijking bespreken we punt voor punt de aanbevelingen van de Expertgroep en de opvolging die daaraan is gegeven."

Er is veel gesproken over de certificeringsbevoegdheid voor de wettelijke controle door AA's. Door deze herijking vervalt de mogelijkheid daartoe op te leiden. Waarom?

'Studenten en AA's die de certificeringsbevoegdheid willen voor wettelijke controles, kiezen nu hoofdzakelijk voor de RA-route.'

"Laat ik vooropstellen dat het kernteam pleit voor een versterking van de positie van de AA in het mkb. Uit data blijkt dat er de afgelopen tien jaar vrijwel geen afgestudeerden vanuit AA Assurance zijn, het gaat om enkele studenten per jaar. Studenten en AA's die de certificeringsbevoegdheid willen voor wettelijke controles, kiezen nu hoofdzakelijk voor de RA-route. Er wordt momenteel slechts een gering percentage, schommelend tussen de 1 en 2 procent, van alle wettelijke controles uitgevoerd door AA's die niet ook RA zijn. Dit zijn duidelijke signalen, die de Expertgroep Educatie ook al heeft aangekaart. In plaats daarvan zien wij mogelijkheden om de doorstroom naar de RA-opleiding voor afgestudeerde AA's te stroomlijnen. Daarmee faciliteren we AA's die certificeringsbevoegd willen worden na hun opleiding tot AA."

Het MKB Platform pleit juist voor een certificeringsbevoegdheid voor alle AA's. Waarom kiest het kernteam daar niet voor?

"Alle AA's opleiden tot wettelijk controleur leidt tot ongewenste effecten voor de aantrekkelijkheid van de opleiding. Certificeringsbevoegdheid voor alle AA's verkleint de potentiële instroom bij de opleidingen. De markt (her)positioneert zichzelf al, met clustering van controles binnen een kantoor of in samenwerking met andere kantoren. Met dit voorstel van het MKB Platform kunnen we niet voldoen aan de opdracht om de opleiding aantrekkelijker en studeerbaarder te maken, want dan krijg je juist studenten in de samenstelmarkt die afzien van accountant worden, omdat er een verplichting voor verzwaring van studie en stage is voor de certificerende rol, terwijl ze dikwijls niet in een omgeving werken waar wettelijke controles worden uitgevoerd. Er zijn ook veel ondernemingen die geen behoefte heeft aan assurance, maar wel aan de dienstverlening door een accountant. Deze groep zou dan minder goed kunnen worden bediend."

Hoe kunnen AA's zich dan profileren ten opzichte van administratiekantoren?

"We vinden het uitermate belangrijk dat accountants werkzaam in het mkb de mogelijkheid hebben om zich te kunnen profileren ten opzichte van administratiekantoren, maar uit onze analyse blijkt dat die mogelijkheid niet in de certificeringsbevoegdheid ligt. Voor veel bedrijven in het mkb zijn AA's zonder certificeringsbevoegdheid al onmisbaar, zoals bij het voorbereiden van financieringsaanvragen, subsidieaanvragen en het geven van bedrijfsadvies. Wij willen de profilering op andere manieren verbeteren, door in samenwerking met de overheid en banken in accountantsprotocollen en leningconvenanten te borgen dat AA's assurance mogen verstrekken bij onder meer subsidies en leningen. Er is behoefte aan een verduidelijking welke assurance dienstverlening, anders dan wettelijke controle, door AA's wél mag worden uitgevoerd. Het kan zijn dat dit van invloed is op de inhoud van het curriculum en de praktijkstage."

Hoe werkt het dan voor AA's die toch wettelijke controles willen uitvoeren?

"Voor AA's die toch wettelijke controles willen doen, kijken we momenteel vooral naar het verbeteren van doorstroommogelijkheden naar RA. We zien namelijk dat studenten die wettelijke controles willen uitvoeren en AA's die willen doorstuderen nu al hoofdzakelijk de RA-route kiezen, ondanks het bestaan van de AA Assurance-opleiding. Wij willen in de opleiding tot RA stimuleren dat de theoretische opleiding een betere aansluiting met de praktijk van de trainee krijgt. We sluiten met deze ingrepen aan bij de aanbevelingen in de rapporten van de Expertgroep Educatie en van CEA en NBA."

