Gezin en carrière

'Je werk is na je zwangerschap hetzelfde, maar je leven niet'

Hoe combineer je gezin en carrière? Die vraag staat centraal tijdens een event dat de NBA-community Diversiteit en Inclusie in januari aanstaande organiseert voor jonge en aanstaande vaders en moeders in de accountancy. Die aandacht is hard nodig, vinden initiatiefnemers Ilona Van Grimbergen-Louwers en Rozanne Hermsen.

Peter Steeman

"Met het evenement willen we laten zien dat je als jonge ouder mogelijkheden hebt binnen accountancy", aldus Ilona Van Grimbergen-Louwers, manager audit bij KPMG. Het is nodig om extra aandacht aan die levensfase te besteden, vindt ze. "Nadat onze zoon Fré was geboren vond ik het prima om weer aan de slag te gaan. In mijn takenpakket veranderde gelukkig niets. Toch merk je dat je weg bent geweest. We hadden bijvoorbeeld een nieuwe tool. Ik had in de voorfase de presentaties gezien. Na mijn terugkomst waren ze al begonnen met de implementatie. Hoewel ik direct weer meegenomen werd in alle sessies, had ik het fijn gevonden als iemand mij even had bijgepraat. Dat mistte ik wel. Collega's vragen vooral hoe het met de baby gaat."

Nieuwe routine

'Ik wist niets van alle regelingen. Ik had geen idee waar ik recht op had.'

Rozanne Hermsen, financial reporting manager bij AS Watson, hoopt dat het evenement herkenning oproept. "Deelnemers kunnen leren van elkaars verhalen. Het leven was vroeger misschien niet makkelijker, maar wel duidelijker. De man was kostwinner, de vrouw bleef thuis. Nu moet je zelf keuzes maken. Dat is lastig, want je weet niet precies wat er op je pad komt. Toen ik de eerste keer zwanger werd, werkte ik als manager internal audit bij een big four-kantoor. Ik wist niets van alle regelingen. Ik had geen idee waar ik recht op had. Er kan meer dan je denkt. Er is voor ouders bijvoorbeeld betaald ouderschapsverlof. Dat is ideaal. Daardoor konden mijn vriend en ik na de geboorte van onze dochter Marie-Jane het eerste jaar ieder een dag in de week vrij nemen."

Ilona van Grimbergen 900x590.jpg

Ilona Van Grimbergen-Louwers

Ouderschap verandert je werk. Ook als je vastbesloten bent dezelfde opdrachten na je eigen busy season weer op te pakken, zijn er toch verschillen, vinden ze beiden. "Je gaat anders naar je werk kijken als je een kind krijgt", aldus Van Grimbergen-Louwers. "Een kind haalt je uit je werk. Het zorgt er voor dat je werk af en toe loslaat. Dat is heel gezond. Ik vind mijn werk nog steeds heel belangrijk, al moest ik wel een nieuwe routine vinden. Zo was ik gewend 's ochtends altijd voor de file uit te rijden. Tegenwoordig ga ik nog steeds vroeg de deur uit, maar nu heb ik eerst het ochtendspitsuur als ik Fré naar de crèche breng. Als ik om negen uur op kantoor kom, heb ik er voor mijn gevoel al een halve dag op zitten. Gelukkig heb ik een partner die ook zijn steentje bijdraagt."

Herken je grenzen

Hermsen: "Met een kind leer je om te multitasken, want je kan niet meer doorwerken tot acht uur 's avonds. Om zes uur moet je naar de opvang. Wat heel erg helpt, is dat we sinds corona gewend zijn om flexibel te werken. En als je al tien jaar bij een big four kantoor werkt, heb je je eigen plek. Je kan het zo organiseren dat het past. Toch heb ik de switch gemaakt naar een baan buiten de accountancy. Niet omdat ik een plek in de luwte zocht. Die nieuwe baan als accountant in business is minstens zo uitdagend."  

'Wat ik geleerd heb is om niet op je vrije dag te werken.'

Hebben ze tips voor aanstaande ouders? "Kijk en luister naar ervaren oudere collega's die de stap naar het ouderschap al hebben gezet", aldus Van Grimbergen-Louwers. "Hoe gaan zij om met die combinatie van werk en gezin? En verdiep je in de mogelijkheden". Hermsen: "Spreek je wensen uit naar je werkgever en je collega's, als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat. En herken je grenzen. Je werk is na je zwangerschap hetzelfde, maar je leven niet. Wat ik geleerd heb is om niet op je vrije dag te werken. Een oudere vrouwelijke collega drukte mij dat op het hart."

Rozanne Hermsen 900x590.jpg

Rozanne Hermsen

Best practices

Sandra Lutchman, strategisch adviseur op het gebied van diversiteit binnen de NBA, is gevraagd als gespreksleider voor het evenement. "Jonge ouders hebben een grote behoefte aan best practices", is haar ervaring. "Wat werkt wel en wat niet? Het is in het belang van kantoren om hier aandacht aan te besteden. Er is een structureel tekort aan accountants. Je moet dus je best doen om aanstaande ouders bij het bedrijf te houden. Wat heb je als jonge ouder nodig om te blijven? Dat gesprek moet je als werkgever tijdig aangaan. Als ze hebben besloten weg te gaan, ben je echt te laat."

'Ik hoop op een gemengd publiek. Je krijgt immers samen een kind.'

Lutchman hoopt op inspirerende verhalen. "Dat kan van een kantoor zijn, maar ook van iemand die als rolmodel fungeert. Bij een vorige NBA-bijeenkomst ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag zei een deelnemer: 'ik kom hier om te horen hoe jullie het doen'. Dat is precies wat we ook met de komende bijeenkomst voor jonge ouders willen bereiken. Je wilt mensen, kantoren en bedrijven zoveel mogelijk equiperen. Ik hoop op een gemengd publiek. Je krijgt immers samen een kind."

Young Parents-bijeenkomst

Wat betekent het hebben van een (jong) gezin voor je werk als RA/AA? En hoe combineer je gezin en carrière? Over dergelijke vragen organiseert de community Diversiteit en Inclusie van de NBA op donderdag 23 januari 2025 een 'Young Parents'-bijeenkomst. Het evenement is op initiatief van enkele leden van de community zelf en speciaal bedoeld voor jonge en aanstaande vaders en moeders in de accountancy. Aanvang 14.00 uur, bij de NBA in Hoofddorp. Voor meer informatie en aanmelden: kijk op nba.nl.  

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.