Digitalisering

Accountants moeten meer oog krijgen voor 'cloudsoevereiniteit'

Nederlandse organisaties lopen risico's, doordat zij op grote schaal hun data bij Amerikaanse bedrijven onderbrengen. Amerikaanse wetgeving maakt het mogelijk om die data in te zien, zelfs als die data in Europa is ondergebracht. Cyberexperts denken dat dit onderwerp de komende jaren hoger op de agenda komt te staan bij IT-auditors en bestuurders.

Björn Remmerswaal

"Sla gegevens niet zomaar op in de VS", zo waarschuwde demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) eerder dit jaar. Haar uitspraak is een reactie op een rapport van het Instituut Clingendael, dat in opdracht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoek deed naar de Europese afhankelijkheid van Amerikaanse 'Big Tech'.

Cybersecurity_oog_900x590.jpg

"Cloudsoevereiniteit vereist hoogwaardige technologie, maar ook vertrouwen, veiligheid en diversificatie - drie elementen die niet noodzakelijkerwijs worden gegarandeerd door het huidige Amerikaanse aanbod", schrijven de onderzoekers.

In de EU werken bijna alle bedrijven met cloudsystemen van de big three: Google, Microsoft en Amazon. De onderzoekers raden Europese beleidsmakers aan om onder meer via Europese aanbestedingen de lokale markt te stimuleren, zodat er op termijn Europese cloudoplossingen komen.

Risicovol

Frank Groenewegen, partner Cyber Risk bij Deloitte, is het eens met de oproep van Van Huffelen en ziet een belangrijke rol voor de Europese Unie. "De huidige situatie is risicovol. We moeten als EU echt gas gaan geven op een EU-cloudstrategie en digitale soevereiniteit. Er zijn wel Europese datacentra, maar niet op de schaal van de drie grote spelers, daar zit echt nog heel veel ruimte tussen. Maar de EU is groot genoeg om met een goede strategie en de juiste subsidies het speelveld interessant te maken voor andere partijen."

'We moeten als EU echt gas gaan geven op een EU-cloudstrategie en digitale soevereiniteit.'

Groenewegen verwacht dat het ook met de juiste strategie nog zeker vijf jaar kan duren voordat er alternatieven zijn voor Europese bedrijven. Dat zou best sneller mogen: "Als je kijkt naar de afgelopen periode, dan zie je dat omstandigheden snel kunnen veranderen. Denk aan de oorlog in Oekraïne, of de politieke situatie in de VS. Dat soort ontwikkelingen veranderen de risico-inschatting. Je moet daardoor versneld kijken naar dit soort onderwerpen. We hebben te lang vanuit de tech-kant de Amerikaanse lijn gevolgd. Vanwege onder meer de Patriot Act kan de VS bijvoorbeeld medewerkers van techbedrijven verplichten om data te overhandigen; daar moet je als bedrijf bedacht op zijn."

Groenewegen legt uit dat de digitalisering zo hard gaat in de afgelopen twintig jaar, dat de meeste bedrijven continu achter de feiten aan lopen. De drang om de nieuwste tech in te zetten is daarbij niet altijd in balans met de beveiliging. "Incidenten laten zien dat het niet om theoretische risico's gaat en dat helpt bij de bewustwording. Daarnaast hebben toezichthouders meer oog voor beveiliging en privacy en snappen steeds meer bedrijven dat ze op dat vlak een zorgplicht hebben; dat het afvinken van checklistjes dus niet genoeg is."

Ironisch

Enigszins ironisch is dat veel bedrijven in de afgelopen jaren juist vanwege betere beveiliging de Amerikaanse cloud in zijn gegaan met hun data. De opmars van grootschalige ransomware-aanvallen deed veel bedrijven beseffen dat lokale opslag van data gevaren met zich meebrengt.

'Op zich is er nog geen nood aan de man, maar het is vooral belangrijk dat bedrijven weten wat ze moeten doen als er toch iets misgaat.'

"Data werd eerst lokaal opgeslagen, toen ging het met hybride modellen deels naar de cloud en nu is het bijna helemaal de cloud geworden”, aldus Groenewegen. "Op zich is er nog geen nood aan de man, maar het is vooral belangrijk dat bedrijven weten wat ze moeten doen als er toch iets misgaat: stel er gebeurt morgen iets, ligt er dan een plan? Hoe krijg je je data zo snel mogelijk uit de cloud? Heb je dat al eens getest? Het is een stuk veiliger als je de antwoorden op die vragen klaar hebt liggen."

Kiezen

Ron Hakvoort, partner Deloitte Risk Advisory en gespecialiseerd in het onderwerp IT-assurance, ziet het specifieke vraagstuk over cloudsoevereiniteit op bestuursniveau nog niet vaak op de agenda staan. "Cloudsoevereiniteit komt momenteel ook zelden omhoog als onderwerp bij de audit. Dit rapport is een mooie wakeup call en ik verwacht dat het onderwerp steeds hoger op de agenda komt, ook vanwege de toename in wetgeving over dit thema vanuit de EU."

'Het blijft altijd een afweging op basis van het specifieke speelveld van een organisatie.'