Zijn er wijzigingen in deze herijking die specifiek gevolgen hebben voor accountants in business?

'RA en AA zijn in ons voorstel de opleidingstitels. Specialisaties als financial auditor, ESG-auditor etc. zijn de beroepstitels.'

"In fase 2 gaat het kernteam aan de slag met het definiëren van het onderscheid tussen de beroepstitel en de opleidingstitel en het mogelijk maken van specialisaties in het register. We hebben gekeken hoe dat is geregeld in de medische sector: arts is de opleidingstitel, cardioloog of huisarts en andere specialisaties de beroepstitel. RA en AA zijn in ons voorstel de opleidingstitels. Specialisaties als financial auditor, ESG-auditor etc. zijn de beroepstitels. In de huidige voorstellen voor fase 2 staat dat een accountant met een specialisatie die moet onderhouden, met een minimumaantal 'vlieguren' en bijbehorende PE-eisen. Wordt daar gedurende een bepaalde periode niet aan voldaan, bijvoorbeeld als een accountant werkt als accountant in business, dan vervalt uiteindelijk de specialisatie."

Ben je dan wel nog accountant?

"Ja, de accountant houdt dan wel de opleidingstitel. Dat is een belangrijk verschil met het rapport van de Expertgroep Educatie, waar Register-Auditor (RA) en Accountant Adviseur (AA) de beroepstitels zijn, die je kwijtraakt als je niet meer in dat werkveld werkzaam bent. Dat is ongewenst, omdat accountants in de breedte relevant zijn voor de maatschappij en zij in hun loopbaan wisselend in werkvelden werkzaam zijn, waar wel of geen specialisatie van toepassing is."

Nieuw in het profiel is een hoofdstuk over continue professionele ontwikkeling. Wat is de reden om dat in het beroepsprofiel op te nemen?

"Naast de sterke accountantsopleiding vereist het vak voortdurende professionele ontwikkeling, omdat accountants hun vak uitoefenen in een maatschappij die voortdurend verandert en innoveert. Accountancy is een vakgebied voor mensen die willen blijven leren en ontwikkelen. Dat is wat ons betreft een van de fundamenten van het beroep, die continue ontwikkeling hoort thuis in het beroepsprofiel. Dit is ook een belangrijk aspect dat het beroep zo mooi maakt: een leven lang leren geeft accountants een professionele toekomst waarin er altijd uitdaging en groei mogelijk is."

Wat is de verwachting voor de komende maanden?

"We hopen dat veel accountants dit beroepsprofiel omarmen en dat het voor iedereen de veelzijdigheid van ons boeiende, actuele en uitdagende vakgebied weerspiegelt. Goedkeuring van de Verordening is van belang, omdat de CEA de Verordening nodig heeft voor de herziening van de Eindtermen, waarmee de opleiders vervolgens hun onderwijsprogramma kunnen innoveren. Dit profiel en de wijzigingen die op stapel staan voor fase 2 bieden een stevige basis voor de toekomst, daar zijn wij van overtuigd."

Twee fasen

In februari begint het Kernteam Herijking Beroepsprofiel aan een roadshow, waarbij leden van het kernteam tijdens landelijke bijeenkomsten in gesprek gaan met een zo breed mogelijke groep stakeholders. Iedereen kan vanaf de publicatie van het herijkte profiel op de gepubliceerde stukken digitaal reageren. Dit kan tot en met 12 maart.

Na het verwerken van alle feedback gaat de herijkte verordening ter goedkeuring naar het NBA-bestuur. Mid-april wordt de verordening gepubliceerd, waarna leden nog vier weken de tijd hebben om via het formele consultatieproces antwoorden te geven op een aantal vragen. Op 2 juni wordt de geamendeerde verordening gepubliceerd en op 16 juni 2025 wordt de verordening ter stemming gebracht op de ledenvergadering van de NBA.

De herijking van het profiel gebeurt in twee fasen. Fase 1 gaat over wijzigingen binnen huidige wettelijke kaders, zodat CEA de Eindtermen kan afronden. Fase 2 gaat over wijzigingen waar een wetswijziging of nadere afstemming voor nodig is. Fase 2 gaat van start nadat de Verordening op de Beroepsprofielen in fase 1 is goedgekeurd in de NBA-ledenvergadering.  

