De schaal van Elliott

Dynamic Audit Solution: Amerikaanse kantoren omarmen gezamenlijke transformatie

Innoveren kan ook samen. In de Amerikaanse markt financieren tientallen kantoren in gezamenlijkheid hun audittransformatie met technologiepartner CaseWare. Inhoudelijk lijkt het geen gamechanger, maar die gezamenlijkheid is op zichzelf al bijzonder.

Nart Wielaard

In je eentje ga je snel. Samen kom je verder. Het mag dan een wat clichématige tegeltjeswijsheid zijn, het geeft wel goed weer hoe enkele tientallen Amerikaanse accountantskantoren samenwerken aan innovatie.

Het gaat hier om het initiatief Dynamic Audit Solution, kortweg DAS. Dit richt zich in eigen (vertaalde) woorden op het verhogen van de efficiency, de controlekwaliteit en de waarde voor de klant van de controle van de jaarrekening. Daar is geen enkele accountant op tegen uiteraard. Specifiek gaat het om technologie die is gebouwd op het in accountantskringen bekende Caseware-platform dat, zoals het een innovatief platform betaamt, handzaam in de cloud hangt. DAS knoopt alle controlestappen, workflows en betrokken professionals handzaam aan elkaar.

Innovatie_samenwerken_900x590.jpg

Waarom past dit in een rubriek over innovatie? Niet omdat het baanbrekend is, want veel accountantskantoren hebben dit in meer of mindere mate inmiddels wel voor elkaar; al gaat het soms wel om een lappendeken aan toepassingen en belooft DAS er een naadloze exercitie van te maken. Opnieuw in eigen woorden: "real-time collaboration and a fully-integrated methodology from start to finish to support an enhanced auditor and client experience". Klinkt goed, maar wat vooral bijzonder is: de ontstaansgeschiedenis.

Samenwerking

In 2017 begon CPA.com de geesten al rijp te maken voor een samenwerking. Na een interviewronde bij grote en kleinere Amerikaanse kantoren werd geconcludeerd dat een toplaag van die kantoren prima in staat is om eigen methodologie en technologie te ontwikkelen en onderhouden, maar dat dat (financieel) lastig was voor een flinke laag daaronder.

'Het cliché dat je in je eentje snel kunt gaan en samen verder komt, bleek ook hier veel waarheid te bevatten.'

Enkele tientallen kantoren gingen toen het commitment aan om een percentage van hun omzet te steken in de ontwikkeling van een gezamenlijk initiatief. Het cliché dat je in je eentje snel kunt gaan en samen verder komt, bleek ook hier veel waarheid te bevatten. Want de officiële lancering van de propositie kwam niet eerder dan 2023; zes jaar na de start. In de zomer van 2024 kwam er een juichend persbericht naar buiten met de kop dat het ging om "Growing excitement from users on power and benefits of transformational tool". De feiten: tachtig procent van de deelnemers gaat door – de overige twintig procent heeft dus geld verbrand zonder daar enig resultaat van te zien.

DAS werd bovendien nu ook ter beschikking gesteld aan kantoren die oorspronkelijk niet in de samenwerking meededen. En deelnemers zagen in de naadloze high tech-ervaring ook een manier om jonge professionals aan zich te binden. De jonge generatie verwacht immers niks anders dan mooie technologie, zowel privé als professioneel.

Lof

Deze aanpak verdient eigenlijk veel lof. Buiten de accountancy is het vaak volstrekt normaal om (in open source communities) samen te werken aan software. Voor veel programmeurs is het een ingebakken routine om voort te bouwen op wat een collega-programmeur eerder ontwikkelde en om dat vervolgens ook weer te delen in de community.

'Een kantoor dat een tool voor data-analyse koopt, krijgt daarmee vaak feitelijk alleen maar een lege doos die nog moet worden gevuld.'

Dat is echter bepaald geen routine, waar het gaat om het bouwen aan toepassingen die van waarde kunnen zijn in de accountancy. En dat is erg jammer. Een kantoor dat een tool voor data-analyse koopt, krijgt daarmee vaak feitelijk alleen maar een lege doos die nog moet worden gevuld. Net zoals Excel pas zinnig wordt als je een werkblad met formules aanmaakt die voor jouw doel goed zijn.

In het geval van data-analyse (of een AI-toepassing) is het economisch niet haalbaar (en wenselijk) voor een kantoor om die lege doos steeds maatwerk door te ontwikkelen. Beter is om te leren van wat er elders al is gedaan en daarmee te komen tot efficiënt hergebruik. Dat is vooral een kwestie van cultuur: samenwerken moet je willen. En het DAS-initiatief laat daarbij toch wel wat bijzonders zien.

Schaal van Elliott

Eind vorige eeuw schetste de visionaire Amerikaanse accountant Bob Elliott een toekomst waarin technologie de hoofdrol opeist bij het verwerken, genereren en controleren van informatie. In de serie 'De Schaal van Elliott' neemt Nart Wielaard tools, initiatieven, startups en gevestigde partijen de maat, om te onderzoeken hoeveel innovatie er nu daadwerkelijk door de branche gaat.

Het mag dan technisch niet baanbrekend zijn, vanwege die ambitie geven we toch 3 sterren op de schaal van Elliott.

3 sterren.jpg

Nart Wielaard werkt op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.