Donna vond accountancy saai, maar heeft nu haar eigen kantoor
Geen enkel vak overtuigde Donna Maas, dochter van een registeraccountant met een eigen kantoor. De saaie accountancy al helemaal niet. Tot ze er ondanks gezonde tegenzin toch kennis mee maakte. Sindsdien smaakt het vak alleen maar naar meer. Sinds drie jaar is ze als AA de enthousiaste partner van Maas Accountants en wil ze het hele vak schwung geven.
Henk Vlaming
"Zou je dat nou wel doen?" Niet de meest bemoedigende reactie van vader Hans toen dochter Donna de eerste stappen zette in de accountancy. Ga rechten studeren, had hij haar jaren geleden aangeraden. "Niet omdat hij mij niet op kantoor wilde hebben", zegt Donna. "Maar omdat hij vond dat ik mijn keuzes in vrijheid moest maken. Nooit heeft hij geprobeerd om mij over te halen in de accountancy te werken."
Toch was dat wel waar Donna terecht kwam. Ze is zelfs partner bij Maas Accountants, het kantoor dat Hans ruim een kwart eeuw geleden oprichtte. En dat terwijl ze accountancy niks vond vroeger. "Een rekenwonder ben ik niet. De accountant die op de middelbare school beroepsvoorlichting gaf, vond ik saai. Was ik toen toch accountancy gaan studeren, dan had ik nooit voor dit vak gekozen."
Waar haar hart sneller van klopte was van de bruisende energie op festivals, waar ze vaak te vinden was. "Iets creatiefs organiseren waar mensen enthousiast van worden, dat was wat ik wilde." Dus ging ze naar de hbo-opleiding hotel- en eventmanagement. Het werd een teleurstelling. Evenementen organiseren vond ze creatief noch uitdagend. "Een evenement is vooral leuk om naar toe te gaan, maar niet om er te werken, dat is wat ik ervan heb geleerd."
Zo was Donna een diploma rijker en een illusie armer. "Ik was zeventien en toch wel een tikje gedesillusioneerd." Via allerlei baantjes hoopte ze vergeefs het vak te ontdekken dat haar wel zou inspireren. "De horeca is prettig sociaal, dat ging me goed af. Maar de werkdruk is er groot en de doorgroeimogelijkheden zijn er klein. De politie leek me interessant, maar starten als verkeersagent stond me niet aan."
Logica achter de cijfers
'Ik had mijn bedenkingen, maar al snel merkte ik dat dit vak meer te bieden heeft dan ik dacht.'
Het was een toenmalige partner van Maas Accountants die haar overhaalde om het eens te proberen bij het familiekantoor. "Ik had mijn bedenkingen, maar al snel merkte ik dat dit vak meer te bieden heeft dan ik dacht. De logica achter de cijfers had ik door: dat facturen, de bankrekening en de administratie de basis zijn voor de balans die alles vertelt over een bedrijf en een ondernemer. Wat ik op de middelbare school abstract vond, kwam in de praktijk tot leven."
Die levendigheid wilde ze overbrengen op ondernemers en die kans kreeg ze volop. "Als dochter van, was vooral mijn vader streng voor me, maar ik kreeg al snel veel verantwoordelijkheden en mocht initiatieven nemen, wat me enorm aansprak. Het duurde niet lang of ik ging naar een klant. Bij veel kantoren moet je daarvoor eerst senior zijn."
Dat eerste bedrijfsbezoek voerde naar een zzp'er. "De spreekwoordelijke zolderkamer, maar ik vond dat type ondernemerschap heel interessant. Zzp'ers werken vanuit hun passie, wat ik aanstekelijk vind, ik word er zelf ook enthousiast en ga vanzelf meedenken. Ze stellen allerlei praktische vragen, bijvoorbeeld wanneer ze zich moeten inschrijven in het handelsregister, hoe ze moeten factureren, hoe btw werkt, of ze een bv moesten oprichten. Hoe beter ik ze hielp, hoe meer vragen er kwamen en hoe meer ik voor ze kon betekenen."
De bedrijven waar Donna adviseerde werden groter, de vragen van ondernemers complexer en haar expertise groeide. Geïnspireerd door de steeds hogere eisen die klanten stelden, ging ze accountancy studeren. Vorig jaar behaalde ze haar AA-titel.