Verwachten jullie veel discussie?

'We willen zoveel mogelijk studenten en bestaande accountants een profiel bieden dat leidt tot een professionele toekomst die inspireert en enthousiasmeert.'

"Ik hoop van wel, want de passie voor ons mooie vak raakt hopelijk iedere accountant. Met elkaar praten over de stip aan de horizon en de weg ernaartoe zijn daar een belangrijk onderdeel van. Veranderingen zullen uiteraard niet bij iedereen even populair zijn, maar we hopen dat iedereen in gedachten houdt dat er een opdracht ligt vanuit de Kwartiermakers toekomst accountancysector en vanuit de maatschappij, om ons beroep bestendig en met vertrouwen van alle stakeholders de toekomst in te loodsen. We willen zoveel mogelijk studenten en bestaande accountants een profiel bieden dat leidt tot een professionele toekomst die inspireert en enthousiasmeert. In de komende maanden gaan we het profiel op basis van alle feedback verder ontwikkelen, zodat we in juni een zo breed mogelijk gedragen document hebben waarmee we me met vertrouwen fase 2 kunnen beginnen."

Tot slot: op welke wijze kunnen leden feedback geven op de herijking?

"Allereerst raad ik belangstellenden aan zich aan te melden voor de discussiebijeenkomsten. Op 10 februari is er in de Jaarbeurs in Utrecht een discussiebijeenkomst met een focus op de positie van de AA.  Op 12 februari is er eveneens in de Jaarbeurs een discussiebijeenkomst met een focus op de positie van accountants in business. Ook de Afdelingen en Kringen organiseren vergaderingen over de Herijking van het beroepsprofiel. De data staan vermeld in de agenda op de website van de NBA. Ook belangrijk om op te merken is dat het herijkte profiel consultatievragen bevat. We moedigen iedereen aan die vragen goed door te nemen en digitaal te reageren."

Praat mee over herijking beroepsprofiel

De komende tijd zijn er verschillende mogelijkheden om mee te praten en feedback te geven op de herijking van het beroepsprofiel. Dat kan tot en met 12 maart door, online de consultatievragen te beantwoorden.

De NBA organiseert daarnaast een aantal bijeenkomsten, waar leden kunnen spreken met leden van het kernteam over het beroepsprofiel:

10 februari: Discussiebijeenkomst beroepsprofiel met focus op positie AA

11 februari: Vergadering Afdeling Oost: Herijking Beroepsprofiel

12 februari: Discussiebijeenkomst beroepsprofiel met focus op AIB

13 februari: Vergadering Afdeling Zuid

24 februari: Vergadering Afdeling Noord

3 maart: Vergadering Afdeling Noord-Holland

5 maart: Vergadering Afdeling Zuid-Holland

6 maart: Vergadering Afdeling Centrum  

Björn Remmerswaal is redacteur van Accountant.nl.

Gerelateerd

14 reacties

Willem Buijink

Twee opmerkingen.

Zeker niet alle accountancy afgestudeerden van Universiteiten en Hogescholen worden als AA of RA lid van de NBA. Naast de NBA bestaan de VRC, NOREA en het IIA bijvoorbeeld. De afgestudeerden buiten de NBA mogen zich geen accountant noemen, maar hebben wel accountancy banen. Het Kernteam maakt in Toelichting niet duidelijk hoe het hier mee omgaat.

Ten tweede (ook verband houden met deze beroepsprofiel herijking discussie): in aanvulling op eerder commentaar van Vissers: het volgende is een ander voorbeeld van de opmerkelijke invloed van de NBA op regelgeving. De Audit Directive zegt, in artikel 6, dat zowel de 'courses of theoretical instruction' als de afsluitende 'examination of professional competence' na de drie jaar 'practical training' van universitair of gelijkwaardig niveau moeten zijn. De wetgever, de facto MinFin, heeft (artikel 47, WAB) de praktijkopleiding en het slotexamen toegewezen aan de NBA. Maar de NBA is geen universiteit (of gelijkwaardig) en de NVAO houdt ook geen toezicht. Het ministerie zou inderdaad best de implementatie van de Audit Directive (WTA, BTA en WAB) in Nederland nog eens goed tegen het licht houden.