De beweging om alles in de cloud te zetten, is wel aan het veranderen; Hakvoort ziet een trend richting de hybride cloud. "De EU loopt wat achter bij het ontwikkelen van cloudoplossingen, dus in de tussentijd moet je als bedrijf bewust keuzes maken over wat je in de cloud zet en wat niet, evenals het hebben van een exit strategie. Toch ben ik ook nog van mening dat je op basis van bepaalde risico's juist weer moet kiezen voor de cloud. Het blijft dus altijd een afweging op basis van het specifieke speelveld van een organisatie."

Goed thema voor accountants

Hakvoort vindt het hoe dan ook een goed thema voor accountants om over te praten met klanten, omdat het gaat over afhankelijkheden in de hele keten. "Het is onderdeel van de business strategie en als je met klanten praat over risico's, dan hoort dit erbij. In het overheidsdomein speelt dit onderwerp steeds meer, omdat je te maken hebt met data over en van burgers, dat ligt gevoelig. De publieke sector benadert ons over dit soort vraagstukken en dat zal steeds meer komen. Het resultaat van de komende verkiezingen in de VS kan daar ook een slinger aan geven."

Tot nu toe heeft Deloitte op basis van het onderwerp cloudsoevereiniteit nog geen adviezen gegeven om data op grote schaal uit de Amerikaanse cloud te halen. Hakvoort: "Maar we blijven uiteraard goed kijken naar Europese cloud-alternatieven. Die kunnen in de toekomst zeker interessant worden bij het verminderen van risico's."

Björn Remmerswaal is redacteur van Accountant.nl.

Gerelateerd

4 reacties

Ron Heinen

In de recente presentaties en boeken van Huib Modderkolk is achtergrond info te vinden van de huidige situatie op het internet. Op de link

https://photos.app.goo.gl/zW8U7Dtk36YUqkWP9

kun je het verslag vinden van een presentatie van Huib Modderkolk op de
Universiteit Twente.

Nieuwe generatie Quantum ICT-Systemen kunnen deze problemen voor eens- en altijd oplossen.

(Quantum) Natuurwetten kunnen alleen ontdekt en gebruikt maar niet veranderd worden door mensen en dus bijvoorbeeld niet "overruled" met Amerikaanse of Chinese juridische wetten

Als je de Podcast op de bovenstaande link beluisterd dan kun je de vraag van Peter Timmerman (de organisator van deze Studium Generale) over Quantum Techniek ook beluisteren en de reactie hierop van Huib Modderkolk.

Voorbeelden van ICT-Systemen gebaseerd op Quantum Techniek zijn te vinden op

https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9

https://photos.app.goo.gl/F9qX6ekGRNwnNZGB7

Frans Kersten

Er wordt weer eens vanuit een beperkte en zonder helicopterview naar deze problematiek gekeken. Is vanuit privacy (AVG/GDPR) al zo’n 5 jaar bekend (afschieten safe harbour en privacy shield verdragen door Europese hof). Vanuit VS-kant de reactie in de vorm van een whitepaper waarin ze aangeven wanneer ze van hun juridische mogelijkheden gebruik zullen maken (in de kern nationale veiligheid/terrorisme. Van de VS-cloud leveranciers verzet tegen deze wetgeving en aangeven dat ze er buiten de VS niet aan zullen meewerken. Voorst aanbieden van oplossingen die waarborgen dat de data alleen binnen de EER worden opgeslagen (minimaal via parametrisering; aanvullende opties om te zorgen dat ook het netwerkverkeer binnen de EER gerouteerd wordt).
Als je dit niet vertrouwt, dan hebben de EU en ICT-recht in een advies aan de minister van VWS aangegeven dat je de gegevens moet versleutelen voordat je ze naar de cloud brengt en je het sleutelbeheer dan in eigen beheer moet doen, in ieder geval niet bij de cloud leverancier moet beleggen.
Uitdaging is dan wel de komst van kwantum computers: je moet dan de juiste encryptie algoritmes toepassen (zie NIST).
Er zijn voldoende hulpmiddelen beschikbaar (o.a op gebied van risicoanalyse) om een bedrijf te ondersteunen in het beslissen wat wel/niet naar de cloud te brengen. De eerste al vanuit de opkomst van de cloud begin deze eeuw.

Ron Heinen

Merk op dat Nederland tegen de soevereine cloud-eis van Europa is, zie

https://www.agconnect.nl/maatschappij/cloud/nederland-strijdt-tegen-soevereine-cloud-eis-van-europa

Aanvullend op de vorige reactie is op

https://photos.app.goo.gl/YSaD8hQwSPibcYF87

achtergrond informatie te vinden hoe we intrusions detecteren. Op de link

https://photos.app.goo.gl/KkxuXir5jkWSnoNZ9

kun je zien dat China topscoorder succesvolle intrusions is.

Ron Heinen

Dank voor dit artikel. Mede omdat de overheden van de VS en China juridisch verplicht toegang hebben tot data van de Amerikaanse en Chinese Big Techbedrijven ook als deze data in Nederland of Europa is opgeslagen zijn er wiskundig bewijsbaar onkraakbare ICT-Systemen operationeel gebseerd op Quantum Techniek. Deze systemen zijn in bepaalde situaties sinds 2020 verplicht, mede door deze Amerikaanse en Chinese wetgeving. Meer achtergrond info is bijvoorbeeld te vinden op de URLen

https://photos.app.goo.gl/F9qX6ekGRNwnNZGB7

https://photos.app.goo.gl/JueuPvNMdZckVra17

https://www.youtube.com/watch?v=NbJr7xzuo8U

https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.