'Dat vind ik het mooiste: als ik een ondernemer enthousiast kan maken.'
"Ook de droge kant van het vak heb ik dus onder de knie, ook al is het me daar nooit om te doen geweest. Maar die heb ik wel nodig om financiële vraagstukken te vertalen in inzichten van een ondernemer. Dat vind ik het mooiste: als ik een ondernemer enthousiast kan maken."
Zoektocht
Maar naarmate ze meer leerde, kreeg Donna vaker het gevoel dat haar ontwikkeling vertraagde. Opnieuw werd het zoeken naar de volgende uitdaging, zoals een paar maanden werken bij een accountantskantoor in Australië. "Ik zocht een nieuwe horizon, andere uitdagingen in de accountancy."
Deze zoektocht leidde uiteindelijk naar de uitgang van Maas Accountants. Het afscheid deed pijn, want het kantoor met de vijftien collega's voelde als een thuis. "Maar mijn vader begreep me, hij stond achter mijn besluit."
De volgende bestemming kwam in de vorm van EY, waar ze al gauw doorgroeide tot senior. "Een nieuw team, andere rollen, andere klanten, andere vragen. Bedrijven deden zelf hun administratie. Ik kreeg te maken met start-ups die subsidieverantwoording moesten afleggen. Daarvoor zou ik vroeger niet warm zijn gelopen, maar de corporate omgeving vond ik interessant, omdat er heel andere belangen spelen. EY deed veel aan scholing en ontwikkeling, ik leerde veel over de vakinhoud en over softskills."
Eigen kantoor
'Ik heb wakker gelegen van deze keuze, maar ik ben toch gegaan voor het eigen ondernemerschap.'
Jaren had Donna als AA bij EY kunnen en willen blijven, maar bij Maas Accountants lonkte het partnerschap. Haar vader wilde een stap terugzetten en zijn partner had de zaak ook verlaten. "Mijn eigen kantoor leiden, dat was een droom; de accountancy uitvoeren op mijn manier. Eigenlijk had ik nog een paar jaar willen wachten, nog iets meer ervaring opdoen in een andere omgeving. Maar een volgende kans op mijn eigen accountantskantoor zou er niet zo snel komen. Ik heb wakker gelegen van deze keuze, maar ik ben toch gegaan voor het eigen ondernemerschap, voor Maas Accountants."
"Nu beslis ik zelf hoe ik de accountancy in de praktijk breng en ik vind het fantastisch. Medewerkers betrek ik bij het nemen van beslissingen, ik vraag ieders input. Ook leggen we meer nadruk op de IT, daarvoor hebben we specifiek een collega in het management. We richten ons meer op jonge ondernemers die nieuwe business ontwikkelen. Nieuwe markten verkennen, samenwerken met andere bedrijven, dat wil ik ook voor Maas Accountants."
Die open houding wil Donna ook uitdragen in de hele accountancy. Ze stapte in het bestuur van de NBA Young Profs. "Accountants nemen zichzelf soms te serieus, daardoor ontnemen ze zich kansen. Het moet niet zo zijn dat alleen onze titel ons onderscheidend vermogen is. Ik wil laten zien dat een accountant zoveel meer kan zijn, iemand die ondernemers inspireert met financiële kennis en creativiteit. Zo wil ik zelf in de accountancy staan en zo kijk ik naar ons vak."
Als bestuurslid van NBA Young Profs is Donna Maas ook betrokken bij de Accountantsdag van de NBA op 20 november 2024.
Gerelateerd
'Ik zit graag op de stoel waar ik dingen in banen kan leiden'
Als middelbare scholier dacht Leo Veldhuizen dat de controller de accountant controleert. Hij leerde al snel beter en ziet de accountancy als een vak dat net zoveel...
In beeld: Leo Veldhuizen
Portret van een opmerkelijke accountant
In beeld: Donna Maas
Portret van een opmerkelijke accountant
'Dit voelt als het eigen bedrijf waarvan ik vroeger droomde'
Valerie Van Hooijdonk-De Roover droomde vroeger van een eigen horecazaak. Maar toen ze toch de afslag nam naar de accountancy, werd dat haar passie. Nu is ze op...
In beeld: Valerie van Hooijdonk-De Roover
Portret van een opmerkelijke accountant