Richard Knops AA

Bizob gemeenten zijn AA's al buitenspel aan het zetten voor controles productieveantwoording. Het begint steeds gekker te worden. Wie gaat het werk dan doen?

Hugo van Campen

Er wordt heel erg gekeken naar RA of AA, maar volgens mij moet gekeken worden naar wat de expertise is van een accountant. Als iemand de RA opleiding heeft genoten, wil dat niet zeggen dat deze persoon na 10 jaar lang geen controles doen maar ander zeer nuttig werk, nog een goede controle kan doen. Ik heb dan meer vertrouwen in een AA die veel assurancewerkzaamheden heeft gedaan.

Dat er behoefte bestaat aan "zekerheid/vertrouwen" in de markt is heel duidelijk en dat hoe hoger dit niveau volgens de gebruiker moet zijn, dan worden de kosten ook hoger.

Het is belangrijk dat er een opleiding komt die zorgt voor een goede accountant, maar ook een makkelijke overstap mogelijk maakt en niet toe leidt dat je overnieuw moet beginnen. Laten we vooral met elkaar het gesprek aangaan over wat nodig is en de stammenstrijd rond de titel niet het debat laten kapen.

Alexander Vissers

Na drie volstrekt ondeugdelijke rapporten op een rij, ""In het publiek belang", "Vertrouwen op controle" en "druk en tegendruk" alles over de wettelijke controle van de jaarrekening zonder een seconde stil te staan bij het Unierechtelijk kader dat vrijwel alles invult en waarin het betekenisloze begrip "accountancysector" wordt gebezigd, nu de volgende aanval op rechtsstaat en democratie. Een NBA kerngroep herijking beroepsprofiel? Wat valt er te herijken, binnen het wettelijk kader is het beroep en met name de opleiding al beschreven, en de NBA heeft daarin een heel bescheiden plaats. De NBA mag uitsluitend een beroepsprofiel vaststellen binnen het wettelijk kader, niet zelf de betekenis van "beroepsprofiel"oneindig oprekken en denatureren, daar kun je niet langer dan een dag aan werken? De CEA gaat over de eindtermen met een marginale beleidsruimte, de wet bepaalt niet voor niets dat inhoud van de opleiding bij algemene maatregel van bestuur (Besluit accountantsopleiding 2013) wordt vastgesteld, de CEA mag de vakjes inkleuren, de NBA mag de praktijkopleiding gericht op de (wettelijke) controle van financiële verantwoordingen verzorgen conform de CEa eindtermen. Nu is er een adviescollege in het leven geroepen dat ver buiten de bevoegdheden van de NBA treedt, buiten de bevoegdheid van de Minister van financiën treedt en dat zonder dat er democratische waarborgen als gecodificeerd in de kaderwet adviescolleges worden geboden. Dat is heel kwalijk. Dat de huidige volstrekt ondeugdelijke verordening op de beroepsprofielen ook een aanval op rechtsstaat en democratie is staat daar los van. Het wordt hoog tijd dat de NBA en de minister de wetgevingshiërarchie respecteren. En dat de wetgever eindelijk een consistente wet op het accountantsberoep als wet op de wettelijk auditor invoert. Waaraan denkt het kernteam de bevoegdheid te kunnen ontlenen op de stoel van de wetgever te gaan zitten? Onmiddellijk het werk neerleggen met brief aan Minister en Kamer.

Paul Stoele

@ Mark
Fijn dat je reageert Mark, maar ik vrees dat mijn visie niet is overgekomen.
Zo lees ik bij jou, bijvoorbeeld, als probleem dat er mensen "... op zoek naar assurance-providers" zouden zijn. Uiteraard kan dat en daarom is het ook van belang dat (een zomogelijk groter aantal) "auditors" veel herkenbaarder worden.
Kennelijk zie jij een andersoortige oplossing, omdat je spreekt van "... een hands-on auditor" als optie. Los van wat een kennelijk onderliggende maar niet gesubstantieerde gedachte is, dat auditors niet hands-on zouden zijn, lijkt mij de duidelijkheid voor vragers naar diensten hier niet mee gediend. Mijn punt is, dat er een veel duidelijker onderscheid moet komen tussen enerzijds naast, bijvoorbeeld, mkb-ondernemers staande 'adviseurs' waarvoor geen onafhankelijkheidseis geldt en anderzijds onafhankelijke 'auditors'.
Een hier geheel los van staand probleem is het terecht gesignaleerde tekort aan mensen. Maar dat is in een krappe arbeidsmarkt. met een heftige concurrentie tussen diverse carrièremogelijkheden voor studenten, niet simpel op te lossen.

