'Ik zit graag op de stoel waar ik dingen in banen kan leiden'
Als middelbare scholier dacht Leo Veldhuizen dat de controller de accountant controleert. Hij leerde al snel beter en ziet de accountancy als een vak dat net zoveel over mensen als over cijfers gaat. Over de dynamiek van de accountant als rechtvaardige scheidsrechter in het maatschappelijk verkeer raakt hij niet uitgepraat. "Prestaties zijn het gevolg van gezamenlijke inzet, niet van jou alleen."
Henk Vlaming
Leo Veldhuizen was 31 toen hij manager audit werd bij Qconcepts, het snelgroeiende accountantskantoor dat zich toelegt op controle. Dat is een halfjaar geleden en nu draagt hij bij aan de groei van de vestiging in Amsterdam. "Want dat vind ik mooi, bouwen aan iets dat concreet is."
Dat klinkt als iemand op wie het etiket 'jonge hond' van toepassing is, iemand die met tomeloze inzet pijlsnel carrière maakt. Achttien jaar lang ging hij van de ene naar de andere opleiding. Elf jaar werkt hij in de accountancy. Voor zijn 25ste was hij controleleider bij Moore MKW, waar hij opklom tot leidinggevende van de servicelijn audit. In 2022 rondde hij zijn postmaster accountancy af en een jaar later voltooide hij het theoretische deel van de opleiding tot IT-auditor.
Maar Leo is niet een klassieke studiebol. "Leren vond ik altijd saai. Studieboeken las ik nauwelijks op de middelbare school. De stof pikte ik op tijdens de lessen, via de uitleg van de docent en de behandeling in de klas. Discussie en praktijk, dat zijn voor mij de beste manieren om kennis en inzicht op te doen. Daarvan word ik enthousiast van."
'Discussie en praktijk, dat zijn voor mij de beste manieren om kennis en inzicht op te doen. Daarvan word ik enthousiast van.'
Ook in de vervolgopleidingen was dit zijn manier van leren. "Van de verplichte boeken heb ik alleen de samenvattingen gelezen. Ik heb het geluk dat ik informatie gemakkelijk opneem. Tentamens en examens heb ik altijd gehaald."
Op zoek naar grenzen
Zowel in zijn werk als daarbuiten gaat Leo op zoek naar grenzen, met een voorliefde voor menselijke drijfveren. Op de middelbare school verkende hij de social media van die tijd, zoals MSN en Hyves. Tijdens zijn studie accountancy klom hij op tot scheidsrechter in de eerste en tweede klasse van het amateurvoetbal. Op het veld draven doet hij niet meer zo vaak, maar wel is hij coach voor aankomende scheidsrechters in het voetbal. Tussen de bedrijven door runt hij een bedrijfje voor fotografie.
Ook als accountant maakt Leo niet de indruk van een doorsnee professional. "Dossiervorming is niet mijn favoriete deel van het vak, maar het moet, dus doe ik het. Zet mij maar bij de klant neer. Ik wil weten wat mensen drijft, waarom ze bepaalde beslissingen nemen." Voor Leo is dat de manier waarop hij de accountancy wil uitoefenen. Het vak gaat voor hem minder over cijfers dan over menselijk gedrag en het stimuleren van de ontwikkeling van mensen. Bij een controleklant slaat hij daarom niet gelijk de boeken open, maar begint een gesprek over bijvoorbeeld ondernemerschap.
"Ik vraag bijvoorbeeld naar de oorsprong van het bedrijf en wat de ondernemer wil bereiken. Nee, dat verwachten ondernemers niet als de accountant binnenkomt, maar ze raken wel aan de praat over zichzelf en hun bedrijf. Hoe meer ik ze leer kennen, hoe beter ik bepaalde beslissingen begrijp."
Met dat inzicht kijkt hij ook naar de cijfers. "Hoe meer ik weet over de mens achter de onderneming, hoe minder de jaarrekening alleen een papieren document is. Voor mij wordt die het verhaal over een ondernemer die bepaalde beslissingen neemt op basis van zijn doelen. Die benadering stelt mij in staat om een rechtvaardig oordeel te vellen bij de cijfers, waarop het maatschappelijk verkeer kan vertrouwen."