Mark Dongor

@ Paul,
Je geeft aan dat iedereen zich primair moet laten leiden door hetgeen voor gebruikers van bepaalde diensten van belang is. En daar ben ik het helemaal mee eens. Alleen het punt is dat de gebruikers van deze diensten die betreffende accountant die ze nodig hebben niet kunnen vinden. Veel partijen in het MKB zijn op zoek naar assurance-providers. Maar omdat de opleidingseisen voor certificerende bevoegdheid alleen maar hoger en strenger worden, stokt de instroom, terwijl de vraag naar assurance toeneemt. En de MKB accountants met certificerende bevoegdheid (AA en RA) besluiten overwegen om geen assurance-opdrachten meer te doen vanwege de compliance last en gedoe wat er bij toetsingen komt kijken. Er ontstaat dus een steeds grotere kloof.

Ter illustratie, ik heb onlangs voor het eerst gehoord dat een subsidiefonds nu maar samenstellingsverklaringen gaat opvragen bij de partijen waar ze subsidie aan verstrekken. De subsidie-ontvangende partijen hebben moeite om een accountant te vinden die het wil doen, of hij is te duur. Moet het dan deze kant opgaan vraag ik mezelf af? Wordt assurance nu alleen dan maar iets voor het grootbedrijf?

Maak simpelweg een beroepsprofiel voor een hands-on auditor. Of dat een AA, RA, CA of wat voor “A” dan ook is!

Mario van Buijtene

Subsidiecontroles zitten veel fraude-risico's aan vast en is het dan wel wijs om AA's die in de regel weinig vlieg-uren en waarbij de opleiding veel minder geënt is op audit dan bij een RA deze subsidies te laten controleren? En zoals Paul Stoele aangeeft in de regel de klant bijstaat hoe gaat deze persoon dan zorgen voor de juiste geesteshouding voor een audit en zijn onafhankelijkheid? Hoe ga je dan de kwaliteit waarborgen? En waarom is er niet gekozen voor Register auditor's ? wie zegt dat dit onwenselijk is en waar blijkt dat uit? Sterker nog een aparte beroepsgroep voor Auditor's lijkt me zeer wenselijk dan is het beroepsprofiel in één keer klaar met 3 woorden namelijk Onafhankelijk Beweringen Toetsen. En voor Register Auditors is er al een register namelijk de wettelijke auditor's die ingeschreven staan bij de AFM. Laat de assurance opdrachten aan hen over. En iedereen kan zich profileren door zijn werk gewoon goed te doen en kwaliteit te leveren dat staat geheel los van welke titel dan ook.

Paul Stoele

Het is heel begrijpelijk dat nu voorgenomen is om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen in de chaotische situatie die in de loop der jaren is ontstaan betreffende hetgeen onder 'accountants' begrepen moet worden, emotionele reacties oproepen. Echter, daar hebben (potentiële) gebruikers van bepaalde diensten geen boodschap aan.
Het vreemde is, dat er betreffende de RA eigenlijk in de loop der jaren niets wezenlijk veranderd is. Sinds de invoering van de Wet RA is dit degene die Onafhankelijk Beweringen Toetst. Dat is duidelijk voor iedereen.
De vervuiling die in de loop der jaren is ontstaan ligt geheel bij de steeds verdergaande vervorming van het AA-beroep. Bij vele beoefenaren daarvan leeft, eigenlijk al van meet af aan, een minderwaardigheidsgevoel. Ook in mijn eigen NOvAA-tijd heb ik steeds betoogt, dat daar geen enkele reden voor is. Immers, AA's hebben een andere functie dan RA's. AA's zijn degenen die ondernemers in het mkb (en met hen vergelijkbaren) bijstaan; dit laatste vereist juist geen onafhankelijke positie.
Het ware te wensen, dat alle oneigenlijke elementen uit het AA-beroep en de opleiding daarvoor worden verwijderd. Dat betekent inderdaad, dat AA's dan geen enkele verklaring meer gaan afgeven, dus zeker niet bij subsidieaanvragen of andere documenten die door of namens hun opdrachtgevers worden verstrekt. Dit wil vanzelfsprekend niet zeggen, dat AA's geen waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het tot stand brengen van bedoeld documenten. Zoals de hele (maar dan wel zuivere !) AA-functie als zodanig waardevol is, net als de RA-functie.
Het is dus ook te wensen, dat iedereen zich primair laat leiden door hetgeen voor gebruikers van bepaalde diensten van belang is en zich daaraan ondergeschikt maakt.

Alexander Vissers

Nederland is een rechtsstaat waarin de bevoegdheden bij wet verdeelt zijn over verschillende wetgevers. Voor het instellen van commissies gelden strenge regels vastgelegd in onder meer de kaderwet adviescolleges, dit om een deugdelijke democratische besluitvorming te bevorderen. De NBA haar bestuur en ledenvergadering hebben niet de bevoegdheid adviescolleges in te stellen. waartoe ook? Nog zotter wordt het wanneer een adviescollege van de NBA zich gaat mengen in wetgeving. Opleidingstitel en beroepstitel? Daar gaat de wetgever over! Niet de NBA en geen NBA commissie mag zich daarin mengen. De wetgever heeft zich sinds de initiatiefwetsontwerpen uit 1992 die de beroepsorganisaties voorbereid hadden afzijdig gehouden en de weg open laten staan voor democratie ondermijnende inmenging in wetgeving. Nederland is het enige land in de EU dat geen deugdelijke wettelijke regeling heeft van de wettelijke controle, het beroep van wettelijk auditor en het bedrijf van auditkantoor. Een beroepsprofiel is alleen dat, dus geen paragraaf over permanente ontwikkeling. Dat hoort gewoon in de wet te staan. De wet is de wet is de wet is de wet! De wet geldt niet het kernteam beroepsprofielen. Een beroepsprofiel Ra en AA is niet een werkterrein, niet kerncompetenties niet een opleidingsniveau maar een korte beschrijving van de kenmerkende beroepsactiviteiten. Niet meer en niet minder., en zeker niet "accountants in business, interne accountants en overheidsaccountants horen ook bij het beroep". Dus: opdracht neerleggen en een brief aan de minister sturen, leg in de wet (Wab) vast voor welk beroep de wet geldt! Stop deze rechtsstaatondermijning.

Alexander Vissers

"Beroepsprofielen" zijn de kleren van de keizer. Voor de CEA die gebonden is aan art. 46 Wab, het Besluit accountantsopleiding 2013 en aan Richtlijn 2006/43/EG (act.) zijn de "beroepsprofielen" redundant. De beleidsruimte Eindtermen is al volledig bepaald door de wet dus wat er ook in de "beroepsprofielen", staat het is irrelevant voor eindtermen opleiding en examen. Zowel de theoretische als de praktijkopleiding zijn onmiddellijk gericht op de controle van financiële verantwoordingen en impliciet op wettelijke controle van de jaarrekening naar Unierecht (art. 46 Wab). Een beroepsprofiel is een korte beschrijving van de onderscheidende werkzaamheden die het beroep kernmerken. Al in 1958 heeft de wetsgeschiedenis vastgesteld dat het kenmerkende van het beroep van accountant de controle van financiële verantwoordingen is. Een beroepsprofiel is dan analoog aan de wet op het notarisambt te formuleren als "het beroep van accountant kenmerkt zich door de controle van financiële verantwoordingen die de wet aan accountants opdraagt en het afgeven van verklaringen die de wet aan accountants voorbehoudt". Dat accountants daarnaast nog andere activiteiten verrichten die ook niet-accountants uitvoeren staat daar los van. Het blote feit dat er eindtermen bestaan, dat er een commissie eindtermen bestaat en dat er geïmpliceerd wordt, dat de ledenvergadering bevoegd zou zijn te bepalen dat de opleiding in weerwil van de wet het Besluit en de Richtlijn niet tot de controle van financiële verantwoordingen hoeft op te leiden, dat de praktijkopleiding niet gericht hoeft te zijn op de controle van financiële verantwoordingen, dat de NBA voort kan gaan met het negeren en saboteren van de wet en het Unierecht.
In plaats van "beroepsprofielen" moet de Nederland eindelijk eens een deugdelijke wet op de wettelijk auditor maken, 1985 lag er een voorstel daartoe op tafel, na 40 jaar sabotage moet de wetgever er eindelijk werk van maken.