Geen idee
Dat de accountancy hem op het lijf geschreven is, drong aanvankelijk niet tot hem door. "Eigenlijk wilde ik piloot worden, maar dat had meer met romantiek te maken dan met realiteit. Van de accountancy had ik nooit gehoord. Toen mijn leraar economie sprak over accountancy en de rol van een controller, dacht ik dat de controller de accountant controleerde. Ik had werkelijk geen idee."
Dat hij toch in het vak belandde komt door zijn studiekeuze op de middelbare school. "Ik koos voor de economische vakken, vanuit het idee dat je met bedrijfseconomie alle kanten op kan." Maar op de hogeschool werd de bedrijfseconomie een afknapper. "Financiële dienstverlening, verzekeringen: ik vond het vaag. Maar de accountancy die ik daar ook kreeg, vond ik wel interessant. Die gaat over bedrijven, over voorraden en producten, waarbij je een voorstelling kan maken. Hierbij had ik het gevoel met iets bezig te zijn dat ertoe deed."
'Daar zit voor mij de waarde van de accountant, dat die een rechtvaardig oordeel geeft op basis van de regels.'
Vooral de controle vond hij boeiend, meer dan de advieskant van de accountancy. "Omdat controle zich bezighoudt met iets dat tastbaar is en dat iets bijdraagt aan de maatschappij. Gaat het om complexe materie, dan vind ik het prachtig om die te doorgronden en daar een oordeel over te vellen."
Wat hem fascineert is het toetsen van de administratieve werkelijkheid aan de regelgeving die geldt bij controles. Deze regels bepalen de financiële ruimte van een ondernemer in het maatschappelijk verkeer. "Daar zit voor mij de waarde van de accountant, dat die een rechtvaardig oordeel geeft op basis van de regels. Daar zie ik overeenkomsten met de scheidsrechter die ik jaren ben geweest: aangeven waar grenzen zijn. Maar ook mensen stimuleren om de ruimte die er is zo goed mogelijk te benutten. Dat evenwicht op basis van de regels zie ik als rechtvaardigheid. Ik zit graag op de stoel vanwaar ik dingen in goede banen kan leiden, om op die manier bij te dragen."
Zo ver mogelijk
Het is zijn doel om hierin zo ver mogelijk te komen. "Als dat het partnerschap is, dan wil dat bereiken. Dat streven ervaar ik bijna als competitie: zo ver mogelijk komen. Dat zal de sportman in mij wel zijn. Niet dat ik de beste wil zijn, integendeel. Ik voel me juist een teamspeler. Prestaties zijn het gevolg van gezamenlijke inzet, niet van jou alleen."
'Het is belangrijk om van elkaar te weten hoe we dit ambacht uitoefenen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren.'
Die saamhorigheid bracht Leo ertoe om host en bestuurder te worden van BusySeasonTalks. "Juist omdat we dit vak samen beoefenen. Als ik in mijn omgeving, buiten mijn werkveld, met mensen praat, dan merk ik het stigma van de saaie accountancy en accountants met hun regeltjes. Dat stigma wil ik doorbreken, door erover te praten en podcasts te maken."
"Aan de reacties merk ik dat mensen onze sector dan toch een dynamische wereld vinden waarin we elkaar inspireren. Accountancy is een ambacht, het is niet voor niks dat de studie zo lang duurt. Het is belangrijk om van elkaar te weten hoe we dit ambacht uitoefenen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. De verbinding tussen mensen, die zie ik als de rode draad in de accountancy. Dat is uiteindelijk de reden waarom ik voor dit vak heb gekozen."
Gerelateerd
In beeld: Leo Veldhuizen
Portret van een opmerkelijke accountant
In beeld: Donna Maas
Portret van een opmerkelijke accountant
Donna vond accountancy saai, maar heeft nu haar eigen kantoor
Geen enkel vak overtuigde Donna Maas, dochter van een registeraccountant met een eigen kantoor. De saaie accountancy al helemaal niet. Tot ze er ondanks gezonde...
'Dit voelt als het eigen bedrijf waarvan ik vroeger droomde'
Valerie Van Hooijdonk-De Roover droomde vroeger van een eigen horecazaak. Maar toen ze toch de afslag nam naar de accountancy, werd dat haar passie. Nu is ze op...
In beeld: Valerie van Hooijdonk-De Roover
Portret van een opmerkelijke accountant