Diana Clement AA/RA

De accountants en ondernemingen in het MKB verdienen zoveel meer dat dit.

Wat ooit een mooi idee was om de beroepsorganisaties te laten fuseren is verworden tot een miskenning van de AA (opleiding) en de certificerende bevoegdheden welke er in het verleden wel waren, er is wel geluisterd maar we voelen ons niet gehoord, diepe teleurstelling.

bericht op persoonlijke titel als oud voorzitter NOvAA en (nog steeds) trotse accountant met het mooiste beroep van de wereld!

Udo Busby

Helemaal mee eens Mark!

Mark Dongor

Reactie 2 van 2:

Ook het vergemakkelijken van de doorstroom ben ik kritisch op. Nu al is het voor een AA met certificerende bevoegdheid zeer moeilijk om door te stromen tot RA. Ik kan het weten want ik ben er mee bezig geweest. Ter illustratie. Ik ben ingeschreven als AA sedert 2008. Geef al sindsdien controleverklaringen af. Echter bij het aanmelden voor de praktijkopleiding tot RA (wat de basis is voor ‘startbekwaam’), willen ze dat ik de praktijkopleiding op dat gebied nog doorloop?! Voor wat? Om ‘weer’ startbekwaam te worden, terwijl ik dat al sedert 2008 ben(en zelf ook nog als praktijkbegeleider fungeer voor RA-studenten)?

Ook ten aanzien van het theoretisch is er veel willekeur. De ene Universiteit wil dat je praktisch helemaal opnieuw begint met de accountancy opleiding (met letterlijk het vak boekhouden in het pakket) en de andere Universiteit houdt meer rekening met je achtergrond en kunde. Als het nu al zo gaat bij AA’s met certificerende bevoegdheid qua doorstroom, wat gaat dit dan betekenen voor de AA’s zonder certificerende bevoegdheid die willen doorstromen naar RA? Het geeft simpelweg een gevoel van ‘non-erkenning voor het werk wat je als AA in de praktijk hebt verzet.

Maar goed, het feit dat er geen enkele AA in het kernteam zit zegt in deze helaas al genoeg. Om MKB (wettelijke) controles te verrichten moet men dus nu ‘super duper academisch, postacademisch en hemelsacademisch’ worden opgeleid.

Mark Dongor

Reactie 1 van 2:

Ik lees dit verhaal en de antwoorden van Peter Eimers met een grote mate van ongeloof en irritatie. De herijking van het beroepsprofiel lijkt ergens kennelijk aangegrepen te worden om de certificerende bevoegdheid enkel bij registeraccountants neer te leggen, en kennelijk de AA werkzaam in de MKB controlepraktijk op zij te schuiven.

De certificerende bevoegdheid van AA’s is ingegeven vanuit de geschiedenis dat het MKB behoefte heeft aan een hands on auditor. Iemand die specifiek is opgeleid om het MKB specifiek hierin te kunnen bedienen. De RA-opleiding is op dit moment te zwaar aangezet en leidt op tot wettelijke controleur van ook OOB’s. Er is geen tussenstap maar enkel alles of niets. Als dit verhaal van Eimers wordt doorgezet wordt dus met name het MKB de dupe. De redenering dat maar 1 a 2 procent van de wettelijke controles worden gedaan door AA’s (zogenaamd wetenschappelijk bekeken) is een niet valide reden. Immers, er is geen zicht of (wetenschappelijk) onderzoek verricht bij hoeveel vrijwillige controles AA’s wel betrokken zijn. En deze controles zijn minstens zo belangrijk als de wettelijke controles in het MKB.

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.